dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2507.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64098.73$

CENNET MEYVESİ: NAR

15 Kasım 2020, Pazar 13:51

 

 


Değerli takipçilerim bugün sizlere hemen hemen tüm toplumlarda ve dinlerde kutsallık atfedilmiş olan bir meyveden bahsedeceğim. Konumuz bolluğun ve bereketin sembolü cennet meyvesi: Nar.

Yunan mitolojisinden Budizm'e, Zerdüştlük'ten İslamiyet'e kadar pek çok inançta nar meyvesi bolluğun, bereketin, sağlığın ve gücün simgesi olarak nitelendirilmektedir. Özellikle kutsal kitabımızda adı geçen bir meyve oluşu önemini artırmaktadır. Rahman Suresi 68. ayette cennetler kast edilerek ‘O ikisinde her nevi meyve ve hurma ve nar (ağaçları) vardır.' buyrulmaktadır. Yine En'am Suresi 99. ayetinde ‘O, gökten su indirendir. İşte biz her çeşit bitkiyi onunla bitirdik. O bitkiden de kendisinde üst üste binmiş taneler bitireceğimiz bir yeşillik; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar; üzüm bağları; bir kısmı birbirine benzeyen, bir kısmı da benzemeyen zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın! Kuşkusuz bütün bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır.' buyrulmaktadır. Ayette geçen tüm meyvelerin sağlık açısından sayısız faydası bilinmekle beraber bu meyvelerin aynı zamanda cennet meyveleri olması bizler için ayrıca çok değerlidir.
Ülkemizde de bol miktarda bulunan bu meyveye hak ettiği değeri veriyoruz bence. Gerek meyvesini, gerek suyunu, gerek ekşisini günlük beslenmemizde sık sık kullanıyoruz.

Narın sağlık açısından faydalarına bakacak olursak:
• Narda bulunan fitokimyasallar kansere karşı koruma sağlamaları başta olmak üzere enfeksiyonların ve kronik hastalıkların önlenmesi gibi faydalara sahiptir.
• Nar, tüm koyu renkli sebzeler ve meyveler gibi antioksidan içeriği en yüksek olan meyvelerden biridir. Tek bir nardan elde edilen nar suyu günlük C vitamini gereksiniminin neredeyse yarısını karşılayabilir. Ancak, kan şekerini hızla yükseltebileceği için özellikle diyabetli bireylerin meyve suyundan ziyade meyveyi posası ile beraber yemeleri daha iyi bir tercih olacaktır.
• Güçlü antioksidan özellikleriyle bilinen çoğu besinden daha fazla antioksidan bileşen içerir. Bu özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir, hücreleri hasardan korur.
• Nar, içeriğinde bulunan polifenoller sayesinde vücuttaki iltihabın azaltılmasına, hücre hasarının önlenmesine yardımcı olduğu için kanser ve pek çok hastalığa karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
• Kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu olarak bilinir, ancak kronik hasta olup düzenli ilaç kullanan bireyler ilaçları ile etkileşime girmemesine dikkat ederek tüketmelidir.
• Hafızayı ve bilişsel fonksiyonları güçlendirdiği için özellikle Alzheimer'a karşı da koruyucu olabileceği düşünülmektedir.
• Nar tanelerindeki çekirdeklerden dolayı iyi bir posa içeriğine sahiptir. Bu posa sayesinde kan şekeri ve sindirim hareketleri düzenlenir. Ancak aşırı tüketildiğinde bu çekirdekler böbrek hastalarında taş oluşturabilir. Safra kesesinde sorun olan bireylerde ağrıya sebep olabilir. Bu yüzden nar, ayva, armut gibi meyveleri tüketirken dikkatli olmakta fayda vardır.

Çoğu yörede mevsimi haricinde de kullanabilmek ve yemekleri lezzetlendirmek amacıyla nar ekşisi yapılmaktadır. Nar ekşisi de oldukça faydalı bir besindir. Ancak endüstriyel olarak üretilen nar aromalı sosları kesinlikle doğal nar ekşisi ile karıştırmamak gerekir. İçerisinde bir sürü katkı maddesi taşıyan bu ürünleri mutfağınıza sokmayınız.

Sözlerimi Nazan Bekiroğlu'nun şu satırları ile tamamlamak istiyorum:
“Bir gün cennete kabul edilirsek, derdim Nihade'ye, ‘Ömrüm; orada bir nar ağacının altında buluşalım, olur mu?'”


Sağlıklı günler dilerim.
İrem ERCAN