dore okulları
Malatya
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63746.753$

Malatya; Hüzün, keder ve ümitsizlik şehri oldu…

17 Temmuz 2023, Pazartesi 11:04
Malatya; Hüzün, keder ve ümitsizlik şehri oldu…

 

 

-Malatya’nın şu andaki durumunu özetleyebilecek 3 kelime nedir?

-Neden Malatya’daki işler yolunda değil?” 

-Malatya’da “şahsi ahlak” var mı?

-Malatya’daki “ticari ahlakta” gelinen noktayı ele aldım!

-Malatya’mızın yerel idarecilerinde, yersiz ve altı boş bir liderlik (!) ruh hali neyi işaret ediyor?

-Malatya’nın toparlanması için neden “tecrübeli” belediye başkanlarının fikirlerine müracaat edilmez?

-Malatyamız, neden “siyaseten en verimsiz dönem”ini yaşıyor?

-Lobi faaliyetlerimizi “neden” artıramıyoruz?

-“Doğruyu bulmak” için ne yapılmalı?

-“Haftanın karikatüründe” ne var?

***

Malatya’nın şu andaki durumunu özetleyebilecek 3 kelime!

Hüzün, keder ve ümitsizlik…

Ümitsizlik konusuna itiraz edecekler vardır elbette! 

Kahramanmaraş merkezli depremlerde “büyük bir yıkım yaşadı Malatya…”

Yüzyılın afetinin üzerinden tam tamına “altı ay geçti…” 

Şu anda yaz aylarını yaşıyoruz ve “çetin kış mevsimine, 40 gün gibi kısa bir zaman kaldı…” 

Malatyamızı yönetenlerde gerekli “remix”, “reaksiyon” ve “realite”ye uygun “ruh hali”ni göremediğimi, açıkça ifade etmek isterim. 

“Ağır aksak ilerleyen” yıkımlarla birlikte; Boş ve büyük bir arsaya dönüşen “kadim çarşımız”da, “ümidimizi zinde tutacak”, “umudumuzu zirveye çıkaracak” bir şeylerin yapıldığına “şahitlik etmek istiyorum...” 

Bir şeyler yapılıyor olsa, yukarıdaki hüzün ve keder kelimelerinin yersiz olduğu zannı ortaya çıkıyor. 

Pragmatik olarak konuya baktığımızda, ağzımızdan çıkan ve dilimize pek de oturmayan kelime “Maalesef” oluyor.

“Neden Malatya’daki işler yolunda değil?” Sorusunun cevabını verirken, “swot” ve “analitik” olarak konuyu ele alırsak; “terminolojik  bazı handikap”lar çıkıyor karşımıza. 

Şahsî Ahlâk: Depremin avantajını(!) dibine kadar yaşayanlar var maalesef. Depremzede olduğunu söyleyip; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol şehirlerde, “bilabedel hayatını idame ettiren”ler; Malatya’da bulunan az hasarlı ve hasarsız evlerini “astronomik rakam”larla kiraya veriyorlar.

Maalesef kere maalesef!..

Ticarî ahlâk: Peygamberimiz Efendimiz (a.s.m), doğru ve dürüst tüccarın, kıyamet günü şehitlerle birlikte haşredileceğini haber vermiştir. “Bu ticari tembih”, Malatya’da unutulduğu için, ticari ahlak ve hassasiyet de kaybolmuş durumda. Yaptığım araştırmalar neticesinde, aynı cins malın fiyat mukayesesini yaptım. “En pahalı şehrin Malatya olduğunu…” çok rahat bir şekilde söyleyebilirim. Halbuki esnaf, devletin verdiği konteyner ve çadırda, minimize edilmiş bir maliyetle malını satıyor. “İyi de arkadaş; bu kadar pahalı satmanın alameti ne ola ki?” diye soruyorum kendi kendime. Halbuki, “algı” ve “manipülasyon”la bir ürünü rayiç bedelinin üzerinde satan kişi, başka bir ihtiyacını farklı bir esnaftan ederinin üzerinden alır. Ülkemizin tamamında yaşanan bir enflasyon varken, Malatya’nın “lokal” ve “hiper enflasyon”unun sebebi de budur. 

Konsensüs: Malatya’mızın yerel idarecilerinde, yersiz ve altı boş bir liderlik (!) ruh hali var. Onun için bir konu hakkında, fikir birliği oluşturulamıyor. Hemen herkes, kendini ibn-i Sina, Farabi ya da Cezeri zannediyor. Çobandaki misyon ve vizyona dahi sahip olamayan bazı çapsızlar, maalesef bir köşenin başını tutmuş durumda. Çünkü yerel idarecilerimizdeki “megaloman ruh hali” ve “bireysel fevri çıkışlar”; şehrin iyileşmesine ve toparlanmasına “rötar yaptıracak” en büyük etkendir. 

Vizyon: Ocağının başında bulgur çorbasını kaynatan çobana “Şu anda padişah ne yapıyor?” şeklinde bir soru sormuşlar. Çoban bu sual karşısında biraz düşündükten sonra, “Herhalde o da etli bulgur çorbası kaynatıyor…” şeklinde cevap vermiş. “İyi de padişahla, etli bulgur çorbasının ne alakası var ki?” diyenlere; ben de “Çobanın düşüneceği padişah ne ola ki?” Şeklinde karşılık veririm. Evet şehrimizi idare edenler, bazı konularda yetersiz kalabilirler. Ama bu işi iyi bilen gurbetteki hemşehrilerimizden destek almayı, neden akıl etmezler. Mesela; İstanbul Küçükçekmece’de belediye başkanlığı yaparak, bir çok hizmeti “prototip” kabul edilen ve “rol-model” olan Aziz Yeniay’dan destek alınabilir. Keza; İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski belediye başkanı merhum Kadir Topbaş’ın başdanışmanlığını yapan, Malatya Eğitim Vakfı başkanı Tülün Ersöz de dikkate alınabilir. Hakeza, Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun fikrine de müracaat edilebilir. Alanında uzman kişiler olan Ahmet Turan Koçer ve Hüseyin Oflaz ile istişare etmek, şehrimizin yeniden ayağa kalkmasına katkı sağlamaz mı?.. Maalesef idarecilerimiz, bu hususta gerekli gayreti göstermiyor. Oluşacak sinerjiye “tenezzül” anlamı yükleyerek, vatandaş nazarında “tenzili rütbe”ye maruz kalıyorlar…

Siyasî erk: Deprem ile birlikte bin bir bela ve musibetleri iliğimize kadar yaşadığımız şu dönemde Malatyamız, “siyaseten en verimsiz dönem”ini yaşıyor. Yüksek oy oranıyla iktidar partisine destek verdiği halde, ne bakanı, ne bakan yardımcısı, ne de genel başkan yardımcısı çıkaramadı Malatya… Muhalif kanatta ise, sadece partisinin genel başkanına şirin görünmek için gürleyen(!) bir vekilimiz vardı. O da MYK’ya alınmadı. AK Partili milletvekillerinden özellikle ikisinin; “siyasi tecrübesi az” ve “yaşları da küçük”. Esasen daha yeni yeni meclisin yolunu aşındırmaya başladılar. Eldeki malzeme bu olunca, çıkacak sonucu kestirmekte pek zor olmuyor…

Lobi:Yukarıda da belirttiğim gibi, “çaresizliğimizin bariz bir şekilde tezahür ettiği” bu deprem döneminde, “statü konusundaki fakirliğimiz”in en büyük sebebi, Malatyalı iş adamlarımızın siyasete “bigane kalması” ve “sinerji oluşturamaması”dır. Bu konuda her ne kadar MİAD başarılı olsa da, “nisbî kalıyor”. Çünkü; MİAD’ın ulaşamadığı veya algoritması MİAD’ı algılayamayan, birçok iş adamımız var. İş adamlarımızı “koordine ve entegre ederek”, lobi faaliyetlerimizi bir an önce daha da artırmalıyız…

Son söz olarak, konuyu toparlayacak ve çözüm noktasına dikkat çekecek olursak; Yukarıda saydığım maddeleri daha da çoğaltabiliriz. Konunun “rehabilite” edilmesi için; “basın”, “akademi”, “siyaset” ve “iş dünyası” gibi bir çok alanı bir araya getirecek bir “platform” oluşturulmalı. Doğruyu bulmak için, analiz yapmalı ve konuyu iyi tetkik etmeliyiz.

Kalın sağlıcakla…

Yorumlar

  • yorum avatar
    İzzet yıldız
    19-07-2023 21:26

    Bir müslüman müslümanlıktan çıktı mı,o artık ne yahudi olur,ne hırıstıyan,ne de ateist,ancak olsa olsa bir canavar olur...

  • yorum avatar
    Tuğba inci
    18-07-2023 06:07

    Herkes aga inegi kim saga birde egolar yuksek herkes ben diyor yuce kitabimiz biz diyor bir anlayabilsek

  • yorum avatar
    Ergün Tuzcu
    17-07-2023 23:21

    Malatya halay ekibi nerede?

  • yorum avatar
    Uğur44
    17-07-2023 21:58

    Bu ülke hep Padişahim çok yaşa dedikçe şu sıkıntılardan asla kurtulamaz. Sorgulamıyor, soramıyoruz.

  • yorum avatar
    Hakan
    17-07-2023 21:56

    Bakalım yerel seçimlerde aynı desteği alabilecekler mi?

  • yorum avatar
    Yusufcan
    17-07-2023 21:54

    Bu ülkenin en büyük sorunu iyi yönetilememesi... Malatya ise altına imza attıkları şehir.

  • yorum avatar
    Ahmet
    17-07-2023 21:53

    Malatya şaun göç veren bir şehir bu sadece insan göçü değil çalışacak eleman bulamadığı için kapanan fabrikaların olduğu söyleniyor farklı şehirlere hatta yurt dışına giden firmalar var deniyor. Hal böyle olunca bu şehirin toparlanması yakın zamanda çok zor görünüyor.

  • yorum avatar
    Perişan
    17-07-2023 21:45

    Valla Malatya nın hali perişan..Yöneticilier hakkındaki yorumlarınız hakikaten yerinde...DURUMU ANLAYAMIYORLAR VE HALA DEĞİŞİK BİR EGO HALİNDELER...

  • yorum avatar
    Ünal küpeli
    17-07-2023 21:38

    Menzil cemaatinin 3 varisi TÖVBE yasağını kaldırırsa MALATYA KURTULUR.!! Tövbe tövbe Cc ALLAH tövbe edene sınır koymamış.. Ne günlere kaldık..!

  • yorum avatar
    Şehmuz
    17-07-2023 21:15

    Malatyada iyi insanlara adam gibi adamlara yer yok.Malatyada yagcı yalaka olacan.Oda malatyalılarda yok.2014 de aday oldum.Adaylar almanyada belirlendi.İş insanları gökdelen yapti o da başlarına yıkıldı.Hic unutmam o secimlerde Bostanbaşını imara açmayalım.Burası sulak ekim alanı dedim beni bir Allahın kulu dikkate almadı.Osmanlı toplulugunda güzel bir söz vardır sırtını daga önünü baga vereceksin oturumda.Yinede sözümdeyim malatyayı malatyadakiler degil istanbulda oturan malatyada irtibatını kesmeyen kisileri belediyenin başına getirecen murat bey sizede çok tesekkür ediyorum malatya duyarlılıgınıza hayranım tesekkurler selamlar üstadım.

  • yorum avatar
    Ercan
    17-07-2023 21:13

    Ilk defa selahattin gürkani eleştirip megolaman olduğunu kabul edip yazınızda söylemişsiniz. Tebrikler...ortak akıl yok.ortak hareket etme yok.maaşallah hepsi birbirinden akıllı. Söylediğiniz isimlere danışmak mi...siz hayal görüyorsunuz.bunlar danışmanlarına bile danışmıyor ki...malatyanın atanmış ve seçilmişleri ne zaman eleştiriyi.gerçekten kabul ederseler.. işte o zaman malatyada bir şey ler değişir

  • yorum avatar
    Mehmet Sinan Özdemir
    17-07-2023 21:11

    Rollmodellerinin davranış şekli eyle

  • yorum avatar
    İhsan Eryılmaz
    17-07-2023 21:10

    Kardeşim doğru söylüyorsun Malatya'nın sahibi yok onun için Adıyamanlisi Elazığli ancak bu kadar sahip çıkar Malatya'nın yerlisi yok kenara çekilmiş safa sürüyorlar bu ayıp bilirlerse onlara Yeter

  • yorum avatar
    Süleyman Soydağ
    17-07-2023 21:10

    Aynen. Öyle malatyayı. Malatyalıyım. Diye. Çakma. Malatyalılar. Sahiplenmeye. Ve. Yönetmeye. Çalışıyorlar. Gerçek. Malatyanın. Yerlisi. Pek. Nadir. Kaldı. Çoğu. Malatyalıda. Kendi. Mahallesinde. Bile. Yabancı. Kaldı. Çoğu dışardan. Gelen. Göç. Çok. Oluyor.o. Yetmezmiş. Gibi. Birde. Suriyeliler. Geldi. Bizler. Mülteci. Durumuna. Düştük. Tabiki. Çoğu. Şeylerede. YAbancılar. Karar. Veriyorlar. Kamu. ArAştırması. Yok. Vatandaşı. Bilgilendirme. Yok. Kendi. Başlarına. Hareket. Ediyorlar

  • yorum avatar
    Duru Erol
    17-07-2023 14:46

    Ümit; iyi ve faydalı bir şeyin gerçekleşeceği beklentisi ve inancı taşımaktır. Güven duygusunun kaynağıdır. Biz kime güveneceğiz? Ya da kime güvenmeliyiz? O yüzden ümitsizliğimizin nedeni güven eksikliğimiz. Güven eksikliğimiz neden kaynaklı? Gördüklerimizden, görmeyi isteyipte göremediklerimizden.

  • yorum avatar
    Güler Altın
    17-07-2023 14:44

    Musluklardan hala toprak akıyor. Hatta 3 hafta önceye kadar toprak akıyordu. Zaman zaman bu oran azalıp çoğalabiliyor. Çevreyolundan İnönü Caddesine çıkarken işlek alanlarda bile hala enkazlar kalkmamış. ENKAZININ KALKMADIĞI BİR MALATYA'DA şehrin yeniden planlanması konuşuluyor. Kiminle istişare edilirse edilsin, önce enkazınızı kaldırın, ağır hasarlı binaların yıkımını hızlandırın, denmez mi?

  • yorum avatar
    Kuzey
    17-07-2023 14:37

    İstişareden maksat, herhangi bir meselede istişare yapılırken, meselenin en güzel yönünü bulmaktır, hata ihtimalini aza indirmektir. O halde neden hata ihtimali en aza indirilmesin! Kentin menfaati için kişisel hesapların kenara konulmasının zamanı gelmedi mi?

  • yorum avatar
    Metin Ali Öz
    17-07-2023 14:35

    Peygamber efendimiz eshabı ile istişare eder, bazen bir iş için, akıl, takva, hikmet ve tecrübe sahibi on kişiye danışırdı. İstişare ile yapılan iş, hatalı görünse de, sormadan yapılandan üstündür. İstişare sünnettir, danışan dağı aşar, Danışmayan zavallı, düz yolda bile şaşar.

  • yorum avatar
    Ezgi
    17-07-2023 14:34

    Yerinde dönüşüm kararı ile verilen imkanlar da kulağa hoş geliyor. Ancak aynı apartmanda yaşayan insanların hepsi yerinde dönüşüm isteyecek mi? Muhtarlar imza toplamaya başladı. Bu iş sıkıntılı görünüyor. Kimisi yerinde dönüşüm isterken kimisi ise TOKİ'den ev almak istiyor. Malatya'da düzenin yerine oturması hayli zaman alacak.

  • yorum avatar
    Can Özer
    17-07-2023 14:32

    Karikatürler çok başarılı. Eksiği var, fazlası yok! Tebrik ederim.

  • yorum avatar
    Burak
    17-07-2023 14:31

    Murat Bey, kaleminize sağlık. Malatya'nın sorunlarına direkt temas etmişsiniz.

  • yorum avatar
    Ebru Demir
    17-07-2023 14:30

    TOKİ konutlarının bir an evvel bitirilmesi ve teslim edilmesi şart. Kış yaklaştı evet haklısınız diğer yandan da kapalı ortamda kalan birçok aile iç içe yaşıyor. 15-20 kişi aynı evi paylaşmak zorunda. Kadın-erkek-çoluk-çocuk bir arada yaşamaya mecbur. Bu nedenle de evlerin bir an önce teslim edilmesi şart. Çalışmaların hızlanması için adım atılıyor mu bilmiyorum, ama durum çok vahim.

  • yorum avatar
    Nurdan Yılmaz
    17-07-2023 14:27

    Malatya'da işini layıkıyla yapanları tenzih ederek söylüyorum dediğiniz gibi kentte ticari ahlak kalmadı. Mevsiminde yetişen sebze-meyvenin fiyatı bile çok fazla. Üstelik diğer şehirlerle kıyasladığımızda bu oran kat kat artıyor. Mesele sadece yeme-içme de değil. Yaşamınızı devam ettirebilmek için birtakım zaruri olanaklara yetişmek bile artık çok zor. Yine maalesef ki bunların bir çaresi yok. Ümitsizlik de had safhada...

  • yorum avatar
    Serkan
    17-07-2023 14:24

    Aylar önce yaşanan felakette Malatya ciddi anlamda hasar gören iller arasında. Bu süreç içerisinde üzülerek söylüyorum ki bizim memleketimizin insanları nankör. Bu yakıştırmayı her ne kadar yapmak istemesem de bu gerçek yüzümüze vurdu. İnsanımız hem kendine nankör, hem çevresindekilerine. İnsan kendine nankör olabiliyor mu? Evet, olabiliyormuş. İnsan, kendine yapılan iyiliğin değerini bilmesi gerekir. Ama gelinen nokta fırsatçılık. Kendinize hak gördüğünüz bir şeyi karşınızdakine çok görmeyin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.