dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2299.0
  • BIST
    9057.25
  • BTC
    70727.14$

TV NET’te anlattıklarım

07 Mayıs 2022, Cumartesi 14:09
TV NET'te anlattıklarım

 

 

 

 


Evet, başlıktan da anladığınız gibi geçtiğimiz hafta TVNET'de yayınlanan 'Sağlık Raporu' adlı programa çok değerli sunucu Asuman Uğur'un daveti üzerine Alzheimer Demans Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği Genel Başkanı olarak, Dernek Başkan Yardımcımız Avukat Burcu Öztorun ile katıldım.

Belki değişik aktiviteleri nedeniyle kanalı izleme imkanı bulamayan siz kıymetli okurlarımla da programda anlattığım faydalı bilgileri önemli hatları ve özeti ile paylaşmayı görev biliyorum.

Takdir edersiniz ki Devletimiz nezdinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan döneminde bir çok konuda olduğu gibi, özellikle evde bakım hizmetleri noktasında çok yol alındı. 

Engelli yakınlarına 'Evde Bakım Aylığı' bağlanması veya 'Engelli Bakım Merkezleri' kurularak tüm bakım masraflarının Devletimiz tarafından karşılanması, Belediyelerimizin sunduğu 'Evde Bakım Hizmetleri', Sağlık Bakanlığımıza bağlı sağlık kuruluşlarımızın sunduğu 'Evde Sağlık Hizmetleri' ve buna bağlı olarak evde Psikolog ve Sosyal Hizmet Uzmanı ziyaretleri, Fizik Tedavi ve Diyetisyen uygulamaları, ücretsiz Hasta Bezi ve Hasta Maması Desteği son 20 yılda yasalaşarak uygulamaya konmuş hizmetlerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız tüm bu hizmetleri ortaya koymuştur, ama yeterli görmüş müdür, tabi ki hayır, "Durmak yok, yola devam" diyerek bu hizmetlerin daha da geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmasının şart olduğunu her fırsatta ve her platformda ifade etmiştir.

Programda, yaşanan bu önemli gelişmeler ışığında, üzerinde durduğum önemli bir konu da "Alzheimer hastalarının bakımı evde mi, yoksa bakım merkezlerinde mi yapılmalı?” sorusuna yanıt vermek oldu.

Biliyorsunuz huzurevlerimiz hiç bir zaman otelcilik hizmeti vermez, buralar kelimenin tam anlamıyla sağlık endikasyonları nedeniyle tercih edilir, yani sanıldığı üzere hiç kimse huzurevine yakınlarını terk etmiyor, bırakıp gitmiyor.

Huzurevleri, durumu sağlık kuruluşları tarafından hasta raporu ile belgelenmiş ihtiyaç sahiplerine sağlık ve bakım desteği veren, her sağlık kuruluşunda bulunan doktor, Fizyoterapist, Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı, Hemşire, Hasta Bakıcı ve diğer ilgili personellerin görev yaptığı sağlık hizmeti kuruluşlarıdır.

Burada ortaya çıkan yanlışlık bu kuruluşların adıdır, yani 'Huzurevi' kelimesi verilen hizmeti hiç bir şekilde ifade edemiyor, tanımlayamıyor, anlatamıyor, bu nedenle huzurevi adı bir an önce değiştirilmeli ve buralara 'Hasta Bakım Merkezi' denmelidir.

Diğer yanda yakından takip ettiğimiz çok önemli bir konumuz da bildiğiniz gibi 'Bakım Sigortası', Dernek olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Sağlık eski Bakanımız Recep Akdağ’a sunduğumuz yasa teklifi önerimizi gündemde tutuyoruz, bu teklifimiz yasalaşırsa binlerce dar gelirli ihtiyaç sahibi yaşlı ve hastalarımız Hasta Bakım Merkezlerimizden daha fazla yararlanabilecek.

Programda, Dernek Başkan Yardımcımız Burcu Öztorun, yaşlı ve hastalarımız ile yakınlarının sıkça yaşadığı tapu iptal ve tescil davaları, miras, vasiyet, vasilik ve miras hukukundan kaynaklı davalar, vasiyetname iptali ve düzenlemesi, ölünceye kadar bakma sözleşmeleri konularında bilgilendirmede bulundu.

Hukuki süreçlerde yaşanan bu sorunlar ve çözüm yollarıyla ilgili faydalı bilgileri için kendisine çok teşekkür ediyorum, bu konularda daha fazla bilgi edinmek isteyen müracaatçılarımız sosyal medya platformlarından bize rahatlıkla ulaşabilir.

Bir televizyon programını daha sizlerle birlikte paylaşmış olmanın mutluluğu ile sağlık ve huzur dolu bir hafta diliyorum.

Merak ettiklerinizi bize iletmeyi unutmayın, sevgiyle kalın.

www.alzheimerdemansdernegi.org

www.sosyalrehberlik.com