dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.92
  • ALTIN
    2435.3
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64499.49$

VALİ BEY YAPARSA, DİĞERLERİ NE YAPMAZ?

21 Mart 2021, Pazar 21:54

 

 

 

-Malatya'da AK Partili siyasetçiler, İstanbul sözleşmesinin iptali için ne dediler?

-Öznur Çalık'a bir soru: “Neden böylesine bir yiğitlik, gösteremediniz?

-Ne olacak bu kurumların hediye meselesi?

-MTSO nasıl bir misyona sahip?

-Yeşilyurt AK gençlik, kimi konuk etti?

-Hiyerarşi camilere de mi girdi?

-Fıkıhta birini yerinden kaldırmanın hükmü nedir?

 

P_92

Ülkemizin ve Malatya'nın gündemi, hemen her saat-her dakika değişiyor. Hal böyle olunca, elimize geçen ihbar ve haberleri de; ince eleyip, sık dokuyoruz. Bundan bir müddet önce sitemizdeki bir habere, bir yorum yazılmıştı. Yorumdaki haberin doğruluğuyla ilgili bir araştırma yaptığım da, benzer olayların hemen her yerde gerçekleştiğini öğrenip, üzüldüğümü de belirtmek isterim. Mesajı, noktası-virgülüne dokunmadan, yayınlamak istedim. İşte o mesaj:  “Önceki cuma Turgut Özal camisine gittim. Müftü vaaz veriyordu. Orta yerde oturdum. Namaza beş dakika kala, kapıdan içeri giren uzun boylu bir kişi cemaatin içinden ön safa geçerek imam yerinin hemen arkasındaki bir yaşlıyı kaldırdı ve yerine namazlığı serdi, biraz durdu. Kalkan yaşlı adamda arka saflarda bir yere gitmek zorunda kaldı. Az sonra kapıdan iki genç daha içeri girdi  ve ellerinde halı dokumalı namazlık ile yine ön safa yani daha önce gelip namazlık serenin yanına gidip onun serdiği namazlığı kaldırdı ve yerine halı namazlığı serdiler ve ordan ayrılıp arkaya geçtiler. Arkasından Sayın Valimiz cemaatin arasından geçerek ön safta kedisine hazırlanan yere geçip oturdu. Anladım ki protokol kuralları camide de geçerliymiş. Bu durum zoruma gitti ama anlaşılan Türkiye hala bazı mesafeleri aşamamış. Ön saftan yaşlı birini kaldırıp valiyi yerine oturtabiliyoruz. Yazık...” 

Gördüğünüz gibi protokol, artık camilerimize kadar gelmiş durumda. Maalesef, Malatya'mızda aynı hataların, bürokrat ve siyasilerimiz tarafından ekseriyetle yapıldığı ayyuka çıkmıştır. Bu sebepten dolayı, Valimiz Sayın Aydın Baruş'un üzerinden, bu gibi davranışlarda bulunanlara, birkaç hatırlatmada bulunmak istiyorum:

Birincisi: İbn-i Ömer (r.a) Resulullah (asm)'ın şöyle buyurduğunu rivayet etti: “Hiçbir kimse, başka kimseyi, oturduğu yerden kaldırıp; onun yerine oturmasın. Ancak mecliste yer açıp genişleyin.” Bu ve bunun gibi hadislere binaen, bir kişiyi oturduğu yerden kaldırıp, yerine oturmak, dinen “caiz” değildir.

İkincisi: Amelimizi kitap, sünnet, icma ve kıyasa göre tanzim etmek zorunda olduğumuz gibi, yalnızca Allah'ın rızasını da gözetmek zorundayız. Allah ise, böyle bir amelden razı olmadığını, Resulullah (asm) vasıtasıyla bizlere bildirmiştir!

Üçüncüsü: Bahusus siyasetçiler, böyle bir yanlış harekette bulunmaları sebebiyle, özellikle seçim zamanında çok muhtaç oldukları vatandaşın nefretini kazandıklarından, mum gibi erimeğe mahkûmdurlar!

Benden söylemesi… 

Z_144

BU SESSİZLİĞİ SİYASİLERİMİZE YAKIŞTIRAMADIM

Malum olduğu üzere, toplumun büyük kesimini rahatsızlığa sevk eden İstanbul Sözleşmesi, nihayet çöpe atıldı. Önceki gün, Resmi Gazete ‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. Bu gelişmeyi, milletin büyük çoğunluğu memnuniyetle karşıladı. Ancak işin garip tarafı, Ak Partinin Malatya'daki temsilcilerinden hiç ses seda çıkmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, neredeyse attığı her adımı sosyal medya hesaplarında paylaşan Malatyalı yöneticilerin, sözleşmenin feshiyle ilgili herhangi bir paylaşım yapmamasını, “Sözleşmeyi destekledikleri” şeklinde yorumlayanların oranı ise bir hayli fazla. Malatya'nın dört vekili, Ak Parti İl Başkanı ve Ak Partili Büyükşehir Belediye Başkanı'nın, sözleşmenin feshedilmesine dair tek kelime etmemesi, hakikaten manidar. İnanın gerçekte ne düşündüklerini büyük bir merakla araştırıyorum. Memleketimiz için hayli önemli olan bu konuyla ilgili görüş beyan etmeyecekler de, hangi konuda toplumun önüne çıkacaklar? Fesih kararında, Reis-i Cumhur'dan farklı bir düşünceye sahip olmaları ihtimali ise, ayrı bir fecaat!.. 

BU YİĞİTLİĞİ, ÖZNUR ÇALIK'TAN DA BEKLERDİM!..

İstanbul Sözleşmesi'nin feshiyle ilgili “Kim ne demiş” diye internette gezindim. Malatya'mızın Ak Partili vekillerini, gözlerim aradı. Meselenin “kadın” kelimesinin etrafında dolanması sebebiyle, Malatya'mızın tek kadın milletvekili Sayın Öznur Çalık'ın bir açıklaması “var mı-yok mu” diye baktım. Bu arada Ak Parti Kayseri Milletvekili Sayın Hülya Nergis'in, sosyal medya paylaşımına gözüm takıldı. Kadın siyasetçi olarak en net açıklamayı Hülya Nergis hanımefendide gördüm. Hülya Hanım kadar net bir şekilde sözleşmenin feshini destekleyen Ak Partili kadın görmedim. Kendisini, bu dik duruşundan dolayı tebrik ederken, Öznur Çalık'a da “Neden böylesine bir yiğitlik gösteremediniz?” diye sormak isterim. 

NE OLACAK BU “HEDİYE” MESELESİ?..

Ülkemizde birçok kurumun “Temsil ve Tanıtma” adıyla anılan bir gider kalemi mevcuttur. Bu kalem, özel şirketlerde olduğu gibi, ağırlıklı olarak da kamu kurumlarında bulunuyor. İlin tanıtımı ile ili ziyaret eden devlet büyüklerinin ağırlanması maksadıyla bütçeye konulan bu gider kalemi, belediyeler, valilikler, özel idareler, üniversitelerde de bulunuyor. Özellikle belediyeler ve valiliklerde hatırı sayılır bir rakam ayrılmakta bu kalem için.

Aslında uzun zamandır yazmayı düşündüğüm bu konu bugüne nasip oldu. Yukarıda yazdığım temsil ve tanıtma ödeneğini en çok kullanan illerin başında gelenlerden biri de Malatya'mızdır. Şehrimize gelen, üst düzey siyasetçiler, devlet görevlileri, sanatçılar veya sporculara hatırı sayılır hediyeler veriliyor. Her gelene, her gittiği kurumda, mutlaka en kallavisinden bir paket kayısı hediye ediliyor mesela. Büyük çoğunlukla kayısı da yetmiyor. Kayısı paketinin yanına, kilim, tabak, tablo veya başka şey de ilave ediliyor. Yöneticilerimiz de sağ olsunlar, hediye konusunda birbiriyle yarışıyor adeta. Tabi sadece gelene değil, dönülen yerdekilere de hediyeler gönderiliyor.

Birçok yönetici ile bu konuyu defalarca konuştum. Onlara göre böyle davranmak zorundalar, aksi halde Ankara'da veya başka yerlerdeki işlerin yürütülmesinde sıkıntı yaşanıyormuş. Yani götürülen birkaç kilo kayısının hatırı, çok büyük oluyormuş.

Kayısının tanıtımına katkı sağlamak amacıyla, kayısı hediye edilmesini makul şartlar ve çok önemli kişiler için mazur görmek mümkün olabilir. Fakat işin bu kadar abartılması mazur görülecek bir şey değildir. İşi o kadar abartmışız ki, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde çalışan bir bekçi gelse, “neredeyse devlet töreniyle karşılayıp” hediyelere boğulacak. Mesele sadece hediyelerle bitse yine iyi. Bir de "onuruna verilen yemekler" var. Öyle sultan sofraları kuruyoruz ki, gelen bir daha gelmek istiyor. İçinde bulunduğumuz Pandemi süreci, bu mükellef sofralara biraz sekte vurmuş. Tekrar başladığıyla ilgili sinyalleri almaya başladık. Hatta üst düzey bir yönetici, yemeği çok beğenmiş olmalı ki; bir ay sonra aynı kişiye ikinci bir “onur sofrası” kurulmuş.

Yanlış anlaşılma olmasın; ilin tanıtımına katkı sağlayan, yemeklere veya organizasyonlara karşı değilim. “İşin cılkını çıkarmasak, israfa kaçmasak” diyorum. 

VİZYON VE MİSYON DERKEN, MTSO GEÇTİ AKLIMDAN

İnternet ortamında gezinirken, sanal âlemde kurulan ve ciroları milyon dolarlarla ifade edilen markalar dikkatimi çekti. Özet olarak geçecek olursak;

- Netflix'in TV kanalı yok.

- Bitcoin'in fiziksel parası yok.

- Uber'in kendine ait arabası yok.

- Udemy sınıf olmadan ders veriyor.

- Amazon'un neredeyse hiç dükkânı yok.

- Airbnb'nin, Goldwell Banker'ın kendine ait gayrimenkulü yok.

Bu saydığım markalara bakınca, ciroları büyük bir fabrikadan daha çok. Gelişime ayak uyduramayanlar, çağın dışında kalmaya mahkûm olurlar.

Bu marka ve cirolara bakınca, bizim Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın geçtiğimiz günlerde, “yerel esnafı” desteklemekle ilgili yaptığı bir organizasyon aklıma geldi. Bir anda “Bunların vizyonuna bak. Bizimkilerin edindiği misyona bak! Bu kafayla biraz zor yol alırız.” diye mırıldanırken buldum kendimi!.. 

TEBRİKLER YEŞİLYURT'LU GENÇLER!..

Geçen hafta, AK Parti Yeşilyurt İlçe Gençlik Kolları, çok güzel bir işe imza atmış. Ben de sosyal medya hesabından görünce “Helal olsun gençlere” dedim. Yeşilyurt Gençlik Kolları, Ak Parti'nin özellikle genel merkezinde tanınan bir isim olan Osman Timurtaş'ı konuk etmiş. Malatya'mızın sivil toplum kuruluşlarında ve Ak Parti'de aktif görevlerde bulunan Osman Timurtaş, vizyon sahibi biri olmakla birlikte, siyaset konusunda akademik dersler verebilecek bilgi ve birikime sahip. Pütürgeli hemşerimiz olan Osman Timurtaş gibi bir tecrübeyi misafir ederek, istifadeye çalışan gençleri tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Selam ve dua ile
Fiemanillah