dore okulları
Malatya
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    63607.626$

Şimdi Perdah Zamanı

25 Nisan 2024, Perşembe 10:45
Şimdi Perdah Zamanı

İlkbahar mevsimi geldiğinde eskiden Tecde’de apayrı bir hareketlilik başlardı. Bu hareketlilik şimdikinden çok farklıydı. Kar ve yağmur sularının çekilmesinden sonra bağ bahçe işlerinin yoğunluk kazanması dışında, güneş her gün doğayı ısıtan yüzünü göstermeye başlayınca, nisan sonunda evlerde bahar temizliği başlar yaza hazırlanırdı. Bu hazırlık, o yaz evde sünnet ya da evlenme düğünü yapılacaksa daha da önemli olurdu.
Kerpiç evlerin hazırlığı önce dökülen sıvaların onarımıyla başlar, saçaklar kontrol edilir, özellikle damda çatlaklar varsa onarılır ya da toprak dam bol samanlı çamurla yeniden sıvanırdı. Evin avlusundan dama çıkmak için kurulmuş olan sabit ağaç merdivenin çürüyen basamakları varsa onlar da yenilenirdi. Bu işleri evin erkeği yapar, sonraki işler hanımların maharetli ellerine bırakılırdı.


O zamanlar kireç yoktu. Şimdiki renkli plastik boyayı Tecde’de bilen, gören yoktu. Plastik boya şehir evlerinde bile kullanılmazdı. Kerpiç evlerin duvarları, Tecde’nin yukarısındaki tepeden veya Beydağının eteğindeki üzüm bağlarının bulunduğu bölgeden eşek sırtında getirilen beyaz toprakla perdah (Badana) yapılırdı. Perdah işi kadınların göreviydi. 
İlkbaharda genellikle Tecde’nin tüm evleri perdahlanırdı. Perdahta komşu kadınlar birbirlerine imece usulü yardım ederdi.

Beyaz toprak büyük bir leğene konur, su ilave edilerek karıştırılıp bulamaç haline getirilirdi.  Bu beyaz çamura bez batırılır, kadınların becerikli elleriyle duvarlara sürülürdü.
Kuruyunca bembeyaz olurdu kerpiç evlerin oda duvarları ve eyvanı. Hünerli ustaların elinden çıkmış gibi. Üstelik mis gibi bir toprak kokusu da etrafı sarardı. 
Yıllar geçtikçe kerpiç evlerin toprak damlarının üzerine kiremit çatılar yapıldı. Duvarları da kireçle, daha sonraları da plastik boya ile boyanır oldu. 
Kışın damda biriken karları kürüme, yağmurda akmaması için saman serperek loğlama, dam saçaklarını köpüçleme, yazın da damı sıvama ve evi perdah yapma işleri tarihe karıştı.


 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Mustafa KILIÇ
    29-04-2024 14:47

    Suatcığım,Eline ,zihnine ve kalemine sağlık. O zamanki durumu ne güzel tanımlamışsın. Sağol..Perdah sözcüğü ya da perdahlamak deyimi yerini bulmuş gibi.. selamlar

  • yorum avatar
    Ali Yiğit
    26-04-2024 18:30

    Öllülcü Abo dayı vardı eşek ile sokak aralarında gezer öllülkcü geldi diye seslendirdi.

  • yorum avatar
    Bilal Karaaslan
    25-04-2024 16:48

    Ne güzel anlatmışsınız yöresel çalışmaları,birileri anlatmazsa eski gelenek ve görenekler yok olup gidecek. Kutluyorum değerli meslektaşım.

  • yorum avatar
    Özer
    25-04-2024 11:13

    Çocukluğumu yeniden yaşattın.selam ve sevgilerimle ağabeyim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.