dore okulları
Malatya
10 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Allah’ın Malatya’ya lütfu: Alıç Kalp dostu yabani alıç hasadı başladı

27 Eylül 2024, Cuma 18:36
Allah’ın Malatya’ya lütfu: Alıç Kalp dostu yabani alıç hasadı başladı

Alıç… Dağlarımızda kendiliğinden yetişen yabani meyve… Alternatif tıpçıların kimilerine göre “ölümden başka her hastalığa çare”… Altın sarısı, al kırmızısı, turuncu renkli, hafif mayhoş tadıyla dağların yabani meyve kralı… 
İşte tam mevsimi… 
Alıç hasadını görüntülemek üzere Malatya’dan yola çıktık. İstikamet Yazıhan üzerinden cevizi ile ünlü Hekimhan köyleri… Yazıhan’ın Fethiye köyünü geçtikten sonra yol kenarlarında karşılaşıyoruz bu mübarek yabani meyve ile… Mevsimin ilk alıçlarını tadacağımız için heyecanlanıyoruz.  Dağlarda doğal olarak yetişen alıçları sahipsiz sandığım için, durup hemen koparmak ya da olgunlaşmış ve toprağa düşmüşleri toplamak istiyorum. Yol arkadaşım Yusuf Çalık, beni uyarıyor, “Hayır Alişan abi, helal olmaz, bunların sahipleri var, bizi vururlar” deyince tatmaktan vazgeçiyorum. Meğer şu coğrafyada gözümüzün görebildiği uçsuz bucaksız dağları süsleyen her bir alıç ağacının sahibi varmış! 
Mübarek meyveyi seyretmek ve bir iki fotoğrafını çekmekle yetinip yola revan oluyoruz. Yazıhan ile Hekimhan sınırındaki Erecek Köyü’nün Muhtarı Mehmet Ali Yiğit bizi bekliyor. Alıç hasadını ve tarlalarını gezerken bize rehberlik yapacak. 
Nihayet alıç hasadının yapıldığı ilk bahçeye ulaştık. Bahçe sahibi Nurettin Ulutaş elindeki uzun sırıkla ağaç dallarına vuruyor, yerde serili mavi renkli ğılalara dökülen alıçlar aile fertleri tarafından toplanıp kasalara konuluyor. 
Çiftçi Nurettin bir yandan alıç çırparken bir yandan da söyleniyor. Nasılsa bir gazeteci ayağına kadar gelmiş, hemen dert yanmaya başlıyor “Ne olacak bizim halimiz, biz emek veriyoruz, tek tek topluyoruz, güneşin altında akşama kadar yorgun bitap düşüyoruz, bizim elimizden 20 liraya alıp 50-60 liraya satıyorlar” 
Bütün üreticilerin, çiftçilerin, köylülerin kaderi de aynı değil mi? Hangi çiftçi ürettiğinin karşılığını alabiliyor ki? Hangi köye, hangi tarlaya, hangi yaylaya gitsek aynı dert…
Alıç toplayanlar arasında gördüğümüz 85 yaşındaki Hatice Teyzemize kulak veriyoruz.  “Oğlum benim küçüklüğüm, gençliğim hep bu ağaçların dibinde ya da başında geçti, az mı topladık, az mı bu alıçlarla reçel yaptık”. Bir yandan da içinde ukde kalmış bir yarasını dillenmekten çekinmiyor, “Ah ah neler, neler çektim ben, benim kocam eve kuma getirdi!” 

Erecek köyündeki çekimlerimizi tamamladıktan sonra tekrar yola koyulduk, bu sefer Alican ve Tahtalı köylerini geçip Dikenli’ye vardık. Dikenli Köyü, tam bir alıç cenneti, nereye baksak sarı, turuncu ve kırmızı renkte alıç ağaçları görüyoruz. Köylüler tarafından silkelenen, toplanan ve kasalara konular alıçlar “toptancılar” tarafının alınıp kamyonlarla, kamyonetlerle taşınıyor. Yol üzerinde alıç taşıyan çok sayıda araçlara rastladık. Köy Muhtarı Mehmet Ali Yiğit’e soruyoruz, bu civarda, yaklaşık 10-15 köyde yılda ortalama ne kadar alıç hasadı yapılıyor? Tahmin yapmak çok zor, çünkü resmi rakam yok, ilkel usullerle toplanıp ilkel usullerle satılıyor. 500 ton civarında alıç hasadının yapıldığı tahmin ediliyor. Rekoltenin tahmin edilmesi zor ancak, kalite konusunda burada yetişen alıcın lezzet, kalibre ve aroması yönünden hiçbir coğrafi bölge ile kıyaslanamaz. Her ağacın, her renkteki alıcın tadı bambaşka… 
Malatya genelinde en çok alıç ağacının yetiştiği bölge Hekimhan, Akçadağ ve Yazıhan olarak biliniyor. Malatya genelinde alıç hasadının rekoltesi binlerce ton tahmin ediliyor. Allah’ın bu bölgelere ve dağlara bahşettiği büyük bir nimet… Malatya genelinde dağlarda bulunan alıç ağaçlarının hemen hemen hepsi kendiliğinden yetişmiş yabani alıç ağaçları… Vatandaşlar tarafından ekilen alıç ağacından bahseden kimse yok. Aslında devletimiz tarafından bu bölgelerde ciddi ve modern bir tarım politikası ve projesi uygulansa, dünyanın en büyük alıç üreten ülkesi olabiliriz. Üretilen bu alıçların sıcak satış dışında yan sanayi elde etmek için fabrikaların kurulması halinde ülkemize ciddi manada döviz kazandırır. Hem köylülerimiz hem de devlet kazanır, istihdama da çok büyük katkısı olur. Hem de kayısıya alternatif bir ürün kazandırmış oluruz. 
Başta Hekimhan köyleri olmak üzere Yazıhan ve Akçadağ bölgelerinde yetişen yabani alıç hasadı bu hafta itibariyle başlamış olup, hasat mevsiminin bir ay kadar daha devam edeceği bildiriliyor. 
Alıç dışında bu bölgelerde yine yabani olarak yetişen Sürsülük gibi başka yemişenlerin de toplanıp satıldığını hatırlatalım. Kısacası ülkemizin dağları ve ovaları adeta yabani meyve ve şifalı bitkiler cenneti… Ülkemiz şifalı bitki ve meyveler açısından başka hiçbir ülkeyle kıyaslanamayacak kadar zengin… 
Yeter ki bu zenginliğin farkında olalım, sahip çıkalım, tarımı destekleyelim ve bunu modern ve ciddi projelerle insanlığa kazandıralım.  
Alıcın meyvesinin ya da sirke ve marmelatının sağlığa faydalarından bahsetmeye gerek var mı? Başta kalp olmak üzere, kan dolaşımı iyileştirmesi ve kan spazmını gidermesinin yanı sıra hazımsızlık, ishal, karın ağrısı, şeker, hiperlipidemi ve hipertansiyona iyi geldiği bilimsel olarak ispat edilmiş. 
*******   
Not: Hekimhan alıcını sipariş için Mikail Gül: 0 541 969 87 65 ve Ahmet Turan Koç: 0 537 436 67 85… Kargo ile gönderilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

casibom-deneme bonusu-mariscostogo.com-concepcionbatres.com-www.charugraphics.com-www.salsamentariaelbohemio.com-imbedsoftware.com-maxtbarnes.com-www.skceunai.com-nehemiahdavid.org-wingsacademyedu.com-yawpareimages.com-