dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2325.4
  • BIST
    9104.24
  • BTC
    69955.93$

Acıbadem Üniversitesi Mezuniyet Töreni

25 Haziran 2017, Pazar 11:22

Eğitim yılı sona ererken okullarından mezun olanlar için yapılan kep atma törenleri hem öğrenciler hem de aileler için günümüzde büyük önem taşımaktadır. Geçen yıl eşimle yeğenimizin Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesindeki mezuniyet törenine katılmıştık. Yeğenimizin annesi, babası, dedesi, babaannesi, kardeşi de Maraş'tan gelip törene katılmışlardı. Cübbe ve keplerini giyerek sahneye çıkışları, diplomalarını almaları, sınıf arkadaşlarıyla birlikte keplerini atmaları, resimlerin çekilmesi hepsi yaşanması gereken bir heyecan ve güzel görüntülerdi.

Yıldız Üniversitesinden mezun olduğum yıllarda böyle törenler yapılmazdı. Diplomamızı almak için Rektör Yardımcısı Hocamızın odasına gider, Hocamızın huzurunda meslek yeminizi eder ve diplomamızı alarak eve dönerdik. Yıllar sonra 2010 yılında Yıldız Üniversitesi Mezunlar Derneğinden bizler için bir mezuniyet töreni düzenlediklerini belirten davet aldım. Aynı daveti sınıf arkadaşlarımda almışlardı. Okula gittiğimizde bizler için getirilmiş cübbe ve kepleri giyerek, arkadaşlarımla birlikte bizlerde fotoğraflar çektirip keyifli ve hoş bir zaman geçirmiştik.

Geçtiğimiz hafta Acıbadem Üniversitesi MYO Biomedikal Bölümü mezuniyet törenine katıldım. Mütevelli Heyet Başkanı Mehmet Ali Aydınlar Bey konuşmasında Hastane işine başladığı yıllarda hastanemizdeki elektrik teknisyeni hastanenin elektrik ve telefon işlerinin yanı sıra medikal cihazlarında problemlerine baktığını, bugün medikal cihazların bakım ve tamirleri Biomedikal Teknisyenlerinin ve Mühendislerinin konusu olduğunu, Acıbadem Üniversitesi eğitim gören Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Mühendislik Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulu olmak üzere toplam 21 farklı bölüm okuyan öğrencilerimiz kısa adı CASE (Center of Advanced Simulation and Education) olan İleri Düzeyde Simülasyon ve Eğitim Merkezi ile desteklenmiş eğitimin, üniversite öğretim üyeleri tarafından mevcut müfredat kapsamında verilmekte olduğunu söylediler.

Üyesi olduğum Elektrik Mühendisleri Odasından 2012 yılında Bilgisayar Mühendisleri Odasının kurulması ile bugün bünyesinde sadece Elektrik Mühendisleri, Biomedikal Mühendisliği ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bulunmaktadır. Benim meslek lisesine başladım yıllarda da sadece Elektrik Bölümü vardı. Elektronik Haberleşme, Bilgisayar ve Biomedikal bölümleri daha sonraki yıllarda kurulmaya başladı. Meslek Lisesinde ve Üniversitede laboratuvarlar ve uygulama alanları da çok yetersizdi, hatta yok gibi idi. Mezun olduktan sonra mesleğimiz uygulamasını iş sahalarında öğrenirdik.

Daha önce gezme imkanı bulduğum Acıbadem Üniversitemizin dünyada 2. Sırada yer alan bu merkezi Klinik Simülasyon Eğitim Bölümü ve Endoskopik/Robotik Cerrahi Eğitim Bölümü olmak üzere 2 kısımdan oluşup 2013 yılının Ekim ayından itibaren 41.068 kişi Klinik Simülasyon Bölümünde, 9.569 kişi de Endoskopik/Robotik Cerrahi Bölümünde olmak üzere toplam 50.637 kişi/gün eğitim vermiş.

Klinik Simülasyon Eğitim Merkezinde; Ayakta tedavi odası, Yatarak tedavi odası, Acil Servis, Yoğun bakım ünitesi, Operasyon Teslim Odası, Beceriler Laboratuvarı, Ambulans, Kaza Sahnesi, Hemşire Simülasyon Laboratuvarı, İlaç Hazırlama Odası, Bilgilendirme Odaları, Kontrol Odaları, Toplantı odası gibi alanlarda klinik ortamlar yaratılarak eğitimler verilmektedir. Görevli Eğitmenler katılımcıların becerilerini geliştirmek için; Tıbbî senaryolar, klinik olaylar ve kritik prosedürler tasarlamak için tam vücut hasta simülatörleri (bebek, çocuk ve yetişkin) kullanmaktadırlar. Eğitim gören 41.068 kişinin %79'unu üniversitenin kendi öğrencilerinden teşkil ederken, %21'ini üniversite dışından gelen katılımcılarından oluşturmaktadır.

Üniversitemizde öğrenim gören tüm öğrencilere merkezde Temel Yaşam Desteği Eğitimi verilmektedir. Tıp Fakültemizin her öğrencisi 6 yıllık öğrenim süresi boyunca toplam 657 saat CASE'de beceri ve simülasyona dayalı eğitim görmektedir.

Ağırlıklı olarak mezuniyet sonrası 12 farklı cerrahi branşta eğitim verilen İleri Düzeyde Laparoskopik Ve Robotik Cerrahi Eğitim Merkezinde; Temel ve İleri Robotik Cerrahi Eğitim Programı dersleri verilmekte ve 2016 sonu itibarı ile Endoskopik/Robotik Cerrahi Bölümünde eğitim gören 9569 kişinin yaklaşık yarısını yurtdışı katılımcılar oluşmuş. Uluslararası kurs katılımcı sayısının yüksek olması da üniversitenin tanıtımına önemli bir katkı sağlamış. CASE Endoskopik/Robotik Cerrahi Bölümünde toplam 329 kurs düzenlenmiş ve medikal simülasyon alanında ulusal ve uluslararası katılımcılar için de toplam 6 kez eğitici eğitimi kursu düzenleyerek önemli bir başarı sağlamışlardır.

CASE; Avrupa Birliğinin bir alt komisyonu olan NASCE (Network of Accredited Skills Centers in Europe) tarafından Avrupa'da akredite edilmiş 8 merkez arasında yer almış ve medikal simülasyon eğitimi veren merkezlerde standardizasyon sağlamıştır. Bu standardizasyon yönetim, eğitim için gerekli altyapı ve ortam oluşturulması, eğiticilerin konuyla ilgili yetkinlikleri, eğitim metodolojisi, kullanılan eğitim materyallerinin hedef kitleye uygunluğu, değerlendirme yöntemleri ve finans kaynaklarını içermektedir. aynı zamanda ABD kökenli dünya çapında bir organizasyon olan SSIH SSIH (Society for Simulation in Healthcare) tarafından akredite edilmiş Avrupa'daki tek merkez olma özelliğine sahiptir. Ayrıca CASE'de çalışan öğretim üyeleri; NASCE organizasyonun yönetim kurulu ve akreditasyon kurullarında aktif görev alarak da ülke tanıtımımıza önemli katkılar sunmaktadırlar.

CASE 28 Nisan 2016'da robotik cerrahi alanında Küresel Eğitim Merkezi (Global Training Center) vasfını kazanmıştır. Bu sayede merkezin verdiği robotik cerrahi alanındaki eğitim sertifikaları tüm dünyada geçerlilik kazanmış ve ayrıca CASE dünyanın herhangi bir ülkesindeki robotik cerrahi eğitimi almak isteyen cerrahlara online randevu verme imkanına kavuşmuştur. Merkezim 16 Ekim 2014 tarihinde ise dünyada sadece iki merkezin sahip olduğu “Center of Excellence” Mükemmel Merkez ünvanına ABD kökenli CAE Academy tarafından layık görülmüştür. Bu ünvana layık görülen diğer üniversite ise simülasyon konusunda (innovatif) yenilik yapma yaklaşımları nedeniyle ABD'deki Toledo Üniversitesidir.

CASE kurulduğundan bu yuna medikal simülasyon konusunda ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara ev sahipliği yanı sıra uluslararası birçok bilimsel faaliyetlere Poster, Sözlü Sunum ve Konuşmacı olarak katkı sunmuşlar ve TÜBİTAK TEYDEB kapsamında ARGE Projeleri üzerinde çalışmalar yapan, Tıp Bilimine büyük katkılar sağlayacak, gurur duyacağımız öncü bir merkezdir.

Bilgin Akbal
Elektrik Yük.Müh.