dore okulları
Malatya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2489.0
  • BIST
    9524.05
  • BTC
    61489.99$

Küresel Salgın, Belirsizlik ve Riskler

30 Mart 2020, Pazartesi 07:24

 

 

SESLİ MAKALE 

 

Çin'de başlayan salgın 3 ayda hızla bütün dünyaya yayıldı. Başta sağlık çalışanları dahil tüm çalışanlar ve evde duranlar hepimiz bu süreçte can derdine düştük. 

 Bilim adamlarının yoğun çalışmalarına karşın; bu salgını önleyecek ilacın ve aşının henüz bulunmamış olması, salgının hızla yayılmasının önlenmesi konusundaki başarısızlık ve bu sürecin ne kadar süreceğine ilişkin belirsizlikler farklı ön görülerin olmasına; 6 ay süreceği, 12-18 ay arası süreceği veya 2 sene süreceği gibi söylentilere sebep vermektedir. Bu süreçteki belirsizliklerin fazla olması öngörülerin de farklı olmasına sebebiyet vermektedir. Bu da doğaldır.

 Belirsizlikler artıkça; sorunu daha büyük hale getirmekte ve çözümün bulunmasını da güç hale getirmektedir.

  Küresel salgın sebebiyle ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede de salgının yayılmasını önlemek için insanların evlerine çekilmesi istendi. Bunun sonucu olarak da üretimler azalmakta ve kimi yerlerde de durmaktadır. Bazı ülkeler sınırlarını kapatmasından dolayı malların sevkiyatı da durmaktadır.

  Fakat küresel dünyamızda mal ve hizmetler sürekli yer değiştirirken; bu küresel salgınla her ülke kendi derdine düştü. Mal ve hizmetlerin akışında her geçen gün büyük riskler doğmakta ve bu riskler gün geçtikçe daha artacaktır.

  Bu süreçte panik yapmadan, gerek fizyolojik gerekse de psikolojik sağlığımıza azami özen göstererek; özellikle insanların tedavisinde ihtiyaç duyulacak tıbbi cihazlar, tıbbi sarf malzemeleri, İlaç, temizlik ve hijyen malzemeleri başta olmak üzere; hasta olan, olmayan hepimiz için gerekli gıda, su, enerji, elektrik, iletişim teknolojileri, taşımacılık ve lojistik gibi mal ve hizmetlerin aksamadan devam etmesi gerekmektedir.

  Bu riskler küresel olmakla birlikte; bu süreçte çözümlerde bölgesel olarak ele alınıp; her bölgenin imkanlarını göz önüne alarak çözümler bulması gerekmektedir.

  Geçtiğimiz günlerde hükümetimizin aldığı kararla illerde Valilerin başkanlığında koronavirüs salgınının yayılmasının önlenmesi amacıyla, İl Pandemi Kurulların toplanması ve her ilin kendi önlemlerini almaları için önemli bir adım atılmıştır.

  Malatyamızda Valimizin Başkanlığında, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü ve İl Sağlık Müdürünün katılımı ile toplantı yapılmıştır. En kısa zamanda salgının olduğu alanda karantina altına alınarak; salgının yayılmasını önlemek ve hızla tedavi için gerekli çalışmaklar devam etmektedir.

  Bu süreçte salgının önlenmesi ve tedavi hizmetlerinin verilmesinin yanı sıra Valiliğimize bağlı başta Emniyet, Sağlık ve Tarım İl Müdürlüklerimiz, 2 üniversitemiz, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerimiz, Sanayi ve Ticaret Odamız, Ziraat Odamız olmak üzere ilimiz için bu süreçte gerekli olacak yukarıda sıraladığımız temel ihtiyaçlarımızdan hangilerini kendi imkanlarımızla, nasıl sağlayabiliriz sorusuna cevaplar bulmalıyız. İlimizdeki imkanlarla karşılayacağımız ihtiyaçları da nasıl tedarik edeceğimizin de yollarını bulmayız. Bu tür toplantılar da mümkün olduğu kadar digital ortamlarda telekonferans şeklinde yapılmadır.

  Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ), bu süreçte uzaktan eğitim ile öğrencilerin gelişimine devam ederken; koronavirüse karşı mücadele ve tedbirler konusunda kurumsal imkanlar ile yerli yerel imkanları bir araya getirerek; üniversite bünyesinde kayısı çekirdeğinden kahve üretiminin gerçekleştirilmesi, koronavirüs nedeniyle personellerin kullanımı için “El ve cilt solüsyonu” ile “Hijyen el spreyi” üretiminin yapılması, maske üretiminin üniversiteye bağlı Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümünce yapılarak personellerine dağıtılması, bir hayırsever tarafından maske üretiminde kullanılmak üzere üniversiteye sterilizasyon makinesi bağışının sağlanması da çok önemli çalışmalardır.

  MTÜ'ne bağlı 10 ilçemizde Meslek Yüksek Okulunun olması ihtiyaç duyulacak başta gıda üretimi olmak üzere ilçelerdeki iş gücünün ve üretim planlanmasını yaparak üretimde öncü rol alabilir.

 

 Bilgin Akbal