dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63709.973$

Kaplan ’’BÜYÜK’’ Kaybetti!

13 Şubat 2022, Pazar 16:34
Kaplan "BÜYÜK" Kaybetti!




-    Adem Büyük nerede hata yaptı?
-    İşte Yeni Malatyaspor’un oyun sistemi
-    Ganalı santrfor neden forma giymedi?
-    İlk 11’de kaç değişiklik yapıldı?
-    Kenan Özer bir ilki gerçekleştirdi
-    Ev sahibinin ilk golünde kim hata yaptı?
-    Sivasspor’un golü neden geçersiz sayıldı?
-    88’de kimin vurduğu top direkten döndü?
-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...


Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Süper Lig’in 25’inci haftasında Demir Grup Sivasspor’un misafiri oldu. Kenan Özer’in golüyle soyunma odasına 1-0 önde giren Kaplanlar, sonunu getiremedi: 2-1. Rumen teknik adam Marius Sumudica’nın ardından “Futbol Sorumlsu” unvanı ile kolları sıvayan kaptan Adem Büyük, yenilgiyle başladı. Twitter'da gündem çalışmasına imza atan taraftarların “BüyükBaşlıyoruz” beklentisi de gerçekleşmemiş oldu. Bir maçı eksik olan Malatya ekibi, 16 puan ile 20’inci ve son sırada. 14 maçtır kazanamayan Malatya, bu süreçte 4 beraberlik ile yalnızca 4 puan topladı. “Küme düşmeye en yakın aday” denilen Sarı-Siyah-Kırmızılılar, 19 Şubat’ta Antalyaspor’u ağırlayacak. 



GANALI SANTRFOR SAKAT

Ailevi nedenlerden dolayı bir süredir ülkesinde bulunan Didier Ndong da Malatya’ya geldi. Arkadaşlarıyla birlikte çalışmalara başlayan Gabonlu yedek soyunurken, sağ arka adalesinde orta derecede yaralanma ve ödem olan Ganalı Benjamin Tetteh de yoktu. Gribal enfeksiyonu atlatan Fas asıllı Fransız Mounir Chouiar ile kaleci Ertaç Özbir kadrodaydı.



İLK 11’DE 2 DEĞİŞİKLİK

5 Şubat’ta, Fatih Karagümrük’e İstanbul’da 1-0 kaybedilen maçın ilk 11’inden iki farklı isim forma giydi. Marius Sumudica’nın, Atatürk Olimpiyat Stadı’nda sahaya sürdüğü 11’den Mısırlı Karim Hafez, kulübedeydi. Fas kökenli Fransız Rayane Aabid ile de yollar ayrılmıştı. Bu iki futbolcunun yerine, Tunuslu Oussama Haddadi ile Kenan Özer’e fırsat doğdu. 



OYUN SİSTEMİ 4-3-2-1

5-4-1 inadı kırılan Sumudica, Fatih Karagümrük karşısında 4-4-1-1’e de benzeyen 4-2-3-1 dizilişini tercih etmişti. Adem Büyük ve kurmayları da doğru bir kararla, oyuncu karakterleri ve kadro kimliğiyle de örtüşen 4-2-3-1 ile devam etti. Kaleye Ertaç Özbir geçti. 4’lü savunma sağdan sola; Cezayirli Mehdi Zeffane, Sadık Çiftpınar, Arjantinli Gaston Campi ve Haddadi şeklinde dizildi. Onların ilerisinde, Ganalı Godfred Donsah ile Nijeryalı Okechukwu Azubuike vardı. Santrfordaki Malili Nouha Dicko’yu ikinci bölgede, sağdan sola olmak üzere; Mustafa Eskihellaç, Kenan ve Mounir besledi.



TAKTİKLER ADEM BÜYÜK’TEN

Yeni Malatyaspor'un başında, Sumudica ile iplerin kopmasının ardından “Futbol Sorumlusu” olan Adem Büyük vardı. Deneyimli oyuncu aynı zamanda, 21 kişilik esame listesindeydi. Hayli soğuk bir havada oynanan karşılaşmayı, sadece 2 bin 664 biletli futbolsever, Sivas Yeni 4 Eylül Stadyumu’nda izledi. 



ETKİLİ BAŞLANGIÇ

Malatya temsilcisi etkili başladı. İlk 5 dakikada iki önemli pozisyona da girdi. 3’te, sağdan Mehdi’nin pasıyla penaltı noktasında bomboş durumda olan Mustafa Eskihellaç’ın düzeltip vurduğu top, farklı şekilde auta gitti. 5’te sağ kanattan kullanılan kornerde Haddadi'nin kafasında defanstan seken ve arka direğe açılan topta Dicko, sırtı kaleye dönükken gelişine estetik vursa da çerçeveyi tutturamadı.



YÜKSEK TEMPO...

Golsüz eşitlikle geçilen ilk bölümde tempo, genel anlamda yüksekti. Konuk ekip, hazırlık paslarıyla geriden oyun kurmaya çalıştı. Karşılıklı ataklar izlenirken, bir süre sonra iki taraf da daha kontrollü bir oyuna döndü. 17’de, soldaki Haddadi ortaladı. Yay üzerindeki Kenan'ın ayak içiyle şutunda top, kaleci Muammer Yıldırım’ın kucağında kaldı. 



GOL POZİSYONLARI ÇOKTU

Vakit ilerledikçe oyun yeniden hareketlendi. Çok sayıda gol pozisyonuna giren iki takım da bir an önce golü bulmak istiyordu. Üçte birlik zaman dilimi geçilirken Yeni Malatya, topla daha çok oynayan ve daha fazla pozisyon üreten taraftı. Kaplanlar rakip sahada top çevirerek Sivas savunmasında boşluk bulma düşüncesindeydi.



KENAN ÖZER’DEN İLK GOL

Kenan Özer, 31’de Malatya’yı öne geçirdi. Campi'nin orta alandan akıl dolu pasında, sağ kanattan savunmanın arkasına sarkan Mounir, topu göğsüyle yumuşatıp çevirdi, kale ağzındaki Kenan ağlara gönderdi: 0-1. Mounir için ofsayt bayrağı kalkarken, Arda Kardeşler golü iptal etti. Ancak Video Yardımcı Hakem (VAR) incelemesinde Mounir’in, defansın gerisinden çıktığı anlaşılınca hakem golü verdi. Sezonun ilk yarısını Gaziantep FK’da geçiren 34 yaşındaki tecrübeli futbolcu, böylece bu sezonki ilk sayısını da kaydetti.



ERTAÇ’TAN MÜTHİŞ KURTARIŞ

Rıza Çalımbay’ın öğrencileri, golün şokunu atlatıp skora denge getirebilmek için Malatyaspor kalesine yüklenme fikrindeydi. 35’te, Fajr'ın derinlemesine servisinde Kayode, karşı karşıya iken kaleciyi çalımlamak istedi; ancak Ertaç yattı ve topu, penaltıya sebebiyet vermeden Kayode’nin ayağından söküp aldı. İlk yarının sonlarına yaklaşılırken Sivas kontrolü eline aldı ve ileriye kalabalık çıktı.



HAKEMDEN HAKLI GOL İPTALİ

43’te, ev sahibinin sağdaki köşe atışında terse açılan topu, sol çaprazdan Kerem Atakan havalandırdı. Ertaç, Goutas'ın müdahalesiyle yere serilince boşta kalan topu Pedro Henrique ağlara yollasa da Arda Kardeşler, Ertaç'a faul yapıldığını belirterek, golü geçersiz saydı.



ACEMİ MEHDİ!

İlk 45’te çok üstün bir oyun sergileyen Yeni Malatyaspor, ikinci 45’in ilk anlarında da baskılı göründü. Ama bir süre sonra Yiğidolar topla daha fazla oynadı. Soldaki korner paslaşarak kullanıldı. Taç çizgisi önünden Gradel ortaladı, ön direkte acemi Mehdi’nin ıskaladığı topa, kale ağzındaki Kayode, 52’de sağ omzunu uzattı: 1-1.



DONSAH SAKATKEN GOL YENİLDİ

Adem Büyük’ün talebeleri, golün şokunu atlatıp maçta üstünlüğü tekrar yakalayabilmek atağa çıkmayı planladı. Tempo bir nebze düşerken iki takım da kaleye gitmekte zorlandı. 69’da Max Gradel’in yüzüne darbesinden ötürü Donsah uzun süre yerden kalkamazken, Yeni Malatya da Kenan ile etkili bir akından yararlanamadı. Devamında oyunu kesmeyen Sivasspor, Donsah ayaklanamadan golü de buldu. 70’te Gradel'in asistinde Faycal Fajr, ceza yayının sağından uzak köşeye doğru çok sert ve düzgün vurdu. Ertaç müdahale edemezken, topa sırtını çeviren Campi de set olamadı: 1-1.



MORALLER BOZULDU

Sivasspor, yoğun baskının sonucunu iki golle aldı ve geriye düştüğü zorlu randevuda üstünlüğü elde etmeyi başardı. Yeni Malatya'da ikinci golün ardından moraller bozuldu. Adem Büyük takımı motive etme çabasındaydı. 77’de Ndong-Donsah değişikliği gerçekleştirildi. Oyunun ritminin düşmesi ise Sivas'ın işine yaradı.



88’DE DİREKTEN DÖNDÜ 

88’de, Sivasspor yarı alanının ortalarından, sağ kanattan kullanılan serbest vuruşta Hafez etkili kesti. Dicko penaltı noktasının hemen gerisinden kafayı uzattı. Muammer'in dokunamadığı top, yan direğin içine çarpıp, oyun alanına geri döndü.



SEZONUN EN İYİ İLK YARISI

Kritik müsabakanın izlenim içerikli yorumuna gelince... “Futbol Sorumlusu” Adem Büyük yönetimindeki Yeni Malatyaspor, sezonun en iyi 45 dakikasını Sivasspor'a karşı oynadı. Bunu istatistikler de doğruladı. Toplam şutta 11’e 6, isabetli şutlarda 4’e 1 üstünlük kurulurken, başarılı pasların sayısı 165, pas başarı yüzdesi ise %81 olarak kayıtlara geçti. 



“NAZAR DEĞMESİN” DERKEN...

Herkes “Nazar değmesin, çok iyi oynuyoruz” derken, takıma öz güven geldiği gözlendi. Lakin kırılgan yapı yine en büyük dezavantaj oldu. Kaçırılan goller, sonradan çok arandı. Ayrıca, yenilen ilk golün akabinde geri çekilmek, hatalara da davetiye hazırladı. İkinci gol de atılamayınca kendi tribünlerinin hedefi haline gelen Sivassporlu futbolcular ayıldı! 



AKIL TUTULMASI!

Donsah-Ndong hamlesi çok gecikirken, Adem’in de mutlaka oyuna girmesi ve görevi Dicko’dan devralması gerekiyordu; çünkü oyun Sivasspor'a dönmüştü. Goller göz göre göre “Geliyorum” dedi. Adem ısınmaya bile gitmedi! Halbuki arkadaşlarını saha kenarından değil, oynarken de yönlendirebilirdi. Kısıtlı kadroda Adem’in de kaybedilişi “Akıl tutulması” olarak nitelendirildi.  



MAÇIN RAKAMLARI:

    Son 8 deplasman maçını kazanamayan Yeni Malatyaspor (1B 7M), Süper Lig’deki en uzun galibiyet hasretini tekrarladı (8 maç; Şubat 2021-Nisan 2021). 
    Sivasspor’a konuk olduğu 7 resmi maçın sadece 1’i kazanan Yeni Malatyaspor (6M), bu süreçte 15 gol yedi.
    Yeni Malatyaspor, Süper Lig'de en az deplasman golü atan takım (4) konumunda.