dore okulları
Malatya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2396.7
  • BIST
    10244.34
  • BTC
    61182.97$

Malatya’da ev almak mantıklı mı?

25 Şubat 2024, Pazar 13:46
Malatya’da ev almak mantıklı mı?

Hemen hemen herkesin cevap aradığı soru; kur mu, faiz mi, gayrimenkul mü? 

2020’de pandemi ile başlayan kurdaki artışlar, hammadde kıtlığı ve maliyetlerin bir anda yükselmesi daha sonra 2023 yılından günümüze kadar süre gelen para politikalarının sonucunda enflasyona karşı paramızın değerini nasıl koruyabiliriz sorusu, kafa karıştırmaya devam ediyor.

Faizlerin yüksek olması sebebiyle faiz getirisi cazip geliyor, fakat faizin sağladığı fayda sadece paranızın değerini korumaktır. Ama enflasyon oranında faiz getirilerini incelediğimizde faizlerin getirisi aslında enflasyona karşı değer korumak yerine tam tersi paranızın erimesine neden oluyor.

Kısa vadede iyi bir gelir kaynağı olarak görünse de uzun vadede ciddi kayıplara neden olmaktadır. 1990-2000 yılları arasında gayrimenkullerini satıp paralarını faize yatıranların daha sonra gayrimenkul alamadıklarını ve paralarının pul olduğunu gördük.

Şu an yaşadığımız enflasyonist ortamdaki bu dönemi gayrimenkul alım fırsatı olarak değerlendiriyorum. Faizlerin yüksek olması emlak sektöründe satışların azalmasına sebep oldu. Satışlardaki azalma durumu her kriz bir fırsattır sözünü akla getiriyor. Bir yandan paranın kıymeti yok her şey ateş pahası diye düşünürken, aslında nakit paranın kıymetli olduğu bir dönem yaşıyoruz. Bu durumu fırsata çeviren yatırımcılar gayrimenkul alımı yaparken nakit paralarının gücünü kullanıyorlar.

Faizin acı tecrübesi yaşanmışken ve geçtiğimiz yıllarda kur yükseldiğinde iğneden ipliğe her şeyin kur oranından daha fazla arttığına şahit olmuşken neden aynı süreçleri tekrar yaşayalım? Deprem sonrası arsaya talep olduğu için balon fiyatlar oluştu. Arsadaki fiyatların balon olduğunu 17 Eylül 2023'deki yazımda dile getirmiştim. Şu an arsadaki balon patladı ve fiyatlar düşüşe geçti.

Deprem bölgesinde yaşadığımız için gelecek olan ilk soru; Malatya'da ev, işyeri alınır mı ? Tabii ki alınır. Aldığımız ev ve işyerinin DASK ve özel sigortasını yaptıktan sonra neden almayalım? Otomobil aldığımızda hem sigortasını hem de kaskosunu yapıyorsak aldığımız ev ve işyerlerimizede DASK ve özel sigorta yaptırmanın önemini depremden sonra hepimiz çok iyi anladık.

Seçim sonrasında oluşacak beklentilerimizi bir kenara bırakalım, sadece son zamanlardaki rakamlara bakalım. Arz talep dengesini ve maliyetleri inceleyelim.

Konut arzı talebi karşılamıyor.

Türkiye'de son 10 yılda konut piyasasında iki tespit öne çıkıyor, birincisi konut arzı, konut talebini gecikmeli olarak geriden takip ediyor. İkincisi ise 2013-2018 döneminde yıllık konut arzı her yıl yıllık konut talebinin üzerinde iken, 2019-2023 döneminde yıllık konut arzı artık yıllık konut talebini karşılayamıyor.

İnşaat maliyetinde artış devam ediyor.

İnşaat maliyet endeksi, 2023 yılı aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,94, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,31 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 54,26 işçilik endeksi yüzde 111,83 yükseldi. Bu yükselişin devam edeceği öngörülüyor. 

Bu rakamlara baktıktan sonra faiz mi, kur mu, yoksa gayrimenkul mü, tercih sizin...

İyi kararlar tecrübe sayesindedir, tecrübe ise kötü kararlar sayesinde edilir. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.