dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2324.8
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70827.19$

Kaplan’ın yüzüne renk geldi!

16 Ekim 2021, Cumartesi 22:20
Kaplan'ın yüzüne renk geldi!






-    Yeni Malatyaspor, hangi renk forma giydi?

-    Sakat ve cezalı futbolcu var mıydı?

-    İyileşen futbolcular kimler?

-    Sumudica’nın oyun sistemi nasıl oldu?

-    Rumen hoca, ilk 11’de kaç değişiklik yaptı?

-    Ganalı santrfor, kaçıncı golünü attı?

-    Kaç maçlık yenilgi serisi sonlandı?

-    Hangi futbolcu cezalı duruma düştü?

-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...

-    10’uncu haftada kim misafir edilecek?



Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Süper Lig’in 9’uncu haftasında Adana Demirspor’un misafiriydi. Yeni hocası, Rumen Marius Sumudica ile ilk sınavını veren Kaplanlar, temponun bir an olsun düşmediği zorlu deplasmanda 2-0 kazandı. Zaferi getiren golleri, Ganalı Benjamin Tetteh ile Fildişi Sahilili Simon Deli (k.k.) attı. 5 maçlık mağlubiyet serisini sonlandıran Sarı-Siyah-Kırmızılılar, 3’üncü galibiyeti ile 9 puana ulaştı ve 20 takımlı ligde kırmızı çizginin üzerine çıkarak 16’ncı basamağa yerleşti. 22 Ekim’deki konuk, Altay olacak.



TURUNCU FORMA, BEYAZ ŞORT

5 Ocak Fatih Terim Stadyumu’ndaki kritik randevuda Adana Demirsporlu taraftarlar futbolcuları, Müslüm Gürses'in "Unutamadım" şarkısı eşliğinde çağırdı. Yeni Malatyaspor ise sahaya turuncu forma, beyaz şort ve turuncu konç ile adım attı. Koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede, 67 yaşında hayatını kaybeden Göztepe'nin efsanelerinden, milli futbolcumuz Doğan Küçükduru için bir dakilalık saygı duruşunun sonrasında İstiklal Marşımız okundu.



SAKAT VE CEZALI YOK

Sakat ya da cezalı futbolcu yoktu. İyileşen Adem Büyük ilk 11’de başlarken, Kubilay Kanatsızkuş yedek soyundu.



İLK 11’DE İKİ DEĞİŞİKLİK

Marius Sumudica, Malatya’da, 3 Ekim’de Hatayspor’a 2-0 mağlup olunduğu gün İrfan Buz’un yazdığı ilk 11’de iki değişikliğe gitti. Adem’in dönüşüyle yüzü gülen 50 yaşındaki çalıştırıcı, Mısırlı Karim Hafez’e de güvendi. Burundili Jospin Nshimirimana ile Mustafa Eskihellaç’ı kesti.   



3’LÜ SAVUNMA...

Sezona 3-5-2 sistemiyle başlayan, başarısız olunca 4’lü savunma anlayışını benimseyen İrfan Buz’un ardından Sumudica’nın seçimleri şaşırttı. 3-4-1-2 oyun sistemini yeğleyen Rumen hoca, eldivenleri Ertaç Özbir’e emanet etti. Defansta, sağdan sola Brezilyalı Wallace, Sadık Çiftpınar ile Semih Kaya forma giydi. Bu dörtlünün önünde Gabonlu Didier Ndong ile Fas kökenli Fransız Rayane Aabid boy gösterdi. Kanatların solunda Tunuslu Oussama Haddadi, sağında ise sol ayaklı ve sol bek orijinli Hafez ter döktü. “10 numara” mevkiinde Fas asıllı Fransız Mounir Chouiar görüldü. İleri uçta değişmeli olarak sağda Adem, solda Ganalı Benjamin Tetteh vardı. 



DÜŞÜNDÜREN SORULAR!

İki takım da ilk golü yedikleri hiçbir müsabakayı üstün bitiremediler ki, Kaplanlar bunların tümünde yeşil zeminden boynu bükük ayrılmıştı. Sumudica’nın, ligimizde daha önce sorumluluk üstlendiği Kayserispor, Gaziantep FK ve Çaykur Rizespor’daki ilk lig maçlarını yitirmesi de bir başka soru işaretiydi. Üstelik Adana Demir, İtalyan Vincenzo Montella ile aldığı 3 galibiyet ve 1 beraberlik ile son dört haftada en fazla puan toplayan (10) ve gol atan (12) ekip konumundaydı.



İLK POZİSYONLAR MALATYA’DAN 

Milli arada iyileştirme çalışması gerçekleştirilen zemin geçer not aldı. Başlarda ev sahibi, ön alan baskısıyla Malatya’nın rahat çıkmasını engelledi. Buna karşın 2’de Sumudica’nın öğrencileri gole çok yaklaştı. Adem'in pasında Tetteh karşı karşıyayken şutunu çekti; ama kaleci Ferhat'ı geçemedi. 11’de Adem sağ çaprazdan ceza alanına girerken yerde kalsa da hakem Fırat Aydınus “Devam” dedi.



ŞANS ANI; TOP DİREKTE

Mavi Şimşekler kanatlardan etkili oldu. 13’te Rassoul soldan dalıp, sağdaki Yunus Akgün'ü gördü. Genç oyuncunun şutunda meşin yuvarlak üst direkten döndü. 16’da Malatya uzun topla ani atak şansı yakalamak istese de Simon Deli, Adem'den önce araya girdi. 



HADDADI’NIN HATASI...

21’de sağdan bindiren Ndong’un topu aktardığı Adem, ayağı zemine takılınca çerçeveyi tutturamadı. 24’te topu Yunus’a kaptıran ve ceza yayına doğru hareketlenen bu futbolcuyu düşürüp rakibe tehlikeli bir noktadan serbest atış hediye eden Haddadi'nin hatası büyüktü! 



TETTEH’TEN BU SEZON 4’ÜNCÜ GOL

İlk yarım saatte topu tutmakta çok zorlanan Malatya temsilcisi, Adana Demir'in iyi oynadığı bölümde skor avantajını eline geçirdi. Golün fişeği 35’te yakıldı. Adem'in hareketlendirdiği Tetteh soldan girdi, vuruşunda top Samet Akaydın'a çarparak oyun alanını terk etti. 36’da, Hafez’in uzun ve akıl dolu pasında Adem göğsüyle düzeltti. Savunmadan seken topu önünde bulan Tetteh, bu sezonki 4’üncü sayısını kaydetti: 0-1. 



SIMON DELİ’DEN İKRAM!

İkinci devrede eşitliği yakalamak isteyen Mavi-Lacivertliler, 55’te 2-0 geriye düştü. Mounir’in soldan kullandığı kornerin akabinde oluşan karambolde Simon Deli, uzaklaştırmayı planladığı topu kendi ağlarına yolladı.



ERTAÇ’TAN MUHTEŞEM KURTARIŞLAR

59’da Yunus’un sağ çaprazdaki plasesinde Ertaç, uzak köşeye uzanarak gole “Dur” dedi. 62’de ise Mario Balotelli ceza yayı içerisinden sol ayağıyla vurdu, Ertaç yine müthiş bir refleksle köşeye giden topu çeldi. 73’te Aabid'in servisinde Tetteh Samet'ten kaptı, 2'ye 1’de, kalecinin önde olduğunu görünce aşırtmayı düşündü; fakat top Ferhat'ın ellerinde kaldı.



SADIK, ALTAY MAÇINDA CEZALI

74’te Sadık, Assombalonga'ya faul yaptığı gerekçesiyle sarı kart yaptırımına uğradı. Cezalı duruma düşen ve Altay maçını kaçıracak olan Sadık’ın cezalandırıldığı pozisyon, tartışmaya çok açıktı. 79’da Zambiya asıllı Kongolu milli futbolcu Walter Bwalya, görevi Tetteh’ten devraldı. 80’de Mustafa Eskihellaç, Hafez’in elini sıktı. 88’de yerini Kubilay Kanatsızkuş’a bırakan Adem’i ilk tebrik eden Sumudica oldu. 90’da Mounir, Jospin’e “Başarı” diledi. Sonlarda Adana Demirspor yüklense de Yeni Malatyaspor skoru korumasını bildi.



OYNAYAN DEĞİL, ATAN KAZANDI

Kısa bir yoruma gelince... Topa sahip olan, yüzde 66’ya %34’lük bir oranla Adana Demir’di; ancak gollleri Yeni Malatya attı. Kaplanlar, ileride bir anda çoğalıp, kontrataklarla gol bulma fikrindeydi. Öyle ki, Malatyaspor, topu ayağında çok tutmadan, doğrudan paslarla rakip kaleye giden bir takım... 



TETTEH & ADEM BÜYÜK AŞ!

Sumudica oyun değil, skor odaklı baktı ki, bu yüzden işler de arzuladığı gibi gitti. Forvette Adem çok iyiydi. Tetteh çok güçlü, topu onun ayağından alabilmek çok zor. “Gezgin” bir kimlikteki Ganalı; sağa, sola deplase oldu. Böylelikle pozisyon zenginliği doğdu. İlk gol de yüzleri ve sırtları dönük oynayabilen bu ikiliyle geldi. 



DEFANSTA ÜSTÜN MÜCADELE

Ceza sahasına ortalarda iyi yer tutan Wallace topları kafasıyla uzaklaştırırken, hava hâkimiyetiyle dikkati çekti. Ona, özellikle ters toplara müdahale eden ve sürekli kademeye giren Sadık ile Semih de başarıyla eşlik etti. Kalesinden zamanında çıkarak birçok kez topun kontrolünü sağlayan Ertaç da önemli kurtarışlara imza attı.



KADRO YAPISI, SUMUDICA’YA ÇOK UYGUN

Sumudica’ya ayrı bir paragraf açarsak... Üçlü sistemi iyi oynatan bir teknik direktör. Hücum yönü çok kuvvetli olan Kaplanlar da onun için uygun bir kadro yapısına sahip. Talebelerinden mücadele ve agresif olmalarını talep eden Rumen taktisyen, “Bu takıma her şeyimi, hayatımı vereceğim. Sumudica'ya güvensinler” derken iddiasını ortaya koyuyor. Gelecek yıl ilk 8'e oynama hedefine ulaşabilmek adına “Futbolu seven ve bilen” cümlesiyle özetlediği Malatyalı futbolseverlere ihtiyaç duyuyor.



MAÇIN RAKAMLARI:

-   Süper Lig'de, Adana Demirspor galibiyiteni dek, beş maç kazanamayan ve bunların dördünde gol atamayan Yeni Malatya, kulüp tarihinde daha uzun bir yenilgi serisini sadece bir kez yaşamıştı (Ocak-Mart 2020 arasında 6M).
-   Yeni Malatyaspor, Süper Lig'e o sezon yükselen takımlara rakip olduğu son 12 maçın ikisini kazandı (2G, 5B, 5M). İlk galibiyet, geçen sezon Hatayspor deplasmanında alınmıştı (2-1).
-   Bu sezon Yeni Malatyaspor'un en golcü oyuncusu olan Benjamin Tetteh (4), takımının deplasmanda attığı üç golün ikisini kaydeden isim konumunda (Göztepe, Adana Demirspor).