dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2325.5
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70265.98$

Artık kayısının dışına çıkmalıyız!

28 Ocak 2022, Cuma 09:26
Artık kayısının dışına çıkmalıyız!
 




Malatya neden Afyonkarahisar, Gaziantep, Hatay ve benzerleri gibi var olan değerlerini kullanmıyor?

Son zamanlarda 'Marka Şehirler' kavramını çok fazla duymaya başladık, çünkü İletişim ve ulaşımdaki gelişmelerle birlikte küreselleşme sınırları ortadan kaldırdı.

Küreselleşme rekabet ağını genişletti ve çeşitlendirdi, bu süreçte sadece ticari işletmeler arasında değil, dünya üzerindeki ülkeler ve şehirler de kendi aralarında turizm, yatırım, sanayi, işgücü alanlarında rekabet etmeye başladı.

Kendini diğerlerinden ön plana çıkaran, kendi kaynaklarını daha akıllıca kullanan, reklamını daha iyi yapan bölgeler zenginleşiyor, ürünlerine artı değer kazandırarak katma değerini yükseltiyor. 

Bu nedenle pazarlama alanına giren konularla, yerel ve ulusal yöneticiler daha yakından ilgilenmeye başladı ve pazarlamanın önemli konularından olan merak uyandırma, bilinirliliği artırma, güven duygusu verme ve marka kavramı ürün ve hizmet satışını kolaylaştırdığından, şehir pazarlamasında önemli bir yer aldı.

Marka olmuş her şehrin, insanların zihninde diğer şehirlerden farklı bir yeri bulunuyor, şehrin nasıl algılandığı önemli bir hale geliyor.

Buradan hareketle sözü Malatyamıza getirsem ve "Şu an marka olan neyimiz var?" diye sorsam, alacağım cevap "Kayısı" olur elbette.

Peki, neden kayısının dışına çıkmıyoruz veya çıkamıyoruz, neden sadece kayısıda takılı kalıyoruz?

-Malatyamızın tarihi var mı? Var, ama tanıtımı yapılmalı.

-Malatyamızın gastronomisi var mı? Var, ama tanıtımı yapılmalı.

-Malatyamızın sanayi ve sanayicisi var mı? Var, ama cazibe merkezi haline getirilmeli.

-Malatyamızın turizm merkezleri var mı? Var, ama yeterli hale getirilmeli.

-Malatyamız sağlık turizmi konusunda daha çok tanıtılmalı mı? Evet  

-Malatyamızda 2 tane üniversite var mı? Var. Bu, 50 bine yakın genç beyin var demektir.

-Malatyamızda şifalı su kaynakları var mı? Var, ama bilen yok.

"Peki, bu işleri kim yapacak?" diyenleri duyar gibiyim, ama ben her şeyi devletten beklemenin doğru olmadığına inananlardanım.

Tamam, belediyemiz ve kurumlarımız üzerine düşeni en iyi şekilde yapmaya çalışıyordur, ama Malatya Kalkınma Derneği (MAKADER) Genel Başkanı olarak diyorum ki; bu kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşları olarak bizlerin de destek olması gerekir.

Özellikle de Malatya dışında kurulan hemşeri dernekleri bu konuda daha aktif projeler üretmelidir.

Neden Hollanda peynirine beş çekecek Malatya peynirimizi, kahvaltılık kömbemizi, turşumuzu, salçamızı, tereyağımızı, Malatya Kebabımızı, vejetaryen mutfağımızı, Arslantepemizi, Battal Gazimizi, Ulu Camimizi, Surlarımızı, Kervansarayımızı ve Günpınar Şelalesi'ni, Beş Konakları, Sultan Suyu Harası'nı, Levent Kanyonunu, Arguvan’daki bulaşıkçı balıkları, Kanalboyu'nu, Darende Somuncu Baba Türbe ve Külliyesi'ni, daha sayısız tarihi ve doğal güzelliklerimizi tanıtmıyor, yokmuş gibi davranıyoruz?

Dünyayı Malatyalılar giydiriyor, Malatyalılar modayı yönlendiriyor, ama neden Malatya'da moda günleri yapılmıyor?

İşadamı hemşerilerimiz yeni ürünlerini Malatya’da yapsalar ne kadar büyük bir etki yaratır, ne kadar merak uyandırır, bir düşünün!

Güzel Malatyam için yazılarım devam edecek sevgili dostlarım.

Sağlıcakla kalın.

www.makader.org