dore okulları
Malatya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2423.5
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64128.44$

'Ağbaba'sız listede Çalık ikinci olurdu

08 Nisan 2015, Çarşamba 08:47

Seçim startının verildiği günden itibaren yaşanan aday adayları furyasının son günü de bitti. Partiler aday gösterdikleri isimleri Yüksek Seçim Kurulu'na verdi. Bu listelerin büyük bir çoğunluğunda sürpriz yaşanmazken bazı milletvekili aday adaylarına haksızlık yapıldığı söylemleri de sokaklarda dolaşır oldu.

GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI NASIL GELDİ?

Listeler açıklanmadan önce özellikle Ak Parti'nin göstereceği adaylarla ilgili birçok şayia dolaşıyordu.  Öznur Çalık isminin listede birinci sırada olması sürpriz değildi. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi'nin birinci sıradan aday göstereceği ismin belli olması hasebiyle Öznur hanımın yeri garantiydi. “CHP'nin birinci sıra adayı Veli Ağbaba yapılırsa, Öznur Çalık iktidarın birinci adayı olur” deniliyordu.

İktidar partisine yüzde 70 oranında oy veren Malatya'nın bir bakanlığının dahi olmaması geçmişte büyük eleştirilere yol açmıştı. Bu eleştirilerin akabinde Öznur Çalık'a yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilerde “Bakanlık vermiyorsanız en azından muhalefet partisinin yaptığını yapın. Genel Başkan Yardımcılığı görevi bu tür eleştirileri bertaraf edecektir” deniliyordu. Nitekim Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra oluşturulan Ak Parti üst yönetiminde Öznur Çalık ismini gördük.

ÇALIK, AĞBABA'YA DUACI OLSUN

Muhalefetin birinci sıraya koyduğu Veli Ağbaba ismi Öznur Çalık'ın ikinci sıradan gösterilmesine en büyük engel oldu. Çünkü Taha Özhan ismi siyasi potansiyele sahip görünüyordu. Dolayısıyla Taha Özhan'ın hakkı birinci sıraydı. Öznur hanım birinci sırayı alması konusunda Veli Ağbaba'ya ne kadar dua etse azdır.

MALATYALI KİMLİĞİ Mİ?.. O DA NE?

Taha Özhan ile ilgili bir iki kelam etmek gerekirse, Başbakan Davutoğlu'na hayli yakın olduğunu söyleyebiliriz. Durum böyle olunca Malatyalı kimliğini öne çıkaramayan ve Malatya'da da fazla esamisi okunmayan Taha Özhan, Ak Parti vitrininin atanmış sürpriz ismi oldu.

BAL YAPMAYAN ARI MİSALİ

Mustafa Şahin'in ismini gördüğümüz anda da beklentilerimizin dışında bir listeyle karşılaşmış olduk. Ömer Faruk Öz gibi mücadeleci, nefer ve samimi bir isim yerine Mustafa Şahin gibi çok gezen ancak bal yapmayan arı misali bir ismi görmek benim gibi birçok insan için sürprizdir. Malatyalı seçmen, “28 Şubat Mağduru Edebiyatı” yapan ve Meclis'te dilinden çok yumruğuyla anılan bir vekil adayı görmek istemez kanımca.

MALATYA'DAKİ 65 ADAY ADAYINA HAKSIZLIK YAPILDI

Nurettin Yaşar, İstanbul'da aday adaylığını açıklayan bir isim. Bu ismin Malatya'ya kaydırılması, Malatya'daki 65 aday adayına saygısızlık olarak yorumlanabilir. Nitekim kulislerde bu sözümüzü teyit edecek lafların dolandığını herkes biliyor. MİAD'daki çalışmaları sırasında kamuoyu önüne çıkan, yakın çalışma arkadaşları tarafından soğuk tavırlarıyla anılan bir isim olan Nurettin Yaşar'ın seçmen gözünde nasıl bir imaj bırakacağı merak konusu. Bu ismin yerine Serap Yaşar gibi gerçekten mağdur, gerçekten milletin aynası ve gerçekten Malatya için çalışmaya aday bir ismin düşünülmemiş olmasını anlayamıyorum.

TÜFENKÇİ'NİN KARNESİ ZAYIF

Gelelim bu listenin sürpriz olmayan diğer isimi Bülent Tüfenkçi'ye. Listede olması sürpriz değildi ancak listenin 5. sırasında olması bence büyük sürprizdi. Çünkü normal şartlarda bu listeye 3. sıradan girmesi bekleniyordu. İl Başkanlığı yapmış bir ismin yerine Mustafa Şahin'in gösterilmiş olması, il başkanının başarısızlığı olarak yorumlanabileceği gibi Mustafa Şahin'in de genel merkez tarafından taltif edildiği anlamına gelebilir. Bülent Tüfenkçi, yakınlık gösterdiği isimler sayesinde il başkanı olmuş, daha sonra da vekil aday adaylığını açıklamıştı. Kamuoyu önünde fazlaca itibar görmeyen Tüfenkçi isminin 5. sırada olması siyasi acemilik olarak da yorumlanabilir. Prof. İbrahim Gezer ve Ömer Faruk Öz gibi isimler listenin son sıralarında yer almış olsa kayıp veya kaçak oyların da partiye akmasını sağlayabilirlerdi.

DİĞERLERİNE YAPILAN MUAMELE TAŞKIN'A DA MI?..

Ak Parti listesindeki son isim olan Bayram Taşkın, sadece yer doldurmak adına konulmuş gibi geliyor. Malum olduğu üzere Malatya'nın 6 vekilinden biri muhalefete gidiyor. Hatırlanacağı gibi, daha önce Malatya'nın 7 vekilliği varken 7. sırada iş adamı Ahmet Durmuş aday gösterilmişti. Sonraki seçimde Malatya'nın vekillik sayısı 6'ya gerilemiş, bu durumda Ak Parti 6. sıraya avukat Abdullah Eraslan'ı koymuştu. Bundan önceki son genel seçimde ise 6. sırada Şanal Tosun vardı. Bu 3 aday da seçilememiş, ancak sonuncu aday olan Şanal Tosun, Malatya'nın ekstra vekili gibi hareket etmişti. Bugüne kadar, yapılan organizasyonlarda her daim görünen, Malatya'nın sıkıntılarını her platformda dile getiren Şanal Tosun, gayet güzel bir performans sergiledi. Şimdiki listenin son sırasında olan ve seçilmesi hemen hemen sürpriz olarak görülecek Bayram Taşkın, eğer Şanal Tosun gibi hareket eder ise önümüzdeki yerel veya genel seçimlerde önemli bir konumdan aday gösterilebilir. “Gösterilebilir” diyorum burada normal olanını dile getiriyorum. Geçmişten saydığım 3 isim için Ak Parti'de maalesef böyle bir uygulama yapılmadı. Yapılması gerekiyordu. Son yerel seçimlerde Şanal Tosun isminin olacağına yönelik ümitlerimiz vardı. Ancak, Malatya siyasetinin derin isimleri buna izin vermedi.

BEKLENTİLER MEVCUDUN TAM TERSİYDİ

Listedeki isimleri tek tek değerlendirmeye çalıştık. Kamuoyunun listeler hazırlanırken beklentilerini daha önce dile getirmiştik. Yeniden hatırlamak gerekirse, işte kamuoyunun beklediği liste:

1. Taha Özhan (Başbakanın danışmanı olması en büyük artısı)

2. Osman Timurtaş (Ak Parti Gençlik Kolları'nda yaptığı çalışmalar ve STK'lardaki aktif görevleri sebebiyle)

3. Prof. Dr. İbrahim Gezer (BİLSAM çalışmaları ve Akçadağ'lı olmasının getirdiği avantajlar sebebiyle)

4. Şanal Tosun (Daha önce de belirttiğimiz Malatya'nın 7. vekili gibi hareket etmesi sebebiyle)

5. Ömer Faruk Öz (Malatyalıların Meclis'te tutunabildiği tek dal olduğu için)

6. Bayram Taşkın (Aday adaylığı sürecinde verdiği mesajlarla, paralel yapıyı bir hayli rahatsız etmişti)

ADAYLIKTAN FERAGAT ETSEYDİ, SİYASİ TARİHİMİZE GEÇERDİ

Bu listeyi böyle tamamladıktan sonra Öznur Çalık'ın unutulduğunu düşünenler çıkabilir. Ancak kamuoyu beklentisi Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık'ın mevcut olan bu sıfatını koruyarak vekillikten feragat etmesi yönündeydi. Şayet Öznur Hanım böyle bir adım atmış olsaydı, yıldızını parlatıp, Malatya'nın siyasi tarihinde önemli bir yer edinmiş olacaktı.

AĞBABA, MALATYA MİLLETVEKİLLİĞİNİ TERCİH ETMEDİ…

Ak Parti cephesini bu şekilde değerlendirdikten sonra muhalefet partisi CHP'nin adaylarından Veli Ağababa ve Hulusi Porgalı isimlerine yoğunlaşalım. Veli Ağbaba, CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak bir hayli yol kat etti. Veli Ağbaba'yı defalarca bu satırlardan eleştirmiştik. Bu eleştirilerimizin tek ortak noktası Malatya'ya yapılan veya yapılmayan hizmetlere karşı duyarsızlığıydı. Gerçekten de Veli Ağbaba isminde bu özelliği görüyor ve eleştiriyorduk. Malatya'da muhalefetin olmadığını dile getiriyor, bununla ilgili elimizdeki doneleri kullanıyorduk. Yaptığımız haberler neticesinde bazı olumlu işlere imza atan ancak “Malatya Milletvekilliği”nden çok “Türkiye Milletvekilliği”yle oyalanan Veli Ağbaba, bu çalışmasının semeresini CHP yönetiminin birinci sıra adayı olarak almıştır. Daha önce de belirttiğim gibi Veli Ağbaba'nın birinci sırayı alması Malatyamızın önemli siyasetçisi (!) Öznur Çalık'a yaradı.

PORGALI, AK PARTİ'YE DARBE VURACAK

CHP milletvekili aday listesinin ikinci sırasında bulunan Hulusi Porgalı nev-i şahsına münhasır bir isim. Nitekim, kendi lisan-ı diliyle ifade ettiği gibi milliyetçi, muhafazakar ve sosyal demokrat biri. Geçtiğimiz yerel seçimde malum olduğu üzere CHP'nin Yeşilyurt Belediye Başkan Adayı idi. Aldığı 45 bin oyla, 300 bin nüfuslu Yeşilyurt'ta bir anda dikkatleri üzerine çekmişti. Sadece Yeşilyurt'ta değil Malatya'nın tamamında CHP'liler için umut oldu. 2011 seçiminde 290 bin oyla Ak Parti 5 milletvekili çıkartmıştı. CHP ise 8 bin 400 oyla ikinci vekilliği kıl payı kaçırmıştı. Sonraki yerel seçimde Ak Parti'nin oyu 274 bine, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 260 bine geriledi. Bu rakamları gözönünde bulundurursak, Hulusi Porgalı'nın CHP'nin ikinci vekili olması işten bile değil. Durum böyle olursa Ak Parti'nin “5 vekillik çantada keklik” yaklaşımı tamamen hayal olarak kalacak. Hatta 3 vekillikle idare etmek de gerekebilir Ak Parti için. Durum dediğimiz gibi olursa MHP'nin de bir vekilliği alacağını söyleyebiliriz.

BAĞIMSIZ ADAYLARI DA DÜŞÜNMEK GEREK

Bu değerlerdirmeyi yaparken bağımsız adayları da gözden kaçırmamak gerektiğini düşünüyorum.  Yaptığımız küçük çaplı kamuoyu yoklamalarında bağımsız adaylardan Münir Ölmeztoprak ve Ali Yalçın isimlerinin oy potansiyeli bir hayli yüksek görünüyor. Bu iki isme oy verebilecek seçmenin büyük bir çoğunluğu Ak Parti tabanına ait.

MUHAFAZAKAR KÜRTLERİN OYU HİÇBİR ZAMAN CHP'YE GİTMEDİ

Son söz olarak, kamuoyu önünde sıkça dile getirilen bir iddia var. “CHP'nin oyları HDP'ye kayacak” şeklindedir. Bu iddia gerçeği yansıtmamaktadır. Bunun birinci sebebi Hulusi Porgalı'nın halk indinde karşılık bulan bir isim olması, ikinci sebebi ise HDP'nin dinle-diyanetle mesafeli duruyor olmasıdır. Çünkü Malatya'nın Kürt nüfusu milli değerlere bağlı ve dindar olmakla biliniyor. Dolayısıyla HDP'ye herhangi bir partiden oy kayacaksa, dindar Kürtlerin oy vermediği CHP'den değil, Ak Parti'den olacaktır.