dore okulları
Malatya
19 Mart, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.19
  • ALTIN
    2245.1
  • BIST
    8718.11
  • BTC
    65099.62$

Kaplan, 5'i 1 yerde yedi!

04 Şubat 2023, Cumartesi 22:39
Kaplan, 5'i 1 yerde yedi!

 

 

-    Yeni Malatyaspor, Rize’de neden farklı kaybetti?
-    Yılmaz Hoca, kaçıncı sınavını verdi?
-    Kaç futbolcu kırmızı ve sarı kart cezalısıydı?
-    Kaplanlarda sakatlığı bulunan üç isim kimdi?
-    Vural’ın oyuncu tercihleri kimler oldu?
-    İlk 11’de kaç değişiklik gerçekleştirildi?
-    Eski hangi dost, bu kez rakip oldu?
-    Kupa hariç, ilk golünü atan genç orta saha kim?
-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu…
-    12 Şubat’ta ağırlanacak rakip?
-    Sözleşmesini tek taraflı fesheden golcü kim?

 

Yeni Malatyaspor, TFF Birinci Lig’in 23’üncü haftasında, Çaykur Rizespor’a konuk oldu. İlk yarıyı 2-0 geride kapatan Sarı-Siyah-Kırmızılılar, ikinci devrede üç gol daha yedi. Awuku, Malle, Burak, Barış, Nuri Fatih ve kaptan Rahman Buğra gibi altı önemli futbolcusundan yoksun olan Malatya, Mert Miraç Altıntaş’ın 90 artıdaki sayısı ile sadece “şeref” sayısını kaydedebildi: 5-1. 19 takımlı ligde 16 puan ile 18’inci basamakta kalan Kaplanlar, 12 Şubat’ta Manisa FK’yı ağırlayacak.

YILMAZ HOCA’NIN DÖRDÜNCÜ SINAVI 

4 Şubat 2023 tarihinde, TFF 1. Lig’deki ilk üç maçın tümünü deplasman takımları kazandı ki bu, Yeni Malatya için ilk düdükten önce “moral” aşılayan bir tabloydu. Hasan Özer’in istifasını takiben, 31 Aralık 2022’de anlaşılan teknik direktör Yılmaz Vural ile 13 Ocak 2023’te, sezonun sonuna kadar resmi mukavele yapılmıştı. 70 yaşındaki deneyimli taktisyen, Malatya’daki dördüncü sınavını Rize’de verdi. 

GANALI CEZASINI TAMAMLAYAMADI

Malatya ekibinde, 17 Aralık 2022’de, Malatya’daki 1-0’lık Ankara Keçiörengücü galibiyetinde, 90+3’te Eflatun-Beyazlılardan tartıştığı Patrick Friday Eze ile beraber direkt kırmızı kart gören Philip Gameli Awuku yine yoktu. 2 maçla cezalandırılan Ganalı, ihracın sonrasında hakem Tarık Güldal’a yönelik hakaretinden ötürü 3 resmi müsabakadan daha men edilmişti. Awuku, 24 Aralık 2022’de, Denizli’deki 3-0’lık ve 15 Ocak 2023’te Malatya’daki 3-1’lik Bodrumspor mağlubiyetlerinde, 22 Ocak’ta, Adana’daki 2-2’lik beraberlikte ve 29 Ocak’ta Malatya’daki 2-1’lik Eyüpspor zaferinde ter dökememişti. Awuku, cezasını Manisa FK karşısında tamamlayacak. 

MALİLİ SARI, BURAK KIRMIZI KART CEZALISI

Eyüpspor randevusunda 39’da sararan, İbrahim Yılmaz’ı ancak faulle durdurabilince 61’de ikini sarıdan kırmızı kartla oyundan ihraç edilen Burak Kavlak boy gösteremedi. Eyüpspor müsabakasının 26’ncı dakikasında, bu sezon dördüncü sarı kart yaptırımına uğrayan Malili Aly Malle de sahaya çıkamadı.

BARIŞ, NURİ FATİH VE RAHMAN BUĞRA SAKAT

Keçiörengücü maçında dizine darbe alan stoperlerden Barış Başdaş iyileşemedi. Adana’da 53’te Yakup Alkan’la el sıkışan; ama 90’da görevi mecburen Berat Yaman’a bırakan Nuri Fatih Aydın’ın adı da sakatlığı yüzünden esame listesine görülmedi. Bodrumspor hezimetinde sağlık problemi yaşayınca yerini zorunluluktan 58’de Atakan Müjde’ye bırakan kaptan Rahman Buğra Çağıran, Eyüpspor karşılaşmasında ilk 11’deydi. 77’de kenara gelirken Mehmet Güneş’e şans doğuran Rahman Buğra, Rize’de yeşil zemine ayak basamadı.

OSMAN HAGI İYİLEŞTİ

Kas sakatlığı bulunan Osman Haqi, Eyüpspor önündeki 3 puanı göremese de bir maçlık ayrılığın akabinde ilk 11’e döndü.  

İLK 11’DE DÖRT DEĞİŞİKLİK

Yılmaz Vural, Eyüpspor’u devirdikleri gün güvendiği ilk 11’inde, üçü zorunlu toplam dört değişikliğe gitti. Burak, Rahman Buğra ile Malle’den yararlanamayan Vural, Yakup Alkan’ı, 21 kişilik oyuncu grubu arasında dahi almadı. Bu talebelerinin yerlerine Yiğit Ulaş, Burundili Jospin Nshimirimana, Hüseyin Ekici ile Osman Haqi’ye fırsat sundu.

SAHA DİZİLİŞİ AYNI

Yılmaz Vural’ın 4-2-3-1 oyun sisteminde eldivenleri Abdulsamed Damlu giydi. Savunmada soldan sağa; Arda Hilmi Şengül, Ganalı Godfred Donsah, Yiğit ve Erşan Yaşa dizildi. Onların bir adım ilerisinde Jospin ile Ogün Özçiçek vardı. İkinci bölgede soldan sağa; Hüseyin, Cengizhan Akgün ile Doğukan Emeksiz sorumluluk üstlendi. Santrforda Osman Haqi gol aradı.

ESKİ DOST AZUBUIKE 

2015-18 sezonları arasında Yeni Malatyaspor formasını giyen Nijeryalı Azubuike Okechukwu, Yeşil-Mavili Çaykur Rizespor’un başarısı için eski takımına rakip oldu. 

SAVUNMA HALLAÇ PAMUĞU GİBİ! 

Çaykur Didi Stadyumu’nda Burak Olcar düdük çaldı. 6’da Emircan Altıntaş vurdu, ayak koyan Abdulsamed mutlak bir golü önledi. 20’de Miya'ya da “Dur” diyen Abdulsamed oldu; ama defans tehlikeyi uzaklaştıramadı. Sağdan Oğuz Ceylan kesti, Arda Hilmi’nin vücudundan seken topta Nijeryalı Ibrahim Olawoyin, yerden köşeye yolladı: 1-0. 30’daki kornerde Emircan geriye aşırdı. 6 pastaki İngiliz Yannick Bolasie yükseldi: 2-0.

TOP BİR O KALEDE, BİR BU KALEDE 

37’de Hüseyin’in rakibinin peşinden koşması ve uçarak onu düşürmesi, ilginç bir görüntü oluşturdu. 41’de, Rizesporluların pas hatasında Osman Haqi şutunu atmakta gecikince kaleci Tarık Çetin’in ismi duyuldu. Tempo öylesine yüksekti ki, futbol yorumcularının en çok kullandığı tabirlerden olan “Top bir o kalede, bir bu kalede” cümlesi kuruldu. 2-0 geride olmasına rağmen Yılmaz Vural’ın Kaplanları pozisyon bulmaya devam etti. Bunlardan birinde Ogün’ün 45’te sert şutunda defansa çarpan meşin yuvarlak kornere çıktı.

SOYUNMA ODASINDAN DÖNÜŞTE HAMLE 

Soyunma odasından dönüşte Yılmaz Vural’ın hamleleri izlendi. Mert Miraç Altıntaş-Hüseyin, Alperen Arslan-Cengizhan değişiklikleri gerçekleştirildi; fakat gol, ev sahibinden geldi. 48’de Alberk Koç'un asistinde Ugandalı Farouk Miya, solundan koşan Yiğit ve kademeye girme gayretindeki Alperen’e karşın yakın mesafeden, Abdulsamed'in yanından fileleri sarstı: 3-0.

HAQI, GOLÜN EŞİĞİNDEN DÖNDÜ

55’te Taha Gür, Erşan’la değişti. 58’de Osman Haqi skor tabelasına 3-1 yazmak üzereydi ki, Tarık’ı da geçen topa çizgi üzerinden Sinan Osmanoğlu müdahale etti. 61’de Bolasie, Alperen’in acemice faulü nedeniyle ceza alanında kendini yerde bulunca Burak Olcar beyaz noktayı işaretledi. İngiliz Bolasie penaltıyı kaçırmadı: 4-0.

16 YAŞINDAKİ MEHMET DAHA PİŞECEK!

71’de Mehmet Güneş, vasatı aşamayan Jospin’e “Bana da bir şans lütfen” diye seslendi! U19’dan bildiğimiz 16 yaşındaki Mehmet, Sarı-Siyah-Kırmızılılarda, ikinci defa resmi bir karşılaşmada çimler üzerindeydi. 75’teki köşe atışında Mehmet topu uzaklaştıramadı, aksine ceza sahası çizgisindeki Alper Potuk’a “Al da at” dedi: 5-0.

MERT MİRAÇ’IN SEVİNCİ… 

85’teki penaltı itirazları, hakemin kararını değiştirmeye haliyle yetmedi. Ogün’ün şutunda Sinan Osmanoğlu yere düşerken topa eliyle müdahale etti. Bir süre süren Video Yardımcı Hakem (VAR) incelemesinde de netice aynıydı. 90+6’da Taha’nın servisinde Mert Miraç tabelayı yazdı: 5-1. Bu, aynı zamanda 21’indeki orta sahanın Yeni Malatyaspor’daki ikinci golü oldu. Taha, 20 Ekim 2022’de, Ziraat Türkiye Kupası 3. Turu’nda, Ağrı 1970 Spor’u penaltılarla 5-4 elediklerinde (normal süre 3-3) ağları havalandırmıştı. 

KISA BİR ANALİZ…

Kaplanlar için çok kötü geçen müsabakanın kısa bir analizine gelince… Yılmaz Vural yanlış tercihinden dönüp doğru olanı yapsa da 55’teki Taha-Erşan değişikliği epey gecikmeliydi. Yedek de soyunmayan Yakup’un yokluğu aranmadı ki, Yılmaz Hoca da “Saygısızlık yaptı” dediği Yakup’un sözleşmesini tek taraflı fesih ettiğini açıkladı. Vural elindeki imkânlar ile en iyi 11’i seçmiş gibi görünse de Rize’de hücum ağırlıklı oyun anlayışı hataydı. Bülent Korkmaz’ın çalıştırdığı Karadeniz ekiplerinden Çaykur Rizespor ile Yeni Malatyaspor arasında ciddi bir kadro farkı söz konusuydu. Lakin bu istatistiklere değil, skora yansıdı. Çünkü topla oynama oranları yüzde 53’e %47, toplam şut 13’e 24, isabetli 9’a 5 olarak gerçekleşti…


 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.