dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.99
  • ALTIN
    2461.1
  • BIST
    9886.72
  • BTC
    64422.64$

Malatya’da ’’Hagi’’ Rüzgârı!

02 Aralık 2021, Perşembe 18:54
Malatya'da "Hagi" Rüzgârı!
 




-    Türkiye Kupası’nda, son anda şok yaşandı!
-    Hangi futbolcu sahalara döndü?
-    İdeal 11’den kaç oyuncu forma giydi?
-    Bu sezon ilk kez şans yakalayanlar kimler?
-    Sumudica’nın yerine kim taktik verdi?
-    İkinci yarıda sakatlanan isim kimdi?
-    Ganalı genç “Geleceğin Yıldızı” olur mu?
-    İyileşen Ganalı santrfor, kaçıncı golünü attı?
-    Fas asıllı Fransız, kendisi de gol oldu!
-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...


Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Ziraat Türkiye Kupası 4. Turu’nda Akhisarspor’u misafir etti. Normal süresi 0-0 biten ve hikâyesi bol olan maçın golleri, onbeşer dakikalık uzatmalarda geldi. 95’te, Ganalı Benjamin Tetteh ile öne geçen Kaplanlara, 11’de penaltıdan Cihat Çelik cevap verdi. 80’inci dakikada şans yakalamasına rağmen “Günün Yıldızı” olan 19 yaşındaki Ganalı Osman Haqi, 114’te üstünlüğü getirdi. Onun 120+3’teki asistinde ise Fas asıllı Fransız Mounir Chouiar tabelayı yazdı: 3-1.    



SON DAKİKADA SEMİH KAYA ŞOKU!

Son dönemde sakatlıklarla boğuşan Yeni Malatyaspor’da adı ilk 11’e yazılan Semih Kaya kadrodan çıkarılırken, Gabonlu Didier Ndong, 11’de ter döktü.

GANALI SANTRFOR, ESAME LİSTESİNDE

6 Kasım’da, Malatya’taki 3-1’lik Başakşehir yenilgisinde, 83’te sakatlanınca Kongolu asıllı Zambiyalı golcü Walter Bwalya’nın elini sıkan Benjamin Tetteh, Giresunspor (1-0) ve Galatasaray sınavlarını kaçırmıştı. Sağ uyluk arka adalesinde yırtık olan Ganalı santrfor, Akhisarspor önünde esame listesine girdi. 

İDEAL 11’DEN 5 FUTBOLCU

İdeal 11'den; Oussama Haddadi, Didier Ndong, Stevie Mallan, Jospin Nshimirimana ve Mounir Chouiar yine 11’de başladı. Bu beş oyuncu, 28 Ekim’de, Malatya’daki golsüz Galatasaray beraberliğinde de 11’deydi.

KALECİ AHMET, NDIZEYE VE ATAKAN İLK KEZ

Ümraniyespor'tan transfer edilen kaleci Ahmet Eyüp Türkaslan'ın yanı sıra, Burundili Eric Ndizeye ve Atakan Müjde, Sarı-Siyah-Kırmızılı formayı bu sezon ilk kez resmi olarak giydi.



SUMUDICA CEZALI; TAKIM, PETRE’YE EMANET

Galatasaray randevusunda, 90+6’da sahaya girdiği için Atilla Karaoğlan’ın direkt kırmızı kart gösterdiği Marius Sumudica cezalıydı. Takımın başında sahaya, yardımcı antrenörlerden Cristian Petre çıktı.

OYUN SİSTEMİ YİNE DEĞİŞTİ

Petre, oyun içinde de birçok kez değişen 3-5-2 dizilişini tercih etti. Eldivenleri Ahmet giydi. Geri üçlü; sağdan sola olmak üzere, Burundili Eric Ndizeye, Ganalı Philip Awuku ve Tunuslu Oussama Haddadi'den oluştu. Bu üçlünün önünde Burundili Jospin Nshimirimana ile Ndong vardı. Hücuma soldan sağa; Mounir, İskoç Stevie Mallan ile Muhammed Sarıkaya forma giydi. İleri uçta Zambiya asıllı Kongolu Walter Bwalya ile Kubilay Kanatsızkuş gol aradı.

ŞANŞSIZLIK; TOP DİREKTE!

Sahaya; beyaz forma, beyaz şort ve beyaz konç ile çıkan Yeni Malatyaspor, ilk bölümde topa daha fazla sahip olan taraftı. 19’da Mallan, ikinci denemesinde çerçeveyi az farkla tutturamadı. 25’te, çaprazındaki Jospin, topu üst direğe işanladı. Ev sahibi bütün varyasyonları denese de Ege temsilcisinin defansı geçit vermedi. Oyun çok fazla durmadığı için ilk yarının sonuna bir dakika eklendi. İki takım da birbirini ölçtü, tarttı. Heyecanlı, yüksek tempolu bir mücadele izledik. 

MOUNIR’DEN MÜTHİŞ ÇALIMLAR...

İkinci devre öncesinde Haddadi-Mısırlı Karim Hafez,   Jospin-Mert Miraç Altıntaş değişiklikleri oldu. Hızlı, çabuk ve etkili bir kanat oyuncusu olan Mounir, 51'de soldan üç Akhisarsporluyu peşine takıp topu çizgiye kadar taşıdı. Kale alanına göndermeyi düşündüğü top, son olarak kendisine çarparak auta gitti. Konuk, zaman zaman topu iyi dolaştırdı.

WALTER BENCİL DAVRANDI

59’da yaptığı presle topu kazanan Walter, dar açıdan aşırtma denese de neticeye ulaşamadı. 60’ta, sol kanattan Hafez'in ortasında, Kubilay kafasını çalıştıramadı. Bencil Walter (!), bunun cezasını ödedi ve 61’de Tetteh’e gün doğdu. Teknik heyet Tetteh’i, Süper Lig’in 15. haftasında, 6 Aralık’ta deplasmanda oynanacak Konyaspor maçına hazırlamayı planladı. 



KUBİLAY SAKATLANDI, HAGİ GİRDİ

80’inci dakika da geçildikten sonra Malatya’da tribünler, bir türlü gelmeyen golün sıkıntısını yaşadı. Kubilay, günün vasat isimlerinden olsa da hocasının, ona biraz daha süre vererek maç temposunu yakalamasını planladığı gerçeği ortadaydı. Walter ile beraber sürekli yer değişen Kubilay sakatlanınca, 80’de yerini Ganalı Osman Haqi’ye bıraktı.

HAGİ’DEN İLK RESİTAL...

84’te İlke Nelik ve Göksu Mutlu’nun arasından müthiş sıyrılan Haqi Osman, kaleci Enes Kimia’yı da geçmek isterken bir an pozisyonunu kaybetti. Sağa doğru açılan topu tekrar aldı; ama yandan auta yolladı. Kumaşı iyi, çok çabuk bir futbolcu, geleceği de olan Hagi’nin çok fazla bir tecrübesi yoktu. Dolayısıyla gözler, Tetteh’i aradı. 

TETTEH’DEN BU SEZONKİ 6’NCI GOL

Tetteh, 80’deki şutunda Mert Özyıldırım’ın ceza alanında “Eliyle oynadığı” yönünde itiraz etse de penaltı beklentisi Turgut Doman cephesinde karşılık bulmadı. 95’te Mert’in derinlemesine klas pasında Tetteh, dar açıda olsa da affetmedi: 1-0. Ganalı, Süper Lig’deki 5. golüne, Türkiye Kupası’ndaki ilk golünü ekledi. Görevi 102’de Mert’ten devralan Atakan Müjde, bir ilki yaşadı. 18’indeki futbolcu, Pendikspor’dan alınmıştı.  
    
16 TURUNDAN SONRA VAR!

108’de Cihat Çelik yerde kalınca Yeşil-Siyahlılar “Penaltı” diye ayaklandı! Ama kupada, son 16 turundan itibaren kullanılacak VAR da olmayınca karar değişmedi. Akhisar’ın çalıştırıcısı Muhammed Yılmaz, penaltı itirazları yüzünden sarardı. 

AKHİSAR’A PENALTI HEDİYESİ

110’da skor dengelendi. Bora Yılmaz, 22 yaşındaki Ndizeye’nin temasıyla düşünce hakem penaltı noktasını gösterdi. Ağları Cihat sarstı: 1-1.



SUMUDICA’DAN KEYİF SİGARASI!

Kameralar golün hemen ardından tribünde, kendine ayrılan bölümde oturan Sumudica’ya çevrilirken, Rumen teknik adam yine şaşırttı. Sigara içen Sumudica’nın, derin bir nefes çekerken hayli keyifli olduğu görüldü. 

HAGİ ŞOV...

Osman Haqi, enerjisinin meyvesini 114’te aldı. Cihat ve Göksu’nun durdurmayı başaramadığı Ganalı, ilk şutunda Enes’e takılsa da seken topu filelerle buluşturmasını bildi: 2-1. Kabiliyetli isim, Kaplanlardaki ilk golünü de kaydetti.  
 
GOL, GEÇERLİ SAYILMADI

119’da paslaşılarak kullanılan kornerde Haqi’nin çizgi üzerinde rakibinden sıyrılıp topu aktardığı Tetteh'in vuruşunda taraftarlar gol sevinci yaşadı; fakat Haqi’nin topu dışarıdan çevirdiği belirlendi. 120+2’de Tetteh'in servisinde Haqi için ofsayt bayrağı kalktı. Hırsı yüzünden düdükten sonra topa vuran oyuncu, sarı kart yaptırımına uğradı.

MOUNIR, KENDİSİ DE GOL OLDU!

Uzatmaların duraklamalarında, 120+3’te, Yeni Malatya üçüncü golü attı. Muhammet Yılmaz’ın ekibi, köşe atışında kaleci Enes de dahil, kalabalık bir şekilde ileriye çıktı. Atağın devamında, Haqi’ye çarpan topu Mounir aldı. Sağındaki Hagi ile birlikte koşan ve rakip kaleye dek uzun süre meşin yuvarlağı süren Mounir, kendisi de filelerle kucaklaştı: 3-1. Bu yıl, gol hanesine ikincisini de yazdırdı.



“GELECEĞİN YILDIZI”...

Müsabakanın izlenim içerikli yorumuna ve bireysel notlara gelince... İlk 11'de başlaması beklenen ve Süper Lig'de çoğunlukla yedek bekleyen futbolcular arasında buna en yakın aday olarak gösterilen Hagi, yedek soyundu. Üçüncü bölgeyi btj hareketlendiren Hagi’nin performansı için “Görünen köy, klavuz istemez” yorumları yapıldı. Futbol stiliyle, İngiliz devi Manchester City’nin İngiliz yıldızı Raheem Sterling’e benzetilen, taraftarın da çok sevdiği Hagi’ye yönelik “Geleceğin yıldızı” yakıştırmasının ne denli doğru olduğu kanıtlandı. 

İLK YARIDA ETKİLİ ATAK YOK

Akhisarspor kontrataklar geliştirdi; ancak bu anlarda Malatyaspor savunması dikkatliydi ki, kritik müdahaleler de seyredildi. Özellikle ilk 45’te, 2. Lig Beyaz Grup’ta 14. sırada olan Akigolara karşı oyun üstünlüğü kurulamadı. Hücum hattında organize atak izlenmedi. 

GERİYE ÇEKİLME, TEPKİ ÇEKTİ

Teknik adamlar, Türkiye Kupası karşılaşmalarında farklı arayışlara yöneliyor. Yeni Malatya’da da 3’lü savunma ve rakip yüklenirken geriye kapanan anlayış, büyük bir tepki çekti. Akhisarspor üçüncü bölgedeyken, Kaplanlar hemen dörtlü, hatta beşli savunmaya döndü. Forvette de bazen üç oyuncu gol kovaladı.