dore okulları
Malatya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2439.4
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    63074.87$

Malatya'da Emlak Konut ve Kentsel Dönüşüm

10 Mart 2024, Pazar 12:16
Malatya'da Emlak Konut ve Kentsel Dönüşüm

Depremden sonra şehrimizde değişen şartlardan dolayı insanlar ne yapacağını bilemez hale geldi.

Bir taraftan yerinde dönüşüm çıkmazı ile uğraşırken diğer taraftan da emlak konut ve kentsel dönüşüme giren bölgelerdeki süreçlerle ile ilgili soru işaretleri bulunmakta.
Bu konunun muhattabı olan Çevre Şehircilik Bakanlığı Malatya İl Müdürlüğünden bilgi aldık.

Peki, kentsel dönüş ile emlak konut arasında ne fark var?

Kentsel dönüşüm için normal süreçlerde 2/3 çoğunluk kuralı, 6306 sayılı yasa ile devreye girmiştir.Fakat şehrimiz deprem bölgesi olduğu için hasar alan bölgeler çoğunluk kuralına bakılmaksızın kentsel dönüşüm alanı olarak ilan ediliyor.

Emlak konut ise rezerv alan ilan edilen yerlerde bulunan gayrimenkullerin dönüşümü için mülk sahiplerine kaç adet mülkü varsa  yapıp teslim ediyor.Bunu yaparken arsa bedeli belirleniyor, arsa bedeli tutarı kadar inşaat maliyet borcundan düşülerek kalan tutar borçlandırılıyor.

Malatya’da Rezerv Alanı ve Kentsel Dönüşüm aynı anlama gelmektedir.

Örnek verecek olursak rezerv alanda ve kentsel dönüşüm alanında 3 adet daireniz bulunuyor yeni yapılacak daireleriniz için toplam maliyet 3.000.000 TL, arsanızın bedeli ise 1.000.000 TL diyelim.3.000.000 TL den 1.000.000 TL çıkarılıyor 2.000.000 TL borçlandırılıyor.

Burada hak sahiplerinin iyi bir şekilde değerlendirip karar vermesi gerekiyor.

Çünkü TOKİ’de ismi okunan hak sahiplerinin bir kısmı kentsel dönüş alanı veya emlak konut rezerv alanında bulunan arsaları için karar vermekte güçlük çekiyor. TOKİ’ye karar veren hak sahiplerinin ise arsa bedelleri hesaplanıyor arsa bedeli hak sahiplerinin hesaplarına nakit olarak yatırılıyor. Birden fazla gayrimenkulü olan hak sahipleri için ise TOKİ’yi reddedip kentsel dönüşüm veya rezerv alan sürecini başlatıyor.

Aslında deprem sonrası verilen kararlara bakıldığında bu teklifler hak sahiplerinin mağduriyet yaşamamaları açısından, sunulan tercihleri değerlendirip karar vermeleri için güzel bir çalışma olmuş.

Yerinde dönüşüm çıkmazı bir taraftan devam ederken, rezerv alan ve kentsel dönüşüm bölgesinde mülkleri olan kişilere  bir nebzede olsa nefes aldırıyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.