dore okulları
Malatya
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2435.1
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66721.02$

Güneşin altın yumurtası...

25 Ağustos 2019, Pazar 08:55

 

 

GÜNEŞİN ALTIN YUMURTASINA BİR DE SAĞLIK AÇISINDAN BAKIN

(Sesli Makale)

Bu yazı benim sizlerle buluştuğum ilkyazım. Artık her hafta sağlık köşesi başlığı altında yazılarımı sizlerle paylaşacağım. Başlangıcı ‘Güneşin altın yumurtası' diye nitelendirdiğimiz Malatya kayısısı ile yapmak istedim. İlerleyen süreçte merak ettiğiniz konuları yorum olarak belirtirseniz yazabilirim.

Ülkemize olan ekonomik katkısının yanı sıra cilt güzelliğinden sağlığa kadar sayısız faydası olan Malatya kayısımız konu. Biz Malatyalılar için adeta kutsal atfedilen bu meyve abartılmayı hak ediyor. Zira çağlası bir başka, yaşı bir başka, kurusu bambaşka J

İçerik olarak ele aldığımız zaman; yüksek miktarda A ve C vitamini içerdiği göze çarpıyor. A vitamini özellikle göz sağlığı için önem arz ediyor. Bu içeriği kayısının güçlü bir antioksidan olmasını ve kansere karşı koruyucu olmasını sağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirirken, tiroit hormonlarını aktifleştirip, üremede de önemli bir görev alıyor.

Potasyum içeriğinin yüksek, sodyum içeriğinin düşük olması tansiyonun düzenlenmesinde öneme sahiptir ve kalbi koruyucu etkiye sahiptir. Potasyum kas kasılmasını sağladığı için vücutta önemli işlevlere sahip minerallerden biridir.

Kayısının en önemli faydalarından biri de zengin posa içeriğinden dolayı bağırsak faaliyetlerini düzenlemesi ve kabızlığı önlemesidir. Diyet posası ile ayrıca kolesterolü düşürücü, kolon kanserine karşı koruyucu, uzun süreli tok kalmaya yardımcı etkisi vardır. 

Kuru kayısı su kaybettiği için şeker oranı yaş kayısıdan daha fazladır. Bu yüzden özellikle diyabetli bireylerin aşırıya kaçmamasında fayda var. Kalorisine bakacak olursak yaş kayısının 100 gramı yaklaşık 50 kalori iken kuru kayısınınki 250 kalori. Tercih yapacak olursanız faydası olur diye düşünüyorum J

Ele almak istediğim bir başka şey ise kayısının çekirdeği. Üzerine hala çok fazla çalışma yapılmamış olsa da zengin vitamin ve mineral içeriği ile kendisine en çok benzeyen besin olan bademden çok daha öte bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Şüphesiz bu eşsiz besini günlük beslenmemize daha fazla dâhil etmemiz gerekiyor.

Sağlıklı günler diliyorum.

                                                                                              

  Dyt. İrem ERCAN