dore okulları
Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63972.401$

HEM “HADSİZ”, HEM DE “HASUT”…

18 Kasım 2019, Pazartesi 04:52

 

SESLİ MAKALE 

Bilen bilir, yakın bir zamana kadar hız motosikleti kullanıcısıydım. O zamanlar Malatya'da hız motoru bir elin parmaklarını geçmezdi. Arkadaşın(!) biri bindiği mobiletle kendini ispatlamak için, benimle yarışmaya niyet etmiş olacak ki gaz pedalına var gücüyle yüklenmişti. Mobiletinden çıkan “Vızzzzz” sesiyle nazar-ı dikkati üzerine çekmeyi başarmıştı. Ben ise hem “haset”i zail olsun, hem de birazcık “mutlu”(!) olsun diye vites düşürmüştüm. Halbuki ehlince malum ki; yaptığı iş hem hadsizlik, hem de ahmaklıktı..

Bu hadisenin peşinden bir de hikaye anlatarak, kıssadan hisseye katkı sağlayayım: Hikaye bu ya, bir gün “Köpek mi” yoksa “Çita mı” daha hızlı koşar tarzında bir tartışma yaşanır.

Nihayetinde de bir yarış tertip edilir. İşaretle birlikte köpekler koşmaya başlar. Ancak çita da hiçbir hareket yoktur.

Durum tespiti için koşanlar, birden hakemin manidar sözlerini işitir: “Bazen kendini kanıtlamak, kendine yaptığın büyük bir hakarettir

Hadsizlik ve hasetten bahsettiğimiz bu iki kısa hikayeyi okuyunca şöyle bir düşünürsünüz ve sizin de etrafınızda buna benzer insanları görürsünüz. Evet bazı zamanlarda böyle “hadsizlere” tesadüf edebilirsiniz. Bunlara vereceğiniz “En güzelcevap” onlarla “muhatap” olmamak ve “hasetlerindençatlamalarını” izlemektir...

 9_125

KAPUSKA SEVMİYORUM Kİ …
Yeşilyurt eşrafından Akif (Güngör) ağabeyimin rahmetli babası İmam dayının, vakt-i zamanında Yeşilyurt merkezde bir bakkal dükkanı varmış. Akif ağabey o dönemler çocuk tabi. Bir müddet oyun oynadıktan sonra arkadaşıyla birlikte babasının dükkanına uğrarlar. Vakit öğlen olmuş dükkana evden yemek gelmiştir. Sofra kurulur. Yemek misafir çocuğun hayli hoşuna gitmiştir. Büyük bir iştahla tabağındakini yiyen çocuk, dayanamayıp sorar: “Bu yemek çok güzelmiş, adı nedir?”. “Kapuska” cevabını alan çocuk hemen kaşığı sofraya bırakır ve “Ama ben kapuska sevmiyordum ki” der. Akif ağabey, bu güzel hikayeyi anlatınca bir hayli güldüğümü hatırlıyorum. 

 

GÜDER, CÖMERTOĞLU VE STRATEJİ!..
Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nda, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ile Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu arasındaki polemik, geçtiğimiz haftaya damgasını vurdu. Bu polemiğin altında yatan sebepleri, acizane şu şekilde yorumluyorum:

Haluk Cömertoğlu stratejik hareket ediyor. Ajandasında hangi planlar varsa, onları tek tek devreye sokuyor. Bu sebepten dolayı her defasında Selahattin Gürkan ve Yaşar Karataş'a teşekkür(!) ediyor. Böylelikle AK Partili diğer belediyeleri, planladığı polemiklerin içine çekmenin zeminini hazırlamış oluyor.

Edilen teşekkürler, sadece kamuflaj. Teşekkürlerden gaye ise, Selahattin Gürkan ve ekibine teşekkür etmek değil, bir önceki yönetimi tahkir etmek. Cömertoğlu'nun teşekkür vurgusu yaptığı birkaç konuşmasına ben de denk gelmiştim. Bu teşekkürleri, söyleyecek başka sözünün olmaması olarak yorumlayanlar da var. Unutulmamalı ki Cömertoğlu, çok iyi bir hatip. Gayesi teşekkür değil, bilakis iğnelemek, irdelemek ve tahkir etmek. Ak Partililerin sinir uçlarına basarak, kendisini CHP'li olmaya zorlayanlardan intikam almak istiyor. Bu noktadan bakıldığında konu “gocunmuşun” “gocunması” olarak görünüyor.

Ayrıca, Cömertoğlu'nun teşekkürlerine itirazın Osman Güder'den gelmesinin sebeplerinden biri ise Battalgazi Belediye Başkan Aday Adaylığının günümüze yansıması gibi görünüyor. Bilindiği gibi her iki isim de Battalgazi için aday adayı olmuştu.

Son söz olarak sayın Osman Güder'in itirazıyla ilgili küçük bir tenkidim olacak: Sayın Güder, itirazınızı sayın Selahattin Gürkan'ın başkanlığındaki bir meclis toplantısında yapsaydınız, daha etik ve isabetli olurdu.

İLGİLİSİNE NOT: Bu konuyla ilgili yorumumu, herhangi bir art niyet olarak algılamayın lütfen. Olayın öncesine, gelişimine ve sonucuna bakıyor, görünen köyü daha ulaşılır bir hale getiriyorum.  


AHMET ÇAKIR İLE İLGİLİ TESPİTLERİM
Röportajlar dizimizin son konuğu olan sayın Ahmet Çakır ile ilgili bazı tespitlerimi aktarmak isterim:

 

1- Bazı olaylardan rahatsız olsa da, sinirlerine hakim ve muvazenesi sağlam.

2- Düşünerek ve temkinli konuşuyor.

3- Hakkındaki her iddiaya cevap verebilecek bir özgüvene sahip.

4- Ekip arkadaşlarından bazılarının görev almamasından dolayı muzdarip.

5- Siyasette kızmak var lakin küsmek yok felsefesi kendisinde hakim.

6- Geçmiş yıllara göre “Mudara sanatı”nı (idare etmek) daha ziyade kullanıyor.



ALLAH, RAHMET EYLESİN...
Malatyamızın ender ve kalender siyasetçilerinden ve daima “Özal Misyonu”yla hareket eden Dr. Şanal Tosun'un amcası Nedim Tosun, geçtiğimiz hafta Hakk'ın rahmetine kavuştu. Bu vesile ile çok değer verdiğim sayın Şanal Tosun'un şahsında, bütün ailesine ve sevenlerine sabr-ı cemil temenni eder, merhuma rahmet dilerim.


MALATYA TARİHİNE ALTIN HARFLERLE YAZILACAK İSİM!..

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Adil Gevrek tarafından bir dosya takdim edildi. Milli maç öncesi, Erdoğan'a sunulan dosya “Futbol Köyü Projesi”ydi. Bu vesileyle sayın Adil Gevrek'i tebrik ediyor, projenin siyasi mihmandarı sayın Öznur Çalık'ı da kutluyorum. Eğer proje hayata geçirilirse, Adil Gevrek isminin Malatya tarihine altın harflerle yazılacağını düşünüyorum. Dosyanın içeriğiyle ilgili tafsilatlı bilgiye sahip biri olarak, “Futbol Köyü Projesi”nin detaylarını aktarmak isterim:

 

TESİSLEŞME ADINA BUGÜNE KADAR NELER YAPILDI?

Altyapının 2005'te döşenen ve betonlaşan antrenman sahalarının eski zemini söküldü. Yerine serilen sentetik çimle birlikte, sporcu sağlığı açısından daha esnek ve kullanılabilir bir alan ortaya çıkarıldı. Futbol A Takımı'nın büyük bir eksikliği giderildi. 2010'da inşa edilen; ancak faaliyete geçirilmeyince âtıl durumuna geçen Orduzu Pınarbaşı'ndaki tesis, 5 yıldızlı otel hüviyetine büründü. Ekim 2017'de teslim alınırken, yakınına 2 tane daha saha yapıldı. Tesisleşme çalışmalara harcanan rakam, bugüne kadar 15 milyon lirayı buldu. Atılım döneminde, 27 bin 44 kapasiteli Yeni Malatya Stadyumu, Eylül 2017'de hizmet vermeye başladı.

 

“FUTBOL KÖYÜ PROJESİ” NEREDE OLACAK?

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)'nun, Yeni Malatyaspor Kulübü'nün kullanımına verdiği Yeni Malatya Stadyumu'nun yanındaki arazide 2 adet sahanın yapımına başlandı. 20 dönüme karşılık gelen atletizm pisti de buradan taşınırsa toplam alan, 100 dönüme çıkacak. Malatya ve bölge futbol tarihini değiştirecek projenin tamamı, 200 dönümü kapsıyor. Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay'dan, bitişikteki 100 dönümlük yer de talep edildi. Bu talep hibe değil, tahsis olacak. Ayrıca, kompleksin inşası için akademisyenlerden de işbirliği bekleniyor.

 

PROJENİN MALİYETİ NE KADAR?

Tesisleşme anlamındaki yatırım miktarı, bugüne kadar olanın 10 katına çıkacak. “Yeni Malatyaspor Futbol Köyü” için yaklaşık 150 milyon liralık bütçenin oluşturulması öngörülüyor. Finansman için Başkan Adil Gevrek, camiaya müjdeyi de verdi..

Proje, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Gençlik ve Spor Bakanı. Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na, UEFA yetkililerine ve iş insanlarına da götürülecek.

Bu arada, TFF Başkanı sayın Nihat Özdemir'den de, Malatya ziyaretlerinde destek sözü alınmış durumda.

 

PROJE, NELERİ İÇERİYOR?

“Yeni Malatyaspor Futbol Köyü” uzun vadeli olacak çok büyük bir yatırım. Özellikle altyapının kalacağı, çok muazzam ve 5 yıldızlı otel kalitesindeki tesisler var. İçerisinde çocukların eğitim alacağı bir de kolej bulunacak. Yeni Malatyaspor altyapı hocalarının beğenisini kazanan gençler, Nurettin Soysal Tesisleri'nde misafir ediliyor. Barınma ve okul ihtiyaçları da karşılanıyor. Şu anda kısıtlı olan olanaklar, “Yeni Malatyaspor Futbol Köyü” ile birlikte genişleyecek. İşin ehli olan üst düzey hocalar eğitim verecek. Projeyle, iyi, ahlâklı ve topluma örnek olacak bireyler yetiştirilmeye gayret gösterileceği ifade ediliyor.

 

NE AMAÇLANIYOR?

Yeni Malatyaspor altyapısı güçlendirilerek, sporcu kalitesi yükseltilecek. Böylece, Türk futbolunun başarılı olmasına katkı sağlanarak, ülkemizin ücretsiz tanıtımı da yapılmış olacak.

 

SPORTİF HEDEFLER NELER?

Bu yatırım, sadece Yeni Malatyaspor Kulübü'ne katkı sunmayacak, bölgenin geneline hitap edecek. Bu açıdan, yalnız Malatyalı değil, herkesin maddi-manevi ve düşünsel desteğine ihtiyaç duyuluyor. Malatya'daki futbol yeteneklerinin keşfedilip ortaya çıkarılması adına faydası olacak. Araştırılıp bulunacak çocuklar, öncelikle Yeni Malatyaspor'a, ardından Türk futboluna kazandırılacak.

 

PROJENİN SOSYAL HEDEFLERİ

Bu projenin, bölgeye, Malatya'ya ve ülkemize büyük yararları olacağı kanaatindeyim. Spor denilince ülkemizde akla ilk gelen futboldur. Futbola yapılacak bu önemli yatırımdan asıl gaye, bölge insanına ve çocuklarına sahip çıkmaktır. Projeyle evlatlarımızın terör örgütleri tarafından kandırılmasının önüne de geçilmiş olacak. Elinden tutulacak çocukların, gayr-i ahlaki işlerin içerisine girmesine engel olunacağı gibi, geleceği parlak bir neslin zarar görmesine yol açacak birçok olumsuz faktör, bertaraf edilmiş olacak. Yeni Malatyaspor bünyesine dahil edilecek gençler, önderlik rolü üstlenecek ve diğerlerine yol gösterecek.

 

SADECE MALATYA DEĞİL, BÜTÜN BÖLGE TARANIYOR

Böylesine büyük bir yatırım sonrasında, kabiliyetli oyuncular taranarak, belirli elemelerden geçirilip il ve bölge temsilcileri tarafından tespit edilecek. Hal-i hazırda, Yeni Malatyaspor yetkilileri, altyapı futbolcu seçmeleri kapsamında Hakkari, Siirt, Şırnak ve Van'ın da aralarında yer aldığı Doğu Anadolu Bölgesi'nin birçok iline gitti ve çok olumlu geri dönüşler sağlandı. Ekonomik açıdan yaşanan imkansızlıklara rağmen 42 bölgede belirlenen çocuklar, çeşitli alt yaş gruplarında futbol oynaması için Malatya'ya getirildi.

Son söz olarak, projenin hazırlanmasında başta sayın Adil Gevrek olmak üzere emeği geçen herkese, bir Malatyalı olarak teşekkür ediyorum.

Selam ve dua ile

Fiemanillah