dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2325.7
  • BIST
    9096.59
  • BTC
    70226.71$

Polat’ın “Çılgın Projesi” yeniden gündemde

29 Aralık 2014, Pazartesi 09:30

Pütürge'nin en büyük sorunlarından biri olan ulaşımla ilgili yeni proje hazırlanıp geçtiğimiz günlerde Kalkınma Bakanlığı'na sunulduğunu öğrendik. Pütürge Belediye Başkanı Mehmet Polat'ın öncülüğünde hazırlanan  projeye göre Kubbe Dağı'nın aşılmaz yolları devre dışı bırakılacak, yeni bir tünel ve bir kısmı Adıyaman ve Diyarbakır'a ait olan çevre ilçeler arasında ulaşımı kolaylaştıracak, yeni yolların yapılması istenmişti  Kalkınma Bakanlığından. Elimize geçen başvuru dilekçesine göre, söz konusu projenin maliyet hesaplaması dahi yapılmış.

İşte söz konusu dilekçenin içeriği: Malatya'nın Pütürge ve Doğanyol ilçeleri ile Diyarbakır'ın Çüngüş, Çermik, Adıyaman'ın Gerger ilçeleri girişi olup çıkışı olmayan ilçelerdir. İlçelerimizi mahrum bölge durumundan çıkaracak ayrıca Battalgazi-Kale, Kahta ve Siverek ilçeleri ile bağlantılarını sağlayacak yaklaşık maliyeti 25. 000.000 TL olan tek tüplü 1500 metre uzunluğunda Kubbe Dağı'na bir tünel ve ayrıca yaklaşık maliyeti 25. 000. 000 TL. olan 100 km.'lik mevcut ilçeler arasında bulunan grup yollarının karayolları ağına alınması ile yapılacak tünel ve transit yol, ilçelerimizin temel sorunu çözülecektir.

Halen Kubbe Dağı Yaygın arası ihale edilen yolun bütçesinin Kale tarafına aktarılarak Kale-Battalgazi ilçemizin sınırında bulunan Pelitli Köyü Göleti yanından başlayarak Pütürge, Poskıran(Gavrimiye) Yayla arasındaki dağa bir tünelle Pütürge Kubbe Dağı lokantasının yanından mevcut karayoluna ve Pütürge'den dere köylerinin grup yolundan Karakaya Barajı'nın altındaki köprüden Çüngüş'e bağlanması bu yoldan bir kolu ayrılarak Sakuşağı köyleri grup yolundan Adıyaman Gerger'e bağlanması Gerger'den Kahta'ya Fırat üzerinden yeni yapılan köprüden Siverek ilçelerine bağlanması il ve ilçelerimiz arasında sosyo-ekonomik, kültürel ve turizm alanlarında büyük katkı sunacak, mahrumiyetten kurtulacaktır. Yolları kısaltacak Milli kaynakların maliyeti düşecektir. Malatya Pütürge Doğanyol arası 20 km kısalacak ve Kubbe dağındaki 300 adet viraj yok olacaktır. Karlı buzlu 1930 rakımlı Kubbe Dağı devre dışı kalacaktır.

Malatya ilimiz ile Çüngüş, Çermik, Gerger ve Siverek ilçelerinin yolları yaklaşık 150-200 km kadar kısalacaktır. Halkımızın bölgemizin makus talihi değişecek Bölge iktisaden geri kalmışlıktan kurtulacaktır.

Bilgi ve gereğini arz ve rica ederiz

MEHMET POLAT'IN ÇILGIN PROJELERİNDEN BİRİYDİ…

Dilekçede, Pütürge Belediye Başkanı Mehmet Polat olmak üzere, Doğanyol, Çüngüş, Çermik, Gerger ve Kale belediye başkanlarının imzası bulunuyor.

Mehmet Polat'ın seçim vaatlerinin içinde bulunan projelerden bir kısmını teşkil eden bir istekti bu talepler. Polat'ın seçim çalışmaları sırasında kamuoyuyla paylaştığı, bazıları için çılgın proje denilen projeler arasında bunlar da vardı. Sayın Polat'ı cesaretinden dolayı kutluyoruz. Ayrıca imza veren diğer ilçe belediye başkanlarını da tebrik ediyoruz. Çünkü bölgenin gelişmesi için çok önemli bir adım olacak böyle bir işin başlatılmasını istemeleri çok önemlidir.

Yıllardır ihmal edildiğini söylediğimiz  bölgemizin en büyük eksikliği neyi nereden ve kimden isteyeceğini bilen yöneticilerdir. Durum böyle olunca belediye başkanlarımızı tebrik ettikten sonra desteklemek gerektiğini düşündük. Ve bu konuyu kamuoyuyla paylaşmamız gerektiğinin de bilinciyle hareket ettik. Yaptığımız araştırmalar ve gördüğümüz kadarıyla  bölgenin ulaşımla ilgili sıkıntıları çok büyük. İlçe ve köylerdeki yolların birer çıkmaz sokak olduğunu bölgeye giden herkes iyi bilir. Hatta geçen seçimde aday olan birçok aday gibi sayın Mehmet Polat da aynı sıkıntıya dikkat çekmişti. Ardından projelerini sıralamıştı. Herhangi bir ilçe veya köye gidecek olsanız, bir çıkmaz sokağa girmiş gibi başka bir ilçeye gitmek için geldiğiniz yolu geri dönüp, diğer yolu kullanmak zorunda kalırsınız. Ayrıca Kubbe Dağı'nın özellikle kış aylarında geçit vermediği, insanların yollarda veya köylerinde mahsur kaldığı haberlerin çok sık görürsünüz medyada. Yollarda mahsur kalan hastaların olduğu, kimisinin yollarda can verdiği de bilinir. Bütün bunların yanı sıra o bölgedeki ilçelerin birbirleriyle bir karayolu bağlantısının olması, hem sosyal gelişimi hem de ekonomik gelişimi getirecektir.

İNSANIMIZIN EN BÜYÜK SORUNUNA ÇÖZÜMÜ ARANIYOR.

Dilekçede de belirtildiği gibi bir ilçeden diğer ilçeye geçerken yaşanan vakit ve harcanan milli servet göz önüne alınınca çok önemli bir adım için talepte bulunulduğunu görürüz. 1930 rakımlı Kubbe Dağı özellikle kış aylarında hiç kimseye yol vermez. Hastalar hastaneye yetişmesi için üstün gayret sarf eden birçok isim vardır. Kimisi anasını, kimisi bacısını kimisi de evladını kaybetti Kubbe Dağı'nı aşarken. İnsanımızın çektiği bu sıkıntının giderilmesi adına atılan bu adımı sonuna kadar destekleyeceğimizi söyleyebilirim. . 

İlçelerindeki birçok insanın daha müreffeh bir şekilde yaşamasının önü açılacaktır bu projeyle. Son olarak dilekçeye imza koyan herkese teşekkür ediyorum.