dore okulları
Malatya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    35.08
  • ALTIN
    2282.2
  • BIST
    9021.2
  • BTC
    70668.57$

E-Fatura / E-Arşiv

02 Eylül 2021, Perşembe 16:04
E-Fatura / E-Arşiv





Faturalama süreçlerinin gelir idaresi tarafından dijital ortama taşınması ile birlikte e-arşiv ve e fatura sık sık duyduğumuz bir kavram haline geldi. Peki nedir bu E-arşiv ve  E-fatura? 

E-Arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır. E-Arşiv, bir elektronik fatura türüdür. Bu faturayı e-arşiv uygulaması aracılığı ile oluşturup müşterinize iletebilirsiniz. Ya da e-Fatura kapsamı dışında kalan vergi mükelleflerine ve nihai tüketiciye kesilen faturaların elektronik ortama taşınmasına e-Arşiv denir. E-Faturaların arşivlenmesine verilen isim değildir.

E-FATURA; GİB’in yayınladığı yasal mevzuata göre, tanımlanan standartlara uygun e-Faturaların, tarafları arasında güvenli ve sağlıklı bir biçimde dolaşımını sağlamak amacı ile oluşturulan uygulamaların genel adıdır.

e-Fatura Uygulamasından yararlanan kullanıcılar;

- e-Fatura uygulamasını kullanıcıları mali mühür satın almak zorunda , bu mührü kullanırken süresi dolduğunda ise mührü yenilemek zorunda. Firma ünvan ve nevi değişikliklerinde de mali mührü yenilemek zorundadır.

- Sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderebilir,

- Sistemde kayııtlı kullanıcılardan e-Fatura alabilir,

- Gönderilen veya alınan e-Faturalarını bilgisayarlarına indirerek elektronik ortamda muhafaza ve istendiğinde ibraz edebilirler.

416 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 232’nci maddesi uyarınca fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler e-Fatura Uygulamasından yararlanabilmektedir. e-Fatura düzenlemek ve göndermek isteyen mükelleflerin öncelikle e-Fatura Uygulaması üzerinde, kendilerine ait bir Kullanıcı Hesabı oluşturmaları gerekmektedir. Kullanıcı Hesabı tanımlanan mükellefler e-Fatura Uygulamasını entegrasyon yoluyla veya e-Fatura Portali aracılığı ile kullanabilecektir. 

-Faturalarınızı arşivlemenin 2 yolu vardır. İsterseniz kendiniz arşivleyebilir, isterseniz e-Fatura saklama lisansı olan bir özel entegratör firma ile çalışabilirsiniz. Özel entegratörler özellikle arşivleme hizmeti ve belge güvenliği için yapılandırılmaktadırlar ve unutmayın ki, faturalarınızın arşivinin sorumluluğu temel olarak size aittir ve fatura arşivinin tutulduğu yerin T.C. sınırları içinde olması gerekmektedir.

- e-Fatura uygulamasına geçiş yaptıktan sonra, e-Fatura kullanıcılarına kağıt fatura düzenleyemez.

 E-Arşiv ve E fatura zorunluluğu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen kurallara ve bulunduğunuz sektöre göre değişiklik gösterir. GİB'in yeni yayınladığı tebliğe göre:

•    2021 yılında cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2022'e kadar e-fatura ve e-arşive geçmeleri zorunludur.

•    2020 yılı cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan ve 1 Temmuz 2021'de e-fatura ve e-arşive geçen firmalar için ise 1 Ocak 2022 tarihine kadar e-defter uygulamasına geçmek zorunludur.

•    e-Fatura ve e-arşiv sistemine gönüllü olarak geçen firmaların belirtilen limitleri aşmadan e-defter uygulamasına geçmesine gerek yoktur.

•    Aynı gün içinde vergi mükellefi olmayana düzenlenen faturaların toplam tutarı 30 bin TL’yi geçiyorsa, bu faturaların e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekir.

•    Aynı gün içinde vergi mükellefi olana düzenlenen faturaların toplam tutarı vergi dahil 5 bin TL’yi geçiyorsa, bu faturaların e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekir.

•    GİB Portal üzerinden e-arşiv fatura kesecek iseniz, şuna da dikkat etmenizde fayda var: Gün içerisinde birçok kez aynı firmaya fatura kesiliyorsa bile, GİB Portal toplam fatura tutarını esas almaktadır.

DÜNYADA E FATURA

TARİHÇE

 -E-dönüşüm aslında 1960’lı yılların başında demiryolu sektöründe ilk defa verinin bir noktadan tanımlanmış diğer bir noktaya şifrelenerek transferine imkan veren EDI (Electronic Data Interchange) ile kullanılmaya başlanılmıştır. EDI olgunlaşmış bir standarda ancak 1970’li yıllarda kavuşmuştur. EDI kullanan büyük tedarikçiler iş ortaklarını bu sistemler aracılığı ile bilgi ve belge değişimi konusunda zorlamışlar kendileri ile ticari ilişkisi olan tarafları e-fatura sürecine dahil etmişlerdir. E-faturanın dünya ülkelerinde kullanılmaya başlanması büyük şirketlerin farklı coğrafi bölgelerde kendi işletim sistemlerini kurarak çalışması olarak gösterilebilir. Dünyada bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan büyük ve hızlı gelişmeler ve internet ağlarının gelişimi ile e-fatura değişiminde önemli gelişmeler kaydedilmiştir.

- Avrupa’da E- fatura çalışmalarının yasal kaynağı 2001/115/EC KDV Direktifidir. Kamu öncülüğünde geliştirilen uygulamaların başarısı yüksek olmuştur. E- fatura paylaşımında lider ülkelerde kamuya gönderilen faturaların e-fatura olması zorunludur. e-Fatura uygulamaları görece eski teknolojiye dayanmaktadır. Gelişen teknolojilere açıklık ve uyum eksikliği yaşanmaktadır. Buda KOBİ ler için adaptasyon sorunu, güvenlik ve maliyet gibi sorunlar oluşturmakta ve kullanıcı e fatura dönüşümünden çekinmektedir.Lider ülkelerde kamu e-fatura projelerinin paydaşıdır ya da zorunlu uygulamalar getirmiştir.
-Latin Amerika ülkelerinde kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve kaçakçılığı önleme çalışmalarının sonucu olarak e-fatura zorunlu tutulmuştur .  İş süreçlerinin tamamını (fatura, defter, ödeme, vb) elektronik ortama taşıyanlar önemli maliyet avantajı elde etmişlerdir.

Amerika; Tüketici odaklı B2C ve  Sektör odaklı B2B sistemi vardır. B2B ve B2G segmentinde algı ve amaçlar diğer ülkelerden açıkça farklıdır. Tedarik zincirinin siparişten-tahsilata ve satın almadan ödemeye kadar optimizasyonu e-fatura piyasasında önemli bir faktördür. Kamunun e-fatura gelişimine katkısı yoktur.
Asya ülkeleri daha yeni alt yapılarını geliştirmektedir. Hızlı bir gelişim var.

SM MALİ MÜŞAVİR ABDURRAHMAN DAŞKAYA