dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64104.725$

Kaplan’a haksızlık ’’VAR’’!

23 Aralık 2021, Perşembe 20:19
Kaplan'a haksızlık "VAR"!
 




-    Yeni Malatyaspor’da kim cezalıydı?
-    Sakat futbolcular kimler?
-    Hangi futbolcu, ilk 11’e döndü?
-    Sumudica ile Karaman için duygusal maç!
-    Kadroda kaç değişiklik gerçekleştirildi?
-    Kaplanların oyun sistemi nasıl oldu?
-    İkinci yarıda sistem mi değişti?
-    Sumudica, neden secdeye gitti? 
-    Fas asıllı Fransız oyuncu yıldızlaştı
-    Kaplanların net penaltısı verilmedi!
-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...


Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Süper Lig’in 18’inci haftasında Kayserispor’u ağırladı. Sarı-Siyah-Kırmızılılar, 2-0’lık üstünlüğü yakaladığı maçtan 2-2’lik beraberlikle ayrıldı. Skor 2-1 iken Majid Hosseini’nin, ceza alanında Mounir Chouiar’i sağ ayağına basarak düşürmesi “Es” geçildi. Hüseyin Göçek penaltı demezken, Video Yardımcı Hakem (VAR) Volkan Bayarslan da Göçek’i, VAR kamerasına dahi çağırmadı. Kaplanlar, bitiş düdüğünün ardından, 15 puan ile 20 takımlı ligde 18’inci sırada kaldı. 26 Aralık’taki misafir, Fenerbahçe.



MISIRLI CEZALI, MUSTAFA DÖNDÜ

Malatya temsilcisinde sarı kart cezalısı Mısırlı Karim Hafez’in yanı sıra, sakat Nuri Fatih Aydın ile Zambiya asıllı Kongolu Walter Bwalya yoktu. Kaburgası kırığı tedavisi tamamlanan Mustafa Eskihellaç ilk 11’e döndü. Kırmızı kart cezasını Rize’de çeken Tunuslu Oussama Haddadi de formasına kavuştu.



SUMUDICA İLE KARAMAN’DAN ANILAR!...

2017-2018 sezonunda Kayserispor’a taktik veren Marius Sumudica ile 2000 yılında Yeni Malatyaspor’da olan Hikmet Karaman, çalıştırdıkları eski takımlarına bu kez rakipti.    



İLK 11’DE İKİ DEĞİŞİKLİK

Sumudica, 19 Aralık’ta, Rize’de 1-0 kaybeden 11’de, iki değişiklik yaptı. Hafez’den yararlanamayan, Mallan’ı da yedek soyunduran Rumen teknik direktör, Mustafa ile Haddadi’ye fırsat tanıdı.



BU KEZ DOĞRU SİSTEM

Golsüz neticelenen Galatasaray ve Konyaspor maçlarındaki 1 puana, Rize’de 5-4-1 saha dizilişiyle ulaşamayan Sumudica, doğru olanı yaptı. 4-4-2 olarak da okunabilecek 4-2-3-1 oyun sisteminde, kalede Ertaç Özbir vardı. Defans hattında sağdan sola; Semih Kaya, Sadık Çiftpınar, Brezilyalı Wallace ve Haddadi izlendi. Bu 4’ünün hemen önünde, Aabid ile Gabonlu Didier Ndong sorumluluk üstlendi. İleri uçtaki Ganalı Benjamin Tetteh’i, sağdan sola; Mustafa, Adem ve Fas uyruklu Fransızlardan Mounir Chouiar besledi. 



AABID İLE ADEM TEMKİNLİ

Fas kökenli Fransızlardan Rayane Aabid’in dışında, kaptan Adem Büyük ile hiç süre alamayan Jospin Nshimirimana sarı kart görmeleri halinde Fenerbahçe deplasmanına çıkamayacaktı. Bu nedenle Aabid ile Adem, maç boyunca temkinli davrandı. 



SAĞ KANATLAR DAHA ETKİLİ

Oyuna ev sahibi hızlı başladı. Henüz ilk dakikada, uzaklardan şansını deneyen Mustafa Eskihellaç, auta attı. 5’te, Adem'in şutunda top, direğin yanından dışarıya gitti. Her iki ekip de sağ kanatlarını kullandı. Yeni Malatyaspor; Mustafa ile Adem ile Kayserispor ise Onur Bulut ve Emrah Başsan’la yüklendi. 



OYUN, ORTA ALANA SIKIŞTI

Vakit ilerledikçe oyun, orta alana sıkıştı. Karşılıklı top kayıpları yaşandı. Hikmet Karaman’ın öğrencileri, paslaşarak rakip yarı alana yerleşme düşüncesindeydi. Aabid'ten 20'de büyük bir geri pas hatası geldi; ancak bu futbolcu, teslim ettiği topu Mame Thiam tam arkadaşına aktarmak isterken araya girdi. 21’de Adem, Silviu Lung’un önde olduğunu görünce aşırtma yapsa da Rumen eldiven, cılız gelen topu kontrol etti.



MOUNIR’DEN İKİNCİ GOL

Soğuktan buz kesen tribünler, 25’te ısındı. Azmiyle ön plana çıkan Mustafa’nın baskıyla kaptığı topla orta yuvarlakta buluşan Ndong, Mounir’e enfes yolladı. Savunma arkasına müthiş sarkan, sol çaprazdan içeriye sokulan Mounir de dar açıdan, soluyla uzak köşeye şık bıraktı: 1-0. Yetenekli isim, bu pozisyonda Onur’u peşine taktı, önünde set olmayı planlayan kaptan Uğur Demirok için de kayak pisti hazırladı (!). Mounir’in, Süper Lig’deki ikinci golüyle birlikte, bu sezon öne geçtiği karşılaşmaların 4’ünü kazanan ve ikisini kaybeden Kaplanlar, psikolojik açıdan avantaj yakaladı. 



MÜTHİŞ PRES...

29’da, Malatya temsilcisinin iştahını gözler önüne süren bir görüntü hâkimdi. Emrah'ın etrafını çevreleyen üç oyuncudan; Aabid, Mounir ve Sadık'ın presi alkışlandı ki, Sadık da topu almasını bildi. Sumudica’nın talebeleri golü attıktan sonra tempoyu düşürmeye ve oyunun kontrolünü elinde tutmaya çalıştı. 34’te, Adem'in servisinde uzaklardan kaleyi yoklayan Ndong, 31’inci dakikanın ardından, üst üste ikinci kez hayli isabetsiz bir şut atarak şaşırttı. 



KAPTAN, SUSKUNLUĞUNU BOZDU

36’da fark ikiye çıktı. Sol kanatta Hosseini’nin ayağındaki topu söküp alan Mounir, ceza yayındaki Adem'e aktardı. Uğur'dan sıyrılan kaptan, Kolovetsios ayak koyamadan, penaltı noktasının soluna adım attığında Lung’u üzdü: 2-0. Son olarak, 22 Ekim 2021 tarihinde Altay’ı 2-1 yıktıkları gün fileleri sarsan tecrübeli forvet, nihayet suskunluğunu bozdu ve 4’üncü golüne ulaştı.    



SUMUDICA, SECDEYE GİTTİ

Adem’in golünü takiben Sumudica yedek kulübesinden çıktı, dizlerinin üzerine çöküp çimleri öptü. Maç önü röportajında “Christmas’ta çalışıyoruz” cümlesini kuran Rumen hocanın bu hareketi “Secdeye gitti” şeklinde de yorumlandı. Ayrıca, şapkasını yeşil zemine atıp ıslanmasına rağmen yeniden başına taktı. Malatyasporlu futbolcuların oluşturduğu sevinç yumağı, üstün motivasyonun ve kenetlenmenin en somut kanıtıydı. 



MOUNIR’E OFSAYT ŞOKU!

51’de Mustafa, topla ilerlerken Gökhan Sazdağ’ın müdahalesine maruz kaldı. Serbest atışı Aabid kullandı, Hosseini uzaklaştırdı. Mounir’in gelişine sert vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti; fakat, ofsayt tespit edildi. Çünkü Mounir’in şutunda top, en son Tetteh’in sırtına çarpmıştı.



HATALAR SİLSİLESİ...

56’da tabelada 2-1 yazdı. Sağdan Onur'un ortasında Mario Gavranovic yükseldi. Üst diğerin içine çarpan top filelerle kucaklaştı: 2-1. Savunmanın yerleşim zaafı, Semih’in kısa kalışı, Gavranovic vuramasa da topu tamamlayabilecek Thiam’ın bomboş durumda oluşu, onların arasında Mustafa’nın kalışı gibi yanlışlar listesi uzadı...   



AABID’IN KADİFE AYAĞI

Kayserispor, golün de moraliyle daha arzulu bir oyun oynadı. 67'de Aabid'in uzun mesafeli ve isabetli pası muhteşemdi. Bunu onun gibi kadife bir ayak yapabilirdi ki, topun hâkimiyetini sağlayamayan Tetteh’e, özür diletti. 



İLK DEĞİŞİKLİK 69’DA!

Hikmet Karaman, 4’üncü oyuncu değişikliğini 65’te gerçekleştirirken, Sumudica’nın ilk hamlesi ancak 69’da geldi. Günün diğerlerine göre zayıf halkası olan Ndong, yerini İskoç Stevie Mallan’a bıraktı. 73’te Mounir’in şık gördüğü penaltı noktasının solundaki Tetteh, dönerek vurdu; ama Lung ayağıyla mutlak golü önledi.



“VAR”DAKİ BAYARSLAN, PENALTIYI YEDİ

81’de ceza sahasına giren Mounir, Hosseini bilinçli olarak sağ ayağına basınca yerde kaldı. Hüseyin Göçek önce “Devam” dese de kulaklığından gelecek bir haberi beklemeye koyuldu ki, bunu beden diliyle her iki takımın futbolcularına anlattı. Sumudica kenardan “ekran” işareti yaparken, Lung da Haddadi'nin elindeki topu almakta çok ısrarcı oldu, Haddadi’nin tebessümü eşliğinde bunu da başardı! VAR Hakemi Volkan Bayarslan ise Hüseyin Göçek’e, pozisyonu tekrar izlemesi yönünde bir tavsiyede bile bulunmadı.



ADEM’DEN “BÜYÜK” HATA

87’de, biraz da oyunu soğutma fikriyle Tetteh, görevi Kubilay Kanatsızkuş’a bıraktı. Böylece Ganalı, alkışı fazlasıyla hak ettiği bir günü geride bırakmış oldu. 90+1’de Adem Büyük, sol taç çizgisinde, çok oyalanıp adeta otobüs beklerken, topu Yasir Subaşı’ya hediye etti. Thiam kesti, Mustafa Pektemek, Semih’in önünde, kendi etrafında dönerek vurdu: 2-2. 



ETKİLİ BİR İLK YARI...

Müsabakanın kısa bir değerlendirmesine gelirsek... Özellikle ilk devrede sağda Mustafa, solda Mounir çok etkili bir futbol ortaya koydu. “Artık puan kaybetme lüksümüz yok. Asker gibi savaşmalıyız. Oyuncularımın bunu başaracaklarına inanıyorum” diyen Sumudica, kafasını ilk 45’te işine verdi. 5'li savunmada çok faydalı olamayan Mounir, 4-2-3-1'de 1 gol ve 1 asistle yıldızlaştı. 



BU KAYIP, SUMUDICA’YA DA YAZAR

Sağ bekteki Semih'in önündeki Mustafa da çok hareketliydi. Semih ile Haddadi, stoperler Sadık ile Wallace'ı dörtledi. Top rakipteyken, Mustafa ve Mounir de beklere yardıma koştu. Ancak işler ikinci yarıda tersine döndü. Sumudica yine saçmaladı ve 5'liye döndü. Mounir'i "serbest oyuncu" olarak düşününce, kabiliyetli krampon da kayboldu.



MAÇIN RAKAMLARI:

    Adem Büyük'ün, Süper Lig kariyerinde en fazla golü, Alanyaspor (6) ile birlikte Kayserispor’a (6) attı. Kaptan, Kayserispor karşısındaki son dört iç saha maçında birer gol sevinci yaşadı.
    Yeni Malatyaspor'un, Süper Lig'de iç saha mağlubiyetine uğramadığı takımlar arasında en fazla konuk ettiği rakibi Kayserispor (2G 3B).
    Süper Lig'de, geride kalan süreçte topa sahip olma yüzdesi en düşük iki takım olan Yeni Malatyaspor (%42) ve Kayserispor (%43), aynı zamanda en az şut çeken iki ekip konumundaydı (168'er).