dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63832.866$

Malatya’nın anılmamasının sebebi ne?

16 Şubat 2023, Perşembe 12:13
Malatya’nın anılmamasının sebebi ne?

“Asrın Felaketi” olarak nitelenen Kahmaranmaraş merkezli depremler sonrası, tüm ülke yardım seferberliğine başladı. Bugüne kadar milyonlarca insan “Benim de bir katkım olsun” diyerek, büyük bir fedakarlık örneği gösterdi. Deprem, toplum olarak bizleri sarstı ama yıkamadı. Birlik ve beraberliğimizi son haddine kadar bütün dünyaya gösterdik. Elhamdulillah… 

Depremlerin olduğu günden bugüne kadar yapıcı eleştiri adına yazılar kaleme aldım. Kamuoyunu bilgilendirirken, yöneticilerimizi uyararak olan ve olması gerekenleri anlattım bu köşeden.

Enkaz altında kalan canlarımızın kurtarılmasında görev alan herkesten Allah razı olsun.

Enkaz altından çıkmış ve bölgemizin soğuğunda yakınlarının da çıkarılmasını bekleyen canlarımıza destek olan herkesten Allah razı olsun.

Depremzedelere su taşıyan, gıda taşıyan, yemek yapan, yemek dağıtan, giysi dağıtan, çadırını kuran, konteynerinin konulacağı araziyi düzelten, çöpünü temizleyen, kısaca depremzedenin eksiklerinin giderilmesi için bir çakıl taşını dahi alıp kenara bırakan herkesten Allah razı olsun.

Kısaca, depremzedenin eli, ayağı, dili ve gözü olan herkesi büyük bir takdirle izliyor, elimizden gelenin en iyisini yapmak gayretiyle, tüm dünyaya duyuruyoruz: Deprem, Türkiye’yi sarstı, yıkamadı. Daha da güçlendirdi. 

Dün gece, ülkemizin hatta dünyanın bile görmediği muhteşem bir yardım kampanyası yapıldı. “Türkiye tek yürek” sloganıyla düzenlenen ve ATV, Fox Tv, Kanal D, Kanal 7, TRT ve Tv 8 kanallarının ortak yayınıyla tüm dünyaya gösterilen yardım kampanyasında, 115 milyar 146 milyon 528 bin TL ve 9 milyon 10 bin adet SMS bağışı yapıldı. Büyük bir rakamdan bahsediyoruz. Yardım yapan herkesten de Allah razı olsun. 

Canlı yayını takip edenlerden biri de bendim. Dikkatimi çeken bir husustan bahsetmek isterim. Canlı yayına bağlanan iş, siyaset ve medya dünyasından insanların yaptıkları yardımları sıraladığını, afet bölgesindeki illeri sıraladıklarını ancak yıkılan bina oranı olarak üçüncü sırada bulunan Malatya’yı anmadıklarını gördüm. Bir Malatyalı olarak, elbette memleketimin ismini gözlerim ve kulaklarım aradı. Bunda, sivil toplum kuruluşlarımız ve siyasilerimizin eksikliğinin olduğunu düşünüyorum. Size bir örnek verecek olursam; “Düne kadar deprem bölgesinde 10 ilin adı anılırdır. Dün bu illerin arasına Elazığ da ilave edildi. Dün Elazığ afet bölgesine dahil edildi. Bunda en büyük pay, oranın sivil toplum kuruluşlarının ve siyasilerinindir. İllerinin yaşadığı afeti çok güzel bir şekilde göz önüne serdiler ve istediklerini aldılar. Lütfen bunu bir kıskançlık olarak görmeyin. Maalesef Malatyamız büyük bir afet yaşadı, yaşadığı bu afeti kimselere anlatamadı" diye düşünüyorum. 
      
Birkaç gün önce Malatya’nın kamu yöneticileriyle ilgili konuya dikkat çekmiştim. Kamuda yönetici olarak görev alanların büyük bir çoğunluğunun şehri terk ettiğini, bir kısmının da koli taşımak ve yemek servisi yapmaktan daha önemli görevlerinin olduğunu hatırlatmıştım. Son günlerde, şehri terk eden ve yazlık mekanlarda “Depremzede”liğin (!)  nimetlerinden faydalanan yöneticilerden bahsediliyor. Bunlar, astronomik rakamlar diye tabir edilen maaşları alan ve şehir için bir fayda sağlaması beklenen insanlar. Asgari ücret alıp da belediyenin temizlik kadrosunda çalışan insanlar da depremzede… Onların da canları enkaz altında kaldı. Onlar da deprem korkusunu iliklerine kadar yaşadı. Onlar da soğuktan tir tir titreyen çocuklarına, battaniye ve sıcak yemek arayışına düştü. Bir yandan aileleri ve kendilerine baktılar diğer yandan da görevlerini yapmaya çalıştılar. Enkazdan can çıkardılar, kendileri gibi depremzede olan insanlara yemek dağıttılar. Kendileri gibi depremzede olanların çöplerini topladılar. (Her biri madalyayı, en büyük taltifi hak ediyor) Onlar hakir görülüp horlanırken, yönetici pozisyonundakilerin bir kısmı kapağı şehir dışına atarak kendini kurtardı. 

Şehirde yaşanan afeti ve sonrasındaki organizasyonları idare etmeleri gerekirken, şehri terk eden ve tatil mekanlarından “depremzede pozları veren” bu zevatın, taltif edilmesi veya cezalandırılması söz konusu olacak mı? Bekleyip göreceğiz.

Selam ve dua ile
Fiemanillah

Yorumlar

  • yorum avatar
    Abdullah
    17-02-2023 11:04

    Malatya’da insanları enkaz altında bıraktılar resmen ölmesini beklediler, İstanbul’dan gelen gönüllü afadçılara hiçbir şey yaptırmadan geri gönderdiler Malatya’da hiçbir kurtarma çalışması yapılmadı… bunları neden anlatmıyorsunuz…

  • yorum avatar
    Nazlı Yılmaz
    17-02-2023 10:22

    Kutlay Tüfenkci dağıtım gerçekten içler acısıydı rezaletti bazıları kapış kapış bazıları yarış yarış bazıları yanına yaklaşmasız oldu ne yazıkki ülkem insanı biraz aç gözlü bencil ☹️

  • yorum avatar
    yusuf kahvecioğlu
    17-02-2023 09:16

    murat bey yazınızı sonuna kadar okudum çok güzel konuya değinmişsiniz biz malatyalılar aslında ülke çapında birbirlerine kitlenmiş bir milletiz gibi görünsekte demekki bu gerçek değilmiş yinede şükürler olsun bu bir imtihandı demekki önümüzdeki dönemlerde herkes elini taşın altına koyacak şehri adına yapılması gereken ne varsa yapacaktır artık susma zamanı değildir ben burdan tüm malatyalı dostlarıma sesleniyorum hepimiz elimizden geldiği kadar siyasetin içinde olup gerekli merci ve makamlarda görev almalıyız sevgi ve saygılarımla sağlıklı kalınız

  • yorum avatar
    Safak Akcan
    17-02-2023 06:25

    Sahipsiz Malatyam?.O kadar milletvekili ,belediye başkanları var ne işe yarıyorlar acaba,hiçbirinden ses seda çıkmadı

  • yorum avatar
    Aysel Altukulaç
    16-02-2023 23:31

    Sizn ne harika insansiniz ağzınıza emeğinize saglik memleketimizin siyasilerilerini neredeydi sahipsiz memleketizim Elaziğ da hiç birşey yok herşey yolunda depremin ikinci günü benzin aldik

  • yorum avatar
    Sinan Oğuz
    16-02-2023 21:55

    Elazığ 3 deprem gördü mevcut binalar 6 şiddetinde bir depremde yerle bir olabilir bu açıdan değerlendirmek lazım.

  • yorum avatar
    Alican
    16-02-2023 21:39

    Sayın Çetin devlete ait VİP araçlarla özel şoförlerle şehri terkedip, tatil beldelerinde gününü gün edenler var. Bunları yazdığınız için teşekkür ederiz. Lakin bunlara bişey olmaz. Olan garip gureba işçilere olur... Lütfen bu işin peşini bırakmayın.

  • yorum avatar
    Mustafa Canpolat
    16-02-2023 18:22

    Elazığ’a defalarca gittim. Ticareti hayat ve sosyal hayat nerdeyse hiç durmadığı gibi daha da artmış. Yazık değil mi afet bölgesine dahil edilmesine?

  • yorum avatar
    Kutlay Tüfenkçi
    16-02-2023 18:22

    Yapılması gereken, vali dahil bürokratların tamamının başka yerlere tayinin çıkarılması, psikolojik travma geçirmemiş bürokratların atanması gerekir. Düzce depremin de böyle yapıldı. Ölenlere rahmet, kalanlara büyük geçmiş olsun dileğiyle saygılar.Ayrıca yardım malzemeleri bu şekilde dağıtılmaz. CPM ve PERT metotları lojistik destek için uygulanmalı.

  • yorum avatar
    Burak
    16-02-2023 13:41

    Yıllar önce kıymetli bir büyüğüm; "Kul hayal kurduğunda kader gülermiş" demişti. Bugün yine bu sözü hatırlıyorum. EXPO 2028 lansman toplantısında neler konuşuldu. Bugün ise Malatya'nın geldiği noktaya bakın! Yapılardaki ihmal, siyasilerin bencilliği bizi daha ne konumlara getirecek bilinmez. O gece Sayın Vali ve Belediye başkanı kendilerine olan sonsuz güvenleri ile sunumlar yapmıştı. 2028 yılına kadar yapılması gerekenleri sıraladıklarında hayretle dinlemiş, acaba bunlar gerçekten yapılabilir mi diye de sormuştum. Bugün ise yerle bir olan Malatya'dan bahsediyoruz. Düzen yok, hiyerarşi işlemiyor. Malatya'nın esamesi okunmuyor. Diğer yandan "Öldürmeyen acı, beni güçlendirir" demişNietzsche. Umuyorum ki bu acı Malatya'yı ve Malatyalıyı güçlendirecek. Çünkü umut her zaman var.

  • yorum avatar
    Gülperi
    16-02-2023 13:32

    6 Şubat'tan beri bu ülkede çok şeyler değişti! Halk fakirleştikçe fakirleşti. Toplumsal sınıflar arasındaki fark, uçuruma döndü. Bu durum her ne kadar geçici olarak lanse edilse de gerçek çok daha korkunç. Bu bir geçiş süreci değil. Hayatımızın gerçeği ve yeni sorunlar yumağı... Hayat pahalılığı, fırsatçılık... Ülke bir yandan tek yumruk oldu, ama peki diğer yandan fırsatçılar, yağmacılar çoğalmadı mı? Bana göre herkes günü kurtarma peşinde. Bugün karnını doyurabilen, ısınabilen günü kurtarıp şükrediyor. Üniversitelerimiz sessizliğe gömüldü. Öğrencilerin umutları yok oluyor. Hayal kuran azaldı! Bu ülkede boş evler, otellerden başlanamaz mıydı ki depremzedeler ilk olarak yurtlara yerleştirildi. Fırsatı olan yine okuyacak, özel üniversite, özel kurumlar vs... Peki olmayanlar... Dedim ya uçurum uçurum... Ara çok açıldı, açılmaya devam edecek. Haberleri izlediğimde benim de dikkatimi çeken bir nokta Hatay ilinin daha fazla ön planda olmasıydı. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş idi. Yakın iller olrak Malatya, Gaziantep vardı. Ama haberlerde hep Hatay detayı dikkatimi çekti. Siyasi mi basın gücü mü anlayamadım! Çok önemli konulara değiniyorsunuz Sayın Yazar. Sizi tebrik ederim. Umarım Malatya'nın ve Malatyalının sesi soluğu olmaya devam edersiniz. Sağ olun. Var olun. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Bu zorlu parkurda yolumuz çok uzun ve meşakkatli...

  • yorum avatar
    Veli Doğan
    16-02-2023 13:17

    Murat bey, hayat hiçbir zaman adil olmadı ki, bugün de olsun. Bir işçi her zaman her şartta işçi... Bir kurumun başında olan ise her zaman ve her şartta güzel hizmetlerden faydalanabiliyor. Yüzyılın afetinde bile bu değişmedi...

  • yorum avatar
    Nazlı
    16-02-2023 13:14

    Murat Bey, depremin yaşandığı ilk andan itibaren görevinizi layıkıyla yaptığınıza şahitlik ettim. Yazılarınızla memleketinizin ve insanının yanında olduğunuzu gösterdiniz. Dün olduğu gibi bu günde Malatyalı siyasiler pasif kaldılar. Elazığ depreminde de Malatya yeterli hizmeti almamıştı.

  • yorum avatar
    Ahmet
    16-02-2023 13:08

    Bereketli olsun. Umarız yardımlar yerine ulaşır.

  • yorum avatar
    Serkan
    16-02-2023 13:08

    Depremi en acı ve korkunç şekilde yaşadık. Büyük kayıplar verdik. Yaşadığımız travmayı atlatabilmek için bir ışık arıyoruz. Bu süreçte Türkiye'nin tek yürek olmasını gözyaşları ile izledik. Allah herkesten razı olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.