dore okulları
Malatya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2418.8
  • BIST
    9766.72
  • BTC
    66357.49$

Aile yapımıza müdahale!

29 Aralık 2015, Salı 08:12

MURAT ÇETİN / yorum-analiz

Toplumumuzu içten içe yiyip bitiren bir illetten bahsetmek istiyorum. Batı toplumlarının büyük bir kıskançlıkla baktıkları ve bozmak için ellerinden geleni yaptıkları aile yapımız maalesef çatırdamaya başladı. Batılılar kıskançlıkla bakıyorlar diyorum çünkü onlarda böyle bir müessese yoktur. Onlar için bir çocuk 18 yaşına gelmişse yuvadan uçup gitmelidir. Yuvadan uçup gittikten sonra ne anne evladı ne de evlat babayı tanımaz. Sadece özel günlerde aranıp sorulan, başka zamanlarda herkesin kendi yolunda ilerlediği bir yaşam biçimi vardır.

MÜKEMMEL YAPIMIZI, BOZUYORLAR

Bizde ise anne-baba, evlat gelin ve torunlar bir arada yaşarlar. Evlat değil 18 yaşına 58 yaşına da gelse üzerine titreyeceğimiz bir varlıktır. Herkes haddi-hududunu iyi bilir, herkes birbirini dünyanın bütün varlıklarından daha çok sever ve birbirine saygıda kusur etmez. İşte bu mükemmel yapımız maalesef son yıllarda bozulmaya yüz tutmuş durumdadır.

Fuhşu aşk, alkolü kafa dağıtmak ve kumarı köşeyi dönmek olarak lanse eden Batılılar ve içimdeki batı kafalılar maalesef bu güzelim yapıyı zorlamaya başladılar. Boşanmaların hayat normlarından biri gibi gösterildiği günümüzde, dağılan ailelerin çocukları ya fuhuş batağına, ya suç çetelerinin ellerine ya da uyuşturucunun kollarına terk ediliyor. Toplumumuzu içten içe kemiren bütün kötülüklerin elle tutulur en büyük müsebbibi ise uyuşturucu ve alkoldür.

KİMİSİ EFKARINDAN, KİMİSİ DE BEYNİNİ UYUŞTURMAK İÇİN…

Madde bağımlığı olarak andığımız uyuşturucu, alkol ve tütünle ilgili çeşitli sempozyumlar, seminerler ve kamu spotları hazırlanıyor olsa da aile olgusunun içini boşaltırsanız madde bağımlılığını da körüklemiş olursunuz. Ailelerin dağılmasından sonra alkolik ebeveynler ve uyuşturucu müptelası çocuklarısokaklara salıverilmiş olursunuz. Kimisi efkarından içer, kimisi kurtulduğu için içer kimisi de hayatın gerçekleriyle yüzleşmemek için beynini uyuşturur.

DESTEKÇİ LİSTESİ BİR HAYLİ KALABALIK

Madde bağımlılığıyla ilgili olarak önceki gün bir sempozyum tertip edildi. Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğini üstlendiği sempozyumun katkıda bulunları ise bir hayli kalabalık bir liste oluşturdu. Başbakanlık Tanıtım Fonu, Yeşilay Cemiyeti, Diyanet işleri Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TRT, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Yemen Uyuşturucu Derneği, Kırgızistan ve Bosna HersekYerel Yöneticileri, Malezyalı Psikiyatrist Dr. RusdiAbdRashid, Malatya Valiliği, İnönü Üniversitesi, Hayat Vakfı Malatya Şube Başkanlığı, BAM ve Yeşilay Cemiyeti Malatya Şubesi'nin katkı sağladığı sempozyum büyük ilgi ve takdir gördü.

DESTEK TELGRAFLARI DA GELDİ

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımızın eşi Sare Davutoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Malatya milletvekillerimiz Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Taha Özhan ile Nurettin Yaşar ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in telgrafla desteklerini bildirdikleri sempozyumun ilk gününde Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan bir film gösterildi.  İlk günkü konuşmaları, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet İhsan Karaman, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Temindar Aytekin, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu I. Daire Başkanı Halil Koç, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa ve Malatya Valisi Süleyman Kamçı yaptı. Açış konuşmalarının ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından Madde Bağımlılığı ile ilgili bir gösteri sunuldu. Gösterinin ardından Sağlık Bakanlığı Tütün ve Bağımlılık Daire Başkanı Sertaç Polat, Uyuşturucu ile Mücadelede Devlet Politikaları konulu konferans verdi.

YUNUS NADİ KOLUKISA'NIN KONUŞMASI…

Yapılan bütün konuşmalarda madde bağımlığına sebep olarak, özetle yukarıda bahsettiğim konular gösterildi. Bu konuşmalardan biri de Malatyalı hemşerimizHSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa tarafından yapıldı. Bildiğiniz gibi ülkemizin sıkıntılı bir dönemini gün yüzüne çıkaran bir isim Yunus Nadi Kolukısa'dır. Sayın Kolukısa ile birlikte HSYK'dan 4 üye ve HSYK Birinci Daire Başkanı Halil Koç'un  bu sempozyuma katılacağı haberini alınca, HSYK'nın madde bağımlılığı ve uyuşturucuyla mücadele konusuna verdiği önemi daha iyi gördüm. Uyuşturucuyla mücadele konusunda farkındalığı artırmak adına HSYK belki de ilk defa kendi rutin toplantılarının haricinde bu kadar çok isimle temsil ediliyordu. Nitekim Yunus Nadi Kolukısa konuşmasının içinde buna da değindi.

HSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa'nın konuşmasından küçük bir paragraf sunmak isterim. Kolukısa konuşmasında “İlkokulu, orta okulu ve liseyi Malatya'da okudum. Halen de akrabalarımız vasıtasıyla Malatya'yla irtibatımızı kesmedik. HSYK'dan böyle bir sempozyum düzenleneceği ve bu sempozyuma katılıp katılmayacağımız sorulunca tereddütsüz buraya katılacağımı belirttim. Hem memleketimi görerek sıla-i rahim yapmakhem de topluma faydalı bir işe imza atmak için buna canı gönülden katıldım. Bildiğiniz gibi HSYK, hakim ve savcılar hakkındaki atamaları, terfi ve tayinlerini yapan en yüksek kuruldur. HSYK uyuşturucuyla mücadeleye verdiği önemi anlatmak açısından bir daire başkanımız ve 4 tane de kurul üyemizi buraya gönderdi. Bizim ihtisas konularımızdaki çalışmalarımıza dahi bu kadar yüksek katılım sağlanmıyor. Burada bu konuya verdiğimiz önemi göstermiş oluyoruz. Uyuşturucuyla mücadele açısından bir tarama çalışması yaptırarak şikayetleri öğrenmek istedik. Aldığımız şikayetler sonucunda mahkemelerimizin belli konularda ihtisaslaşması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konu önemlidir. Mutlaka bir yargılama faaliyetini gözlemişsinizdir. Uyuşturucuyla mücadele için ihtisas mahkemesi kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa'nın bir çok ülkesinde ihtisas mahkemeleri var. Bizde de HSYK Birinci Dairesi bir karar aldı. TMK açısından uyuşturucuyla mücadele için 2. Ağır cezaları görevlendirdi. Bunlar uyuşturucuyla mücadele ihtisas mahkemeleri olmuştur. Yüksek mahkeme açısından da Yargıtay'da 10. Dairemiz vardır. Ben orada da görev yapmış biriyim. Uyuşturucuyla mücadele açısından çok önemli kararlar alındı orada. Bu açıdan biz ihtisas hususunu değerlendiriyoruz. Hakim ve Cumhuriyet savcılarımızı bu konuda eğitim çalışmalarına alıyoruz. Adalet Bakanlığımızla eş güdüm içerisinde bu çalışmaları yapıyoruz. Bilgilendirme ve farkındalıkları artırmayı amaçlıyoruz. Bu eğitimde de verilen kararlarda uyuşturucuyla mücadele konusunda nasıl katkı sunabileceğimizi hakim ve savcılarımıza anlatıyoruz. HSYK, hakim ve savcılarımıza yön veriyoruz. Buraya bu kadar büyük katılımı sağlayarak uyuşturucuyla mücadele konusundaki farkındalığımızı gösterdiğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

HAFTA SONU, 10 TANE OTURUM VAR

Yunus Nadi Kolukısa'nın bu konuşmasının ardından o günkü oturumlar bitmiş oldu. Önümüzdeki 2 gün boyunca oturumlar devam edecek. Hafta sonu 10 tane daha oturum yapılacak. Oturum başlıkları şöyle: Madde Bağımlılığında Mevcut Durum: Dünya, Türkiye ve Bölge, Gençlik ve Madde Bağımlılığı: Rehberlik, Koruyucu ve Önleyici Faaliyetler, Bağımlılık Yapan Maddeler ve Bağımlılık Süreci, Tıbbi Tedavi ve Madde Bağımlısını Bekleyen Tehditler, Madde Bağımlılığı ile Mücadele: Toplum, Aile, Okul, Madde Bağımlılığı ile Mücadele: Devlet Kurumları, Madde Bağımlılığı ile Mücadele ve Medya, Madde Bağımlılığı ile Mücadele: Yerel Yönetimler, Madde Bağımlılığı ile Mücadele: Sivil Toplum Kuruluşları, Madde Bağımlılığı ile Mücadele: Din.

Toplumda uyuşturucu, alkol ve tütün bağımlılığı açısında farkındalık oluşturulmasını amaçlayan bu tip toplantıların devam etmesi temennisiyle bugünkü yazıma son veriyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun.