dore okulları
Malatya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.19
  • EURO
    34.64
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10210.7
  • BTC
    61049.06$

Türkiye Ahisi - Baş Ahi Malatyalı Gömlekçi Bayram Özer

12 Eylül 2023, Salı 11:09
Türkiye Ahisi - Baş Ahi Malatyalı Gömlekçi Bayram Özer

 

GÖZÜYLE ÖLÇÜ ALACAK KADAR SANATININ USTASI

    12-18 Eylül Ahilik haftası nedeniyle; 2010 yılında “Türkiye Baş Ahisi” seçilen, çocukken çıraklığını yaptığım ve geçen yıl kaybettiğimiz Gömlekçi Bayram Ustamı, bu tanıtım yazımla rahmetle anıyorum.  

60 yılı aşkın süre gömlekçilik yapan, bir çırak edasıyla her sabah erkenden işyerini açması ile dikkat çeken,  Bayram Özer, 1932 Yılında Malatya’da doğdu. Babası Malatya’nın tanınmış ve saygın ailelerinden Boyacı Mahmut olarak anılan,  dokuma ipi boyama ve halıcılık işleriyle uğraşan Mahmut Özer, annesi de Tecde mahallesi camii hocası Mıkdat Gülşen’in dört kızından biri olan Emine Gülşen’dir.  

Ticari hayatının ilk tecrübesine ilkokul 3. Sınıfta gömlekçi çırağı olarak başlayan Bayram Özer, Erkek Sanat Enstitüsü mezunu olup Renkli Sinemanın yanında açtığı  “ÖZER KARDEŞLER” gömlekçi dükkânında kardeşi Fahri ile birlikte yedi yıl gömlekçilik yapmış, Malatya’nın en tanınır gömlekçilerinden biri olmuştur.
Daha sonra kendine olan öz güveni ile gençlik yıllarında Malatyalı bir delikanlı olarak İstanbul’un yolunu tutmuştur. Amacı mesleğinde en iyi olup yeni modeller ve tarzlarla gömlekçilik sektöründe farklılıklar yaratmaktır. 

Bugün ülkemizin en bilinen markalarından Zara, Aziz Ortaç, Oropsima gibi giyim mağazalarında çalışarak mesleğini tamamlayıp ustalık seviyesine erişmiştir.

1958 Yılında Laleli’de, Türkiye’deki “İlk iş yeri hizmet yeterlilik belgesi” almayı hak eden on iş yerinden biri olarak bağımsız iş yeri açmıştır. Kısa sürede Türkiye’de “Bayram Özer” gömlekleri olarak markalaşmıştır. Üç yıl İstanbul’da mesleğini icra etmiştir. 


 
Yaratılıştan gelen medeni cesareti, iş kurma ve yürütme becerisi, insanlarla ilişki kurmadaki başarısının yanı sıra İstanbul ve Malatya da ki mesleki kazanımları sonucunda Adana’da yeni işini kurmuştur. TSE belgeli ilk gömlekçi olarak sanatını ve ustalığını bir kez daha Adana da kanıtlamıştır.

Bayram Özer’deki sıcakkanlı ve toplumculuk ruhu ortaya çıkmış, Adana Halk Eğitim Müdürlüğü ile açtıkları gömlekçi ustası yetiştirme kursunda 172 öğrenciye gömlekçiliği öğretip, sertifikalarını vermişlerdir. 


 
Bugün Adana da bu mesleği yapan çoğu maddi olarak önemli seviyelere gelmiş işletme sahipleri ve ustalar kendilerini Bayram Özer’in çırağı olarak tarif ederler. Adana’da gömlekçi ustalarının yüzde 90’ı Bayram Özer’in çırağıdır denilse yanlış ifade olmaz.

 Yardımseverliğiyle de tanınan Bayram Özer’in medeni cesareti, iş kurma becerisi ve dostlarıyla ilişki kurmadaki başarısı takdire şayandır. Malatya’dan genç yaşta ayrıldığı için ancak belli bir yaşın üstündekiler onu tanırlar ama Adana da, Çukurova da herkes Gömlekçi Bayram Özer’i tanır.

  Olgun yaşına rağmen yaşam mücadelesinden kopmadan sorunların, risklerin altına girmesi ve çözerek, başararak çıkması takdire değerdir. Bu müstesna özellikleri kendisinin 2010 yılında ülke genelinde yapılan oylamada 81 ilden katılan temsilcilerden 76’sının oyunu alarak TÜRKİYE AHİSİ- BAŞ AHİ olarak seçilmiş ve kaftan giydirilmiştir.


 
Ahilik; sanat, ticaret ve mesleğin olgun kişilik, ahlak ve doğruluğun iç içe girmiş alaşımıdır. Ahi diye anılan kişi kesin olarak bir sanat, ticaret ya da meslek sahibidir.

Kaynak: Çukurova Haber Merkezi, Adana Günaydın Gazetesi

Yorumlar

  • yorum avatar
    Resul
    12-09-2023 23:31

    Rabbim rahmet etsin

  • yorum avatar
    Altuğ Altay
    12-09-2023 17:03

    Bayram amca mekanın cennet ruhun şad olsun Adana Sasa dan emekli olan babam is elbiseleri konusunda işbirliği yapılan Bayram amca dan övgüyle takdirle saygıyla bahseder gömlekler gerçekten marka olmustu

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.