dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.02
  • ALTIN
    2325.9
  • BIST
    9090.13
  • BTC
    69908.05$

Kefen sıkıntısı ve gasilhane meselesi üzerine birkaç kelam!..

09 Şubat 2023, Perşembe 17:31

Halkın geneline dinin yüklediği emirlere, Şeair-i İslamiye denilir. Bu emirlerin içinde "Müslümanın, müslûman üzerindeki hakları da vardır.

1. Kendisiyle karşılaştığında ona selâm ver.

2.  Seni davet ettiğinde davetine icabet et.

3.  Senden öğüt istediğinde kendisine öğüt ver.

4.  Hapşırıp da Allah'a hamdettiğinde kendisi için hayır duada bulun.

5.  Hastalandığında ziyaretine git.

6.  Vefat ettiğinde onu mezara kadar götür. (Müslim, Selâm, 3; Süyûtî, Câmiü's-Sagîr, nr. 3736; Münâvî, Feyzü'l-Kadîr, nr. 3736.)

Yukarıda da görüldüğü üzere, toplum olarak vazifelerimizden biri cenazelerin defin hazırlığı ve defin işlemleridir.  Vefat ger­çekleşince teçhiz ve defin işleri hızlandırılmalıdır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) bu konuda Hz. Ali'ye şöyle bir tavsiyede bulunmuştur: "Ey Ali, üç şey geciktirilmez: Vakti geldiğinde namaz, hazır olduğunda cenaze, dengini bul­duğunda bekâr kadın."(Ahmed, el-Müsned, 1/105; Tirmizî, Mevâkitü's-Salât, 127.) Ölünün yakınları üzerindeki hakları şunlardır: Teçhiz, yıkama, kefenleme, namazının kılınması ve mezara defnedilmesi.

Sonuç olarak, büyük bir afeti yaşıyoruz. Bu afet sebebiyle binlerce kardeşimizin, dünya hayatı sona erdi. Ahiret yolculuğuna çıkmak için de bizleri bekliyorlar. Deprem bölgesindeki olumsuzluklardan biri maalesef enkazdan çıkarılan cenazelerin bekletiliyor olmasıdır. Bunun sebebi de defin işleminden önceki teçhiz hizmetlerinin yapılamamasıdır. Yetkililerimizden acil olarak beklentimiz, bu işlerin bir an önce yapılabilmesi için zemin hazırlamalarıdır.

Deprem bölgesinden aldığımız elim haberlerin akabinde bir de cenazelerin bekletiliyor olması, yüreğimizi yakıyor. Acizane tavsiyemiz, cenazelerimizin daha fazla bekletilmemesi adına mobil gasil haneler ve gassal görevlendirmesidir. Elbette onların kullanacakları malzemelerin temini de önemli. Mesela kefen bezi bulunamadığıyla ilgili haberler alıyoruz. Cenazelerimizin bir an önce yıkanıp kefenlenmesi için olmazsa olmaz şartlardan biri olan gasil hane meselesini yetkililerimizin çözmeleri dileğiyle, Rabbim yar ve yardımcıları olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.