dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2432.4
  • BIST
    9794.25
  • BTC
    64042.82$

SKOR YAZARLARI YAZIN; BU KAPLAN “KAYA” GİBİ!

03 Ekim 2020, Cumartesi 14:06

 

Haber/Yorum/Analiz: Mehmet AYHAN 

 

  • Yeni Malatspor, kaç maç sonra kazandı?
  • Kaplanlarda hangi yeni transferler oynadı?
  • Hamzaoğlu'nun kadro tercihi nasıl oldu?
  • Ganalı golcü, Malatya'da bir ilki yaşadı
  • VAR, neden “Gol yok” dedi?
  • Direğe takılım isim kimdi?
  • Savunmanın tecrübeli isminin performansı
  • Perulu yıldızdan “10 numara” performans
  • Skor yazarları, şimdi ne yazacaklar?
  • Müsabakanın izlenim içerikli analizi...

 

Yeni Malatyaspor, geçen sezonun son haftaları da dahil edildiğinde, Süper Lig'de 6 maç sonra galip geldi. 4'üncü haftada Antalyaspor'u ağırlayan Kaplanlarda, yeni transfer Semih Kaya stoperde devleşti. Ganalı Benjamin Tetteh de Malatya'daki ilk golünü attı: 1-0. Teknik direktör Hamza Hamzaoğlu idaresinde ilk kez gülen Sarı-Siyah-Kırmızılılar, Kırmızı-Beyazlılara ise Tamer Tuna yönetiminde, deplasmandaki ilk yenilgisini yaşattı. Malatya temsilcisi, milli aranın ardından 18 Ekim'de Konyaspor'un misafiri olacak.

A_137

SEMİH İLE WALLACE'TAN BİR İLK

En son Lazio'dan tanıdığımız Brezilyalı Wallace ile Çek Sparta Prag ile sözleşmesi sona erince renklere bağlanan Semih Kaya, Yeni Malatyaspor formasını ilk kez ve de 11'de giyerken, stoper eşleşmesini gerçekleştirdi. Malatya'daki 1-1'lik Göztepe beraberliğinde, 62'de yerini Kongolu Jody Lukoki'ye bırakan Fildişi Sahilili Moryke Fofana yoktu. Issam Chebake ise Yeni Malatyaspor'daki 100'üncü sınavına, Antalyaspor karşısında çıktı.

B_83

SAVUNMADA BÜYÜK REVİZYON

Hamza Hamzaoğlu, Trabzon'da 3-0 kaybeden 11'de 4 değişikliğe gitti. En radikal kararları, geri dörtlü ve kalede verdi. Stoperde geride bırakılan dönemde affedilmez hatalara imza atan Murat Akça ile Zimbabweli Teenage Hadebe yedek soyundu. Eldivenler de 3 kurtarış ile “ligin en kötü kurtarış yüzdesine sahip kalecisi” olan Arjantinli Guido Herrera'dan alınıp genç Abdulsamed Damlu'ya emanet edildi. Burundili Youssouf Ndayishimiye de yedek soyundu. 11'in bir diğer yeni yüzü; Abdulsamed, Semih ve Wallace'un yanı sıra, Lukoki oldu.

C_36

YENİLERDEN 6'SI 11'DE

4-2-3 dizilişinde, 14 yeni transferden 10'u, ilk 11'inde ise 6'sı vardı. Wallace, Semih, Perulu Christian Cueva, Lukoki, Adem Büyük, Tetteh 11'deydi. Arjantinli Fernando Zuqui, Kosovalı Jetmir Topalli, file bekçisi Eray İşçan ve Doğukan Emeksiz esame listesinde değildi. Herrera, Murat Akça, Zeki Yavru ve Kubilay Kanatsızkuş da 11'e yazılmadı. Hamzaoğlu, Göztepe karşılaşmasının 11'inde iki değişikliğe gitti.

D_9

CEFAKÂR VE FEDAKÂR TARAFTAR

Karşılaşmanın başları akan bir oyuna sahne olurken, aynı zamanda tempoluydu. Antalyaspor'dan önce 12 şutta 4 isabet sağlayan Adem Büyük, 8'deki serbest atışı kullandı. Önce barajdan dönen topa Hafez'in vuruşunda, Antalyasporlular taca yolladı. Yeni Malatyaspor'un taraftarların, statyum dışından yaptıkları tezahüratlar ile futbolcuları ateşlemeye çalışması, alkışa değerdi.

E_3

VE TETTEH SAHNEDE...

Beklenen gol fazla gecikmedi. 11'inci dakikada Tetteh, Hafez'in uzun pasında savunmanın arasına hareketlenip fizik avantajını ve gücünü kullandı. Fedor Kudryashov'un baskısına rağmen ayakta kaldı. Sol ayağının içiyle net bir vuruş ile Ruud Boffin'in sağına bıraktı ve Sarı-Siyah-Kırmızılı forma altındaki ilk golünü, ikinci resmi maçında attı. Akabinde Acquah ile dans şovu izlendi. Kaplanlar ayrıcı bu sezon, ilk defa bir müsabakada ilk golü kaydeden taraf oldu.

F_2

“TERAYAĞINDAN KIL ÇEKER GİBİ”

16'da ceza sahasına sokulmak isteyen Hakan Özmert'in ayağındaki topu tabir yerindeyse “terayağından kıl çeker gibi” faulsüz alan Semih Öztürk, soğukkanlı hamlesiyle kalitesini belli etti. Alper Ulusoy, sıcak havadan dolayı 14'te su molası verdi. 25'te Acquah iyi yükselip yere çırptırdığı topu Boffin havalandığı anda tokatladı; ama ofsayt bayrağı gecikmedi. 33'te Tetteh, Hafez'in soldan arka direğe servisinde uzattı ayağını; ama dokunamadı.

DİREK, İKİNCİ GOLE İZİN VERMEDİ

Yeni Malatyaspor 39'da direğe takıldı. Ani gelişen atakta sol çaprazdan içeriye sokulan Tetteh şanssızdı. 44'te Veysel'in hatasında topu kapan Cueva, Boffin'in önde olduğunu görünce aşırtma düşünse de çerçeveyi tutturamadı. İki ekip de ilk yarıda hızlı hücumlar ve ayağa toplar ile pozisyon buldu.

G_1

BOFFIN, FARKIN AÇILMASINI ÖNLEDİ

Ev sahibi ikinci devreye de etkili girdi. 49'da Adem Büyük'ün gördüğü Chebake, Eren Albayrak'tan sıyrıldı, hafif sağ çaprazda çok müsait durumdayken topu auta gönderdi. Peşinden, iki dakikada iki isabetli şut seyrettik. 50'de Cueva'nın korner atışında top ceza alanında karambol oluştu. Semih Kaya dönerek vurdu, Boffin gole izin vermedi. 53'te Tetteh, Boffin'i geçemedi.

H

FAULLER, KARTLAR, SU MOLASI...

60'ta Amilton, Cueva'yı faulle durdururken hakem serbest vuruş kararı verdi. Amilton'a kart beklensini karşılıksız kaldı. Cueva'nın ortasında Acquah kafasını çalıştıramadı. 64'teki kornerde Cueva havalandırdı, arka direkteki Tetteh, içeri çevirmek istese de Boffin topa hâkim oldu. 69'da Lukoki, yerini Zeki Yavru'ya bıraktı. Fauller, kartlar derken, 72'deki su molası yüzünden zorlu randevu sıkça durdu. Teknik adamlar da bu arada öğrencileriyle yeni taktikleri konuşma fırsatı buldu.

K_1

VAR YİNE “GOL YOK” DEDİ

76'da sağdan ceza sahasına sokulan Tetteh ile bire birdeki Boffin, kalesine giden topa son anda ayak koydu. 84'te Cueva, Mustafa Eskihellaç'a; Semih ise Hadebe'ye, 85'te de Acquah, Youssouf'a görevi devretti. 90'da Tetteh, ağları havalandırdı. Video Yardımcı Hakem (VAR) ile görüşen Alper Ulusoy, ofsayta hükmetti. 90+1'de Tetteh, mutlak bir gol pozisyonundan yararlanamadı. Ani gelişen akında Tetteh'in şutunu atmakta gecikip ayağında doladığı topu Boffin kaptı. Sonrasında ise Kubilay Kanatsızkuş'un elini sıktı.

L_1

KAPLAN, ANTALYA'NIN İSTATİSTİĞİNİ BOZDU

Özet bir değerlendirme yapmak gerekirse... Antalyaspor, katı ve kapalı savunması ile rakip hücumculara boş bırakmayan bir anlayışla oynuyordu ki, Yeni Malatyaspor bu istatistiği bozdu. Yüzde 36'lık oynama yüzdesine karşın 4'ü isabetli tam 14 şut attı. Yeni Malatyaspor, ilk 3 randevusunda 35'te 12 isabet bulmuş; fakat bunları gole çevirememişti. Misafir ise sadece denemelerinin 1'inde başarılıydı.

O

SEMİH, BÜYÜK BİR TECRÜBE...

Yeşil zeminin en dikkati çeken ismi Semih oldu. Birçok tehlikeli topu kesti, gözünü karartıp vücudunu topa siper etti. Futbolu özlediği çok belliydi. Uluslararası kulvarda Galatasaray ve A Milli Futbol Takımımızın başarısı için defalarca ter döken deneyimli ve yetenekli oyuncu, Yeni Malatyaspor'un en büyük avantajı. 46'da Orgill'e fırsat yakalatan eski Kaplan, Makedon golcü Adis Jahovic'e ilk 45'te göz açtırılmadı.

M_3

CUEVA'NIN MEZİYETLERİ

Ön alanda Yeni Malatyaspor'un en etkilisi Tetteh, Antalyasporlulara çok zor anlar yaşattı. Bilekleri çok iyi olan Cueva'nın şut ve pas ayarı, tek kelime ile “mükemmel”. Defans harikaydı, iyi pres uygalanan ileri uç daha şanslı olsa 2 fark kaçınılmazdı. Hamzaoğlu ise yeni gelenlerin de katkısıyla, şu ana kadarki en iyi kadroyu sahaya sürdü. Yönetim paraya kıyıp Hamza Hoca da Murat Akça ve Umut Bulut gibilerden vazgeçince Kaplan doğru yolu buldu. Uyum probleminin aşılması adaptasyon açısından milli ara çok önemli. Nitekim Hamzaoğlu da bu gerçeğe işaret etti.

X

ŞİMDİ NE YAZACAKSINIZ?

Malatya'daki en büyük sorun, eleştiri kültürü. Trabzon'daki 3-0'lık mağlubiyetten sonra Başkan Adil Gevrek'i, Hamza Hamzaoğlu'nu ve talebelerini yerden yere vuran skor yazarları, şimdi başka konuşuyor! Biz en başından bu yana “Az daha sabır” derken, söylememizde ne denli haklı olduğumuz da kısa sürede ispatlandı. Elbette tenkit gayet doğal; lakin hak edildiğinde olumlu düşünceleri yazıya dökmek zorunlu...