dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.63
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2503.4
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    62347.89$

Ekonomi Gazetecileri Derneği ve Küresel Isınma

24 Aralık 2016, Cumartesi 12:26

Kömür, Doğal Gaz ve Petrol v.b. Fosil Yakıtların kullanımı ile atmosfere yayılan sera gazları nedeniyle dünya ısısını hızla artırmaktadır. Bu durum hava sıcaklıklarını artırarak küresel ısınma sebep olmaktadır. Küresel ısınmanın sonucu buzullar erimekte, kıyı bölgeleri sular altında kalmakta, daha az kar yağmakta, bunun sonucu kuraklıklar yaşanmaktadır. İklim değişiklikleri ve kuraklık zamanla çevre kirliliklerine ve hastalıklara neden olacaktır. Küresel ısınma kontrol altına alınmadığı sürece, yakın gelecekte bunun sonuçlarını daha da kötü hissedeceğimiz öngörülmektedir. İklim değişiklikleri sonucu birçok tarımsal alanların ve canlıların yok olmasına sebep olacaktır.

Fosil Yakıtların yoğun olarak kullanıldığı alanlar; Konutlar, Sanayi, Tarım, Ulaşım ve Elektrik üretimi olarak sıralanmaktadır. Dünya üretimindeki %35'lik artış Küresel boyutta %18 karbondioksit artışına sebep olmaktadır. Bir bölgede kullanılan fosil yakıtın salmış olduğu gazlar atmosfere yayıldığından tüm dünya etkilemektedir. Eğer önlemler alınmadığı takdirde 2015 de 35 milyar ton olan Karbondioksit, 2030 yılında 75 Milyar tona, 2050 yılında 100 Milyar tona çıkması öngörülmektedir. Gelişmiş olan ülkelerde enerjiyi verimli kullanarak her geçen gün kullandıkları enerji miktarını azaltma üzerinde çalışırken, diğer taraftan Fosil yakıtların kullanıldığı Santralleri zaman içinde devreden çıkarak Yenilenebilir Enerjiye dönüşüm üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Çin, Hindistan, Afrika ve Güney Amerika kıtasındaki Gelişmekte olan ülkelerde de enerji kullanım miktarı da her geçen gün artmaktadır.

Özellikle, 196 ülkenin imzaladığı ve 73 ülkenin bir yıldan kısa bir sürede onayladığı Paris İklim Anlaşması enerji piyasalarındaki dönüşümün temel nedenleri arasında gösteriliyor. Paris İklim Anlaşması'nın etkileri uluslararası finans ve enerji piyasalarında hemen 2016 başından itibaren hissedilmeye başladı.

Paris Anlaşması öncesinde başlayan fosil yakıtlardan temiz enerjiye dönüşüm rüzgarı, tüm yıl boyunca enerji piyasalarının en önemli gündem maddesi oldu.

  1. Küresel sermaye fosil yakıtları terk ediyor
  2. Kömür Şirketleri Kepenk kapatıyor
  3. Elektrik üretiminde “kömüre güle güle” çağı
  4. Yenilenebilir enerjide rekorlar yılı
  5. Yenilebilir enerjiye dönüşüm giderek hızlanıyor

Fas'ın Marakeş kentinde 7-18 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP22) 22. Taraflar Konferansı ile bu adımlar desteklenmektedir.

Türkiye çapında sekiz yüzü aşkın üyesi olan Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), global dünyanın önemli öncelikleri arasında yer alan çevre ve küresel ısınma sorunlarının, kamuoyunun desteğini alarak çözümüne katkı sağlamak ve farkındalık yaratmak amacıyla her yıl düzenlemiş oldukları Küresel Isınma Kurultayının Sekizincisini 30 Kasım 2016 tarihinde İzmir Alsancak'taki tarihi Havagazı Fabrikası'nda kurultayın sloganı olan ‘'Enerjiyi Verimli Kullan, Geleceğe Yön Ver'' çağrısı ile iki oturum ve forum halinde gerçekleştirildi.

  1. Oturumda ‘'Enerjide Dönüşüm ve İklim Değişikliği'ne Medyanın Bakışı'' Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vatansever'in yönetiminde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları; Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı İsmail Uğural, Habertürk Gazetesi  Yazarı  Dilek Gappi, Hürriyet Gazetesi Yazarı Selim Türsen, Anadolu Ajansı Ekonomi- Finans Enerji Yayın Yönetmeni Fırat Gazel, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer  oldu.
  1. Oturumunda ‘'Enerjide Dönüşüm ve İklim Değişikliğine Genel Bakış'' konusu ele alındı. www.iklimekonomisi.org Editör- Gazeteci Pelin Cengiz'in yönetiminde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları; İnvenura Ceo'su Burak Karapınar, Günder Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü  Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, İZKA Tanıtım Dış İlişkiler Birim  Başkanı Nazlı Kayı  oldu.
  1. Forum bölümünde ‘'Enerjide Dönüşüm ve İklim Değişikliğine Bakış'' başlıklı sivil toplum örgütleri temsilcilerin katılımı ile devam edildi. Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak'ın yönetiminde gerçekleştirilen forumun katılımcıları ise şöyle oldu: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay,  Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Hacer Gemici, Karbon Emisyonu (Seragazı) Düşürme ve Kontrol Derneği Başkanı Ali Özcem Kılıç, Çevreci Enerji Derneği Başkanı Tolga Şallı.

Kurultayda bir önceki yıl 2015'te düzenlenen 7. Küresel Isınma Kurultay'ına katılan toplumun tüm temsilcilerinin yorum ve analizlerini ile kurultayın Forum bölümünde söz alan katılımcıların görüş, değerlendirme ve mesajlarının bir arada olduğu kitap dağıtıldı.  125 sayfadan oluşan kitap, Küresel Isınma'nın Türkiye ve dünyadaki etkileri ve acil alınması gereken tedbirler açısından "rehber" niteliği taşımaktadır.   

Küresel ısınma bize insanı çevreden ayrı düşünemeyeceğimizi göstermektedir. İnsan Haklarını incelendiğinde ana kriterleri olan;

  • İfade özgürlüğü; insanların düşünceleri özgürce ifade etmesi,
  • Din ve vicdan özgürlüğü; insanlar inançlarını istedikleri gibi yaşaması,
  • Müteşebbis özgürlüğü; insanlar dilediği işi seçme ve yapmakta özgür olması olarak görmekteyiz.

Son zamanlarda bu kriterlere, insanın çevre ve yaşam haklarının da ilave olması gerekliliği üzerinde durulmaktadır.

Yaşanabilir bir dünya için tüm insanlığın küresel ısınma ile mücadele etmesi gerekmektedir. İhtiyacımız olan enerjimizin üretiminde, tüm ürün ve hizmet üretimlerinde çevre dostu teknolojilerin yaygınlaştırılması için politikalar geliştirilmesi ve özendirici yaptırımlara gidilmesi gerekmektedir.

Bilgin Akbal

Elektrik Yük.Müh.