dore okulları
Malatya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.60
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2498.1
  • BIST
    9456.33
  • BTC
    64689.59$

Malatya Kayısısı'nın kilosu 100 TL olur mu?

19 Kasım 2019, Salı 15:14

 

SESLİ MAKALE

Malatya, dünya üretiminde, kayısının yaşında %17'lik, kurusunda ise %75'lik paya sahip. Yine KK'da, uluslararası ihracatın %60'tan fazlası bu şehirden yapılıyor. Özetle; Türkiye için stratejik bir tarım mahsülünden söz ediyoruz. Bu gerçekten hareketle, dünyanın ilk “Kuru Kayısı Lisanslı Deposu ve Borsası”nın temeli, geçtiğimiz günlerde Malatya'da atıldı.

7_55

“Kuru Kayısı Lisanslı Deposu ve Borsası” projesi, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki mali iş birliği kapsamında 12 senedir uygulanan “Rekabetçi Sektörler Programı” ile hayata geçirilecek. Bütçe, 13 milyon 643 bin 178 TL. Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısının geleceği için büyük önem arz eden bu girişimde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yanı sıra, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin etkin rolü de büyük.

SELAHATTİN GÜRKAN'IN
EMEKLERİ YADSINAMAZ

Selahattin Gürkan başkanlığındaki Büyükşehir, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 1994'te yerel yönetimlerde başlattığı hamle ışığında, gösterdiği hedefler doğrultusunda çalışıyor. Hizmetleri üretme ve sunma noktasında olduğu gibi modern ve çağdaş şehirler oluşturmada gayret ve çabalar devam ediyor. Son dönemde, özellikle de Bakanımız, Sayın Mustafa Varank'ı da ilgilendiren çok sayıda atılım görmek mümkün. İleride Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın paydaş olarak daha güzel işlerde birlikte olacağı aşikâr; ancak ortadaki ilk ve en önemli somut gerçek; Malatya Ticaret Borsası'nın önayak olduğu Kuru Kayısı Lisanslı Deposu ve Borsası...

BÜYÜKŞEHİR'E AİT
ARSA ÜZERİNDE YAPILIYOR

Yeşilyurt ilçesi, Yeşiltepe mevkinde, Malatya Hal Binası'nın yanında konumlandırılan Kuru Kayısı Lisanslı Deposu ve Borsası ile birlikte Malatya'nın kuru kayısıdaki rekabet gücü, ihracat kapasitesi ve KOBİ'ler arasındaki iş birliği artacak. Nihai hedef ise Malatyanın sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunmak. İlk harcı geçtiğmiz günlerde konulan tesis, ülke ekonomisi açısından da çok kıymetli bir eser. Tamamlanma süresi 32 ay ve Aralık 2021'de teslim edilmesi planlanıyor. Projenin, mülkiyeti Malatya Büyükşehir Belediye'sine ait olan arsa üzerinde gerçekleştirilmesi hasebiyle de Başkan Selahattin Gürkan haklı bir gurur yaşıyor.

ELEKTRİK İHTİYACI
‘GES' İLE KARŞILANACAK

Modern ve bölgeye de örnek olabilecek “Kuru Kayısı Lisanslı Deposu ve Borsası”nı rakamlar eşliğinde anlatırsak; yaklaşık 12 bin m2'si kapalı olmak üzere, toplam uygulama alanı 38 bin m2. En ayrıcalıklı özelliği ise elektrik ihtiyacının %40'ının, 1 MW'lık Güneş Enerji Santralleri (GES) ile karşılanacak olması. Her biri 500 ton kapasiteli 10 adet soğuk deposu, ürün standardizasyonunu sağlamak üzere, gerekli test ve analizlerin ev sahipliğini üstlenecek son teknolojik altyapıdaki “Kayısı Analiz Labaratuvarı”, paketleme ve atık su arıtma tesisi ile park sahaları yer alacak.

KÜKÜRTLEMEDEN KURUTMAYA;
TÜM SÜREÇLER BİR ARADA...

Kayısı artık ortak kullanıma uygun olarak el değmemeden işlenecek. Kükürtlemeden kurutmaya tüm süreçler bir arada olacak. Ve elbette Kuru Kayısı Borsası... Elektronik ürün senetleriyle, KK ticareti de kolaylaşacak. Ürün teminat olarak kullanılabilecek, hemen nakite çevrilebilecek. Senet sahipleri, ürünleri hakkında güncel bilgi ve kontrol imkânına erişecek, böylelikle de ticari işlemler güvenli, hızlı ve etkin bir şekilde yürütülecek. Hiç şüphe yok ki, Malatya'nın aldığı bu yatırım, hem kente hem Türkiye'ye katma değer olarak misliyle dönecek. KK'da daimi bir üstünlük elde edeceğiz....

17-18 TL YETERLİ Mİ?

Malatya kayısısı, Türkiye'nin, Aydın inciri ve Gaziantep baklavası ile birlikte Avrupa Birliği (AB)'den coğrafi tescil almış 3 ürününden biri. Dolayısıyla kayısıyı, 17-18 lira bandından 100 TL bandında satılabilecek farklı bir mamül haline getirebilmek önemli. Proje ile kuru kayısının arz süresi de uzatılacak. Bu noktada “Kuru Kayısı Borsası” ile yurt dışındaki alıcılar ile buradaki satıcılar buluşacak. Malatya'daki işletmelerin ayağına gelinecek ki, fiyatlar da Malatya'dan belirlenecek. Malatyalının ve çiftçinin emeklerine yakışan politikaların yürütüldüğü, tek ağızdan ve rakamların ayakaltı edilmediği, fiziki şartları ve gıdayla ilgili kısmındaki görünüş açısından daha sağlıklı bir mekâna kavuşulacak.

        Son olarak, Tarım Mahsulleri Ofisi (TMO)'nun, Malatya'daki lisanslı depoların tamamlanmasıyla kayısı piyasasına gireceğini açıklaması yüzleri güldürdü. Çünkü bu, rakamlara ilişkin istikrarsızlığının ortadan kalkacağı anlamını taşıyor...