dore okulları
Malatya
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.41
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2434.2
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    63757.06$

Selahattin Gürkan’dan Sami Er, Bayram Taşkın ve İlhan Geçit’e: Bir Belediye Reisinin Hizmet Mirası Üzerine Sessiz Bir Ders

05 Nisan 2024, Cuma 22:11
Selahattin Gürkan’dan Sami Er, Bayram Taşkın ve İlhan Geçit’e: Bir Belediye Reisinin Hizmet Mirası Üzerine Sessiz Bir Ders

Bir kasabanın eski belediye reisi, senelerce hizmet etmiş, ama hiç “bahsetmemiş”. Makamına yeni oturan reis, her şeyi kendisinin “icra” ettiğini iddia ederek halkın takdirini (!) kazanmaya çalışmış. Bir gün, kasabanın en yaşlısı meydanda söz almış ve demiş ki, “Bu ağaçlar yıllar önce dikildi, genç reis. Meyvelerini sen topluyorsun, fakat unutma ki tohumları atan başkası.”

EMEK HIRSIZLIĞI VE İNTİHALİN GÖLGESİNDE SİYASET

Bu sözler üzerine, yeni reis, eski reisin “emeklerini” anlayıp ona şükranlarını sunmaya gitmiş. Kasaba halkı da hakiki hizmetin sahibinin kim olduğunu anlayınca, eski reisi “saygıyla” anmış. Bu olay, hakiki başarının “sessizce” de olsa sonunda “takdir” edileceğini herkese hatırlatmış.

MALATYA’DAKİ HİZMET YARIŞI VE MİRASIN SİYASETİ

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin koltuğunda oturan bir reis, yıllar boyu kenti için sayısız proje geliştirmiş, bunları hayata geçirmiş. Fakat dönem sonunda yeniden aday gösterilmeyince, işler bir anda değişmiş. İşte bu noktada, Selahattin Gürkan’ın hikayesi önem kazanmış. Gürkan, yeniden aday gösterilmeyince, yerine gelen isimler, onun emekleri üzerinden politik kâr sağlama yoluna gidebilir. “Ben yaptım, ben ettim” naraları, asıl emek sahibini gölgede bırakabilir. Zira bu mümkinattandır…

Lakin Gürkan’ın duruşu, bu yaygın pratik karşısında bir istisna teşkil etmiş. Metanetini koruyarak, vakarlı bir şekilde görevini son ana kadar sürdürmüş ve projelerini bizzat bakanlara gezdirmiş, hatta bazı açılışları onlara yaptırmış. Bu hareketiyle, adeta “intihalin” önüne geçmiş; çünkü yaptığı işlerin “kalitesi” ve “sahipliği” artık kamuoyunca bilinmiş.

HİZMETİN GERÇEK YÜZÜ VE İNSANLARIN TAKDİRİ

Lakin ibretlik olan, Selahattin Gürkan’ın bu tutumunun yanı sıra, yeni dönemin belediye reisleri Sami Er, Bayram Taşkın ve İlhan Geçit’in, Gürkan’ın projelerini tek tek gezdirerek bunları kamuoyu ile paylaşması olmuş. Bu, “siyasi” ve “etik” bir “manevra” olarak algılanabilir; ancak gerçek şu ki, bu durum, siyasetteki emek “hırsızlığı”na ve “intihale” karşı alınabilecek en sağlam tedbirlerden biridir.

SESSİZ KAHİNLERİN MİRASI

Diğer yandan, Yeşilyurt’un eski belediye reisi Mehmet Çınar veya Battalgazi’nin eski reisi Osman Güder gibi isimler de benzer bir strateji izleyebilirdi. Güder’in projeleri, örneğin Şehit Fevzi mahallesine TOKİ’nin girmesi, Derme deresinin ıslahı, Kırkgöz projesinin hayata geçişi ve Battalgazi -eski Malatya- merkezinin cazibe merkezi haline getirilmesi gibi önemli çalışmalar olsa da, kendini ve projelerini doğru ifade edememesi, yeniden “aday gösterilmemesine” yol açmıştır.

SÖZÜN ÖZÜ: HİZMETİN SUSTURULAMAZ SESİ

Bu durum, yerel yönetimlerde ve siyasette, gerçekleştirilen işlerin değeri kadar, bu işleri halka nasıl sunup anlattığımızın da “büyük önem” taşıdığını gösterir. Yapılan hizmetlerin ve projelerin fark edilmesi ve layıkıyla takdir edilmesi için, onları doğru şekilde kamuoyuna “sunmak” ve “sahiplenmek” esastır. Aksi takdirde, emek hırsızları ve intihal, gerçek başarıları ve emekleri gölgede bırakabilir. Selahattin Gürkan’ın hikayesi, siyasi arenada emeğin ve dürüstlüğün zamanla mutlaka takdir göreceğini ve hizmetin gerçek sahiplerinin unutulmayacağını bizlere hatırlatır.

ATA SÖZÜYLE YANSIMA: GERÇEK EMEĞİN VARLIĞI

“Bir kıvılcım büyük yangınları başlatır.” Bu ata sözü, küçük görünen samimi çabaların ve emeklerin zamanla büyük etkiler oluşturabileceğini hatırlatır. Selahattin Gürkan’ın son zamanlarda ki “sessizliği” ve “mütevazılığı”, samimi ve özverili hizmet anlayışının, zamanla halkın kalbinde derin bir iz bırakacağının ve hizmetin gerçek mimarlarının asla unutulmayacağının kanıtıdır.

Selam ve dua ile
Fiemanillah

 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Ahmet
    08-04-2024 09:31

    Vatan için Memleket için emek veren her kadro teşekkürü hakeder.Şunuda unutmamak gerekir KİMSE YERİ DOLDURULMAZ değildir,biri gider diğeri gelir aslolan gelirkende giderkende edep haya ve nezaket elden bırakılmamalıdır.Merkezi siyaset "BELEDİYECİLİK HİZMETLERİNİ YENİ DÜZGÜN BİR YASAL ZEMİNE OTURTMALIDIR"Para nereden ne kadar geliyor nerelere ne kadar harcanıyor kimsenin haberi yok.Mesela Sn GÜRKAN 'ın yaptıklarına harcanan para bu dönem DEPREMDE EVİ İŞYERİ YIKILANLARA DEVLETİN VERECEĞİ 750+750 RAKAMINA İLAVE BİR 750 de BELEDİYEDEN OLSA ÇOK GÜZEL OLMAZMI?

  • yorum avatar
    Selçuk
    06-04-2024 12:34

    Kayısı ticaret merkezi buğday pazarı orduzu gençlik ve spor merkezi beydağı gençlik merkezi devasa projeler...Malatya ya hizmeti elbette geçti Gürkan ın...

  • yorum avatar
    Hamza Bölükbaşı
    06-04-2024 01:21

    Mahkeme kadıya mülk değil Bizim siyasstçilerde bir hastalık var oturdukları koltuktan kalkmayı bilmiyorlar.sanki o koltuk onlara ebediyen kendisine verilmiş gibi davranıyorlar.Halbuki bu koltuklar emanet iyi hizmetler yaparsın hoş bir seda bırakırsın ebediyen yaptığın eserlerle anılırsın.Ama bu koltukta kalkmasını bilirsen.Ben olmasam olmaz yoksa A partisinden B partiye makas değiştiririm ahlaksızlığı hastalığına tutulan arkadaşları kınıyorum.Çünkü o koltuklara gelmek için binlerce insan var onlarada şans vermek gerekmezmi.Yıllarca çeşitli kademelerde hizmet edip o koltuğa oturma hakkına sahip şahsiyetlerinde önünü açmak gerekir.Fakat bu terbiyeyi çok siyasetçide göremiyoruz.Malesef bu hastalık tan kurtulmamız ve herkesin kendi çizgisinde kalması ve başka başka görevler alması gerekir kanımca !..

  • yorum avatar
    Vehbi
    05-04-2024 23:06

    Selahattin Gürkan Malatya ya hizmet etmiştir..Sami Bey de bu hizmet bayrağını devralmış ve yola devam edecektir..Mesele Malatya ya hizmettir...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.