dore okulları
Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63976.378$

Kaplan, taraftara da havlu attı!

19 Mart 2022, Cumartesi 16:51
Kaplan, taraftara da havlu attı!





-    Yeni Malatyaspor kaç puanda kaldı?
-    Sadık Çiftpınar ile taraftar arasında gerginlik!
-    Malatya ekibinde hangi futbolcu sakatlandı?
-    Sakatlığı bulunan oyuncular kimlerdi?
-    Sarı kart cezalısı Mısırlı sol bek yok
-    İlk 11’de kaç değişiklik gerçekleştirildi?
-    Teknik heyetin oyun sistemi nasıl oldu?
-    Top, kaç kez direkten döndü?
-    Ganalı santrfor, oyundan neden çıktı?
-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...


Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Süper Lig’in 30’uncu haftasında Kasımpaşa’yı ağırladı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden Jackson Muleka ile Ahmet Engin’in 71 ve 74’te, sadece 3 dakikada attığı gollere engel olamayan Kaplanlar, 2-0 kaybetti. Taraftarlar ile tekrar sürtüşen Sadık Çiftpınar’ın kendi isteğiyle oyundan çıktığı maç, Rahman Buğra Çağıran da sakatlanınca her açıdan büyük bir yıkım oldu. Düşme potasının hemen üzerindeki bir maçı eksik Giresunspor (35) ile 20 puanlı Sarı-Siyah-Kırmızılılar arasındaki puan farkı tam 15. Malatya ekibi milli ara bitince, 3 Nisan’da Başakşehir’in konuğu olacak.

İKİ SAKAT, BİR CEZALI

Lomber kırığı olan İskoç Stevie Mallan’ın yanı sıra, Fas asıllı Fransız Mounir Chouiar, sakatlığı nedeniyle kadroda yer almadı. Sarı kart cezalısı Mısırlı Karim Hafez de yoktu. 



SADIK ÇİFTPINAR DÖNDÜ

4 Mart’ta, Malatya’daki 2-1’lik FT Antalyaspor yenilgisinde taraftarlarına yönelik hakareti yüzünden 3 maçtan men ve 17 bin 500 lira ceza verilen Sadık Çiftpınar döndü. 

İLK 11’DE DÖRT DEĞİŞİKLİK

Teknik direktör Cihat Arslan, 12 Mart 2022 tarihinde, İzmir’deki 1-0’lık Altay mağlubiyetinin ilk 11’inde dört değişikliğe gitti. Ege’de esame listesine yazılmayan Rahman Buğra Çağıran’ın dışında, Sadık, Ganalı Godfred Donsah ile Ganalı Benjamin Tetteh, ilk 11’in yeni yüzleri oldu. Mounir ve Hafez’in eksikliğinde Kenan ve Jospin yedek soyundu.



OYUN SİSTEMİ YENİDEN 4-1-4-1

Adana Demirspor zaferinde 4-1-4-1 saha dizilişini benimseyen Cihat Arslan, Altay deplasmanında 4-2-3-1 oyun sistemini denemişti. Yeniden 4-1-4-1’e dönerken, eldivenleri Ertaç Özbir’e emanet etti. Geri dörtlüde sağdan sola; Cezayirli Mehdi Zeffane, Sadık, Arjantinli Gaston Campi ile Tunuslu Oussama Haddadi forma giydi. Onların hemen ilerisinde Nijeryalı Okechukwu Azubuike “ağır işçi” oldu. İkinci bölgede yine sağdan sola; Mustafa Eskihellaç, Donsah, Rahman Buğra ile Mali kökenli Fransız Nouha Dicko ter döktü. Santrforda Tetteh’in hünerlerine güvenildi.



ŞANSALAN, 3 YIL SONRA MALATYA’DA

Ali Şansalan, 3 yıl 3 ay 13 gün, yani 1.199 gün sonra, Yeni Malatyaspor’un bir iç saha maçını yönetti. Şansalan son olarak, Ziraat Türkiye Kupası 5. Turu’nda, 6 Aralık 2018’deki 2-0’lık Etimesgut Bld. galibiyetinde düdük çalmıştı.  

KRİTİK MÜDAHALE...

5'inci dakikada etkili gelişen Kasımpaşa atağında, Umut'un pasında son anda ayak koyan Sadık, kritik bir müdahalede bulundu. Öyle ki bu pozisyonda İstanbul temsilcisi, 5’e 4 gibi önemli bir oyuncu üstünlüğüne de sahipti. Misafir takım ilk bölümde tüm hatlarıyla rakip yarı sahadaydı. 14’te, ceza alanına yapılan ortada Umut Bozok ile Sadık aynı anda hareketlendi ki, tehlikeyi uzaklaştıran futbolcu Campi oldu. Umut ile birlikte yerde kalan Sadık bir süre sağ arka adalesini tutsa da oyuna devam edebildi.



“KIRAN KIRANA” BİR MÜCADELE

Başlardaki ikili mücadeleler, tabir yerindeyse “kıran kırana”ydı. 18'de, Hadergjonaj'ın sağdan ortasında Mehdi topu kafayla kornere atarak uzaklaştırdı. Köşe atışında yerden seken topta yükselen Muleka çerçeveyi tutturamadı ki bu, karşılaşmanın ilk adrenalin yüklü anıydı. 25'te Tetteh havadan ceza sahasının sağ çaprazına kesti. Azubuike son çizgiye doğru ilerleyip içeriye sert çevirdi, kaleci Ertuğrul Taşkıran solundaki kale direği ile kendisinin arasına giden meşin yuvarlağı güçlükle kornere atabildi.    



ŞANS ANI; TOP DİREKTE

Özellikle Mustafa yoğun presiyle, Kasımpaşa'nın stoperlerinden Spajic'i sıkça defalarca geri pasa ve geriye dönmeye zorladı. 29’da, Eysseric’in pasında Ben Ouannes, çok yakın mesafeden topu sağ ayağıyla Ertaç’ın sağındaki kale direğine nişanladı. 30'da seken topu önünde bulan Muleka'nın, Sadık set olsa da sert vuruşunda Ertaç soluna uzandı. 



TETTEH’E, ERTUĞRUL “DUR” DEDİ

İki taraf zaman zaman etkili olmaya çalışsa da ilk yarım saatte gol sesi duyulmadı. 31'de savunma arkasına bir top daha denendi. Azubuike’nin şiddetini çok iyi ayarladığı pasta Tetteh, Donk'tan topu kurtarıp, sağ ayağıyla kontrolünün akabinde solu ile dar açıdan kaleyi düşündü; ama Ertuğrul ona ayaklarıyla "Dur" dedi. Dicko ile Mustafa da rakibi şaşırtmak ve dengeyi bozmak için kanatlarda yer değiştirdi. Maçın başında sağdan yüklenen Kaplanlar, Mustafa’nın sola geçmesiyle birlikte, sol kanattan da bastırdı. 



DİREK, İKİNCİ KEZ KURTARICI

Dakikalar 35'i gösterdiğinde kendisini yere bırakan Rahman Buğra oyuna devam edemedi. Bu futbolcunun yerine Burundili Jospin Nshimirimana görev üstlendi. 40’ta, Umut'un şık topuk pasında Sadık seyre dalarken (!) kale alanına çabucak kıvrılan Eysseric'in sağ ayağı ile şutunda topun sesi sağ kale direğinde yankılandı.  41'deki akını tek başına sürüklemek isteyen Jospin, soldan son çizgiye dek inip topu çıkarmayı düşünse de Doğucan Haspolat son anda ayak koyup topu kornere attı.



BU DA MI PENALTI DEĞİL!

44'te Mustafa inanılmaz bir fırsatı değerlendiremedi. Dicko sağdan yerden kesti, Mustafa da Hadergjonaj’ın temasına rağmen sendelerken sağ ayağının burnuyla dokundu; ancak top yandan auta çıktı. Oluşan kuvvetli penaltı beklentisi ve itirazlar üzerine Ali Şansalan, Erkan Engin’in başında bulunduğu VAR'ı dinlediğini işaret eden beden diline başvurdu. Lakin Video Yardımcı Hakem (VAR) odasından herhangi bir uyarı gelmedi.



TETTEH, DONK’UN GÖLGESİNDE

İlk yarıda hücum anlamında sürekli Donk ile eşleşen Tetteh'i topla buluşturmayı planlayan Kaplalar, bunu birçok kez de denedi. Sami Uğurlu’nun öğrencilerinden ise ortanın solundaki Eysseric ile sağındaki Hajradinovic dikkati çekti. 



GANALI, DİREĞE TAKILDI

İkinci devrede gol arayan Yeni Malatya’da, 48’de Jospin’in servisinde Ben Ouannes’ten sıyrılan Tetteh topun dibine çok iyi girdi. Ertuğrul'u aşan top üst direkte patladı. 49'da Jospin’in sağdan içeriye ortasında Doğucan yerden kayarak engel oldu. Elle oynama beklentisi oluşsa da Ali Şansalan "Devam" dedi. 



SEN NEYMİŞSİN HADDADI!

55’te üç Kasımpaşalının arasına dalan Jospin, Donk tarafından düşürülürken, takımına da tehlikeli bir yerden serbest vuruş kazandırdı. 56'da Haddadi, Azubuike ile Tetteh'i kovup, duran toptaki üstün becerisiyle topu baraja isabet ettirdi! 58’de, Donk ile başlayan Paşa atağında Hadergjonaj'ın aktardığı topu Umut ağlarla buluştururken, ofsayt bayrağı gecikmedi.



TETTEH NEDEN ÇIKTI?

66'da başını öne eğip isteksiz bir tavırla kenara gelen Tetteh, Kenan Özer'in elini sıktı. Oyuna pek müdahil olamayan Ganalı teknik heyete kırgınlığını, el-kol hareketleriyle de somut bir biçimde belli etti. Hadergjonaj'ın 68'deki ortasında Muleka’nın iyi sıçrayıp yere çarptırdığı topu Ertaç son anda kornere tokatladı.    



BU GOLLER YENİR Mİ?

71’de Muleka, Kasımpaşa’daki 6'ncı maçında 5'inci golünü atmayı başardı. Eysseric savunmanın arkasına nefis bir pas yolladı, o da üç Malatyasporlu oyuncu olmasına karşın tabelaya 0-1’i yazdı. Haddadi ile mücadelesinde Kenan devreye girmek isterken, Campi de seyrederken sol ayağını koydu! 74’te Campi’nin darbelerine aldırış etmeyen Umut'un akıl dolu asistinde defansın ardına koşu yapan Ahmet Engin, Sadık ile Dosah’ı peşinden koştururken, Ertaç kollarını yanlara da açmışken topu filelere yuvarladı: 0-2.



SADIK İLE TRİBÜNLER YENİDEN ATIŞTI

76’da tartışmaya, belki de küfürleşmeye girdiği tribünlerin tepkisi üzerine oyundan çıkmak isteyen Sadık Çiftpınar'ı arkadaşları ve Kasımpaşalı oyuncular sakinleştirmek adına çok uğraştı. Kaptanlık bandını sol kolundan çıkaran Sadık'ı ilk olarak Kasımpaşa'nın santrforu Umut sükûnete davet etti. Top Sadık’a geldiğinde “Yuh” sesleri duyuldu. 80'de Ganalı Philip Gameli Awuku ile değişen Sadık'ı, Kasımpaşa kenar yönetimi de teskin etmeye çalıştı.



ERTAÇ’TAN MÜTHİŞ KURTARIŞLAR

85’te Ertaç önce Umut’un, ardından da Ahmet’in şutlarında farkın açılmasını önledi. 88’de eski Kaplan, Faslı Fransız oyuncu Rayane Aabid oyuna girerken, Muleka alkışlandı. 2-0’dan sonra iyice düşen tempo, 4 dakikalık duraklamalarda da yükselmedi.



ERKAN ENGİN, BURADA DA PENALTI VAR!

Gollere kadar Kaplanların en azından mücadele ettiği ve direndiği, pozisyonlara da girdiği müsabakanın yorumuna gelince... İlk söz hakem triosusuna... Ev sahibinin 3 penaltı attığı 3-2’lik Çaykur Rizespor-Trabzonspor karşılaşmasında Volkan Bayarslan’ı üç kez tekrarı izlemeye çağıran VAR Erkan Engin, Ali Şansalan’a aynısını yapmadı! Mustafa’nın kendini bırakmaması, devam etmesi mi sorun oldu? Beyaz noktanın işaretlenmesi için oyuncunun illaki yere atması mı gerekiyor? Bir çift laf da Mustafa’ya. Beşiktaş ve Konyaspor talip olunca verilmeyen Mustafa, Altay’ın sonrasında Kasımpaşa önünde de net %100’lük golleri kaçırdı. Bunları, “Transferi gerçekleşmedi” diye yapmıyordur herhalde!.. 



CİHAT ARSLAN’IN ŞAKASI!

Cihat Arslan’ın, Tetteh-Kenan hamlesini anlamak mümkün değil! Dicko değil, rakip sahada kalınmasını sağlayan Tetteh çıkınca oyun üstünlüğü Kasımpaşa’ya geçti ve gelen baskı sonucu 2 gol yenildi. Süper Lig’de en çekinilen santrforlardan olan ve gole en yakın oyuncu pozisyonunda bulunan Tetteh’e yönelik karar, Sami Uğurlu’yu da hayli mutlu etmiş ve şaşırtmış olmalı. Oyunun kontrolünün ele alındığı dönemdeki değişiklik, Paşa’nın da işine geldi. İrfan Buz, Rumen Marius Sumudica ve Adem Büyük'ten sonra Cihat Arslan da sınıfta kaldı!...