dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2303.2
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70861.92$

Kolukısa ile hemşehri olmak..

07 Mayıs 2015, Perşembe 09:38

Ülkemizde “Acaba ben de dinleniyor muyum?” sorusunu sormayanımız yok gibidir. Hemen hemen herkeste maalesef bu paranoya yaşandı. Kurulan kumpaslar, şantaj-montaj kayıtlar ve yapılan operasyonların kamuoyuna yansıması neticesinde bu paranoyayı yaşadık. Öyle zamanda öyle insanlar dinlenmiş ki ağzımız açık hayretler içinde izledik. En küçük mülki amirden, en yüksekteki devlet erkanına kadar hemen herkes hakkında bir şeyler yazıldı ve çizildi.

ÖNCEKİ GENEL SEÇİMLERİN ATMOSFERİ HAYLİ PUSLUYDU

Hatırlarsanız 12 Haziran 2011'deki genel seçimlerin öncesinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a bir operasyon yapılmış, kendisi genel başkanlıktan ayrılarak olayı kapatmaya çalışmıştı. Baykal'ın ardından 2 tane MHP'li milletvekilinin mahrem görüntüleri servis edilmişti.

SORUMLULARIN ARAŞTIRILMADI BİLE…

Bu olaylar internet üzerinden çok kısa bir zamanda yayılmış, konuyla ilgili yargıda herhangi bir şey yapılmamıştı. Bu görüntüleri yayınlayan internet siteleri, yurt dışı bağlantıları ve içerideki ağababaları ellerini kollarını sallayarak toplumda dolaşmaya devam etti.

HÜKÜMETİ YIKMAK İSTEDİLER

Dershanelerin kapatılmasının sözünün edildiği dönemde Okyanus ötesindeki malum şahsın beddualarını gördük internette. Ardından gelen vekil istifaları, Gezi Parkı olayları ve akabinde 17-25 Aralık Operasyonlarına tanıklık ettik. Sözkonusu operasyonlar direkt olarak hükümeti yıkmak için yapılmıştı. Devletin en üst seviyedeki kurum ve şahısları da dinlenmiş bir kısmı internet sitelerinde itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştı. MİT Müsteşarı'nın bir toplantısının ses kayıtlarıyla hayretlerimiz bir kat daha artmıştı.

MEHMET DOĞAN VE TALEBELERİNE KURULAN KUMPAS

O dönemlerde bir başka kumpas daha vardı mesela. Bizi takip edenlerin yakından bildikleri müfessir Mehmet Doğan Hoca ile birlikte onlarca insana kumpas kurulmuştu. Okyanus ötesindeki malum şahsın kullandığı bir kelime kumpasın ismi olmuştu. Tahşiyeciler denilerek itibarsızlaştırılmaya çalışılan Mehmet Doğan ve talebeleri aylarca mahkeme ve cezaevi koridorlarını arşınladı.

KUMPASLARI BOZAN İSİM OLDU

Birkaç kelime ile anlatmaya çalıştığım bu olayların ardı arkası kesilmez görünürken, ortaya bazı kahramanlar çıkarak, kurulan kumpaslara çanak tutanları bir bir yargının önüne koydular. Bu kahramanlardan biri de hemşerimiz HSYK Baş Müfettişi sayın Yunus Nadi Kolukısa'ydı. Kolukısa Ergenekon ve Balyoz davalarına bakan hakim ve savcıları soruşturmakla görevlendirildi. Aldığı görevi layıkıyla yerine getiren Yunus Nadi Kolukısa, her iki davanın da kurulan bir kumpas sonucu açıldığını ortaya çıkararak mağduriyetlerin bitirilmesini sağladı.

Yunus Nadi Kolukısa'nın baktığı bir başka soruşturma da Mehmet Doğan Hoca ve talebelerine kurulan kumpasın hakimleriyle ilgili olanıydı. Söz konusu kumpasa bakan hakimlerin ikisi geçtiğimiz günlerde tutuklanarak cezaevine gönderildi.

MALATYA'DAKİ KONFERANSIN SUNUMUNU YAPTI

Bundan birkaç gün önce Malatya İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin organize ettiği bir konferansa katılan HSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa, konferansın sunumunu yaptı.

Türkiye gündemini yakından ilgilendiren; herkesin mahiyetini bilmediği ve tedirgin olduğu telefon dinlemelerinin konu edildiği "Önleme ve dinleme" konulu konferansta konuşan Kolukısa, , “Toplumun en alt kısmından en üst kısmına kadar ‘ben de dinleniyor muyum' imajı oluşuyorsa toplum için büyük bir hasardır. Bunu el birliği ile düzeltmemiz gerekiyor” dedi.

HERKES DİNLENİYORMUŞ GİBİ BİR ALGI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILDI

Türkiye'de önleme ve adli dinlemeler hususunun çok karıştırıldığını belirten Kolukısa, bunun sebebinin ise bazı düzenlemeler sırasında bu hususun tam ve açık bir şekilde düzenlenmemesinden kaynaklandığını söyledi. Son bir yıldır Türkiye'de çok farklı bir durumla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Kolukısa, ülkede yanlış algılara sebebiyet verecek durumların söz konusu olduğunu dile getirdi. Toplumda herkes dinleniyormuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını kaydeden Yunus Nadi Kolukısa, “Tabi bu durum son derece rahatsız edicidir. Bir defa bu anayasamızda da belirtildiği üzere haberleşme özgürlüğüne aykırıdır. İnsanımız doğal olarak haberleşme hürriyetine saygı duyulmasını istiyor. Ancak biraz önce bahsettiğimiz söz konusu algı insanları olumsuz etkilemektedir” diye konuştu.

KANUN YETERİNCE UYGULANMIYOR

Türkiye'de son bir yıldır yaşanan bu konular hakkında HSYK tarafından kendisine soruşturma görevi verildiğini söyleyen Kolukısa, “Bu husus oldukça önem arz ediyor. Ne yazık ki uygulamadaki en büyük sorunumuz kanunun yeterince uygulanmamasıdır. Kanun uygulanmadığı zaman da çok ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz. Ülkemiz ve toplumumuz açısından ağır müeyyidelerle karşı karşıya kalıyoruz.”dedi.

YASA KOYUCULARIN ÇOK HASSAS OLMALARI GEREKİYOR

Önleme dinlemeleri alanının, hukuk sistemi içerisinde en az ilgi gören, hakkında en az çalışma yapılan alan olduğunu belirten Kolukısa, “5271 sayılı CMK'da düzenlenmiş özel yasalar ile boşluk giderilmeye çalışılmıştır. Doktrinde bu konuların teveccühlerin görmemesi de akademik açıdan büyük bir eksiklik olarak değerlendirilmektedir. Devletin bekası ve güvenliği açısından yapılan işlemler ile kişilerin güvenliği, haberleşme hürriyeti ve özel hayatın gizliliği konuları burada karşı karşıya gelmektedir. Yasa koyucuların çok hassas olmaları gerekiyor. Toplumun en alt kısmından en üst kısmına kadar ‘ben de dinleniyor muyum' imajı oluşuyorsa toplum için büyük bir hasardır. Bunu el birliği ile düzeltmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. HSYK olarak bu konuda çok ciddi bir çalışma yaptıklarını belirten Kolukısa, “Bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Toplumdan da bu hususun artık düzeldiğini düşünmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

KOLUKISA'NIN BAŞARISI İÇİN DUA EDEN BİNLERCE İNSAN VAR

Sözkonusu konferansın kamuoyunda fazla yer bulmadığını düşündüğüm için konuyu bir kez daha başka boyutlardan ele almak istedim. Paralel yapının tuzaklarıyla büyük sıkıntılar çekmiş insanlara geç de olsa adaletin getiriliyor olması bir nebze olsun şahsımı rahatlatıyor. Paralelcilerin, Ergenekon ve Balyoz davalarını yürüten hakim ve savcıları soruşturan, millet ve memleket için efor sarf eden mümtaz şahsiyet Yunus Nadi Kolukısa'nın başarılı olması için dua eden binlerce insan var.

Türkiye'nin mukadderatı adına kararlar alan bir isimle hemşeri olmanın ayrı gururunu yaşıyor, kendisine çalışmalarında başarılar diliyorum.