dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.10
  • ALTIN
    2309.0
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70744$

Kaplan'ın işi 90'da zora girdi

08 Ağustos 2019, Perşembe 21:32

 

Haber-Yorum-Analiz: Mehmet AYHAN

Malatya futbolunu 16 yıl sonra yurt dışında temsil eden Yeni Malatyaspor, UEFA Avrupa Ligi 3. Eleme Turu ilk ayağında 3-1 kaybetti. Sırbistan'da Partizan'ın misafiri  olan Kaplanlar, Umar ve Asano'nun golleriyle 2-0 geriye düşse de Faslı Issam Chebake ile farkı 1'e indirip umutlandı. Maçın en dikkat çekeni Seydouba Soumah'ın 90'daki penaltısı işleri zora zoktu. Sarı-Siyah-Kırmızılılar, rakibini, 15 Ağustos'taki rövanşta 2-0 ve üzeri farklı galibiyetlerde saf dışı bırakacak. 3-1'lik skor, beraberinde uzatmaları getirecek.

YALÇIN'DAN İLK 11 VE 18'DE BİRER DEĞİŞİKLİK
Teknik direktör Sergen Yalçın, Olimpija Ljubljana'yı deplasmanda 1-0 yendikleri ve Slovenleri eledikleri gün belirlediği 18 ve 11'de birer değişiklik gerçekleştirdi. Murat Yıldırım'ı yedek soyunduran Sergen Yalçın, bu futbolcusunun yerine Ghaylene Chaalali'yi (25) ilk 11'de görevlendirdi. Esperance Tunis'ten transfer edilen Tunuslu orta alan, aynı zamanda, Sarı-Siyah-Kırmızılılarda ilk kez kadroya da girdi. Ahmed Ildız'ın alınmadığı 18'e bu kez, Güney Afrika'daki Kaizer Chiefs'den gelen Zimbabveli Teenage Hadebe (23) vardı.

9000_34

TÜRKİYE'Yİ YAKINDAN TANIYAN RAKİP!
Partizan'da, sırtında 19'u taşıyan Aleksandar Scekic, Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı bir oyuncu. 27'sindeki Karadağlı, 2016-18 arasında Gençlerbirliği'nin başarısı için çaba sarfetmişti.  

4-2-3-1 SİSTEMİNDE RAHMAN'A KRİTİK GÖREV
4-2-3-1 dizilişinde kaleye, Beninli Fabien Farnolle geçti. Geri dörtlünün solunda Erkan Kaş, sağında Faslı Issam Chebake forma giydi. Stoperin sağında Ekvadorlu Arturo Mina, solunda Mustafa Akbaş seyredildi. Bu oyuncuların önünde Robin Yalçın ile Chaalali ter döktü. Hücum hattının sağında Kongo asıllı Fransız Thievy Bifouma, solunda geçen yıl Konyaspor'dan tanıdığımız Fildişi Sahilli Moryke Fofana (28) izlendi. Fofona gibi Malatya'yı tercih eden Adis Jahovic (32)'in forvet hattında tek kaldığı sistemde, Makedon yıldızı, Rahman Buğra Çağıran besledi.

9001_28

BİR ANLIK HATADAN YENİLEN GOL!
Müsabakanın izlenim içerikli yorumunu şöyle özetlemek mümkün... Ateşli taraftarının önünde iyi başlamak Partizan için önemliydi ki, Sırplar bu desteği evlerinde çok iyi kullanıyor. Sırplar müthiş seyirci baskısına, tribünlerin üstü açık olmasına karşın, yağışta dahi saha içerisine etki eden bir topluluğa sahip. Dakikalar 4'ü gösterirken de 12. adamının katkısıyla üstünlük sayısını yakaladılar. Seydouba Soumah sağdan kesti, bomboş durumdaki Sadiq Umar skoru 1-0'a taşıdı. Golün şokunu zaman çok da fazla ilerlemeden atlattık. En büyük sıkıntımız, meşin yuvarlağı Olimpija Ljubljana eşleşmesine benzer olarak Jahovic ile buluşturamamak oldu.

RAKİP, VAKİT GEÇİRME DÜŞÜNCESİNDEYDİ
Yeni Malatyaspor'da, yenilen golden sonra, ayağa paslarla Partizan'ın savunma arkasında boşluk arama düşüncesi hâkimdi. Ön bölgede de rakibe baskı uygulamaya çalıştık. Bu anlarda yapılması gereken, topu rakip yarı alanda biraz daha tutmak ve ileriye çıkarken daha dikkatli olmaktı. Savo Milosevic'in öğrencileri, sıkça ve çabuk çıkmamızı engelleyecek taktik faullere başvurdu. 36 yaşındaki file bekçileri Vladimir Stojkovic de oyunu her başlattığında vakit geçirme fikrindeydi!

PARTİZAN DEFANSINI EKSİK YAKALAYAMADIK
Olimpija sınavları hariç, çok fazla hazırlık maçı oynayamadıklarından dert yanan Sergen Yalçın, Spor Toto Süper Lig'in start almadığından dem vurmuştu. Ligi 21 Temmuz'da başlayan Partizan ise bir erteleme dışında, ilk iki haftada kazandı ve gayet formda. Bütün olumsuzluklara rağmen 1-0'dan sonra oyunda dengeyi kuran Kaplanlar, iki etkili pozisyon da geliştirdi. Partizan'ın defansını eksik ve dengesiz yakalamak içten bile değildi. Ama bu noktada, ayağa pasların yanı sıra, çıkarken soğukkanlılığı korumak da önemliydi.

SICAKLIK AZALDI, YAĞMUR ARTTI
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ta gündüz çok sıcaktı, açık ve güneşli bir hava vardı. 17. dakikadan sonra yağmur başladı ve serinlik hâkim oldu. Dereceler 36-37'den 27'ye kadar düştü. Çimlerin ıslanması nedeniyle yere çarpan toplar da hızlandı ve tehlikeli oldu. Vakit ilerledikçe yağış, sağanağa döndü. Bir hayli ıslanan zeminden ötürü hata payı arttı. Uzaktan ve yerden gönderilen şutlar, her iki eldiven için de büyük risk taşıdı. Öyle ki, 25'te bire birde Seydouba Soumah'a, Farnolle mükemmel bir refleksle “Dur” dedi.

RUS HAKEM, SARI KARTINDA ÖNCE CİMRİYDİ
Rus hakem Sergey Ivanov sarı kartlarını cebinden çıkarmakta çok gecikti. 26'da Sasa Zdjelar, atağa kalkarken Erkan'ı düşürünce bu yaptırımı ancak uygulayabildi. Bireysel performanslarda Chaalali'ye bakarsak... 12'deki klas pası, bu sezon etkili olacağını ispatlar nitelikteydi. Rahman ikinci bölgede fazlasıyla enerji harcayanların başındaydı. Hızlı akınlarda Jahovic yerine Bifouma ile Fofona'yı görememek dezavanajdı.

BIFOUMA VASATI AŞAMADI
İlk yarıdaki ses getiren atağımız 35'te gelişti. Robin Yalçın, Partizan ceza sahasının önünde direkt çerçeveyi yokladı. Stojkovic topu son anda yumruklarıyla kornere yolladı. İkinci devrede ise derinliği sağlamakta zorlandık. Bifouma'yı yetirince kullanamadık ki, o da oyunun içinde çok görünmedi. Sağ kanatta başladı, sonrasında soldaydı. Sergen Yalçın da bizler gibi talebesinin performansından memnun olmayınca onun yerine 46'da Gökhan Töre'ye şans tanıdı. Hemen tüm futbolcularımız ikinci 45'te, topu oynayacak arkadaşlarını bulmakta zorlandı ki, Partizan da presle başvurdu. Tam da bu kritik anlarda Fofona'yı hareketlendirmek lazımdı.

FARNOLLE DAHA NE YAPSIN?
54'te Soumah, Farnolle ile karşı karşıya kaldı ve vurdu. Beninli bir numaramız, müdahalesiyle yine mutlak bir gole izin vermedi. 58'de Gökhan Töre sol ayağının klasını konuşturdu, yan direkten dönen top Guilherme'ye geldi. Sambacı kontrolsüz bir vuruşla auta gönderdi! 57'de günün vasatlarından Rahman, Guilherme'nin elini sıktı. 64'te Takuma Asano'ya, kapıları tekrar Farnolle kapattı. Tecrübeli kalecimiz direndi; fakat 67'de onun da yapabileceği çok bir şey yoktu. 46'da Stevanovic'in görevi devralan Asano, çaprazdan üstüne açılan Farnolle'ün yanına attı: 2-0.

TÖRE'NİN GOLÜ UMUTLANDIRDI; AMA...
Orta alanı güçlendirmeyi amaçlayan Sergen Yalçın, 72'de Murat Yıldırım'ı, Chaaleli ile değiştirdi. 84'te umutlarımız yeşerdi. Köşe atışında Gökhan Töre havalandırdı, Chebake iyi sıçradı: 2-1. Gol, mükemmel bir dakikada geldi. Tur için Sırbistan'da fileleri sarsmak da ehemmiyetliydi. Lakin 89'da defansta açık veren Kaplanlar, zaafının bedelini ağır ödedi. Tosic 6 pasa doğru ortaladı. Asano hamle yaparken Chebake müdahale etmek istedi; ancak top eliyle temas edince Rus hakem penaltıyı işaretledi. Soumah beyaz noktada affetmedi: 3-1.