dore okulları
Malatya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2421.9
  • BIST
    10269.93
  • BTC
    61811.6$

Ya Taksim Ya Ölüm

20 Temmuz 2023, Perşembe 19:06
Ya Taksim Ya Ölüm

 

59 Yıl önce Malatya Hükümet Meydanı, İsmet İnönü anıtı önünde yapılan Kıbrıs mitinginin sloganıdır Ya Taksim Ya Ölüm.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk başkanı olarak seçilen Makarios 1961 yılında mevcut anayasa ile Kıbrıs’ın yönetilemeyeceğini iddia ederek anayasada on üç maddelik bir değişiklik yapılmasını istedi. Türklerin aleyhine olan bu değişiklikleri Kıbrıs Türk Cemaati kabul etmeyince yıllarca baskı ve zulümler yapmaya başladılar. 

Lefkoşe’nin Türk kesimi kuşatma altına alındı, Kanlıdere bölgesinde Türklere karşı “temizlik” operasyonları yapıldı. Bu olaylar arasında en vahşi olanı  o sırada binbaşı olan Emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan’ın, 24 Aralık 1963 gecesi Rum Örgüt EOKA tarafından evine saldırılmasıdır. Bu saldırıda Binbaşı Nihat İlhan'ın eşi Mürüvvet ve 3 oğlu (Murat, Kutsi ve kundaktaki Hakan) saklandıkları banyoda kurşunlanarak şehit edildi. 

Türkiye’de bu olaylar büyük infial yarattı. Mitingler düzenlenerek halk tepkilerini ortaya koydu. O yıl Malatya’da da miting hazırlığı vardı. Rahmetli babam Nusret Gülşen Sümerbank (Teksif) sendika başkanı olarak konuşma yapacaktı. Bir gün önceden babam benden bir kağıda Kıbrıs adasının resmini çizip boyamamı, konuşma yaparken göğsüne takacağını söyledi. Babamdan çok ben heyecanlanmıştım. Hemen atlası açıp yarım dosya kağıdına Kıbrıs adasının resmini özenle çizdim. Denizi maviye, adayı sarıya boyayıp ortasına da kırmızı renk bir ay-yıldız kondurup resmi hazırladım. Babam gibi bende miting gününü heyecanla bekledim.

Beklenen gün geldiğinde sanki tüm Malatya halkı Hükümet Meydanına toplanmış, alan tıklım tıklım dolmuştu. İnönü heykelinin önünde Ya Taksim Ya Ölüm yazılı uzunca bir bez pankart açılmış ve coşkulu konuşmalar başlamıştı. Sık sık sloganlar atılıyor meydan sanki inliyordu. 

Babamı daha iyi görmek için İnönü Heykelinin önlerinde kendime bir yer bulmuştum. Konuşma sırası babama gelince mikrofonun başına geçmişti. 

Kıbrıs Türklerine yapılan zulüm ve katliamları kınayan, Katil Makarios söylemleriyle coşkulu bir konuşma yapmıştı. Halk galeyana geliyor konuşması ara ara sloganlarla kesiliyordu. “ Ya taksim ya ölüm, ya taksim ya ölüm” diye hep bir ağızdan bağırarak Kıbrıs’ın bölünmesini istiyor, sonunda daha da ileri gidip “Hepsi, hepsi, hepsi” diyerek adanın tamamının Türklerin olmasını haykırıyorlardı.

“Ya taksim ya ölüm” sloganı, aradan 11 yıl geçtikten sonra 20 Temmuz 1974 Yılında Başbakan Bülent Ecevit döneminde yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı sonunda gerçekleşmiş oldu.

Kıbrıs Barış Harekâtının 49.yılında, bu uğurda şehit olan asker ve sivillerimizi rahmetle anıyor, yaşayanlara da esenlikler diliyorum.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.