dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63903.916$

Kaplan’ın başı dik, alnı açık!

15 Mayıs 2021, Cumartesi 21:03

 

 

 

  • Adem Büyük rekorunu egale etti
  • Kaptan, attığı gole neden sevinmedi?
  • Yeni Malatyaspor, sezonu kaç puanla bitirdi?
  • Kaplanlarda en çok hangi isim eleştirildi?
  • İrfan Buz, ilk 11'de kaç değişiklik yaptı?
  • Neden sürekli 34 yıl öncesi konuşuldu?
  • Kalesinde devleşen o isim kimdi?
  • Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...

 

 A_96

Helenex Yeni Malatyaspor, Süper Lig'de, 2020-21 sezonunun 42'nci ve son haftasında Galatasaray'ın konuğuydu. Beşiktaş ile G.Saray arasındaki şampiyonluk yarışı açısından büyük bir öneme sahip olan karşılaşmayı Kaplanlar 3-1 kaybetti. Sarı-Kırmızılı ev sahibinin varını yoğunu ortaya koyduğu bir maçta 3 gol yendi. Ama “şaibe” dedikoducularının beklentileri boşa çıktı! Futbol otoritelerinin tabiriyle “temiz” bir mağlubiyete uğrandı. Yeni Malatya maratonu 45 puanla, 15'inci basamakta tamamladı. 

B_89

34 YIL ÖNCESİ KONUŞULDU

Günlerdir, 24 Mayıs 1987 tarihinde, efsane Malatyaspor'un evinde Beşiktaş'ı 1-0 yendiği maç konuşuldu. Malatyaspor Eski Başkanı Nurettin Güven'in de açıklamalarından yola çıkanlar, Galatasaray'ın mutlu sona ulaştığı o sezona ilişkin “şike” iddialarını hatırlattı. Türk Telekom Stadyumu'ndaki zorlu 90 dakika öncesinde futboldan çok, saha dışına dair cümleler kuruldu.Süper Lig'de, Galatasaray'a dek oynadığı son dokuz maçta sadece 6 gol yiyen Sarı-Siyah-Kırmızılılar, 33'üncü haftadan itibaren olan bu süreçte Cim Bom'un (8 maçta 5 gol) akabinde kalesinde en az gol gören üç takımdan biri konumundaydı (Trabzonspor ve Başakşehir ile birlikte).

C_61

İLK 11'DE TEK DEĞİŞİKLİK

Kritik randevu öncesinde Yeni Malatyaspor'da sakat ya da eksik futbolcu yoktu. Teknik direktör İrfan Buz, Atakaş Hatayspor ile Malatya'da 1-1 berabere kaldıkları gün şans tanıdığı 11'de tek değişikliğe gitti. Mustafa Eskihellaç yerini bu kez soyunma odasından dönüşte değil, en baştan Faslı Issam Chebake'e bıraktı. Sağ uyluk iç adalesinde zorlanma ve ödem belirlenen Chebake, Rize'de forma giyememiş, Hatay önünde yedek soyunmuştu.

D_27

OYUN SİSTEMİ YİNE AYNI

4-4-2 saha dizilişinde eldivenler Ertaç Özbir'e emanet edildi. Defansta sağdan sola; Semih Kaya, Brezilyalı Wallace, Zimbabweli Teenage Hadebe ve Mısırlı Karim Hafez oynadı. Onların hemen ilerisinde, Zeki Yavru ile İskoç Stevie Mallan ikiliydi. Hücum hattının diğer isimleri; sağda Chebake, solda Fildişi Sahilili Moryke Fofana oldu. Ganalı Benjamin Tetteh ile kaptan Adem Büyük en ileri uçtaydı.

E_10

ERTAÇ'IN GÜNÜ BAŞLADI!

Fatih Terim'in öğrencileri, oyunun başında ciddi bir baskı oluşturdu ve tüm hatlarıyla yüklendi. Çünkü Galatasaray için 2020-21'in en önemli müsabakasıydı. Aslan ön alanda baskıyla başlayınca Kaplan topla çıkmakta zorlandı. İki kanadı da etkili kullanan G.Saray'ın 20'de soldan atağında Saracchi'nin ortasında sol çaprazda Emre vurdu, Ertaç kurtardı. Yardımcı hakemin ofsayt bayrağı da havadaydı.22'de Halil yakın mesafeden yükseldi, Ertaç son anda gole izin vermedi.30'da Yedlin'den önce Ertaç kalesini vaktinde terk etti.

F_7

GÖZLER SAHADA, KULAKLAR İZMİR'DE!

31'de, ender ve hızlı gelişen Malatyaspor akınında soldaki Fofana'nın çevirdiği top diğer kanattan auta gitti! Yedek kulübesindeki G.Saraylı futbolcular bir yandan oyunu takip ederken, diğer taraftan İzmir'deki Göztepe-Beşiktaş sınavını izledi. Göbeğini iyi kapatan Yeni Malatyaspor, iyi bir kademe anlayışı uyguladı.

G_4

ADEM, REKORUNU EGALE ETTİ

Atak üstüne atak geliştirse de Kaplanlar, ilk tehlikeli hücumunda golü attı.39'da Chebake'in sağdan servisinde arka direkte Adem şık vurdu ve topu ağlara gönderdi. 0-1. 2018-19 ve 2019-20'da G.Saray'da ter döküp yeniden Malatya'ya dönen tecrübeli kaptan, gol sonrası sevinmedi. Bu sezon Süper Lig'de 17 gol kaydeden Adem, kariyerinde aynı sayıya sadece 2007/08 1. Lig sezonunda ulaşabilmişti (Altay formasıyla 17).Galatasaray, daha önce Yeni Malatyaspor'u ağırladığı üç Süper Lig maçını da gol yemeden kazanmış ve altı gol atmıştı ki, be defa öyle olmadı. İyi kapanan ve çok tehlikeli çıkan Malatya, topu daha dikkatli kullansa iki farkı da yakalayabilirdi.

H_5

İSABETLİ TEK ŞUTTA GOL!

İlk yarının istatistikleri tümüyle G.Saray'da yanaydı. Topla oynama yüzdesi 77'ye 23, toplam şut 14'e 1, isabetli şut 1'e 1, başarılı paslar 296'ya 69, pas başarı yüzdesi 87'ye 63, korner 6'ya 0, orta 7/36-0/1, faul 3'e 7, ofsayt 4'e 0 olarak kayıtlara geçti.

K_4

KALEDE BİR DEV!

İkinci devrede, 46'da Tetteh uzaktan şansını denedi, top farklı şekilde auta gitti.48'de Fofana, Galatasaraylıları aşamadı. 53'te Kerem'in asistinde Halil skoru 1-1'e taşıdı. 52'de Babel'in şutunda Hadebe ayak koydu. 60'ta sağdan Şener kesti, arka direkte Babel dokundu: 2-1. 62'de Babel'e Ertaç topu kornere çelerek “Dur” dedi. Köşe atışında ise sol çaprazdaki Fernandes'e Ertaç yine geçit vermedi.

M_4

İRFAN BUZ'DAN HAMLELER

55'te sakatlanan ve sedyeyle dışarı alınan Adem, oyuna devam etse de 67'de Kubilay Kanatsızkuş'un elini sıktı. Mallan da Ganalı Afriyie Acquah  başarı diledi. 74'te Mustafa yeşil zemine, Fofana kenara ayak bastı. 84'te Tetteh ceza alanı sol çaprazında topla buluştu;ama pozisyon ofsayttı.86'dasağdan Şener'in ortasında Mohamed'in kafayı çalıştırmasına Ertaç mani oldu.

N_2

+7 OYNANDI

90'da Ahmed Ildız  ile Tetteh değişti. En az 6 duraklama dakikası gösterildi. 90+1'de kaleciyle karşı karşıya kalan Kerem'i, Ertaç sevindirmedi. 90+3'te Ömer'in serbest vuruşunda Babel sıçradı, top Ertaç'ta kaldı.90+3'teki uzun pasta top, sol çaprazda Oğulcan'ın önünde kaldı: 3-1. 90+7'de Mustafa kendi götürdüğü topla ceza alanına girerken bencil davranıp, sağındaki Acquah'a atmak yerine vurdu!

O_2

SEMİH KAYA'YA ELEŞTİRİ

Galatasaray ile oynadığı ilk üç Süper Lig maçının ikisini galip bitiren Yeni Malatyaspor (1M), daha sonraki 5 karşılaşmada gülemedi (1B 4M). Son olarak dış sahada Rizespor'u üzen Kaplanlar, Süper Lig tarihinde üst üste iki dış saha zaferi elde edemedi. Lakin sosyal medyada bazı taraftarlar, Cim Bom'un gollerinde Semih Kaya'yı eleştirdi. Eski G.Saraylıya yönelik “Rehavete kapıldı” vurgusunu seçenler kadar, “bilinçli” davrandığını dile getirenler de oldu.

P_1

“AVERAJ TAKIMI DEĞİLİZ” MESAJI

Son haftaya 81'er puanla birinci ve ikinci sırada giren Beşiktaş ile Galatasaray arasında şampiyonluk, gol averajına kalmıştı. Beşiktaş, deplasmanda Göztepe'yi yıkarsa G.Saray'ın "çok farklı" kazanması gerekiyordu. Şampiyonun kim olacağı Yeni Malatyaspor'u hiç ilgilendirmiyordu ki, futbolcular sahadan başı dik, alnı açık ayrıldı. “Averaj takımı değiliz” mesajı verildi...

R_1