dore okulları
Malatya
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63579.263$

Malatya Hacı Bektaş’ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Merkezinde Aşure günü yapıldı

10 Ağustos 2023, Perşembe 08:50
Malatya Hacı Bektaş’ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Merkezinde Aşure günü yapıldı

6 Ağustos 2023 pazar günü saat 13.00’da Malatya- Yeşilyurt ilçesinde Malatya Hacı Bektaş’ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Merkezinde Aşure günü yapıldı.

Aşure Günü Etkinliği

Hacı Bektaş’ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Merkezinde yapılan

Aşure gününe; Malatya Hacı Bektaş’ı Veli Vakfı Başkanı Hasan Meşeli Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vahap Erdem, Yeşilyurt ilçe belediye başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi belediye Başkanı Osman Güder, Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım, İnönü Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Kültür ve Turizm Malatya İl Müdürü Ali Cengiz, Türk ocağı Başkanı Nadir Günata, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, CHP İl Başkanı Barış Yıldız, Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Ergül Tuluk,ve sivil toplum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

Hacı Bektaş’ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Merkezinin binasının önüne büyük boy Türk Bayrağı ve  " Aşure günümüze tüm vatandaşlarımız davetlidir " pankartı asılmıştı.

Cemevinin Konferans salonun sahnesinin sol yanında Büyük boy Atatürk Posteri , Türk bayrağı, sağ yanında Hz. Alin'nin posteri sahne arkasında Malatya Hacı Bektaşi Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Merkezi yazılı bez afiş üzerinde Hz.Ali ve Hacı Bektaşı Veli'nin temsili portreleri yapılmış şekilde asılıydı. Etkinliğin sunuculuğunu Emekli eğitimci Büyükşehir Belediyesi protokol Müdürü 

 Cumali Duman yaptı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan aşure etkinliğinde; açılış konuşmasını yapan Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli

Muharrem ayının önemine dikkat çekerek, Birlik ve beraberlik mesajı verdi.

"Hicri 61 yılı 10 Muharrem'de yaşanan Kerbela Katliamı Müslümanların ortak hüznü, ortak sızısı, dökülen ortak kanıdır. Nitekim Kerbela'da mazlumlara kıyılmıştır. 1384 yıl önce bugün Efendimiz Resulallah'ın gülzarı, aynı zamanda cennet gençlerinin efendisi olarak taltif ve tarif ettiği sevgili torunu Hz. Hüseyin ile yanında bulunan 70'in üzerindeki Ehl-i Beyt büyüğü şehit edilmişlerdir. Kerbela'nın sıcak kumlarına nifakın vahşet gölgesi düşmüş, Müslüman gönüller yanıp kavrulmuştur. Meşrebi, mezhebi, yöresi ve kökeni ne olursa olsun, Kerbela felaketi Müslüman yüreklerin müşterek matemi, Aşure Günü de bu matemin hem idrak hem de paylaşma günüdür. 

Muharrem, aynı zamanda Kerbela’nın hüzünlü hatırasıdır… Şehidimiz Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin acımasızca şehit edildiği vaktin gözyaşlarıdır.

O Hz. Hüseyin ki, Resûlüllah (s.a.s)’in sevgili torunu, ehl-i beytidir. Hz. Ali'nin, Hz. Fatıma'nın evlatlarıdır. Rahmet Peygamberinin “Dünyadaki çiçeğim, reyhanım” diyerek bağrına bastığı, cennet gençlerinin efendisi olarak taltif ettiği yiğittir. O Hz. Hüseyin ki Allah yolunda yüce bir ahlakın ve çağları aşan onurlu bir duruşun mümtaz temsilcisidir.

Kerbela, mezhebi, meşrebi ve düşüncesi ne olursa olsun bütün ümmetin ortak acısıdır. " 

Hasan Meşeli, 6 Şubat'ta yaşanan depremin Malatya'da büyük yıkımlara yol açtığını 400 bin kişinin şehri terk ettiğini belirterek "Malatyalılar olarak Battalgazi’nin torunları olarak bu felaketin üstesinden geleceğiz. Yaşanan göçler nedeniyle çok üzüntülüyüz. Evet, eviniz yıkıldı, çaresiz kaldınız ama Allah peygamber aşkına Malatya’yı terk etmeyin. Devletimizin ve Malatya’nın bu badirelerin üstesinden geleceğine olan inancımız tamdır. Bu şehirde kalarak güzel Malatya'yı yeniden ayağa kaldıracağız” dedi.

Başkan sözlerini “Aşuremizin kardeşliğimize, birliğimize, beraberliğimize ve bereketimize vesile olmasını diliyorum” diyerek bitirdi. 

Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım ise Muharrem ayının tarihsel değerlendirmesini yaparak, “Muharrem ayının 10’ncu günü Hz. Adem’in tövbesinin kabul edildiği, Nuh’un gemisinin karaya vurduğu gündür. Hz. Yusuf’un babasıyla buluştuğu gündür. Bizlerin alması gereken dersler vardır. Bunun için hak uğruna mücadele etmek ve bu mücadelede birlik ve beraberlik içerisinde kenetlenmiş olarak mücadele etmek gerekir” diye konuştu.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, her yıl aşure gününe katılarak Canlarla bir arada olduğunu belirterek "Büyük bir deprem yaşadık. Bu yıl daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Depremlerde en çok yıkım alan illerden biri Malatya'dır. Etkileri daha uzun yıllar devam edecektir. Bu dönemde daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var" diye belirtti.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise tüm katılımcıların aşure gününü tebrik ederek hayırlara vesile olmasını ifade ederek "Hz. Hüseyin ve 72 şühedasını Kerbela’da katledildiler. İslam tarihi bunu unutmadı ve unutmayacaktır” diyerek sözlerini bitirdi.

Etkinlik Teze Camii vaazı Mehmet Hocanın Kuran-ı Kerim Tilaveti ve okunan dualarla ile devam etti.

AŞURE

Biz bir oruç tutarız, başka birine benzemez” Kul Nesimi

Aleviler Matem ayında. Aleviler Kerbela’yı anlatmak, günümüzün Kerbela’ larına dikkat çekmek, zalimler ile mazlumlar arası yaşanmış ve yaşanan hakikatleri göstermek için, her yıl Matem ayını muhabbet içinde yaşarlar.

Aleviler Matem orucunun 12. günü sabah 12 çeşit malzeme ile aşure yaparlar. Kazanlar kurulur, aşureler pişirilir ve aynı günün akşamı aşure ile oruçlar açılır. Kimi yörelerde 13. gün aşure pişirilir ve Zeynel Abidin’in kurtulmasına duyulan sevinç adına bu Hak lokması komşulara dağıtılır. Aleviler Cem olur, çerağlar mazlumlar ve Kerbela ’sız bir dünya için uyandırılır.

Aşuremiz halktır, çoğulculuktur, çok renkliliktir. Yol bir sürek bin bir gibi yol kardeşliğidir. Varlıklı, varlıksız, unvanlı unvansız, kadın erkek herkes birdir. Aşure içindeki farklı yemişlerin çeşitliliğinde elde edilen tadı, toplumsal çeşitliliğimiz de tatlandıracaktır. Gelin canlar, cem evlerinde kurulan ve inanç ateşiyle pişen, sevgiyle karışan aşure kazanlarının başında barış ve umut için bir olalım.

Vakfın bahçesinde 12 irili ufaklı bakır kazanlarda Aşure yapılmıştı.

Alevi Dedesi ...... 

Aşure kazanlarının birinin başında canlarla birlikte durdular. Canlar aşure pişen kazanın kenarına sağ ellerinin başparmaklarını koydular, sol ellerini de kalplerinin üzerine koyarak dedenin aşure duasını dinlediler. Duanın bazı yerlerinde " hep birden Allah, Allah " diyerek ritüeli yerine getirdiler.

Aşure Lokma Duası; "

Bism-i Şah… Allah Allah, Nimeti Celilullah, Bereketi Halilullah, Cümlemize Şefaat eyle ya Resulullah, Yiyene helal yedirene delil ola, Kazanıp getireni, Pişirip yetireni, Hak saklaya, Hızır bekleye, Er Hak Aşure lokmalarınızı kabul eyleye, Şehitler Şahı İmam Hüseyin Efendimizin ve Kerbela Şehitlerinin yüce ruhlarının şad olması için, Yurdumuzun, Ulusumuzun, Cumhuriyetimizin esenlikte olması için, Ahrete göçenlerimiz için, Bu dünyada Yaşayanlarımız için, Gökten Rahmet, yerden Bereket eksik olmaya, Muhammed Mustafa, Aliyyel Mürteza, İmam Hasan, İmam Hüseyin, Kerbela Şehitleri ve Hünkâr Hacı Bektaş Veli, Cümle Erenler, Evliyalar için el-Fatiha Gerçeğe hü …"

 

Duanın ardından gelen konuklarla vatandaşlarla aşureler paylaşıldı.

Aşure dağıtımında dikkatimi çeken bir husus protokolde oturan konuklara porselen kâse içinde metal kaşıkla aşure verilirken, diğer canlara karton kâseler ve mika kaşıklar içinde aşure verilmesiydi.  

Vakıfta bahçede dağıtılan aşure için sıraya giren, yanlarında getirdikleri kaplara aşure doldurmak için bekleyen vatandaşlar bir süre sonra ipin ucunu kaçırdı. Aşure dağıtan aşçı zor durumda kaldı. . Aşure dağıtımındaki izdiham görenleri şaşırttı. Sıra dağıldı herkes birbirine girdi. Hoş olmayan görüntüler ortaya çıktı.

Hâlbuki vakıf yeterince iki kiloluk, bir kiloluk boş yoğurt kaplarını önceden alıp hazır bulundursa ve bu dağıtım bir kaç yerde yapılırsa izdiham engellenir diye düşünüyorum.

Evlerinde Aşure lokması kaynatan canlar bu aşurelerini en az yedi komşuya lokma olarak sunarlar.

Alevi yolunda bir başka Aşure günü ve Matem günü yoktur.

Mateminiz ve Aşureniz kabul ola. Cümle Canlara Aşk ola. 

Alevilerin Aşure günü şova dönüştürülüyor.

Alevi dernek ve vakıfları bu yıl da her yıl olduğu gibi “aşure dağıtımı” yaptılar/ yapıyorlar.

Ancak son yıllarda yapılan aşure dağıtımı ritüelini “resmi karaktere” devşirdiler.

Son zamanlarda bazı Alevi Vakıf ve dernekleri, birçok siyasi parti, Belediyeler, kamu kurumları tarafından aşure dağıtımı gösteri ve şova dönüştürüldü. Bazı Alevi- Bektaşi Vakıf, Dernek Başkanları, Dedeler de bu şovlara ön ayak olmaktalar.

Cemevleri inanç mekanlarıdır. Hiç kimsenin oyun alanı şov alanı olmamalıdır.

İnanç mekanları ve yolun değerleri her türlü siyasetin üzerindedir.  

Alevi canlarla yaptığım söyleşilerde;

"Aleviliğin en temel değerlerini, kutsallarını inkar edenler. Aleviliği eğip, büküp, Alevilik budur diye kendi inancını  dayatanlar. 

Cemevlerini alevileri Aşure gününde hatırlayanlar. Alevilerin eşit yurttaşlık hakları, zorunlu din derslerinin kaldırılması , Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi, Devletin tüm inançlara eşit davranması , Birlik, eşitlik, laiklik, çağdaş eğitim isteklerinin yerine getirilmesi ve benzeri sorunlarının çözümlenmesi konusunda adım atmamaktadırlar." 

İnanç özgürlüğü en temel hak ve özgürlüklerdendir.

Hani Alevilerin ikrarı ve niyazları, Hak ile hak olup En-El Hak diyenlerindi.

Rızalık, rıza lokması, rıza şehri nedir, uyan bilen var mı?

6 Ağustos 2023, Malatya

Fikri Demirtaş

Fooğraf Galerisi:

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.