dore okulları
Malatya
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.56
  • ALTIN
    2496.0
  • BIST
    9548.09
  • BTC
    62707.09$

Kaplan ’12’nci adamını kaybediyor!

22 Ocak 2022, Cumartesi 17:05
Kaplan '12'nci adamını kaybediyor!




-    Yeni Malatya’da hangi futbolcular sakat?
-    Tunuslu oyuncu neden forma giymedi?
-    Ganalı santrfor, Afrika’dan döndü mü?
-    Sumudica niçin kulübede değil?
-    Beşiktaş karşısında takıma kim taktik verdi?
-    Yardımcı antrenöre kırmızı kart çıktı! 
-    Yeni transferlerden kaçı 11’de oynadı?
-    Maçta kaç top direkten döndü?
-    Teknik heyetin en ‘Büyük’ hatası neydi?
-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...



Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, 23’üncü haftada konuk ettiği Beşiktaş ile 1-1 berabere kaldı. 4 topun direkten döndüğü kritik maçta 1 puanı getiren golü, kaptan Adem Büyük, penaltıdan attı. Süper Lig’deki galibiyet hasreti 12 maça çıkan Kaplanlar, bir maçı eksik ve 16 puanda. 4 takımın TFF 1. Lig’in yolunu tutacağı ligde ise 20’nci ve son basamakta. Malatya temsilcisi, milli aranın ardından 5 Şubat’ta, Karagümrük deplasmanına çıkacak.



SADECE 2 BİN TARAFTAR!

27 bin 44 koltuk kapasiteli Yeni Malatya Stadyumu’ndaki karşılaşmayı, sadece 2 bin 2 biletli futbolsever, tribünde izledi. Bu rakam, futbolda “12’nci Adam” diye tabir edilen taraftarın desteğinin de iyice azaldığına ilişkin somut bir kanıt oldu.



İKİ SAKAT, TETTEH DÖNDÜ

Brezilyalı Wallace ile yeni transferlerden Ganalı Godfred Donsah (25) sakattı. Tunuslu Ousmane Haddadi koronavirüs karantinasındaydı. Benjamin Tetteh, Gana Afrika Uluslar Kupası'ndan elenince Malatya’ya döndü. Hatırlanacağı gibi Kubilay Kanatsızkuş, Çaykur Rizespor ile 3,5 yıllık sözleşme imzalamıştı.



YENİLERDEN 4’Ü İLK 11’DE

Devre arasında renklere bağlanan Kenan Özer (24), Nijeryalı Okechukwu Azubuike (24), Malili Nouha Dicko (29) ve Cezayirli Mehdi Zeffane (29) ilk 11’deydi.



SUMUDICA CEZALI, MARGARIT KULÜBEDE

Gaziantep’te, 19 Ocak’taki karşılaşmanın ikinci yarısı, skor 0-0 iken etkili kar yağışı nedeniyle oynanamamıştı. Ertelenen maçın devam etmesini isterken öfkelenen ve Ümit Öztürk tarafından kırmızı kart gösterilen Rumen teknik adam Marius Sumudica cezalıydı. Onun yerine takımın başında sahaya, vatandaşı da olan yardımcı antrenör Gabriel Margarit çıktı. 



OYUN SİSTEMİ 5-4-1

Bir türlü anlam verilemeyen 5-4-1 saha dizilişinden vazgeçilmedi. Kalede Ertaç Özbir vardı. Geri 5’lide sağdan sola; Mehdi, Sadık Çiftpınar, Semih Kaya, Ganalı Philip Gameli Awuku ve Mısırlı Karim Hafez ter döktü. Orta sahada sağdan sola; Mustafa Eskihellaç, Azubuike, Fas asıllı Fransız Rayane Aabid ile hemşehrisi Mounir Chouiar forma giydi. İleri uçta Dicko gol aradı.



ZEMİNE “GEÇER” NOT

Zeminin kardan tamamıyla temizlendiği görüldü. 4'te Rosier'in karşıladığı topun yöneldiği Azubuike yüzünü tutarken, soğuk hava da çarpışmanın şiddetini artırdı; ama Nijeryalı kısa sürede ayağa kalktı.



AHMET ÇALIK YÂD EDİLDİ

6'ncı dakikada Ahmet Çalık tezahüratı yapan Malatyasporlu taraftarlar, elim bir trafik kazasında hayatını kaybeden Konyasporlu futbolcuyu yâd etti.



KONTRATAK DÜŞÜNCESİ...

Oyunun hâkimi olan Beşiktaş, rakip yarı alanda boşluk ve fırsat aradı. Kazanılan toplarla hızlı çıkmaya çalışan ev sahibi ise Siyah-Beyazlı savunmayı az adamla yakalama çabasındaydı. Önder Karaveli’nin öğrencileri 13’te, tüm hatlarıyla karşı sahadayken, Yeni Malatyaspor kontratağa çıksa da neticeye ulaşamadı. İstanbul ekibi, iyi kapanan defansı kanatları kullanarak açma peşindeydi.



BEŞİKTAŞ’I, DİREK KURTARDI

25’te, Aabid'in şık pasında, ceza sahasının dışındaki, sağ çaprazdaki Mustafa Eskihellaç, sağ ayağıyla sert vurdu, top çataldan döndü. 27’deki ani akında Dicko içeriye sol çaprazdan sokuldu. Soluyla yakın köşeyi düşünse de top yan ağlarda kaldı. 27'de, yedek kulübelerine doğru kar kütlesi düşünce, yürekler bir anda ağızlara geldi.



KULÜBELER BUZ TUTTU!

Yedekte bekleyen futbolcular, bereler ve battaniyeler ile ısınmaya çalıştı. Kartal’ın file bekçisi Ersin Destanoğlu, ilk yarım saat geçilirken kendi yarı sahasında koşarak vücut ısısını koruma derdindeydi. 40’ta sakatlık yaşayan Josef, oyuna devam edemeyince 45’te görevi Atiba devraldı. Beşiktaş’ın eksik olduğu bölüm iyi değerlendirilemedi. 



SADIK, SAKATLIĞI GÖZE ALDI

Dakikalar 45+1’i gösterirken, Pjanic derinlemesine şık bir pas verdi. Batshuayi'den önce sakatlanma pahasına araya giren Sadık, topu kornere gönderdi. Batshuayi'nin pozisyonu için de ofsayt bayrağı kalktı. Müdahalesinin sonrasında sakatlanan, kendisi için oyun alanına sağlık görevlilerinin çağrıldığı Sadık alkışlandı. Batshuayi'nin arkasında olan Semih ise sadece “gölge” rolünü üstlendi!



KOMPAKT FUTBOL...

İlk yarıda Beşiktaş'ın 3 tehlikeli pozisyonu seyredilirken, Malatyaspor'un, o da Mustafa'nın direkten dönen topu dışında neredeyse hiç atağı yoktu. Misafir ekip; derli, toplu, kompakt oynayan Yeni Malatya'nın takım boyunu uzatmayı planladı.



BU GOLÜ ANCAK ACEMİLER YER!

61’de tribünler buz kesti! Batshuayi, Gameli’ye presiyle takımına sağ kanattan taç atışı kazandırdı. Ardından da topla buluşan Belçikalı, ceza alanına girer girmez, kale sahasına kesti. Brezilyalı Alex Teixeira, göğsüyle hamle yaptı: 0-1. Geç uyanan Sadık, pozisyon almakta yavaş kaldı. Topla oynamada büyük karar hatası yapan Gameli gibi, Batshuayi’nin önünü kesemeyen Semih ve Ertaç ile birbirine giren Sadık da hatalıydı!  



TEKNİK HEYET, NİHAYET UYANDI!

Teknik heyet uykudan uyandığında dakika 66’ydı. Dicko- Adem Büyük değişikliğini, 67’de Gameli-Tetteh hamlesi izledi. 4-4-1-1’e dönüleceği fikri hâkimdi. 



AYLARDIR BU MEHDİ Mİ BEKLENDİ?

75’te, Adem’in sağına servisinde Mehdi öyle bir orta yaptı ki tam anlamıyla “Dağlara, taşlara” cümlesinin hakkını verdi! Oysa paragöz Sumudica (!) bu sağ beke dair “Çok iyi” demişti. Aylardır beklenen futbolcu Mehdi miydi? Bu noktada akla, İrfan Buz’un sezon başında Barcelona’dan da tanıdığımız, Beşiktaş’ın Brezilyalı Douglas'ı istememesi geldi.



YARDIMCI HOCA DA KIZARDI

75’te, günün vasatlarından Aabid, İskoç Stevie Mallan’ın elini sıktı. 77’de Batshuayi'nin ön direğe çıkardığı topta Emirhan İlkhan direği aşamadı. 80’de Gabriel Margarit, direkt kırmızı kartla oyundan ihraç edilirken, Adem de itirazları yüzünden sarı kart yaptırımına uğradı.



TETTEH’E PENALTI VAR

81’de Tetteh, kaleye dönmek isterken Necip Uysal ile ikili mücadelesinde yerde kaldı. Önce “Devam” diyen Zorbay Küçük, Hafez’e sarı kartını gösterdi. VAR incelemesinin  akabinde hakem, Necip'in Tetteh'e faul yaptığını belirledi ve beyaz noktayı işaretledi. 84’te Adem, topu ve Ersin’i ayrı köşelere yolladı: 1-1. Kaptan aynı zamanda bu yıl, iki asistine 5’inci golünü ekledi. 89’da Kenan Özer, Mustafa ile değişti. 



ÜST ÜSTE İKİ DİREK! 

89’daki serbest vuruşta Ghezzal, penaltı noktasına doğru havalandırdı. Vida’nın kafasında üst direğe çarpıp geri gelen meşin yuvarlak, Batshuayi'nin volesinde bu kez uzak direğe takıldı.



GOLLER GECİKTİ

Zorlu müsabakanın izlenim içerikli yorumuna gelince... Beşiktaş geçiş oyunu oynarken, Öznur Kablo Yeni Malatyaspor da kaptığı toplarla, hızlı oyuncularıyla atağa çıkıp gol atmaktan yanaydı. Bir takım golü erken yese, kora kor mücadele daha erken başlayacaktı.



VERİMSİZ 3’LÜ!

Futbolda ilk 11’ler kadar, bitiren kadrolar da önemli. Kaplanlar oyunu, dolayısıyla skoru ilk devrede istediği gibi tuttu. İkinci 45’te ofansif futbolcularını kullanacağı aşikârdı. Açık alanda etkili olan, top sürme kabiliyeti yüksek Mounir’in yanı sıra, girdiği pozisyonları harcayan bencil Dicko ve Mustafa da verimsizdi. 



ADEM, TETTEH, KENAN...

İleride oyun aklına ihtiyaç duyuldu. Tetteh ve Adem ile başlanılsa ya da Adem, Tetteh ve Kenan, hatta Mallan verimsiz 3’lünün yerine oyuna erken girebilselerdi galip gelinebilirdi. Öyle ki adı anılan dörtlü, oyunu çözebilecek kalitedeydi. Çünkü hücumda beceriksiz olan Beşiktaş, geride çok boşluk bırakıyordu. Onların şanssız olduğu bir maçta, 1 puan ne işe yarayacak?