dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2498.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63914.118$

Malatya Kitap Fuarı’nın ardından...

26 Mayıs 2022, Perşembe 12:34
Malatya Kitap Fuarı'nın ardından...
 


        

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını sebebiyle, ara verilen Malatya Kitap Fuarı’nın dokuzuncusu, 13 Mayıs 2022 Cuma günü törenle açıldı. Merhum şair/yazar/mütefekkir Sezai Karakoç anısına düzenlenen fuarın açılış törenine Vali Aydın Baruş (Sayın valinin görev yeri henüz değişmemişti), Ak Parti Malatya milletvekilleri Öznur Çalık ve Bülent Tüfenkçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

2019’da Belediye Sarayı yanında bulunan alanda kurulan fuara, yıllar sonra merkeze uzak denilebilecek Mişmişpark Fuar alanında açılmasına rağmen kitapseverler yoğun ilgi gösterdi.

Önceki yönetimler tarafından düzenlenen Mişmişpark Fuar Alanı’na, Başkan Gürkan döneminde yapılan idari bina,  fuaye alanı, konferans salonu, mescit, lavabo grupları ve lokanta ile fuar alanının daha modern ve düzenli hale geldiği takdir/teslim edilmeli. Bu sebeple başkan Gürkan başta olmak üzere düzenlemede emeği geçen her kademedeki yetkili ve görevlilere teşekkür ediyoruz.

1993 yılında M. Erkal döneminde başlayan 30 yıllık dini yayınlar fuarını saymasanız 9 yıllık (Karma) Kitap Fuarı tarihinin mekân itibarı ile ‘en iyisi’ olduğunu söyleyebiliriz.
Bununla birlikte Sayın Gürkan’ın övünerek anlattığı ve Türkiye’ye örnek gösterdiği Fuar Merkezi’nin iddia edildiği gibi büyük şehre yakışır bir hacim ve donanıma sahip olduğunu söylemek oldukça güç.

Neden mi?

Fuar merkezine yapılan konferans salonu 400 kişilik. Üniversiteleri de sayarsanız Malatya’da kapasitesi 400 ila 790 kişi arasında değişen 9 adet konferans salonu bulunuyor. Oysa Büyükşehir Malatya’nın, içerisinde biri bin 500 – 2 bin kişi kapasiteli 3-4 salonu bulunan, aynı anda 3-4 oturumun düzenlenebildiği uluslararası nitelikli Kongre ve Kültür Merkezine ihtiyacı var.

Bunun için proje aramaya/çizdirmeye de ihtiyaç yoktu. Zira önceki belediye yönetimleri tarafından hazırlanan; içerisinde biri 1453 diğerleri 1071 ve 600 kişilik olmak üzere 3 adet konferans salonu ile otel, misafirhane,  A grubu restoran, kafe, tiyatro, sergi ve spor salonlarının bulunduğu Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi projesi vardı. Geçen üç yıl içerisine bu proje daha da geliştirilerek hayata geçirilebilirdi.

İnşa edilen ve geçen Cuma günü açılışı yapılan merkez sözünü ettiğim projenin üçte biri ölçeğinde küçük ve bırakın büyük şehri, Nevşehir, Kırşehir veya Yozgat gibi orta büyüklükte bir Anadolu kenti için düşünülüp yapılabilecek bir merkez olabilir.

Sayın Selahattin Gürkan, gerçekten başarılı ve çalışkan bir başkan. Birçok önemli projeye imza attı ve hayata geçirdi. Fakat sanıyorum bunları düşünerek önüne getirecek yeterli teknik/ idari kadroya sahip değil! Ya da önceki yönetimlerin projelerini uygulamayı zul addediyor. Oysa kendileri çok daha iyi bilir ki devlette aslolan “Devamlılık”tır.

Gelelim milyarlar harcanarak bu sene ilk kez hizmete sunulan Fuar Merkezinin 10 günlük bilanço ya da kar/ zarar tablosuna;

1-Öncelikle nezih mekânı, davet edilen yazarları, stantları, ücretsiz taşıma ve yoğun katılımıyla başarılı bir fuar organizasyonu gördüğümü/ izlediğimi ifade edebilirim.

2-12 bin metrekarelik kapalı alan üzerine kurulan fuar alanı önceki yıllara göre hayli güzel, ferah ve nitelikli olsa da elektrik kesintilerinde jeneratörün devreye girmemesi, yağan yağmur sonrasında akan çatı, daha ilk fuarda haklı eleştirilere sebep oldu.

3-Yine Malatyalı yazarlara fuar alanının en dibinde, çıkış kapısının yanında yer verilmesi, misafir yazarların hepsinin fotoğrafları şehirdeki bilboart/afişlerde yer alırken Malatyalı yazarların hemen hiç birinin afişlerde yer almamaları (Fuar Genel Müdürünün tek kitabı olan kardeşinin)  ve az sayıda ismin fotoğrafı yer alırken 10-20-30 hatta 40’tan fazla kitabı bulunan Malatyalı deneyimli yazarların fotoğraflarının yer almaması vefasızlık olarak değerlendirildi.

4-Alan zeminine serilen halının uçlarının kalkması onlarca insanın takılarak düşmelerine sebep oldu. Daha sonra görevlilerin bulduğu bantlama işlemi de soruna çözüm olmadı. Bunlar önceden düşünülmeliydi.

5-Açılışa katılan protokol üyelerinin Malatyalı Yazarlar Standına uğramamaları büyük eksiklikti. ( Vali Baruş ve başkan Gürkan daha sonra bunu telafi ettilerse de açılışa katılan diğer protokol üyeleri Malatyalı yazarlardan kırık not aldı)

6-Belsos tarafından Fuar Merkezi çıkışına kurulan restoran, fevkalade iyi düşünülmüş. Lakin (döner hariç) yemeklerin kalitesiz, göl kenarına konulan büfe ve kafenin yetersiz oluşu bu yerinde düşünceye eleştiri gelmesine sebep oldu.

7-Kitap almak isteyen fakat maddi durumları kitap almaya yeterli olmayan öğrenciler için Valilik, Büyükşehir ve merkez ilçe belediyeleri tarafından bir fon ihdas edilerek desteklenmesi bu seneki fuarın alkışlanacak, başat eylemiydi. Valimizi ve her üç belediye başkanımızı yürekten kutluyorum.
Fakat bazı uyanık/cimri siyasetçilerin aldıkları tek-tük kitapların paralarını ödemeyip, onu dahi öğrenciler için ihdas edilen kitap fişleriyle ödemeleri performans karnelerine ‘duble ayıp’ olarak kaydedildi.

Özetlersek;

Pazar günü sona eren fuarın mekân itibarı ile gayet güzel,  katılımın fevkalade iyi olduğunu; gelecek yıl yetkililerin odalarında oturmak yerine, fuar alanında gezerek eksik ve aksayan konulara anında müdahale etmelerini, fuar tarihinin Mayıs yerine Eylül ayının son haftasına alınmasını öneriyor. Başta, Başkan Selahattin Gürkan olmak üzere emeği geçenleri bir kez daha kutluyorum.