dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.92
  • ALTIN
    2435.3
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64499.49$

Malatya Gözlemleri ve Ticaret-Sanayi Zirvesi

08 Nisan 2019, Pazartesi 08:05

 

MALATYA GÖZLEMLERİ VE TİCARET -SANAYİ ZİRVESİ  

20 ve 21 Mart'ta Dostlarımız Değerli gazeteci Murat ÇETİN, Sanayici Çetin KAVUT ile MİAD Genel Sekreteri Hakan ODABAŞI ‘nın mihmandarlığında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde TABA Am-Cham Türk Amerikan İş Adamları Derneği olarak Malatya Ticaret ve Sanayi Zirvesi'ni düzenledik. Sanayi ve ihracat potansiyeli barındıran Gebze, İkitelli, Çorlu Gaziantep, Adana'dan sonra Malatya'da düzenlediğimiz 6. Ticaret ve Sanayi Zirvemizde ev sahipliği yapan Malatya Valiliği başta olmak üzere Malatya Büyükşehir Belediyesi, MİAD, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, İnönü Üniversitesi ‘ne teşekkür ediyoruz.

TABA AM-CHAM -Türk Amerikan İş Adamları Derneği 1987 yılında Rahmetli 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın vizyonu ile Türkiye Amerika arasında ticaretin ve yatırımın gerçekleştirilmesi amacıyla kurulmuş 1991 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu Yararına Dernek Statüsünü kazandığı gibi aynı yıl Amerika Ticaret Odası'nın Türkiye temsilciliğini yürütmeye başlamıştır. 33 yıla yakın süre faaliyette bulunan TABA AM-CHAM Türkiye'de yerleşik 1702 ABD'li firmanın yatırımında ve ABD'ye ihracata açılan 2000 civarında Türk firmasının ABD Pazarı'nda referans merkezi halinde faaliyette bulunmaktadır.

Malatya'da 2 tam gün süren temaslarımızda Malatya insanını yakından tanıma fırsatı bulduk. Konukseverlik, çalışkanlık, müteşebbislik, organizasyon ve dışa açılma yeteneği, üretim ve yatırım şevki bizi heyecanlandırdı.

Malatya'nın bundan sonraki en az 25 yılını sessiz sedasız kurtaran Gümrük E. Bakanı ve Malatya Milletvekili Bülent TÜFENKÇİ' nin   yoğun çabaları ile Malatya 6. Yatırım Bölgesi addedilerek Cazibe Merkezi'ne dönüşmeye başlamıştır.  Keza son zamanlarda kamuoyunu sürekli meşgul eden Kenevir Üretimi' nde Türkiye'de izin verilen 20 il arasında Malatya'nın bulunmasının öneminin henüz tam anlamıyla kavranamadığını da gözlemledik. Bu anlamda Malatya'da Üniversite ve Ticaret-Sanayi Odası himayesi'nde Kendir Enstitüsü açılmasını ve bu anlamda Malatya ve civarında Kendir, Keten ve Kenevir üretimi ile elyafının tekstil ana hammaddesi  olarak sırasıyla keten, kendir ipliği, keten kumaş ve hazır giyimine yönelik yatırım çekmenin yanı sıra ilaç sanayisi için üretilebilecek kenevir yağı üretimi imkanlarının fizibilitesi ve bunların yurtdışında üretimlerinin yerinde incelenmesi halinde muhteşem bir vizyon ile yörenin kalkınması sağlanabilecektir. Dünya'da trendi yükselen geri dönüşümlü elyaf, plastik ve bunlardan mamul tekstil, plastik sanayi üretiminde söz sahibi olunabilmesi için Malatya'da Dünya'ya akredite geri dönüşüm, azo boya, ftalat testleri yapabilen tekstil-plastik laboratuarı eksikliği var. Organize Sanayi Bölgeleri'ne eklemlenecek böyle bir laboratuvar Malatya'da sanayi üretiminin çok daha nitelikli katma değeri yüksek sipariş alabilme vizyonu sağlar. Çevre dostu sanayi uygulamalarında bir farkındalığın geliştirilmesi gerekliliği en başta OSB'lerde henüz kuruluş aşamasında arıtma tesislerinin kurulması da elzemdir.

 Ayrıca Malatya'da üretilen ihracatların diğer illerin istatistiklerinde gözükmesine (İzmir, İstanbul v.b.) en büyük sebep İhracat Beyannamelerinin bu illerde açılması nedeniyledir. Bu anlamda Bülent Tüfenkçi‘nin Bakanlığı döneminde Malatya'ya kazandırdığı Gümrük Bölge Müdürlüğü tesislerinden yeterince faydalanılmadığını müşahede ettik. Hâlbuki Konya'da ve Kayseri'de sanayiciler şirket merkezlerini Konya'da tuttukları gibi ihracat beyannamelerini de Kayseri'de ve Konya'da açarak limanlara ikinci iskele yoluyla sevkini gerçekleştirerek ihracat istatistiklerini illerinde tutmalarını sağladıkları gibi Genel Bütçeden bu oranda pay almaktadırlar. Bu konular faydalı eleştiri olarak algılanmalıdır.

 Malatya OSB'de yaptığımız incelemelerde İnönü Üniversitesi'nin 10 dallı Meslek Yüksekokulu inşası ve hayata geçirme projesi takdire şayandır. Birçok ilimizde daha yeni yeni hayata geçirilmesi planlanan ve Güzide Ülkemiz 'in Sanayi Kalkınmasında en önemli köşe taşı olan Sanayi-Üniversite İşbirliği'nin henüz OSB'ler yeni kurulurken Malatya'da hayata geçirilmesi konusunda İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet KIZILAY başta olmak üzere yönetimini kutluyoruz. 3+1 modeliyle 3 dönem örgün öğretim 1 yıl sanayi hattında işbaşı eğitimi modeli Sanayicimizin gün be gün artan kalifiye personel sıkıntısını ortadan kaldıracağı gibi Malatya‘yı Cazibe, Üretim ve İhracat Merkezi haline getirecektir. 10 ayrı Sanayi Dalı'nda eğitim verecek Meslek Yüksekokulu projesinin Malatya Merkez ve civar ilçelerde Meslek Liseleri ile de desteklenmesini ayrıca İnönü Üniversitesi'nden destek alınarak Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı himayesinde bağlı  ilçe merkezlerinde ve köylerde Kadınlara ve Çocuklara yönelik Meslek Edindirme Kurslarının da 10 sanayi dalı üzerinde yoğunlaştırılarak tüm Malatyalıları Üretim, İstihdam, Yatırım ve İhracat süreçlerine zaman içerisinde katarak Kalkınma hamlesi potansiyelinin yüksek olduğunu ciddi anlamda gözlemledik. Ziyaret tarihimizde Battalgazi Belediye Başkanı olan ve Malatya'da her kesimin sevdiğini hissettiğimiz Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Selahattin GÜRKAN Bey'i kutluyoruz. Bu Kalkınma Projelerinde vizyon ve cesareti, tecrübesi olan sayın Başkan'a STK, Üniversite, Sanayi ve Ticaret bileşenlerinin destek vermesi halinde şimdi bile sadece Doğu'nun değil Türkiye'nin parlayan yıldızı olmaya aday Malatya gönenecektir. Halen Dünya'nı sadece 1/3 üne yoğun ihracatlar yapan Türkiye'mizi kalan 2/3 ünde aktif hale getirecek (Amerika ve Asya Kıtaları'na yönelik ihracat) için İNÖNÜ Üniversitesi nezdinde kurulan Afrika ve Asya Araştırma Merkezleri övgüye değer bulmakla beraber Amerika (Güney-Kuzey) kıtasını ve ABD'yi eyaletler bazında sosyolojik-ekonomik-tüketici eğilimleri -E-Ticaret inceleyecek Amerika Araştırmalar Merkezi kurulmasını da tavsiye ediyoruz.

Anadolu'yu Türk Yurduna dönüşmesi yolunda ilk giriş kapımız olan Malatya ‘da mevzubahis kalkınma olduğunda sosyal, etnik, siyasi  tüm unsurların asgari müştereklerde buluşması   dileğiyle Malatya'yı bize sevdiren Değerli Gazeteci dostumuz Murat ÇETİN' e, MİAD Başkanı Yunus AKTAŞ ve Genel Sekreter Hakan Odabaşı'na, Çetin KAVUT  başta olmak üzere tüm Malatyalı Sanayici dostlarımıza teşekkürler.  

 DİPNOT: İNÖNÜ Üniversitesi'nde genç kardeşlerimiz ile bu ziyaretlerde fazlaca bir araya gelip sohbet edemedik. Bu anlamda yeniden bir ziyaret ile İNÖNÜ Üniversitesi'ndeki genç kardeşlerimiz ile gelecek odaklı innovatif sohbetlerde bulunmak üzere tekrar Malatya'yı ziyaret etmeyi planlıyoruz.

1002_94

1002_95

1003_79

1004_36

1005_23

1006_14