dore okulları
Malatya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64098.926$

MALATYA’NIN “YENİ” SINAVI, ŞİMDİ BAŞLIYOR!

10 Mayıs 2021, Pazartesi 06:20

 

 

 

  • Yeni Malatyaspor, nasıl bir sezon geçirdi?
  • Yönetim, hangi hatalardan dersler çıkardı?
  • Hamza Hamzaoğlu ayrılığı doğru muydu?
  • İrfan Buz tercihinde, 12'den mi vuruldu?
  • İrfan Hoca'nın başarıyı yakalamasının sırrı ne?
  • Başkan Adil Gevrek, nerede yanlış yaptı?
  • Gevrek, neden ateşten bir gömlek giydi?
  • İyi yapılan işler niçin hiç takdir edilmez?
  • Yeni dönemin yol haritasında neler yazmalı?

 

Yeni Malatyaspor, Süper Lig'de, 2020-21 sezonunu 45 puanla, 15'inci sırada bitirdi. Üstelik “şaibe” çığırtkanlarına, Galatasaray deplasmanında en güzel yanıtı vererek!.. 2019-20'yi 16'ncılıkta tamamlayan; ancak TFF'nin küme düşmeyi kaldırmasıyla TFF 1. Lig'in yolunu tutmaktan kurtulan Sarı-Siyah-Kırmızılılar için "korku filmi" sona erdi. Biz de, zorlu maratonun fotoğrafını, objektifimizi Malatya'ya çevirerek çektik...

 A_54

TILSIM, ERZURUM'DA BOZULDU

4 Ağustos 2020 tarihinde başlayan yaz transfer dönemi, 5 Ekim'de kapandı. Bu süreçte Yeni Malatyaspor, kadrosuna tam 17 futbolcuyu dahil etti. Teknik direktörlük koltuğu ise Hamza Hamzaoğlu'na emanet edildi. Efsane Malatyaspor'da görev üstlendiği 2008-09'ın akabinde, Malatya şehriyle yolları tekrar kesişen Hamzaoğlu, Galatasaray ile Süper Lig, Türkiye Kupası ve Süper Kupa'yı 2014-15'te havaya kaldıran bir şampiyondu. Lakin aslolan, mayanın tutup tutmayacağıydı.  12 Eylül 2020'de start verilen 2020-21 sezonunun ilk 3 puanı, 4'üncü haftada, Malatya'daki 1-0'lık Antalyaspor galibiyetiyle alındı. Sonradan artan performans sonucunda 4 galibiyet ve 4 beraberliğe, sadece 1 mağlubiyet eklendi. Tılsım, 27 Aralık 2020'de, Erzurum'da 3-1 kaybedildiği gün bozuldu.

D_13

BAŞARILI SONUÇLARA RAĞMEN MUTSUZLUK

Semih Kaya, tribündeki bazı isimlerin kendilerine küfür ettiğini spor kamuoyuyla paylaştı. Hamza Hamzaoğlu da öğrencisinin sözlerini doğrular nitelikle cümleler kurdu. “Sözüm ona Malatyasporlular ve Malatyalılar!” vurgusunu seçen Hamzaoğlu “Herhalde takılıp düşmemizi bekliyorlardı” derken, şaşırtan bir ekleme yaptı: “Çok enteresan; akredite olanlar ya yönetici ya da yönetici yakını! Bilemiyorum artık; ama kulübe yakın kişiler.” İlave açıklamaları da krizin perde arkasını araladı: “Kimse ‘Bu çocuklar ne zamandan beri paralarını almıyor; ama mücadele ediyor' demiyor. Bu kadar şeyin içerisinde bir gün antrenman aksatmadılar. ”Özetle; Yeni Malatyaspor, Hamza Hamzaoğlu yönetiminde başarılı sonuçlar almasına rağmen mutlu değildi.

E_6

KRİZİ, CUEVA AÇIĞA ÇIKARDI

Basına yansıyan olaylar, Başkan Adil Gevrek ile Hamzaoğlu'nun arasının iyi olmadığı dedikodularını iyice artırdı. 8 Kasım'daki 2-0'lık Denizlispor zaferinde, 37'nci dakikada yerini Youssouf Ndayishimiye'ye bırakırken Hamzaoğlu'na el-kol hareketleri yapan Christian Cueva konusunda, ikilinin anlaşamadığı ileri sürüldü. Perulu yıldız, 24 Kasım'da, Hamzaoğlu'nun raporuyla ve isteğiyle, disiplinsiz davranışları nedeniyle kadro dışı bırakıldı. Alınan karardan Başkan Gevrek'in rahatsız olduğu belirtilse de başarılı saha sonuçları Hamzaoğlu'nun elini güçlendirince Gevrek'in, Cueva hususunda çaresiz kaldığı ifade edildi. Aslında hadisenin çok daha önceden, kadroyu takviye aşamasında bizzat devreye giren Gevrek'in bu tutumundan kaynaklandığını dile getirenler de çoğunluktaydı.

G_2

AYNI HATAYA DÜŞÜLMEDİ

5 Ocak-1 Şubat 2021 aralığındaki ara transferde gelenler, takımı güçlendirmek yerine, “Geleceğe Yatırım” düşüncesinin ürünüydü. Erzurum'u takiben oynanan 11 karşılaşmada, haneye 10 puan yazdırıldı. 20 Şubat'ta, Malatya'da Konyaspor'a karşı 2-0 öndeyken 3-2 kaybedilmesi, bardağı taşıran son damla oldu. Yıpranan ilişkilerin tamiri hayli güçtü, acil bir çözüm için “kan değişikliği” kaçınılmazdı. Birçok olumsuzluk neticesinde, Hamzaoğlu'yla ipler de koptu. Yaraya acil pansuman yapması istenilen Sportif Direktör Ali Ravcı, geçiş sürecinde 2 kez yenilirken, 1 beraberlik aldı. Yönetim bu kez, 2019-20 sezonundaki hataya düşmedi. Sergen Yalçın sonrasında kolları sıvayan Kemal Özdeş ve Hikmet Karaman'la yoklar oynanmıştı! Kurtuluş İrfan Buz'da görüldü. Kaplanları, 2016-2017 sezonunda TFF 1. Lig'de ikinci yapan Buz, Malatya futbolunu da 11 sezon sonra Süper Lig'e taşıyan isimdi. 1986'da, Malatya Belediyespor adıyla kurulan kulübün 31'inci yıl dönümünde tarihe geçen 53 yaşındaki taktisyen, bu defa başarılı olabilecek miydi? Süper Lig kapılarını açan İrfan Buz'a o zaman şans vermeyip çok zorlu bir günde yeniden güvenen yönetimin amacı neydi?

A_16

ÇITA, NEDEN HIZLA DÜŞTÜ?

2010'da gerçekleştirilen genel kurulda, tüzükle adı Malatya Belediyespor'dan “Yeni Malatyaspor”a dönen kulüp, sportif ve mali anlamda kötü bir vaziyetteydi. Kulübün 5'inci yaşı, Adil Gevrek'e de “Başkan”lık unvanını getirdi. Başarılı iş insanı; ilk sezonunda, 2. Lig Beyaz Grup'ta şampiyonluk yaşadı.İkinci yılında Yeni Malatya, TFF 1. Lig'de play-off potasından döndü. 3'üncü senesinde adını, Süper Lig'in başkanları arasına yazdırdı. Süper Lig'de, 2017-18 sezonunu 10'uncu bitiren Yeni Malatyaspor, Gevrek'in sürekli altını çizdiği Avrupa kupaları hedefine de klasmanı 5'inci tamamladığı 2018-19 sezonunda ulaşmıştı. Peki, çıta bu kadar yükselmişken, neden son iki sezon kâbus görülüp taraftara çile çektirildi?

K_2

TERCİHLER DOĞRU OLUNCA...

Haziran 2014'te seçilen Başkan Adil Gevrek; Mustafa Uğur, Feyyaz Uçar, Yücel İldiz, İrfan Buz, Ertuğrul Sağlam, Erol Bulut, Sergen Yalçın, Kemal Özdeş, Hikmet Karaman, Hamza Hamzaoğlu ve “Sportif Direktör” Ali Ravcı'yı da sayarsak, 7 sezonda tam 11 farklı teknik direktörle çalışmıştı. Bu denli bir hoca sirkülasyonunun takımlara hiçbir fayda sağlamadığı aşikâr ki, bu gerçeği Yeni Malatyaspor da bizzat test etti. “Kurtarıcı” gözüyle bakılan İrfan Buz, doğru tercih olduğunu ispatladı. 17 Nisan'da, 1-0'lık Alanyaspor galibiyetiyle, ligde 13 maçlık üç puan hasreti dindi. Dış sahada, lig tarihindeki en uzun kazanamama (8 maç, 4B 4M), serisi de sonlandı.

F_5

GEÇMİŞTEN DERS ALINDI

2017'de, Malatya İnönü Stadı'ndaki spontone şampiyonluk kutlamalarına, İrfan Hoca'nın gözyaşları akmıştı. Sözleşmesi bitince, Türk futboluna özgü bir tutumdan olacak, ona Süper Lig mertebesi layık görülmedi! İrfan Buz'a tekrar kucak açan yönetim için halihazırda tek söylenebilecek laf; aklıselimlik... Geçmişten ve hatalardan ders çıkartıldığı da yadsınamaz. İrfan Hoca'nın en büyük avantajı, taraftarın ona olan sevgisiydi ki, oda; Kayısı diyarı, Doğu Anadolu'nun bu güzel kentine aşıktı. Aşı tuttu ve kenetlenerek yakalanan sinerjiyle hedefe erişildi. Bursaspor ve Gençlerbirliği'nde “Staj” da sayılabilecek maceralarını Malatya'daki Süper Lig başarısıyla taçlandıran Buz, ayrılık sonrasında bir türlü tutunamamıştı. Ankaraspor, Samsunspor, Bursaspor ve Kasımpaşa'daki pek de iç açıcı iyi olmayan deneyimlerini takiben Malatya'dan aldığı teklif, aslında ona da sunulan dev bir şanstı. Rüştünü tamamen kanıtlamak için üzerine koyması gerektiğini biliyor.

B_46

GEVREK, ATEŞTEN GÖMLEK GİYDİ

Peki, 2'inci ligden aldığı Yeni Malatyaspor'u buralara kadar getiren Başkan Adil Gevrek, önümüzdeki dönemde nasıl bir strateji belirlemeli? Asıl sınav şimdi başlıyor. Her fırsatta “İstifa”çağrısı yapılan Başkan Gevrek, üzerinde ateşten bir gömlek taşıyor. Her adımını daha seçerek ve özenle atması zorunlu. Çünkü, futbol takımının yoluna Süper Lig'de devam etmesi, bizler gibi yapıcı değil, yıkıcı eleştiride bulunanları, sevdikleri bu işten alıkoymayacak! Özellikle mali yapı, sosyal medyada ve bazı mecralarda çok konuşuluyor, farklı rakamlar telaffuz ediliyor. Net olan bir şey var ki, 2019-2020 sezonuna yönelik borç, 60 milyon lira civarında. Normal şartlarda Süper Lig'de mücadele eden bir takımın, sadece yayın haklarıyla çarkı döndürmesi imkânsız. TFF'den gelecek paranın dışında ciddi bir geliri olmayan kulüplerin, pandemi nedeniyle çok zarar gördüğü ve borcun bu yüzden arttığı da biliniyor. Üstelik Süper Lig'in marka değeri öyle düştü ki, isim sponsorluğu için kripto para işlem platformu Helenex ile imzaların atılması nisan ayına sarktı.

H_3

HATIRLATMAKTA FAYDA VAR!

2019-20'de Covid-19 salgını, bu sezon da İrfan Buz imdada yetişti ve Yeni Malatyaspor, paranın olduğu ligde kaldı. Şimdi muhasebe vakti... Birileri pek inanmasa da (!) her demecinde ekonomik dengelere dikkati çeken Adil Gevrek'e çok fazla iş düşüyor. Kayseri, Konya, Sivas ve diğer illerle kıyaslandığında Yeni Malatyaspor'un şehirden pek destek alamadığı ve “Yok” denilecek kadar az yardım olduğu da ortada. Gevrek'in bol notlu ajandasında “tesisleşme”, “altyapı”, “mali yapı”, “idari yapı” başlıkları ön plana çıkacak. Yeni Malatya Stadyumu'nun açılışını ve Orduzu Pınarbaşı Tesisleri'nin 5 yıldızlı otel gibi oluşunu birileri çoktan bilinçli olarak unuttu bile! 150 milyon TL yatırımlı “Malatya Spor Köyü ve Sporcu Akademisi”için de kazma vuruldu; ama pandemi haliyle işleri aksattı. 2005'te döşenen ve betonlaşan, altyapının kullandığı idman sahalarının eski zeminini hatırlatmakta da fayda var! Transfer mi! Evet, yanlışlar oluyor. Lakin Aigle Noir'den 45 bin Euro'ya alınan, yıllık 300 Euro ödenen Youssouf Ndayishimiye'nin 2,15 milyon Euro bonservis ve sonrası satıştan %20 payla Başakşehir'e satılması da ayrı bir başarı hikâyesi.

C_34

TEK GERÇEKLİK; KENETLENMEK

Son iki sezondur çekilen sancılar elbette kabul edilemez; ama futbolda başarısızlığa da birlikte çare aranmalı. Nasıl ki,elde edilen başarılar ve şampiyonluklar kutlanırken toplu bir halde seviniliyor; o halde sıkıntılar hep beraber aşılmalı. Maalesef Malatya'da düşmanı çok dışarıda, rakibi başka yerde aramaya gerek yok! Çıkar çevrelerinin üzüntüsünün Yeni Malatyaspor olmadığı besbelli! Bu kesimler,kendisini “hüzünlüymüş” gibi gösterip hep farklı emeller peşinde koşuyor. Son düzlükte teknik heyet ve oyuncuların yanından bir an olsun ayrılmayan Adil Gevrek kanadında tek bir gerçeklik var. 2004 senesinde delegelerin ona teveccühü ve oylarıyla kolları sıvayan Başkan, delegelerin takdirine güveniyor...