dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2491.3
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    62150$

İSTİFA EDEN İŞCİ KIDEM TAZMİNATI ALIR.

13 Ağustos 2017, Pazar 09:03

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için iş sözleşmesinin fesih nedeni önemlidir. İstifa eden kıdem tazminatı alamaz. Fakat yine de çalışan, bazı koşulları taşımak koşuluyla istifa edip kıdem tazminatını patronundan alabiliyor.

İLK ŞARTI: EN AZ 1 YIL 

Bir yıldan daha kısa süre çalışan işçi, hangi nedenle işten çıkmış olursa olsun kıdem tazminatı alamaz.

HANGİ HALLERDE KIDEM ALINIR? 
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için iş sözleşmesinin fesih nedeni önemlidir. İstifa eden kıdem tazminatı alamaz. Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için genel olarak işveren tarafından işten çıkarılmak gerekmektedir. Aşağıda sıralanan nedenler iş sözleşmesinin feshi halinde ise kıdem tazminatı alınabilir.
- İşverenin işçisini ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında bir nedenle işten çıkartırsa,
- İşçi işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymaması sebebiyle, sağlık nedenleriyle ve zorlayıcı nedenlerle işten ayrılırsa
- Erkek işçiler askere giderse,
- Emekliliğe hak kazanma veya emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını ve sigortalılık süresini doldurursa 
- Kadın işçiler evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrılırsa 
- İşçinin ölümü halinde. 

İşçinin 3600 prim gün sayısını ve 15 yıllık sigortalılık süresini doldurması halinde de işi kendi bıraksa dahi tazminat hakkı vardır. 

İşçinin 3600 prim ve 15 yılla tazminat hakkı

Evet  çoğu işçi ve işverenin bilmediği bu konu işveren için şok etkisi yapan işçi için müjde olan 15 yılda 3600 günü tamamlayan işçi kendisi ayrılsa bile kıdem tazminatı alabilir.

Örnek: firmanızda 7 yıldır çalışan A işçisi 15 yılda 3600 prim günü doldurmuşsa gidip sgk dan tazminat alabilir evrağı alırsa istifa etse bile sizden 7 yıllık tazminat alabilir. 1 yıl da çalışsa eğer 15 yılda 3600 prim günü varsa kıdem tazminatı alabilir.

08.09.1999 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğü giren 1475 sayılı İş Kanunu' nun 14. maddesine eklenen 5. bent uyarınca işçinin emeklilik konusunda yaş hariç diğer çalışma süresi ve prim gün sayısı kriterlerini yerine getirmesi halinde kendi isteği ile işten ayrılması imkânı tanınmıştır.

Sigortalılık süresini (15 yıl)  ve prim ödeme gün sayısını (3600 gün) tamamlayan işçi (buradaki rakamlar ilk işe giriş tarihine göre değişebilmektedir), yaş koşulu sebebiyle emeklilik hakkını kazanmamış olsa da işyerinden anılan bent gerekçe gösterilmek suretiyle ayrılabilecek ve kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.

Bunun için işçinin önce sigorta müdürlüğünden yaş dışındaki koşulları yani sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurduğunu gösteren bir yazı alması gerekir. Sigorta müdürlüğü, başvuran kişinin yaş dışında emeklilik koşullarını taşıdığını ve bu sebeple işten ayrılırsa kıdem tazminatı isteyebileceğini hizmet dökümüne yazmaktadır. Kişi bu yazıyla işverene tercihen ıspat bakımından noter kanalıyla başvurup iş sözleşmesini feshettiğinde kıdem tazminatı alma hakkına sahip olmaktadır. Ayrıca işçinin işyerinden ayrılmak için  ihbar süresini beklemesine gerek olmadığı gibi işverenin ihbar süresi içinde işinin çalışmasını isteme hakkı da yoktur. Hizmet süresi ve prim gün sayısı esas alınırken işçinin geçmiş yıllardaki Bağkur ya da SSK ‘lı çalışmasının önemi yoktur.