dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64215.796$

2023'e 10 Yıl Kala Babayiğitler (3)

15 Ağustos 2013, Perşembe 11:57

Türkiye'nin 2023 yılı hedefinde 2 Trilyon ABD Doları Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ile  25 Bin Dolar kişi başı milli gelir hedeflenmektedir. 

 

Ülkemizde mühendislik; hali hazırda imalat sanayisinde kullanılmaktadır. Mühendisliği imalat sanayinde kullanan ülkelerde kişi başına düşen milli gelir ortalama 5 Bin Dolar civarındadır.

 

Örnek olarak 500 Dolar civarında tablet bilgisayarın imalat maliyeti 50 Dolar civarında iken kalan 450 Dolar bu cihazı tasarlayanlara ve bizlere beğendirenlere gitmektedir. Ülkemizde 25 Bin Dolar kişi başı milli gelir hedefine ulaşmak için mühendisliği mutlaka tasarımda kullanmalıyız.

 

Hükümetimizin 2023 hedefleri içinde Türk markalı bir otomobil yapılması bulunmaktadır. Bu konuda iş adamlarımızdan adım atmaları ve gerekli desteği verileceği hükümetimiz tarafından sıkça söylenmesine karşın iş dünyasında bu konuda isteksizlik görülmektedir. Bunun da temelinde İş dünyasının yaptığı yatırımların ortalama 5-6 yılda geri almasıdır. Otomobil üretmek için yola çıkacak firmanın önündeki en büyük sorun; otomobil pazarında müşteri beklentileri doğrultusunda üretim için proje çalışmalarının uzunca bir zamana  ve yüksek sermayeye ihtiyaç duyması gelmektedir. Bunun yanı sıra dünyada bu konuda yüksek sermayeli, yılların tecrübesine sahip birçok büyük oyuncuların da pazarda yer alması da ayrı bir sorun olarak karşılarında durmaktadır.

 

Araç üretiminde yola çıkacak bir firmanın;

1-         Aracın seri üretime başlayacağı tarihi göz önüne alarak; hedef ülke pazarlarında müşteri beklentilerinin belirlenmesi için anketler yaptırması,

2-         Çıkan anket sonuçlarına göre Mekanik aksamı, elektrik aksamı, motor, şanzıman, iç dizayn, şasi ve kaporta v.b. işler için proje ekiplerinin oluşturması ve oluşturduğu her proje grupları için ayrı ayrı bütçelerin belirlenmesi,

3-         Tasarlanan Aracın Prototipinin yapılması ve çalıştırılması,

4-         Bu aracın yıllık üretim kapasitesi göz önüne alınarak; fabrikanın projelendirilmesi, imalathanelerin ve üretim bantlarının imalatı ile tesisin üretime hazır hale getirilmesi,

5-         Fabrikanın üretime başlaması ile birlikte her hedef ülke için istenen güvenlik testlerinin yaptırılması, sertifikaların alınması,

6-         Hedef ülke pazarlarında satış hizmetlerini sağlayacak firmaların seçimi ve satış elemanlarına eğitilmesi,

7-         Hedef ülke pazarlarında satış sonrası bakım onarım hizmetlerini verecek firmaların seçilmesi ve teknik eğitimlerinin verilmesi

8-         Hedef pazarlarda reklam kampanyalarının yapılması gibi kabaca özetleyeceğimiz zorlu aşamalar bulunmaktadır.

 

Rusya ve İran gibi birçok ülkede araç üretilmekte; fakat bu araçlar dünya pazarlarında müşteri beklentilerini karşılamadığı için de dünya pazarlarında yer alamamışlardır.

 

Unutmamamız gereken diğer önemli bir noktada otomobil sektöründeki yoğun rekabete Amerika'nın Detroit kasabasında bulunan dünyaca ünlü markaların üretim merkezleri de dayanamadı. Birçok firma fabrikalarına kilit vurdu ve o firmalarda çalışanlar yaşadıkları kenti terk ettiler.

 

Hükümetimizin hedefleri noktasında son dönemde 2 önemli fırsat ortaya çıktı. Bunlardan birincisi Ford Otosan'ın Türkiye'de bir ilke daha imza atarak 1.300 mühendisini aynı çatı altına toplayacağı yeni mühendislik merkezinin temeli Sancaktepe'de atıldı. 60 milyon liralık yatırımla inşa edilecek Ford Otosan Mühendislik Merkezi, Türkiye'nin özel sektördeki en büyük Ar-Ge üssü olacak. Grup geçen yıl cirosunun yüzde 2,63'ünü Ar-Ge yatırımlarına ayırarak, Türkiye'nin 2023 hedefini 10 yıl önceden yakalamış oldu.

 

İkincisi 2011 yılında New York şehrinin taksilerinin yenilenmesi işi Nissan firmasına ihale edilmiş ve o dönemde Nissan'a ciddi rakip olarak Türkiye'den katılan ve ihalede elenen Karsan ve Ford Otosan'ın teklif ettiği Taksilerde çok büyük beğeni toplamışlardı. İhale sonrasında yapılan itiraz geçtiğimiz ay New York mahkemesi tarafından kabul edilerek Ekim 2013 tarihinden itibaren teslimi planlanan araçlarla ilgili işlemler durdurulmuş. Bu sonuca göre de ihalenin yeniden tekrarlanacağı gündeme gelmiş bulunmaktadır.

 

Gelinen bu noktada; ülkemizdeki ilgili bakanlıkların, özel sektördeki ilgili firmaların, ilgili meslek örgütlerimizin ve Üniversitelerimizin temsilcileri bir araya gelerek. Hazır olan Taksi konseptimiz ile ilgili olarak başta New York Taksi ihalesi ve bunun yanı sıra ülkemizde turizmde öne çıkmış İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla gibi şehirlerimizdeki Taksilerin değiştirilmesinden başlayarak diğer ülke pazarlarına da Taksi konseptimiz ile aşama aşama nüfuz edebiliriz.  

 

Bilgin AKBAL

Elektrik Yük.Müh.