dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.60
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2498.1
  • BIST
    9456.33
  • BTC
    64689.59$

Sumudica, Kaplan’ı ’’7’’ bitirdi!

19 Aralık 2021, Pazar 16:58
Sumudica, Kaplan'ı "7" bitirdi!




-    Yeni Malatya, kaç maçtır kazanamıyor?
-    İyileşen genç file bekçisi yedekte
-    Hangi futbolcu kırmızı kart cezalısıydı?
-    Kim, sarı kart cezalısı durumuna düştü?
-    İlk 11’de kaç değişiklik gerçekleştirildi?
-    Kaplanların oyun sistemi nasıl oldu?
-    Galibiyet hasreti kaç güne çıktı?
-    Orta saha oyuncusu, sağ bek olur mu?
-    İşte, Sumudica’nın yanlışları...
-    Müsabakanın izlenim içerikli yorumu...



Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, Süper Lig’in 17’nci haftasında, Rize’de 1-0 kaybetti. “Nasıl oynayacağı belli olmayan bir takıma karşı oynayacağız” diyen ev sahibinin hocası Hamza Hamzaoğlu haklı çıktı; çünkü Malatyaspor sınıfta kaldı! Marius Sumudica yönetiminde ilk iki maçından zaferle ayrılan Kaplanlar, sonrasındaki 7 karşılaşmada 5 mağlubiyet ve iki beraberlikle sadece 2 puan toplayabildi. 14 puanla, 20 takımlı ligde 19’uncu sıraya gerileyen Malatya temsilcisi, 23 Aralık’ta Kayserispor’u ağırlayacak. 



ABDULSAMED DAMLU İYİLEŞTİ

Yeni Malatyaspor’da; ayak baş parmağı kırılan genç file bekçisi Abdulsamed Damlu iyileşse de yedek soyundu. Kaburgası kırık olan Mustafa Eskihellaç’in yanı sıra, sakatlığı bulunan Nuri Fatih Aydın’ın ismi de esame listesine yazılmadı. 12 Aralık’ta, Malatya’daki 6-2’lik ağır Alanyaspor yenilgisinde kadroya giren; fakat süre alamayan Rahman Buğra Çağıran da yoktu.



HADDADI KIRMIZI KART CEZALISI

Alanyaspor sınavında ikinci sarıdan 65’inci dakikada kırmızı kart gören Tunuslu Oussama Haddadi, cezası nedeniyle forma giyemedi.



İLK 11’DE TEK DEĞİŞİKLİK

Marius Sumudica, Alanyaspor maçında güvendiği 11’de, zorunlu bir değişikliğe gitti. Haddadi’den yararlanamayan Rumen teknik adam, İskoç Stevie Mallan’a şans tanıdı.  



YİNE Mİ 5’Lİ SAVUNMA?!

Alanyaspor karşısında 5-3-2’yi deneyince gol yağmuruna tutulan Kaplanlarda Sumudica, golsüz biten Galatasaray ve Konyaspor randevularındaki gibi 5-4-1 oyun sistemini tercih etti. Eldivenleri Ertaç Özbir’e emanet etti. Defansta sağdan sola; Mallan, Sadık Çiftpınar, Brezilyalı Wallace, Semih Kaya ile Mısırlı Karim Hafez dizildi. Bu 5’linin ilerisinde yine sağdan sola; kaptan Adem Büyük, Fas kökenli Fransızlar Rayane Aabid, Gabonlu Didier Ndong ile Aabid’in hemşehrisi Mounir Chouiar vardı. İleri uçta bir tek Ganalı santfor Benjamin Tetteh izlendi. 



BAŞLARDA DÜŞÜK TEMPO...

Karşılaşmanın başında çok fazla duraklayan oyunda tempo, bir türlü artmadı. 9’da rakip yarı alanın ortalarından, sol taç çizgisi önünden serbest atış kazanıldı. Savunma oyuncuları, bu duran topta ileriye çıktı. Hafez kesti, penaltı noktasının hemen gerisinden Sadık etkili bir kafa vuruşu gerçekleştirdi, top direğin dibinden auta çıktı.



ALKIŞLAR SADIK'A 

11’de soldan gelişen atakta Umar son çizgiye inip orta yapmak istedi. Sadık'a çarpan top kornere gitse de hakem autu işaret etti. Topun kendisinden çıktığını belirten Sadık, kararın değişmesini sağladı. Halil Umut Meler ve Rizesporlular, bu hareketinden dolayı Sadık'a teşekkür etti. Tecrübeli futbolcu, hem örnek bir sporcu hem de iyi bir karakter olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Centilmenliğiyle, tebriği hak etti.



KARŞILIKLI TOP KAYIPLARI...

Vakit ilerledikçe Hamza Hamzaoğlu’nun öğrencileri oyunun kontrolünü eline alırken, Sumudica’nın talebeleri kendi yarı alanından çıkmakta zorlandı. İki takım da karşılıklı top kayıpları yüzünden etkili bir atak geliştirmekte güçlük çekti. Kilidi, duran topların çözebileceği görüşü hâkimdi. 20’de Boldrin'e Ertaç “Dur” derken, devamında Umar direğe takılsa da ilk pasta topu alan Boldrin için ofsayt bayrağı kalktı.



SAVUNMA ARKASINA TOPLAR...

İlk 20 dakika golsüz eşitlikle geçilirken daha etkili görünen taraf, Karadeniz ekibiydi. Sarı-Siyah-Kırmızılı misafir oyuna ortak olmaya başlarken, özellikle savunma arkasına atılan toplarla etkili olma çabasındaydı. Yeşil-Mavililer biraz daha geriye geldi. 30’da Mounir'in uzun ve isabetli pasında Adem’den önce Cemali hızlı davrandı. İkili mücadelenin akabinde hafif sakatlık yaşayan iki futbolcu da kısa sürede ayağa kalktı.



FAUL DÜDÜKLERİ, TEMPOYU DÜŞÜRDÜ

Faul düdüklerinin sayısı hayli artarken, sıkça duraklayan oyunun hızı çok fazla kesildi. Rakibini geride karşılayan Rizespor, kendi sahasında kaptığı toplarla, hızlı ataklarla etkili olma fikrindeydi. Orta alanda top çeviren Malatya ise rakip savunmayı üstüne çekip boşluk bulma gayesindeydi. İlk yarıda son anlara girilirken ritim de yükseldi. Futbolcuların hakeme ve rakiplerine karşı iyi niyetleri ise dikkat çekiciydi. İlk sarı kart da 42’nci dakikada, Umar Aminu’nun sol ayağına basan Ndong’a çıktı. 



BÜYÜK ŞANSSIZLIK; ÇİZGİDEN ÇIKTI

43’te Tetteh sağ çaprazdan daldı. Solunda Holmen ve Cemali varken, yakın köşeye doğru ayağının üstüyle çok sert ve düzgün vurdu. Tarık'ın güçlükle dokunabildiği top, üst direğe çarpıp çizginin hemen üstüne düştü ve oyun alanına geri döndü. Yeni Malatyaspor cephesi “Gol” kararı beklese de oyun devam etti. Kulaklığını gösteren Halil Umut Meler, Video Yardımcı Hakem (VAR)’ın da gol olmadığı yönündeki kararı onayladığını anlattı. Tetteh’in bu şutu üstün bir meziyet gerektiriyordu ki, bunu da ancak onun tarzındaki usta bir futbolcu yapabilirdi.



POZİTİF FUTBOL...

İlk devre boyunca belki pek fazla pozisyon ve gol göremedik; ama iki iyi bir futbol seyrettik. Teknik adamların pozitif futbolu yeğlediği, 3 puanı amaçladığı, oyuncuların da topsuz alanlarda dahi iyi niyetli oldukları görüldü. 



İKİ GÜZEL HAREKET

49’da Dokovic sol ayağıyla müthiş bir şut çıkardı, Ertaç aynı güzellikteki hamlesiyle, meşin yuvarlağı kornere çeldi. Çaykur Rize, ikinci devrenin başında kontrolü sağlama peşindeydi ki, kendi sahasında kaptığı toplarla olumlu ataklar geliştirdi. Bütün hatlarıyla geriye çekilen Yeni Malatya, ön bölgede top tutmada pek başarılı değildi. Defansif futboldan ötürü Çaykur Rizespor sağlı sollu ortalar ile golü kovaladı. Ayrıca top çevirerek, organize bir şekilde Malatyaspor kalesine yüklenmeyi planladı. 


RİZE, ZAAFI İYİ TESPİT ETTİ

Dört oyuncu değişikliği hakkını 74’üncü dakikaya kadar kullanan Hamza Hamzaoğlu, bu hamlelerinin meyvesini 80’de aldı. Sol kanattan Alper'in derinlemesine pasında, sağ beke devşirilen Mallan’ın kademesine giremediği Cemali Sertel son çizgiye indi. İçeriye çevirdiği topu, kale alanı önündeki Deniz Hümmet sağ ayağının içiyle, uzak köşeye şık bıraktı: 1-0. Alper, 74’te Tyler Boyd’un, Deniz Hümmet 65’te Joel Pohjanpalo’nun yerine oyuna dahil olmuştu.



HAFEZ CEZALI DURUMA DÜŞTÜ

81'de Umar'ı faulle durduran Hafez sarı kart gördü. Bu sezon dördüncü kez aynı yaptırıma uğrayan ve cezalı duruma düşen Mısırlı oyuncu, Kayserispor karşısında boy gösteremeyecek. Kaplanlar 90+4’te beraberlik golüne çok yaklaştı. Sol köşe gönderinden mesafe alan Mounir, arka direğe havaladırdı. Çok iyi yükselen Adem Büyük, üst ağlara takıldı.



58 GÜNLÜK GALİBİYET ÖZLEMİ

Süper Lig’de, son olarak 22 Ekim 2021 tarihinde, Malatya’da Altay’ı 2-1’lik skorla yenen Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’un galibiyet özlemi, bitiş düdüğüyle birlikte, an itibarıyla 58 güne çıktı.



SUMUDICA, AT GÖZLÜĞÜ TAKIYOR!

Müsabakanın özet bir değerlendirmesine gelirsek... 2020-2021 sezonunda Malatya’yı çalıştıran Hamza Hamzaoğlu, değişiklikler ile maça damga vururken, Sumudica kulübede uyuklamayı seçti! At gözlüğü takan, 5'li savunmada ısrar eden Rumen hoca, rakip kaleye yakın olması gereken Mallan'ı sağ bekte oynattı. Haliyle Çaykur Rizespor'un golü de bu bölgeden geldi. 


MALLAN’DAN SAĞ BEK OLMAZ!

Semih ya da Sadık'tan birinin defansın sağına çekilmesi, Mallan'ın da forvet arkasına yerleşmesi akla daha yatkındı. Çünkü Çaykur Rizespor savunmasında önemli isimler yoktu. Sarı kart cezalısı Semih Ay’ın yerine genç stoper Emir Han Topçu, kaleci Gökhan Akkan’ın eksikliğinde Tarık Çetin ter döküyordu.



TETTEH NE YAPSIN?

Sumudica, Tetteh'ten, tek başına gol yollarında şapkadan tavşan çıkarmasını bekledi. Teknik heyete bakılmaksızın, bir an önce 4-2-3-1'e dönülmeli. Malatyaspor, bu kadrosuyla ligin en çok gol yiyen ikinci takımı (30) ve 19. basamakta olmayı kesinlikle hak etmiyor. 



SUMUDICA’NIN PLANLI OYUNU

Sürekli “ağlak” bir modda dolaşan, son olarak “Kulübemdeki oyuncular 20 yaş altında, genç ve tecrübesiz. Bu şartlarda çok zor. Malatya için büyük bir kriz başladı” diyen Sumudica ile yollar hemen ayrılmalı... İlk ve tek oyuncu değişikliğini, 85’te Kubilay Kanatsızkuş- Aabid ile yapan paragöz (!) Sumudica’nın, başarısızlığın faturasını sadece yönetime kesme uyanıklığına daha fazla seyirci kalınmamalı...