dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2324.4
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70850.81$

Ev sahibinin ölümü durumunda kiracılık sıfatı ne olur?

19 Ağustos 2022, Cuma 12:29
Ev sahibinin ölümü durumunda kiracılık sıfatı ne olur?

 

 

 

 

Hayatın kaçınılmaz bir gerçeği olan ölümle birlikte mirasçılar, miras bırakanın malları üzerinde tasarruf yetkisine sahip oluyor. Mirasçılar miras bırakanın kiraya verdiği mirası bakımından da hak ve yetkilere sahip oluyor. Miras bırakanın ölümü ile birlikte mirasçılar, kalan taşınmazlarda hali hazırda ikamet eden kiracıların, kiralanan taşınmazı tahliye edip etmemesi gerektiğini merak ediyor. Biz de bu haftaki yazımızda kiralanan taşınmazda bulunan kiracıların, taşınmaz sahibinin ölümü sonrasındaki hukuki durumunun ne olacağını anlatmaya çalışacağız.

Ev sahibinin ölmesi durumunda kiracı için kira sözleşmesi devam eder. Taşınmaz malikinin değişmesi, kira sözleşmesini geçersiz kılmaz. Ev sahibinin ölmesi ile birlikte mirasçılar kira sözleşmesini aynı şekilde devam ettirebilir veya sözleşmeyi yasal fesih bildirim sürelerine uyarak feshedebilirler.

Kira sözleşmesi, kiraya verenin ölümü ile sona ermeyecek olup, ev sahibinin ölümü halinde bütün mirasçılar kendiliğinden kiralayan sıfatını kazanır.

Mirasçılar veraset ilamı çıkartmak zorunda!

İlk olarak mirasçıların kiraya verenin ölümü ile birlikte veraset ilamı belgesi çıkartmaları gerekir. Bu aşamadan sonra ise mirasçılar kiracıya ihtarname çekerek kira bedelinden payına düşeni alabilir. Aynı zamanda mirasçılar söz konusu mülkü satışa çıkarıp, miras payı olan paylarını da alabilir. Bu durumda da mülkü satın alan yeni malik, bir ay içinde taşınmaza ihtiyacı olduğunu belirtir bir ihtarname çekip, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açarak kiracıyı evden çıkarma yoluna gidebilir.

Kiracının ölümü halinde kira sözleşmesi sona erer mi?

Kiracının ölmesi durumunda, kira sözleşmesi ölen kiracının mirasçıları ile devam eder. Kiracının ölümü ile, kiracılık hakkı elbirliği mülkiyeti ile bütün mirasçılarına geçer. Kiracının ölümü halinde kira sözleşmesi kendiliğinden sona ermez. Kiracının ölümü halinde ise yasal mirasçıları kira sözleşmesini feshedebileceği konusunda sorun yoktur.

Türk Borçlar Kanunu’nun 333. maddesinde düzenlendiği üzere; Kiracının ölmesi durumunda mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için isterlerse sözleşmeyi feshedebilirler. Ölen kiracının mirasçıları, kendiliğinden kira sözleşmesinin tarafı haline gelir. Kiracının ölmesi halinde kiraya veren kira sözleşmesini sonlandıramaz. Bu hak sadece ölen kiracının mirasçılarına verilmiştir. Ölen kiracının mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshedebilirler.

Türk Borçlar Kanunu’nun 356. maddesinde ise, kiracının ölümünde sözleşmenin sürdürülmesini isteyen, ölen kiracının ortakları veya bu ortakların aynı meslek ve sanatı yürüten mirasçıları ve ölen kiracı ile birlikte aynı konutta oturanlar, sözleşmeye ve kanun hükümlerine uydukları sürece, taraf olarak kira sözleşmesini sürdürebilirler. 

Ölen kiracının mirasçıları, kiracı ölmeden önce nasıl kira bedelini ödeme ve kanundan ya da sözleşmeden kaynaklanan diğer yükümlülüklerini yerine getiriyorsa aynı şekilde yerine getirmekle mükelleftir.