dore okulları
Malatya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62673.399$

Rahmet Ayının Habercisi Recep Ayına Girerken...

13 Şubat 2021, Cumartesi 06:30

 

 

Bismillah, velhamdu lillah, vessalâtu vesselamu alâ Resulillah.

"Allah'ım! Bize Receb'i ve Şaban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır"

Kıymetli kardeşlerim,
Bugün 13 Şubat 2021, hicri 1442 yılı, Recep Ayının birinci günüdür.

Recep Ayı üç ayların başlangıcı, haram ayların tekli olanıdır. 4 tane haram ay vardır: Üçü peşpeşe, Zilkâde, Zilhicce ve Muharrem ayları, diğer tek olan ise Recep Ayıdır.

Bu aya girince herkesi tatlı bir telaş sarar. Hemen hemen herkesin dilinde bu hadis vardır. Son Cuma Hutbesinde de, dolayısıyla dünkü cumada da bu hadis okundu.

Hiç şüphesiz Müslüman bir insanın Ramazan ayını değerlendirmek ve bol bol ibadet etmek için ulaşmayı Allah'tan dilemesi, salih amel işlemesi için Allah'a dua etmesi meşru ve güzel bir şeydir. Hadis olarak zikredilen bu sözler de mutlak manada güzel bir duadır.

Ancak;
Burada yanlış olan bir husus vardır ki, o da bunun hadis olarak nakledilmesidir. Zira bu, sahih hadis değildir. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemden sahih yol ile gelmemiş, hadis alimlerinin kabul etmediği bir rivayeti hadis diye söylemek, Resulullah'a isnad etmek de caiz değildir. Fakat senedinde zaaf olan, meçhul olan, inkıta olan zayıf hadislerle "fedailu'l a'mâl" dediğimiz, faziletli işlerde amel etmek caizdir. Sadece hadis diyerek Resulullah'a isnad edilemez. Faziletli bir amel için kullanmada, güzel bir dua olarak yapılmasında bir beis yoktur.

Şimdi bu hadisin kaynağına, zaafın neresinde olduğuna bir bakalım:

Bu hadis, Zaide bin Ebu Errekkâd yoluyla Enes bin Malik'ten rivayet edilmiştir. Enes bin Malik'ten rivayet eden ise, Ziyad Ennumeyrî'dir.

Hadisin geçtiği kaynaklar:
- Abdullah bin İmam Ahmet "Zevâidu'l-Musned'de" 2346'da nakletmiştir.
- Tabaranî "Avsat" 3939'da nakletmiştir.
- Beyhakî "Eşşuab" 3534'te nakletmiştir.
- Ebu Nuaym, "El-Hulye" 6/269'da rivayet etmiştir.
- Mizanu'l Îtidal'da 2/91'de rivayet edilmiştir.
- Tehzîbu't-Tehzîb 3/303 ve 306'da rivayet edilmiştir.

Hadisin tam metni ise;
Allah Resulü s.a.v Recep Ayına girdiğinde derdi ki: "Allah'ım! Bize Recep ve Şaban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır"

Bu hadisi zayıf kılan nedir?

Bu hadisin senedinde bulunan "Ziyad bin Ennumeyr" hadis literatüründe zayıftır.
- İbnu Muîn, bu kişi zayıftır demiştir...
- Ebu Hatem, Delil olarak kabul edilmez...
- İbnu Hibban, zayıfların içerisinde zikretmiş ve kendisiyle ilgili şöyle demiştir: "Delil olarak kabul etmek caiz değildir"...

Ayrıca;
Hadisin senedindeki "Zaide bin Ebu Errekkâd" ise daha zayıftır.
"Ebu Hatem" onunla ilgili şöyle der:
"Ziyad Enmumeyrî'nin Enes'ten rivayet ettiği hadisler merfû ve münkerdir. Ne onu, ne de Ziyad'ı tanımıyoruz"...
"İmam Buharî" ise, "Hadisleri münkerdir" demiştir...
"İmam Nesaî", "Hadisleri münkerdir ve "El-Kunâ" isimli eserinde "güvenilir değildir" demiştir...
"İbnu Hibban" der ki:
"Münkerleri meşhurlardan rivayet eder. Onun haberi delil kabul edilemez. Ancak dikkat edilsin diye kendisinden bahsedilir"...
"İbnu Adî" der ki:
"ElMakdimî" ve diğer bazı muhaddisler kendisinden müfred hadisleri rivayet ederler. Bu hadislerin bazıları ise münkerdir"...

Ayrıca "İmam Nevevî" "El-ezkâr" eserinde sayfa 189'da bu hadise zayıf demiştir...
"İbnu Recep", "Letâiful Meârif" eserinde 121. sayfada zayıf hadis demiştir...
Aynı şekilde 20. asrın en büyük hadis alimi "Şeyh Elbânî" de "Zayıf Hadisler silsilesi" 4395 nolu hadis olarak zayıf demiştir...

Peki, ya Ramazan ayı ile ilgili bu manada geçmiş alimlerimiz, yani Selafu Salihin ne diyorlardı:

"Hafız ibnu Recep" der ki: "Mualla bin Fadl" dedi ki: "İnsanlar, Ramazan'a ulaşmak için altı ay, Ramazan'dan sonrada Allah'ın Ramazan'daki ibadetlerini kabul etmesi için altı ay Allah'a dua ederlerdi."

"Letâifu'l Meârif" sayfa 148'de, "Yahya bin Ebu Kesîr" de şöyle dua ettiklerini söylerdi; "Allah'ım! Ramazan'ı bana, beni de Ramazan'a teslim et, sonra Ramazan'ı benden kabul ederek teslim al."

Selafu Salihinin Ramazan öncesi hali böyleydi. Ramazan'a ulaşmak için dua ederlerdi. Sonrasında Ramazan boyunca yaptıkları ibadetleri, hayır ve hasenatları Allah'ın kabul görmesi için yine dua ederlerdi. Bugünkiler gibi hava atmaz, yaptıkları hayır, iyilik ve ibadetlerden bahsetmezlerdi. Ya Allah amelimizi bizden kaynaklı sebeplerden dolayı kabul etmezse diye tereddüt edip kabulü için dua ederlerdi!.

O zaman kardeşlerim iki şeyi bilmenizi istiyorum:
1. Bu hadisin senedinde zaaf olduğundan zayıf olup Resulullah s.a.v.'e isnad edemeyeceğimizi bilelim.
2. Ramazandan önce de sonra da buna benzer şekilde dua yapılmasında bir beisin olmadığını bilelim. Hatta Selafu Salihin yaptığı gibi Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini de hakkıyla idrak etmek için, Ramazandan sonra da iabdetlerimizin kabulü için yine Allah'a dua edelim.

Şunu da eklemek gerekirse;
Recep ayının fazileti ile ilgili efendimizden sahih bir hadis gelmemiştir. Bu ayda özel bir oruç, namaz, umre vs ile ilgili de sahih bir nas yoktur. Bu ayın kendisinden önceki Cemaziyel Âhir ve diğer aylardan farkı da yoktur. Recep Ayının tek farkı, haram aylardandır.

Rabbim bizleri Müslüman olarak Ramazan ayına kavuştursun. Ramazan Ayını hakkıyla değerlendirmeyi nasip etsin. Sadece aç kalmak değil, tüm uzuvlarımızla Allah'a oruç tutmayı nasip etsin. Kadir Gecesini ihya edenlerden ve o gece affolunanlardan eylesin...

Fi Emanillah…

Ebuzer AYDIN
“Ey Kalemim! Bir Gün Doğru Bildiklerini Yazmazsan, Kolumla Beraber Kırar Atarım Seni”