dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2438.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64641.34$

’’3’ü bir arada’’ olmadı!

11 Eylül 2021, Cumartesi 22:07
"3'ü bir arada" olmadı!





-    Kaplanlarda hangi futbolcular sakat?

-    Gabonlu orta saha bir ilki yaşadı

-    Buz, kazanan 11’de kaç değişiklik yaptı?

-    İrfan Hoca, nasıl bir oyun sistemi benimsedi?

-    Abdulsamed Damlu’dan büyük hata!

-    Fas asıllı Fransız, ilk kez forma giydi 

-    19 yaşındaki Ganalının şutunda top direkte!

-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...

-    Maçın rakamları...


Göztepe’nin ardından Gaziantep FK’yı da deviren Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Süper Lig’in 4’üncü haftasında Beşiktaş’a konuk oldu. Kaplanlar, isabetli sadece iki şut attığı, pozisyona giremediği karşılaşmayı 3-0 kaybetti. Siyah-Beyazlılar, 3-0’dan sonra ritmini düşürdüğü oyunu iyice soğuturken, Sarı-Siyah-Kırmızılılar da %32’lik topla oynama oranıyla sınıfta kaldı. İrfan Buz’un 3’lü savunma anlayışı ve 3-5-2 saha dizilişinde, taşların henüz yerine oturmadığı gözlendi. 17 Eylül’de Malatya’ya, Fatih Karagümrük gelecek.



DÖRT FUTBOLCU SAKAT

Gaziantep FK karşısında, Yeni Malatya Stadyumu’nun bozuk zemininden ötürü sakatlanan ve 78’inci dakikada yerini Kubilay Kanatsızkuş’a bırakmak zorunda kalan Benjamin Tetteh yoktu. Ağustos ayı sonu itibarıyla, sol uyluk arka adalesinde yırtık tespit edilen ve tedavisine başlanan Ganalı yıldızın, yaklaşık 3 hafta sahalardan uzak kalmasının öngörüldüğü açıklanmıştı. Tetteh’in yanı sıra, sakatlıkları devam eden kaleci Ertaç Özbir, Mısırlı Karim Hafez ve Rahman Buğra Çağıran da yoktu. Mısır’daki El Ahly'den kiralık gelen 1995 Kongo Demokratik Cumhuriyeti doğumlu Walter Bwalya, esame listesine yazılmadı.



İRFAN BUZ’DAN İKİ DEĞİŞİKLİK

İrfan Buz, 28 Ağustos 2021’de, Gaziantep FK’yı Malatya’da 2-0 yendikleri gün belirlediği 11’de biri zorunlu, iki değişikliğe gitti. Gabon Milli Takımı'nın 27 yaşındaki orta sahası Didier Ndong, ilk kez ilk 11’de ter döktü. Fransa 2. Ligi'ndeki Dijon ile 2023'e dek sözleşmesi olan ve satın alma opsiyonuyla kiralanan Ndong, formayı İskoç Stevie Mallan’dan bu defa 57’de değil, en baştan devraldı. Tetteh’in yokluğunda Kubilay gol aradı.



YİNE ÜÇLÜ SAVUNMA...

Kaleye Abdulsamed Damlu geçti. 3-5-2 oyun sisteminde defans hattı, sağdan sola Semih Kaya, Brezilyalı Wallace ile Sadık Çiftpınar’dan oluştu. Bu üçlünün hemen önünde Hatayspor'dan tanıdığımız ve 2+1 yıllık sözleşme imzalanan Fas kökenli Fransız Rayane Aabid (29) ile Ndong vardı. Kanatların solunda Mustafa Eskihellaç, sağında Kasımpaşa’dan bildiğimiz, Suudi Arabistan temsilcisi Al-Ettifaq’tan alınan ve 2+1 senelik kontrat yapılan Tunuslu Oussama Haddadi (29) boy gösterdi. İleri ikilinin ardında, Burundili Jospin Nshimirimana görüldü. Hücumda, mukavelesi 31 Mayıs 2024’e dek uzatılan kaptan Adem Büyük’e, Kubilay eşlik etti.



SERGEN YALÇIN, ESKİ TAKIMINA KARŞI

Beşiktaş’ı çalıştıran Sergen Yalçın, Kartal ile, eski kulübü Yeni Malatyaspor’a dördüncü sefer rakip oldu. Yalçın ile 2019-20’ye başladığı Kaplanların yolları, 18 Ocak’ta, Başakşehir’deki 4-1’lik mağlubiyetin akabinde ayırmıştı. Yalçın yönetimindeki Siyah-Beyazlılar, Sarı-Siyah-Kırmızılıları daha önce üç kez olmak üzere, 1-0’lık skorlarla yıkmıştı.



BASKIYA MARUZ KALINDI

Beşiktaş, ilk düdükle birlikte oyunu Yeni Malatyaspor yarı sahasına yığdı. Hiç oyalanmayan ve tek toplarla arkadaşlarını gole sürükleyen Miralem Pjanic, Yeni Malatyaspor’u çok zorladı. 7’de onun asistinde Batshuayi, Michy Batshuayi skoru 1-0’a taşıdı. 10’da Kevin N'Koudou, tabelaya 2-0’ı yazdı. 17'de İrfan Buz'un, 4'üncü hakem Emre Kargın ile hararetli bir diyaloğu söz konusuydu ki, çok geçmeden o bölgeye Arda Kardeşler geldi. Oyun sık sık durunca, bundan tempo da olumsuz etkilendi.



KAPTANA ÜST ÜSTE FAUL..

25’te Alex Teixeira, şık bir aşırtma vuruş gerçekleştirdi.  Abdulsamed parmaklarının ucuyla kornere çeldi. 27'de, orta alandaki Adem-Necip Uysal mücadelesinde Kaplanların kaptanı yerde kalınca, kendisine sert bir müdahalade bulunulduğu gerekçesiyle sinirlendi. Ortamı sakinleştirmek Pjanic’e düştü. İkili arasında 37’de de benzer, tatlı sert bir sürtüşme hâkimdi. 39’da Necip’in arkadan faulünün akabinde Adem bir süre çimlerden kalkamadı ki, bench’tekiler gibi öfkeliydi.



ÖNDEKİ PRES İŞE YARAMADI

Misafir ön tarafta baskı denese de Beşiktaşlı oyuncuları durdurmayı bir türlü başaramadı. Kevin N'Koudou, birçok akında üzerine gittiği Mustafa ile bire biri bilerek yeğledi. Mustafa bu bölümlerde fazlasıyla sıkıntı çekti. Ev sahibinin, savunmadan dönen her topu alması, İrfan Buz’un talebelerini çok yordu. Kubilay’ın yardım fikriyle gerilere kadar gelmesi, izlenilen futbolun da özetiydi. Topu kaybettikten sonra etkili presi seyredilen Beşiktaş, meşin yuvarlağı en kısa sürede yeniden kazanınca, Kaplanlar oyunu dengeleyemedi.



İLK YARIDA “YOK”LAR OYNANDI!

İlk yarının her anında, her saniyesinde İstanbul ekibi üstündü. Bunu rakamlar da doğruladı. İlk 45’te tam 52 kez topla buluşan Josef de Souza’nın, bunların hepsini de isabetli kullanması, en dikkat çekici istatistikti. Brezilyalı ayrıca, Kaplanların bütün pas koridorlarını kapattı. İrfan Buz’un öğrencileri ise topla oynamada %24’e %76, toplam şutlarda 2’ye 11, isabetli şutlarda 0’a 5, başarılı paslarda 75’e 334, pas başarı yüzdesinde 68’e 92, kornerlerde 1’e 4 gerideydi.



ABDULSAMED’DEN BÜYÜK HATA

52’de Abdulsamed, inanılmaz bir hataya imza attı. Wallace’ın geri pasında, gelişine sol ayağıyla uzaklaştırmayı düşündüğü top, Batshuayi'ye çarpıp ağlara gitti: 3-0. Genç file bekçisi, golün ardından büyük üzüntü yaşadı. 



ART ARDA HAMLELER...

Ndong gibi Dijon’dan aynı şartlarla renklere bağlanan Fas asıllı Fransız kanat Mounir Chouiar (22), Ndong’un elini 57’de sıktı. Aklında, Şampiyonlar Ligi’ndeki Borussia Dortmund sınavı olan Sergen Yalçın 5 oyuncu değiştirince ve vakit ilerledikçe İrfan Buz’un da peş peşe hamleleri görüldü. 72’de Ganalı Osman Haqi-Semih, 75’te ise Mert Miraç Altıntaş (19)-Adem ve Mallan-Aabid değişiklikleri oldu. 79’da sol kanattan içeriye giren Haqi dar açıdan vurdu, top direkten döndü.



ADEM, TEK BAŞINA!

“Tek Hamle”li Semih, Wallace ile Sadık’ı, Mustafa ile Haddadi de kamedeye girerek destekleyemedi.  Aabid ile Ndong’un da katkısı yetersizdi. Jospin, Beşiktaş’ın temposuna ayak uyduramazken, istediği topları alamayan Kubilay oyundan düştü. Her zaman savaşçı kimliğiyle dikkati çeken Adem yine tek başınaydı! 



MAÇIN RAKAMLARI:

    İstanbul takımlarına konuk olduğu 22 Süper Lig maçının sadece ikisini kazanan Yeni Malatyaspor (3B 17M), bu iki galibiyette de rakiplerine gol izni vermemişti (3-0 vs Fenerbahçe & 2-0 vs Beşiktaş). 
    Yeni Malatyaspor, Süper Lig'de mücadele ettiği daha önceki dört sezonda da "son şampiyon" unvanı taşıyan takımlara konuk olduğu maçlardan puansız ayrılmıştı (1-3 vs Başakşehir FK, 0-1 vs Galatasaray, 0-3 vs Galatasaray & 1-3 vs Beşiktaş).
    Yeni Malatyaspor’un kaptanı Adem Büyük'ün, Süper Lig kariyerinde gol atamadığı takımlar arasında en fazla karşılaştığı rakibi Beşiktaş (15 maç).
    Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü İrfan Buz'un, Süper Lig kariyerinde puan alamadığı üç takımdan biri, oynadığı dört karşılaşmada da mağlup olduğu Beşiktaş (birer kez karşılaştığı BB Erzurumspor ve Eskişehirspor ile birlikte).