dore okulları
Malatya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.46
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2439.1
  • BIST
    9908.63
  • BTC
    63578.26$

Bir sebze yemeği olarak 'LAHMACUN'

03 Nisan 2021, Cumartesi 12:16

 

 

”Lahmacun bir sebze yemeğidir.” Diye bir iddia ortaya atsam ne düşünürsünüz? Muhtemelen diyetisyen çıldırdı, artık takip etmeyelim dersiniz. Ancak içine sebze konulan bir yemeğe sebze yemeği demenin ne sakıncası olabilir ki diye sormak isterim.

Diyet yapmak, her şeyden önce psikolojik olarak zor bir eylemdir. İnsanın otokontrolü sağlaması her zaman kolay olmayabiliyor. Hele de oldukça güzel yemekler yapılan bir ortamda bulunuyorsa. Pazartesi diyete başlayan bir kişiyi salı günü doğum gününe davet etmek ona yapılacak en kötü şeylerden biridir. Ama bu durum kişiden kişiye değişir. Diyeti uyulması gereken, hayatı kısıtlayan kurallar bütünü olarak gören bir insanın iki seçeneği vardır. İlk ihtimalde o doğum gününe gitmez. İkinci ihtimalde doğum gününe gider, ikram edilen dolu dolu tabağın hepsini yer ve nasıl olsa diyeti bozdum diyerek o haftasını feda ederek bir sonraki pazartesiyi beklemeye koyulur. Her halükarda zararda olunan bu iki seçeneğe de ihtiyacınız var mı? Azap çekilerek yapılan bir diyet bir insana ne kazandırabilir ki? Her tartıya çıkışta rakamların azalışı insanı mutlu etse de süreci göz önüne aldığımızda bu bireylerin çoğunun aslında mutsuz olduğunu görüyoruz. Her evde yaşanan bir durumdur. Ailenin fertlerinden biri diyete başlar, ama o süreçte evde ne kalorili yemekler ne lezzetli tatlılar yapılır! Sanki bütün dünya o kişinin diyetini bozmak için işbirliği yapmış gibidir. Kısıtlamalar ve yasaklarla dolu bir liste uygulayan bu kişi evdeki yemeklere bakıp bakıp acı çekecektir. Ve böyle bir diyet uzun soluklu olmayacaktır. Oysa önceki yazılarımda da anlattığım gibi diyet genel itibarıyla insan beslenmesini düzenlemektir. Her şeyi yasaklayan, insanları kurallara mahkûm eden bir diyet asla verimli olmayacaktır. Böyle bir diyet sürecinin bitmesi için çırpınan bireyler hedeflediği kiloya ulaşır ulaşmaz hasret kaldığı besinlere yönelir. Vuslat anı öyle güzeldir ki yedikçe yer ve sonuç olarak daha kısa sürede verdiğinden daha fazla kilo almış olur. Günümüzde diyet kavramının insanlara itici görünmesinin temel nedeni budur. Oysa her zaman belirttiğim gibi diyet bir insanın beslenmesinin düzenlenmesidir. Katlanılabilir, uygulanabilir ve sürdürülebilir olmalıdır. Örneğin diyetinde lahmacun olmayan bir insan ömür boyu lahmacun yemeyecek ya da her lahmacun yediğinde vicdan azabı mı çekecek?

Bu yüzden, lahmacun örnek olmak üzere, ben hiçbir danışanıma sevdikleri besinleri yasaklamıyorum. Çünkü biliyorum ki onlar birer insan, duyguları var, sevdikleri şeyler var. Tüm bunlardan öte diyeti bıraktıktan sonra lahmacun gördüklerinde ne yapacaklar? Diyetteyken de sonrasında da lahmacun yemek oldukça normal bir eylem. Ben danışanlarıma porsiyon kontrolü yapmayı öğretiyorum. Böylece lahmacun da yiyorlar içli köfte de yiyorlar. Arkadaşları kebap yemeye giderken onlar haşlanmış brokoli yemek zorunda kalmıyorlar. Tabii burada haşlanmış brokoliyi atacak değilim, bence en güzel nimetlerden biri. Ama işte kebapla karşılaştırınca bir adım geride kalıyor maalesef. Beraber çalıştığımız sürece danışanlarım her şeyden yeterince yemeyi öğreniyor. Serüvenimiz sona erdiğinde ise porsiyon kontrolünü ve besinleri dengelemeyi öğrendikleri için kendi başlarına üstesinden gelebiliyorlar.

Lahmacuna gelecek olursak; et, sebzeler, yağ ve ekmek bileşiminden oluşan bu güzide yemeğimizi nasıl daha sağlıklı ve düşük kalorili bir şekilde tüketebiliriz biraz bahsetmek istiyorum. Evde hazırlayacaksanız içerisine koyduğunuz yağ miktarını azaltmanız otomatik olarak kalorisini azaltacaktır. Biz Malatyalılar her mahallede bir fırın olduğu için çok sık lahmacun yaparız. Ancak çoğu fırının kullandığı hamur miktarı fazla olduğu için gereksiz kalori alımına sebep olmaktadır. Klasik fırınlarda yapılan lahmacun yerine merdane lahmacununu tercih etmeniz de ekmek miktarını azaltacağı için kaloriyi dengeleyecektir. Hazır olup eve gelen sıcacık lahmacunun yanına hazırlayacağınız en güzel şey bol miktarda salata ve mevsim yeşillikleri olacaktır. Lahmacunun içini salata ile doldurarak daha tok tutucu ve daha lezzetli bir besine dönüşmesini sağlayabilirsiniz. Şimdi bu formdaki incecik bir lahmacun için ‘lahmacun bir sebze yemeğidir' desem, itiraz eden olur mu? Neyse biz devam edelim, salata ve yeşilliklerin kardeşi olmazsa olmaz limon var sırada. Atalarımız aslında bilmeden öyle sağlıklı lezzetler keşfetmişler ki! Lahmacunun yanında tüketeceğiniz salata ve limondaki C vitamini, etteki demirin emilimini artırıyor. Bu yüzden lahmacuna bolca limon sıkmayı ihmal etmiyor, yanına bir bardak da ayran alıp mis gibi karnımızı ve gözümüzü doyuruyoruz.

Lahmacunu bir sebze yemeği olarak ilan ettiğimize göre, herkese sağlık dolu haftalar dilerim. Bu yazıdan sonra koştur koştur lahmacun yiyecek olanlara da afiyet olsun. Porsiyon kontrolüne dikkat etmek şartıyla :)

Sağlıkla kalın.

Diyetisyen İrem ERCAN