dore okulları
Malatya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2401.0
  • BIST
    10322.64
  • BTC
    62529.31$

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yine bir oldubittiyle, karşımızda!

11 Mart 2024, Pazartesi 19:43
Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yine bir oldubittiyle, karşımızda!

Geçtiğimiz yıllarda Vakıflar Bölge Müdürlüğünün Teze Cami ile ilgili hiç bir Malatya’lının bilgisinin olmadığı bir takım çalışmalar yaptığını ve caminin ucube bir hale getirildiğini, etrafındaki panoların kaldırılmasından sonra anlamış ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yoğun bir mücadeleye girmiştik.

Yine aynı Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yine bir oldu bittiyle, yine karşımızda.!

Bu kez konu yine bir cami.

Yani, Söğütlü Cami.

Önce dilerseniz tek suçu tescilli eser olmadığı için yeri değiştirilen ve parsel parsel gezdirilen! Söğütlü Caminin durumunu kısaca irdeleyelim.

Söğütlü Cami önce sessiz sedasız projelerden çıkarıldı. STK’lar tepki gösterince “mış gibi” yaparak yerini değiştirip ve adeta bir mescit küçüklüğüne getirerek Akpınar Meydanı’nın Cezmi Kartay girişi karşısına taşındi. Ses çıkmasa yine “mış gibi” yaparak olayı çözeceklerdi. Ama tepkiler durmadı. Bu defa kerameti kendinden menkul yöneticiler caminin eski belediye binasının bulunduğu yeşil alana inşaasının planlandığı bildirdiler.

Biz, şehir yeniden inşa edilirken şehrin hafızasıyla oynamanın şehre aidiyeti azaltacağından bahisle mazisi yüz yıllara giden (1763 Söğütlü Caminin yapım yılı) mekanların yerlerinin değiştirilmemesi gerektiğini defalarca vurguladık.

Bu yüzden seçilen alandan bağımsız olarak Söğütlü Caminin yerinin değiştirilmesi bizce şehrin hafızasını silmeye yönelik bir eylem olarak düşünülecektir.

Bunun hesabını gelecek kuşaklara veremezsiniz.

Söğütlü Cami neden hepimizin hafızalarındaki yerinden kaldırılıyor, bunu kamuoyuna anlatmanız gerek.

Burası rezerv alan kapsamına alındı demek çok ucuz bir bahane.

Bu şehirde yaşayan insanların bunu bilmeye hakları yok mu?

Seçilen yer konusuna gelecek olursak;

Söğütlü Caminin eski yerinden kaldırılarak, eski belediye binasının olduğu yeşil alana yapılması fikri şehir planlaması açısından çok ama çok yanlış bir fikir.

Şehrin merkezdeki tek yeşil alancığına (alan bile diyemeyeceğim küçüklükte) cami yerleştirmek şehre ihanettir. Görüştüğüm tüm şehir plancıları, mimar ve tüm teknik insanlar yer seçiminin yanlışlığını vurguladı. Bu konuda sosyal medyamda yaptığım bir ankette Malatya’lıların yüzde 98’i de Söğütlü Caminin bu alana yapılmasını doğru bulmadığını vurguladı.

Sosyal medyamda bu konu ile görüşünü kendine has cümlelerle belirten bir hemşehrimin yazdıklarını belki birileri bir şeyler anlar diye yayınlamak istiyorum.

“Güya 21 yüzyılın okumuş tahsili kültürlü insanları akıllı bilgiliyimişler yahu böyle birşey olurmu yolları köyden kasketli mamoyu getirsen o bile derki Malatya şivesiyle ula gardaş der eski belediyenin önünden tutda Akpınar girişinden iş bankasının yanından emesizin alt caddesinden kese büyük bir park yapılsa malatyanın Malatya olmasına katkı sağlar Malatya Malatya olur”

Atilla Kantarcı

Malatya Kültür Yaşam Derneği Bşk

Yorumlar

  • yorum avatar
    Sümeyra
    12-03-2024 13:14

    Bu konuda herkesin sizi desteklemesi lazım

  • yorum avatar
    Ceyda
    12-03-2024 13:13

    Sevgili Atilla bey, bu şehre ölü toprağımı dökülmüş. Sizden başka sorunları dile getiren kimse yok.Allah sizden razı olsun

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.