dore okulları
Malatya
30 Mart, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.41
  • EURO
    35.19
  • ALTIN
    2327.7
  • BIST
    9142.4
  • BTC
    70005.059$

“SİL BAŞTAN” BAŞLAMAK GEREK Mİ BAZEN?

04 Eylül 2020, Cuma 05:28

 

 

-SESLİ MAKALE-

 

  • Başkan Adil Gevrek, sınavları geçebilecek mi?
  • Hamza Hamzaoğlu tercihi doğru muydu?
  • Yeni Malatyaspor, kimleri renklerine bağladı?
  • Kaplanların kadrosundan hangi isimler koptu?
  • Kaplanlarda, sürpriz transferler kimler olacak?
  • Bolu kampındaki hazırlıklar nasıl geçti?
  • Başarı için izlenecek yol haritasında neler yazıyor?

 

Geçen sezon küme düşen; ancak TFF'nin kararıyla yeniden Süper Lig'e tutunan Yeni Malatyaspor, büyük bir sınavdan geçecek. Yoğun baskı altındaki Başkan Adil Gevrek, başarı yolunda elini taşın altına koydu. Teknik direktör olarak Hamza Hamzaoğlu kararıyla ilk doğru ve büyük adımını attı. Ancak futbolda aslolan, saha sonuçları. Başarısızlığa da kimsenin tahümmülü yok. Transfer çalışmaları ışığında ve kamp hazırlıklarıyla geçen sürecin ardından neler yaşanacağını herkes merak ediyor. Biz de son dönemdeki gelişmeleri özetleyip, yorumu siz Malatya Time okurlarına bıraktık...

Yeni Malatyaspor camiası, 6,8 büyüklüğündeki 24 Ocak depremi ve Covid-19 salgınının oluşturduğu travmadan olumsuz etkilendi. Asıl büyük şoku ise Süper Lig'de, “Cemil Usta”nın ismini alan 2019-20 futbol sezonunda yaşadı.

İMDADA, TFF'NİN “CAN SİMİDİ” YETİŞTİ

34. ve son haftada Gaziantep FK'yı ağırlayan Doğunun Kaplanları, 1-0 kaybettiği maçtan sonra TFF 1. Lig'in yolunu tuttu. Ligin ikinci yarısındaki 17 karşılaşmadan 13 mağlubiyet, 2 galibiyet ve 2 beraberlik ile sadece 8 puan çıkarabilen Sarı-Siyah-Kırmızılılar için, diğer takımları içeren, zorlu ihtimaller olmadı. Malatya temsilcisi 32 puanla 16. basamakta kalınca yönetim, teknik heyet ve başta Ekvadorlu Arturo Mina olmak üzere futbolcular, bitiş düdüğüyle birlikte gözyaşlarına hâkim olamadı. Malatya futbolunu 11 sene sonra Süper Lig'le yeniden tanıştıran Yeni Malatyaspor için TFF'nin kararı “can simidi” niteliğindeydi. Türkiye Futbol Federasyonu, küme düşmeyi kaldırınca, Kaplanlar da Kayserispor ve Ankaragücü ile birlikte çok mutlu oldu.

GEVREK, ATEŞTEN GÖMLEK GİYDİ!

Üç yıl önce tarihinde ilk kez yükseldiği Süper Lig'de önemli başarılara imza atan, Türkiye'yi Avrupa kupalarında temsil eden Yeni Malatyaspor açısından asıl sınav şimdi başlıyor. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın “istifa etmesi için kentte beklenti olduğunu söylediği” Başkan Adil Gevrek ise ateşten gömlek giydi. Çünkü Gürkan'ın, Malatya milletvekillerini kastederek “Bülent Tüfenkci, Veli Ağbaba, Mehmet Fendoğlu ile de görüştük ve hepsinin ortak fikri, Yeni Malatyaspor'da bir kan değişikliğinin uygun olacağı yönünde” cümlesi, bazı kesimlerce yersiz ve zamansız bulunsa da kayıtlara geçti. Öznur Çalık'ın “Kamuoyu arzu ediyorsa değişim söz konusu olabilir” söylemiyle de, Adil Gevrek'in tek savunucusu olarak Ahmet Çakır görüldü. Birilerine göre (!) Başkan, uçurumun kenarında ve her adımını daha seçerek ve özenle atması lazım. Divan Kurulu”nda gereğini yerine getirmesi tavsiye edilen (!) Başkan Gevrek, önümüzdeki döneme dair neyi, nasıl yapmalı?

İSTİKRAR İÇİN DOĞRU HOCA: HAMZAOĞLU

Yeni Malatyaspor Başkanı; Mustafa Uğur, Feyyaz Uçar, Yücel İldiz, İrfan Buz, Ertuğrul Sağlam, Erol Bulut, Sergen Yalçın, Kemal Özdeş, Hikmet Karaman ve “Sportif Direktör” Ali Ravcı'yı da dahil edersek, 6 senede tam 10 farklı teknik direktörle çalıştı. Bunlardan Feyyaz Uçar, TFF 1. Lig'in kapısını açarken, Başkan Adil Gevrek ile en uzun süre yürüyen isim olan İrfaz Buz, Malatya'nın 11 yıllık Süper Lig hasretine son vermişti. Geçen sezon, ilk devre sonunda 24 puan ile 8'incilikte yer alan Yeni Malatyaspor'da, Sergen Yalçın gittikten sonra çöküş hızlanmıştı. Hoca istikrarını yakalamada Adil Gevrek ve kurmayları doğru yolda ilerlemeli ki, bunun ilk adımı atıldı. Futbol takımı, az miktardaki un, yağ ve şeker ile çok helva üretimiyle bilinen Hamza Hamzaoğlu'na emanet edildi.

İŞİN SIRRI; SABIR...

Peki! Hamzaoğlu başarılı olur mu? Sabredilirse “Evet”; Hamza Hamzaoğlu, Yeni Malatyaspor'da devrim niteliğinde işlere imza atabilir. Çünkü Galatasaray'ı yoğun tenkitlere rağmen ve o dönemin çetin şartlarında şampiyonluğa taşıyan başarılı teknik adam, Süper Lig kapılarını açtığı Akhisarspor'un, Okan Buruk ile elde ettiği Türkiye Kupası zaferinin yol haritasını da çizen kişiydi. Efsane Malatyaspor'da görev üstlendiği 2008-09'ın akabinde, Malatya şehri ile yolları tekrar kesişen Hamzaoğlu'nun, her anlamda Başkan Gevrek'in elini rahatlatacağı aşikâr. Çünkü çok alçakgönüllü ve kanaatkâr... Transferde Gevrek ve ekibini kesinlikle “sıkboğaz” etmiyor, lüzumlu tüm hamlelerin gerçekleştirildiğini ifade etmekle yetiniyor.

CAMİAYI HEYECANLANDIRACAK TRANSFERLER...

Gelelim; taraftarın en çok merak ettiği konu olan takviye girişimlerine... Bedelsiz gelen Kosovalı santrfor Jetmir Topalli ve sağ bek Zeki Yavru'nun dışında, Perulu “10 Numara” Christian Cueva, Arjantinli merkez orta saha Fernando Zuqui ve Arjantinli file bekçisi Guido Herrera kiralık olarak ve Kongolu sağ kanat Jody Lukoki de renklere bağlandı. Murat Akça yuvaya dönerken, Mısırlı sol bek Karim Hafez'in de bonservisi alındı. Başkan Adil Gevrek'in, Hamza Hoca'nın tavsiyeleriyle not aldığı ajandasında yazılı olanlardan 4 oyuncu daha Yeni Malatyasporlu olacak. Ganalı Benjamin Tetteh ile prensipte el sıkışıldı. Teklif götürüldüğü ileri sürülen Kolombiyalı orta saha Carlos Sierra ile Kamerunlu Vincent Aboubakar'ın adları, Malatyasporluları fazlasıyla heyecanlandırdı.

“DEĞİŞİM” VE “DÖNÜŞÜM” ŞART

Kadroyu sil baştan kurgulamak doğru mu? Taşlar bu kadar yerinden oynatılmalı mı? Bu sorunun yanıtı elbette “Hayır”; ancak Kaplanlar için artık iskelet bir kadrodan söz etmek mümkün değil! Çin'den Schenzhen'e 2,85 milyon Euro'ya verilen Kongolu Thievy Bifouma'nın yanı sıra, Hollandalı Mitchell Donald ile Mina, Erzurumsporlu; Robin Yalçın, Sivassporlu; Eren Tozlu da Giresunsporlu oldu. Dolayısıyla günümüzün dünyasında sıkça anılan “değişim” ve “dönüşüm” şart! Malatya ile tanışanların adaptasyonu ve futbol kimlikleri, bu süreçte çok ehemmiyetli. Üstelik daha önce giden birçok futbolcuyu gözler hâlâ arıyor. Faslı golcü Khalid Boutaib, ikinci bölgenin Nijeryalısı Azubuike ve tecrübeli stoper Sadık Çiftpınar'ın yeri bir türlü doldurulamadı. Fransız hücumcu Aboubakar Kamara ve Nijeryalı Azubuike ile beraber Başakşehir'de şampiyonluğa erişen Sırp orta alan Danijel Aleksic'in gidişinin ardından kritik mevkilerde arayışlar hep devam etti. “Ayrılmaları hataydı” cümlesi, 2019-20'de bu kez, Brezilyalı Guilherme ve Makedon Adis Jahoviç için de kurulmuştu. Ama son ikilide ipleri koparan, futbolcuların ta kendisiydi. Kaplanlara hiçbir katkı sunamadan sürekli kasadan yiyen (!) Senegalli Issiar Dia gibi faciaların sorumluluğu ise hatalarını kabul eden Başkan Gevrek'te...

ÜÇ PUANLA BAŞLAMAK ÇOK ÖNEMLİ!

Startı 10 Ağustos'ta Malatya'da veren, 17 Ağustos'ta Bolu Abant'ta toplanan Yeni Malatyaspor, 4 Eylül Cuma günü itibarıyla kampı sonlandırdı. Kondisyon depolayan ve fiziki olarak güçlenen Kaplanlarda Hamza Hamzaoğlu, yeniler de dahil, öğrencilerinin tümünü yakından tanıma fırsatı yakaladı. Özellikle, teknik kapasitesiyle eşdeğer, çabukluğuyla da dikkat çeken Cueva, çalışkanlığıyla şimdiden istenilene yakın bir form düzeyinde. Yeni Malatyaspor; 2020-21 maratonunu, 12 Eylül'de, Süper Lig'e “Merhaba” diyenlerden, Karagümrük karşısında açacak. Verimli geçen hazırlıkların İstanbul deplasmanında 3 puana vesile olması ve peşinden gelecek seri kazanımlar, hem Hamzaoğlu'nun notunu artıracak hem de Başkan Gevrek'i rahatlatacak...