dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2324.4
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70850.81$

Hakemlerin Malatya ile ne derdi var?!

12 Mart 2022, Cumartesi 19:48
Hakemlerin Malatya ile ne derdi var?!





-    İzmir’deki maçın VAR hakemi kimdi?

-    Hakem Özdamar’ın tartışmalı kararları!

-    Altay deplasmanında hangi oyuncu cezalıydı?

-    İlk 11’de kaç değişiklik gerçekleştirildi?

-    Cihat Arslan’ın oyun sistemi nasıl oldu?

-    Net fırsatı harcayan futbolcunun adı?

-    Cihat Hoca’yı kim çileden çıkardı?

-    Ganalı santrforun golü niçin sayılmadı?

-    Sahaya gizli notu gönderen isim kimdi?

-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Süper Lig’in 29’uncu haftasında Altay’ın misafiri oldu. Kaplanlar, Portekizli Marco Paixao’nun penaltı golüyle 1-0 kaybetti. VAR hakemi Ümit Öztürk ile hakem Erkan Özdamar’ın uydurma penaltısına (!) yenik düşen Sarı-Siyah-Kırmızılılar, 20 puanda ve son sırada kaldı. Malatya temsilcisi ile düşme potasının bir basamak üzerinde yer alan ve bir maçı eksik olan Giresunspor arasında (32) tam 12 puanlık fark var. Sarı kart cezalısı durumuna düşen Mısırlı Karim Hafez ise 19 Mart’ta, Malatya’daki Kasımpaşa sınavında yok.



SADIK YİNE CEZALI

Lomber kırığı bulunan İskoç Stevie Mallan forma giyemedi. Sadık Çiftpınar'a ise 4 Mart’ta, Malatya’daki 2-1’lik FT Antalyaspor mağlubiyetinde taraftarlarına yönelik hakareti nedeniyle 3 maçtan men ve 17 bin 500 lira ceza verilmişti. Uyluk sakatlığı olan Kenan Özer 11’e girdi. Kiralık oynayan Gabonlu Didier Ndong ile de yolların karşılıklı anlaşılarak ayrıldığı bildirilmişti.



İLK 11’DE TEK DEĞİŞİKLİK

Teknik direktör Cihat Arslan, 4 Mart 2022 tarihinde, Malatya’da 1-0’lık Adana Demir galibiyetinin ilk 11’inde sadece tek değişikliğe gitti. Üç puanın haneye yazdırıldığı gün 90’da yerini Ganalı Philip Gameli Awuku’ya bırakan Rahman Buğra Çağıran esame listesine yazılmadı. Rahman’ın yokluğunda Kenan sorumluluk üstlendi.



SAHA DİZİLİŞİ 4-2-3-1

Adana Demirspor zaferinde 4-1-4-1 oyun sistemini uygulatan Cihat Arslan, İzmir’de 4-2-3-1 saha dizilişini benimsedi. Kaleye Ertaç Özbir geçti. Savunmada sağdan sola; Cezayirli Mehdi Zeffane, Tunuslu Oussama Haddadi, Arjantinli Gaston Campi ile Mısırlı Karim Hafez ter döktü. Haddadi’ye, defanstan çıkarken oyun kurma görevi verildi. Geri dörtlünün önünde Nijeryalı Okechukwu Azubuike ile Burunduli Jospin Nshimirimana boy gösterdi. Hücumu yine sağdan sola; Mustafa Eskihellaç, Kenan ve Fas asıllı Fransız Mounir Chouiar besledi. İleri uçta Mali kökenli Fransız Nouha Dicko vardı. 



MUSTAFA, NET FIRSATI HARCADI

Altay’ın hocası Serkan Özbalta, seyir zevki düşük başlayan karşılaşmada öğrencilerine, daha tempolu oynamaları ve pas yapmaları yönünde uyarıda bulundu. Konuk takım 17’de net bir gol fırsatından yararlanamadı. Hafez’in soldan ortasında eski Kaplan Murat Akça ıskaladı. Polonyalı file bekçisi Mateusz Lis ile bire birde kalan Mustafa, çok yakın mesafede çerçeveyi tutturamadı, topu tepeye dikti! Rakibinin paslaşmasına izin veren Yeni Malatya, bu tür kontrataklarla gol aradı. 



HATAYA TAHAMMÜL YOK

5’te Jospin, 18’de Azubuike sarardı. Böylece Cihat Arslan’ın defansif orta saha oynayan iki öğrencisi de henüz 20'nci dakika dolmadan sarı kart yaptırımına uğramış oldu. 40 yaşındaki İbrahim Öztürk’ün, sahanın en hızlılarından olan Dicko'dan önce davranması dikkat çekiciydi. Üçte birlik zaman dilimi geride kalırken Kaplanlar tempoyu biraz düşürdü. Tempo bazen yükselse de; iki taraf birbirinin zaaflarını çok iyi biliyordu. Öyle ki “6 puanlık maç”ta, kimsenin hataya tahammülü yoktu.



KOMPAKT GÖRÜNTÜ

Topun havasını kontrol eden Karim Hafez, bu durumdan memnuniyetsizliğini, 27’de kullandığı serbest vuruşta hakeme de iletti. Siyah-Beyazlı ev sahibi, alan daraltarak savunmanın dengesini bozmak istedi; ama Malatyaspor çok kompakt bir görüntü verdi. 



UYDURUK PENALTI!

41’deki Altay akınında, Cebrail Karayel kesti, Leandro Kappel kale alanında öyle kötü vurdu ki top, kalenin arkasında yeni yapılan kulüp binasının camlarına kadar gitti. Fakat Video Yardımcı Hakem (VAR) hakemi Ümit Öztürk boş durmadı. Sol ayağı, top uzaklaştıktan sonra rakibinin sağ ayağıyla çarpışan Hafez’in, ortayı yapan Cebrail’e faul yaptığını fısıldadı! Ona uyan Erkan Özdamar da VAR incelemesinin ardından beyaz noktayı işaretledi. Paixao’nun vuruşunda Ertaç önce sol eli, sonra sol ayağı ile “adalet”i sağlasa da penaltının tekrarına hükmedildi. Görüntüyü izleyen Özbalta, Ertaç’tan dönen topa ilk dokunan Mehdi de dahil, birkaç Yeni Malatyalı futbolcunun atış kullanılmadan ceza alanına girdiği gerekçesiyle yeniden “penaltı” dedi. Ertaç soluna giden topu tokatlasa da Paixao skor tabelasına 1-0’ı yazdı.    



ARSLAN, JOSPIN’E CEZA KESTİ

Hatalarıyla saç baş yolduran Jospin’e çok kızan Cihat Arslan, ilk yarının bitmesini beklemeden Burunduliyi kenara alıp, Ganalı Godfred Donsah’a şans tanıdı. 54’te ise Ganalı Benjamin Tetteh-Kenan, Barış Başdaş-Campi değişiklikleri gerçekleştirildi.



GOL VAR; AMA OFSAYT

İkinci devrede beraberlik golünü kovalayan Kaplanlar, 63’te bu amacına ulaşsa da sevinci kursağında kaldı. Mounir ile gelişen, Mustafa ile devam eden atakta Tetteh fileleri sarssa da ofsayt bayrağı gecikmedi. VAR’daki Ümit Öztürk de ilk kez doğruyu yaptı! 67'de, Mounir'in ceza alanı sol çaprazından klas vuruşunda Lis mutlak bir golü önledi. Oyunun ritmi de sonlara doğru arttı.



SAHAYA GİZLİ NOT!

73'teki serbest atışta topun başına, Tetteh ile birlikte Hafez geçti. Bu esnada Serkan Özbalta’nın sahaya, oyuncularına ilettiği yeşil bir kâğıttaki notu, son olarak Cebrail korumaya aldı. Hafez de barajda iyi sıçrayan Murat’ı aşamadı. Özellikle yan toplarda çok başarılı olan Lis’den, kornerde iyi bir zamanlama daha geldi. 75’te, Ertaç’ın hatalı pasında Martin Rodriguez, penaltıdan daha net bir pozisyonu kaçırdı. Topu, boş kale yerine auta yolladı. 



HAKEM BU KEZ ŞAŞIRTTI

Altay ilerleyen bölümde oyunu soğutma fikrindeydi. 89’da, Haddadi ile mücadelesinde yerde kalan Ahmed Rayyan'a, kendisini aldatmaya yönelik hareketi yüzünden sarı kart gösteren Erkan Özdamar şaşırttı! Cihat Arslan’ın 90’daki Mert Miraç Altıntaş-Barış hamlesi de şaşkınlığa yol açtı.



KÖTÜ NİYETLİ KARARLAR...

Müsabakanın izlenim içerikli yorumuna gelince... Erkan Özdamar, daha ilk faullerinde iki ön libero Jospin ile Azubuike’yi sarartıp Öznur Kablo Malatyaspor’un elini kolunu bağladı. Akabinde de olmayan penaltıyı verip bir de atışı tekrar ettirdi. Özdamar görüntüyü monitörde 5 dakika izlerken VAR’daki Ümit Öztürk’ün hakemi neden çağırdığı ve devreye girdiği de anlaşılamadı. 



“FAUL GÖREMİYORUM”

Özdamar-Öztürk ikilisi, top Cebrail’in ayağından çıktıktan sonra yapılan müdahaleye “penaltı” dedi. Hafez’in ayağı Cebrail’e, topa vurduktan sonra değdi. Eski FIFA kokartlı hakemlerden Bünyamin Gezer’in yorumu da gerçekleri ortaya koydu: “Ordan bakıyorum, burdan bakıyorum... Altay'ın, Malatyaspor maçında  VAR müdahalesi ile  kazandığı penaltı için yorum yapacak bir faul göremiyorum.” Bir oyuncu değişikliği, bir sakatlık ve bir golün olduğu ilk 45’in sonuna 2 dakikalık durakmalar eklenmesi de kötü niyetin işaretiydi.



JOSPIN ANCAK AMATÖRDE OYNAR

Bireysel performanslara değinirsek... Jospin çok ama çok kötüydü ki, Cihat hoca da dayanamadı, çıkardı. Kırmızı kart cebinde oynayan (!) Jospin sarı kart gördü, onun hatasını telafi etmek isteyen Azubuike de aynı ceza kesildi. İki ön liberonun da sarı kart ile oynaması sıkıntılı bir durumdu. 



BAZI OYUNCULAR AKSADI

Bu denli baskı yenilmemesi gerekiyordu. Aksayan bazı oyuncuların olduğu görüldü ki, onlardan biri olan Jospin de değiştirildi. Kendi yarı sahasında çok iyi kapanan Kaplanların oyun mantalitesi; topu Mustafa, Mounir, Kenan ve Dicko’ya atıp pozisyon oluşturmak üzerine kuruluydu. Bunu da başardı Mustafa ile. O da çok müsaitken, topu kalecinin üzerinden auta attı! 



OYUN ŞABLONU OTURUYOR

Yeni Malatyaspor, top rakipteyken mümkün olduğunca alan daraltıp, rakibin pas kanallarını kapatmayı planladı. Çoğu bölümde bunu başarıyla uyguladı; lakin Altay’a birkaç fırsat da verdi. Adana Demir galibiyetinde Mario Balotelli’nin girdiği pozisyonlar çok önemliydi. Ertaç’ın performansı ve İtalyan yıldızın kaçırdığı goller Malatya'ya üç puanı getirmişti. Her şeye rağmen Cihat Arslan’ın takımına belirli bir oyun şablonu oturttuğunu çok iyi görebiliyoruz...