dore okulları
Malatya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2323.7
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70789.48$

Gümüşle imameyi buluşturan sanatçı: Banazılı Bülent 

31 Ocak 2023, Salı 12:02
Gümüşle imameyi buluşturan sanatçı: Banazılı Bülent 

Tespihin bizim dünyamızda ayrı bir yeri vardır. Tesbih hem stres atmak hem dini amaçlar için hem de sadece hobi olarak kullanılabilecek bir kişisel eşyadır. Tesbih tutkunluğu çoğu kişi tarafından araba tutkusuna da benzetilir. Tesbihin yeri özellikle erkekler için bu kadar önemliyken elbette tesbihleri özelleştiren de birçok parça ve özellik vardır. Tesbih imamesi bir tesbihin en önemli süsüdür de diyebiliriz. Ayrıca tesbih imameleri bir sanatkârın sanatını en iyi sergileyeceği tesbih parçasıdır. Daha şık ve daha zarif bir görüntü yaratmak için, tesbih imameleri tane uzunluğundan 4-6 kat kadar daha uzun ve büyük tasarlanır. Bazı tesbih imame modelleri boğumlarında hareket edebilen halkalar da barındırabilir. Kısacası tesbih imamesi bir tesbihi özelleştiren ve güzelleştiren önemli parçalar arasında yer alır.

İşte tespihi güzelleştiren bir sanatçı: Banazılı Bülent 

Evinin bir odasını atölyeye dönüştüren Bülent usta, küçücük bir boru parçası ile gümüşü işleyip bir araya getirip sanat eseri meydana getiriyor. Tabi bunun için el becerisinin yanı sıra bir hayal, bir ruh ve incelik gerekiyor. Bülent Usta göz, kalp ve el üçgeninde imamelere yeni bir şekil vermekte, farklı bir sanat eseri vücuda getirmekte… 
Geleneksel sanatlarımız arasında nerdeyse kaybolmaya yüz tutmuş imame sanatını yeniden hayata geçiren Banazılı Bülent, “Tespih sadece sıradan bir çekim aracı değildir. Elimizde her ne amaçla tutarsak tutalım, o bizim iç dünyamızı yansıtan farklı yağmur damlaları gibidir.” diyor. Banazılı Bülent sözlerine şöyle devam ediyor: 

 "Yaklaşık 3 milimetrelik boru üzerinde imameyi çalışıyorum. Yaptığım imamelerin boyu alışılagelmiş imamelerden çok daha uzundur. Ayrıca gümüş ve tespihin ham maddesini imamede kullanıyoruz. Bir imamenin yapım süresi 8-9 saati bulabiliyor. Buna tespih tanesi restorasyonu eklenirse bu 12 saate kadar uzayabiliyor."

Eserlerinin yurt içi ve dışından yoğun talep gördüğünü bildiren Kömürkara, şunları kaydetti:

"Yaptığım imameler klasik imamelerden daha uzundur ama yakışanı, ideal olanı yapmaya çalışıyorum. Şu anda tespih ve tespih sanatları bence altın çağını yaşıyor. Bunda sosyal medyanın çok büyük etkisi var. Herkesin elinde telefon, internet oylunca bu insanlara bir tıkla ulaşabiliyorsun. Dünyanın çeşitli ülkelerinden özellikle de bu sanatı bilen insanların ilgisi çok yoğun. Almanya'dan, Fransa, ABD, Avusturya'dan dünyanın dört bir yanına yaptığım eserleri gönderdim."

Yorumlar

  • yorum avatar
    Hasan mutlu
    31-01-2023 13:46

    Allah hayırlı eylesin inşallah çok güzel

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.